icon

Ako zvládnuť zvedavých susedov a udržať si súkromie?

1. máj 2026

Ahojte, nasťahovala som sa do bytu po mojich rodičoch. Som tu rok a som tu najmladšia. Druhý po mne je sused 55r, ten ani neviem, že existuje. Potom je tu sused 66r a zvyšok sú 75-85 roční ľudia. Nerobia nič iné, len sú na okne, a vidím ako pozerajú, keď prichádzam, odchádzam, keď nesiem nákup, prípadne sa lúčim s niekým pred blokom. Pozriem hore a rýchlo akože nenápadne sa skryjú za záclony - ale je ich tam vidno. Zo začiatku mi to prišlo smiešne, potom som si myslela, že ok, len nemajú čo robiť, ale teraz mi to je už nepríjemné. Ak ideme vo výťahu, komentujú, čo som nakúpila a že musím byť bohatá ( no áno dve mlieka v taške, jedna balená voda a pomaranče a jablká znamenajú bohatstvo 🙂.

Keď si niečo objednám cez kuriéra - jedlo - už ho zastavujú, že kam ide, ku komu a spovedajú ho. Dvaja kuriéri sa mi sťažovali, že sa ich tety vypytovali dole, že ku komu tu chodia.
Komentujú ako vyzerám, s kým sa stretávam, čo nakupujem... je mi to naozaj nepríjemné.
Máme dve lavičky pred blokom a s príchodom teplého počasia sú tam od rána do neskorého večera, akýkoľvek príchod a odchod je popri nich.

Nemám žiaľ na peniaze na dom niekde pri meste, a neviem si to dovoliť. Mám veľmi rada svoje súkromie a tu sa cítim pod drobnohľadom. Koľko krát si poviem, že mi to môže byť jedno, že veď sú to starší ľudia, že ich nemám riešiť. Ale reálne som dnes nákup nechala v aute a neodniesla som si ho domov. Asi počkám kým sa zotmie alebo neviem 😂.

Strana
z2
pimpa12
1. máj 2026

@anonym_autor o 10-15 rokov budeš mať pokoj.

anonym_2838e3
1. máj 2026

Ja mám v bytovke takých mladých susedov, je tu 15 bytov a z toho viac ako polovica ľudia od 30 do 50 rokov, stále by sa iba socializovali, rozprávali. Ja som rada, keď prídem po celom dni z práce domov, že mám kľud, ticho a pokoj. Nepotrebujem sa vykecávať so susedmi. Pár krát ma zavolali na kávu alebo priniesli koláč, slušne som odmietla - Už to viac nerobia. Chceli si niečo požičať? Zo začiatku som požičala, kašľať na jedno/dve vajíčka, cukor alebo niečo iné, ale keď sa to opakovalo a chodili ku mne, ako na klavír. Tak dovidenia, nemám alebo neotvorím 😅 Susedov pozdravím, lebo veď sa to patrí, ale do rečí sa s nimi nedávam. Popravde ani neviem, ako sa volajú. Sú to iba susedia, nemám záujem nadväzovať s nimi vzťahy. A nie som introvert, len proste na zdieľanie vecí, kávičky, grilovačky mám svoj okruh priateľov a nie zvedavých susedov 🤔 A tiež riešia, keď si nákupy objednávam alebo obedy, majú blbé reči okolo toho, ako keby som za ich peniaze to kupovala. Takže, nie len starí ľudia sú takí, ale aj mladí. Ja nemám susedov, ja mám vegety čo sa do všetkého miešajú 🤣

procrastique
1. máj 2026

Mne sused často aj povie že ,, čo dobré si mi dnes kúpila? " a očami nazerá do tašky, ak mam dačo male navrchu tak mu to dám :D
A suseda vedľa pre zmenu furt chodí klopkať ku mne, či by som jej nekúpila xy lebo ona už nezájde a jej deti na ňu kašľú a že do bytu vraj k nej prídu až keď bude hniť :D

anonym_a8b120
1. máj 2026

Toto poznám velmi dobre a reálne sme mali s takýmito susedmi v bytovke konflikt hlavne so starými tetkami čo nemajú nič iné na práci, len ohovárať a klebetiť. Čo ja som sa podozvedala o sebe, o svojom partnerovi, až sa mi rozum zastavoval. Že ma muž bije a že na nás budú volať policajtov a takéto veci. A tej jednej starej krave sa aj pred nejakým časom muž obesil, potom sme aj pochopili, že asi prečo. No už sme tam našťastie nejaký čas neni a dúfam, že sa tam už ani nevrátime. A tie staré kravy nech aj rakovinu chytia.

bielasovicka
1. máj 2026

@anonym_autor ved tých ľudí musíš poznať, aj oni teba, keď to je byť tvojich rodičov. Ved si tam bývala aj ty niekedy, nie? Tak prečo máš taký problém sa s nimi baviť?

zuzana76
1. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_b3b85d ved je logicke, ze to moc prezivam. Ak by som to neprezivala a neriesila, tak nepisem temu na MK.

@anonym_autor jemine, ved maju len nudu, tak pozeraju von oknom a chcu nadviazat komunikaciu. Su uz mozno aj 20 rokov na dochodku, jeden den ako druhy, stereotip, tak sa chcu porozpravat.

anonym_e76ac6
1. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_c848cd každý druhý ma psa a ku všetkým chodia vrieskajúce vnúčatá a pravnúčatá. Suseda má dnes nejaký bašavel - 5 detí, všetky so svojimi deťmi, neviem ako sa fyzicky pomestia, ale hudbu bolo počuť až na prízemie 🙂

@anonym_autor Vidím, že aj ty máš prehľad...suseda má 5 detí a všetci prišli so svojimi deťmi. Odkiaľ vieš, koľko má detí?

anonym_a615fc
1. máj 2026

Ľuďom už fakt všetko vadí. Sledovať, kto je v okne, kto sa díva, kto sedí na lavičke, ako dlho, kto má koľko deti… @anonym_autor veď ty si rovnaká ako tvoji susedia! Čo striehneš na ostatných, kto kde sedí a čo robí?
A nechať nákup v aute, lebo ma niekto uvidí niesť ho do bytu? No a? Však neprenášaš mŕtvoly. Ľudia musia jesť, určite to chápu aj tí starí ľudia. Snažia sa len nadviazať nejakú komunikáciu.
Nedokážeš normálne komunikovať?
Dedko: Dobrý deň, z nákupov? vidím že ste kúpili banány…
Odpoveď 1. : dobrý deň, áno z nákupov. Koniec komunikácie.
Odpoveď 2. Dobrý deň, áno z nákupov, došlo mi ovocie.
Odpoveď 3. Dobrý deň, áno z nákupov, došlo mi ovocie, v Kauflande mali akciu…… a nasleduje 15 minútový rozhovor.
Ty určuješ, či a koľko budeš s niekym komunikovať. Nerob drámu z toho, že sa ti nejaký osamelý dedko prihovorí 🙄

marca12
1. máj 2026

@anonym_autor Bohuzial,to je choroba dochodcov. Uz aj moja mama si takto krati cas. Kolkokrat ju za to hresim,ze je to trapne a vidno ju,aj ked si mysli,ze ju nevidno. Kasli na to. Milo sa usmej,pozdrav a hlad si svoje. Oni budu vzdy komentovat,vyzvedat.

fairyy
1. máj 2026
@anonym_77c00b

@fairyy nám sused, pomocník VB a možno aj ŠTB keď sme mali návštevu poslal svojho syna spýtať sa koho tam máme

@anonym_autor dávaj im protichodné informácie každej niečo iné, potom budú zmetené a nikto im už neuverí dedinské klebety
možno aj niečo dohodnúť s kuriérmi čo majú povedať ak ich zastaví ochranka domu

alebo môžeš si z nich vystreliť
rozšíriť info že predávaš byt a objednať hlučnú rómsku rodinu aby prišli na obhliadku predávaného bytu 😀
potom vystresovaným babkám povieš prečo predávaš tak sa možno stiahnu

@anonym_77c00b vau tak toto je iny masaker

anonym_79936b
1. máj 2026

@anonym_autor ja ti rozumiem. Žijeme takto v dome so zdieľaným dvorom. Susedku mám rada, vďačne sa porozprávame, pomôžem, donesiem ovocie zo záhrady. Ale nie vždy mám náladu na zvedavé otázky. Tiež som človek - občas unavená, nervózna, smutná ... Veru som už párkrát nechala vesanie prádla či záhradku na neskôr, keď nebola vonku. Zvyknúť si, alebo sa nastaviť,že len prejdes, pozdravis, neodpovies, prípadne naučená fráza a odsúhlasiť bez ďalších informácií, ktoré by rozvíjali debatu, keď na ňu nemáš náladu. Nie si povinná. Oni tých podnetov v tom veku majú menej, tak si ich hľadajú...kdekoľvek.

natalka13
1. máj 2026

Kurier ktory ti rozprava ako sa ho vypytuju ti nevadi? Asi nema 75r ze?🤔
Boze odpoviem ak chcem ak nie idem dalej.
Nechat nakup v aute lebo by ma videli😄 na toto bude diagnoza.

klotildabazarik
1. máj 2026

@anonym_autor tebe sibe s prepacenim? Oni sa nudia a ty si tam nova😂 tak sa odstahuj ked ti vadia

anonym_7ac44d
1. máj 2026

@anonym_autor

1. Byt nikdy nebude spokojne sukromne byvanie, byvas v jednom akvariu
2. Dôchodcovia na Slovensku maju extremne nizke dochodky, nakupy ti zavidia
3. Ty ludia v tych bytoch su prosto sami a v bytoch umieraju, snazia sa teda nieco robiť
4. Interaguju/nadväzuju s tebou rozhovory aby si zaistili novy kontakt pre zivot
5. Ked si sa do predmetneho bytu stahovala, mala si si pozistit co a ako, teraz to mas...

denithestrange1993
1. máj 2026

@anonym_autor nizky dochodoch,vnucence moc nechodia,cely den sa tiez neda pozerat šlager tak pozeraju cez okno. Pri takych poznamkach sa len usmej a hotovo.

anonym_aef783
1. máj 2026

aj my sme mali podobne cctv na lavicke pred domom .. a postupne jedna po druhej odchadzala do vecnych lovist ... minule som sa akurat smiala-moja mama sedela na lavicke a robila presne to iste,co vzdy nemala rada na susedkach ..sedela a klabosila aj s partnerom .. hold jedny sa poberu a druhy ich nahradia-kolobeh zivota..vydrz este chcilu-nevies kde ty skoncis

anonym_9c9707
1. máj 2026
@bielasovicka

@anonym_autor ved tých ľudí musíš poznať, aj oni teba, keď to je byť tvojich rodičov. Ved si tam bývala aj ty niekedy, nie? Tak prečo máš taký problém sa s nimi baviť?

@bielasovicka presne to iste si myslim. Vsak ma byt po rodicoch. To ich nechodila navstevovat, nevedela koho bude mat za susedov?

@anonym_autor tak byt predaj a kup si druhy byt inde, kde nebude tolko zvedavych susedov.

anonym_c45f33
1. máj 2026

Máš sociálnu fóbiu, ak nevieš prehodiť pár zdvorilostných viet s inými ľuďmi. Okrem toho si vzťahovačná, nesympatická. Určite si to všetci o tebe šuškajú.

anonym_c4eb65
1. máj 2026

Je to dosť nepríjemne no bohužiaľ starý ľudia sú taký . Nerozmýšľala si že byt predas a kúpiš niekde inde?

anonym_cb779d
1. máj 2026

Očividne máš o nich taký istý prehľad, ako oni o tebe. Tak nerozumiem, čo riešiš. My máme mladšich susedov a tiež vidime kto sedí pred panelakom, kto čaká na kuriera, ked idem vo vytahu vidim nakup, balik. Bežne sa bavime kto co kupil, objednal. Kde je aka akcia. Mame v panelaku 2 prevadzky , su to sukromnici, vela fajčia, poznaju 1/2 mesta a maju prehlad o všetkom na našom sidlisku, kto kedy odchadza, prichadza. Kurieri u nich nechavaju zasielky. Suseda oproti fajči každu pol hodinu aj v noci. Vidi všetko čo sa deje oproti v bytoch, kde nemaju zatiahnute žaluzie.
Stari ludia su sami doma, nudia sa, nevadi mi komunikovat s nimi, ked nemam naladu idem po schodoch alebo počkam kym odidu vytahom a idem potom sama. Vymenila by som vrieskajucu susedu a 3 dupotajuce a zjapajuce deti za dochodcu, ktory sa ma opyta či som bohata. Odpovedala by som, ano, som spokojná so svojom prijmom a podala mu jablko s prianim pekneho dna. Alebo by som bola ticho.

brendaa
2. máj 2026

@anonym_autor ty si introvert, nekomunikatívna, nezaujímaš sa o nikoho. Je to o tolerancii, zvedavosť. ľudí ti vadí a teba nezaujímajú susedia..... Máš to v rukách, suseda ti nakukne do tašky...? Opýtam sa....mám vám niečo sem tam kúpiť, vyzerajú z okna? Zakývem... mám veľa peňazí? No nemám...a hotovo... pousmejem sa...
Ty budeš možno pre nich asi stará dievka, alebo nesympaticka osoba...
Povedz im že máš rada ticho a kľud...a žiadne otázky..... môžeš byť vo svojom veku viac asertivna...a nie nákup nechávať v aute. 🙈🙉🙊

anonym_b61f98
2. máj 2026

@anonym_autor nie si trošku paranoidná ? Čo je na tom zlé, ak sa ti prihovorí sused, alebo pozerá z okna... môžeš byť rada, že majú barak pod kontrolou aspoň nepotrebujete cctv na zlodejov...

livuska124
Dnes o 06:09

Ja som vďačná za susedov dôchodcov. Na našom poschodí zo siedmich bytov sú v šiestich dôchodcovia a v siedmom my. Keď sa niečo deje, hneď povychádzajú von 😀 Nás by vykradnúť veru nevedel nikto. Raz nám kamarát niečo priniesol a akurát sme neboli doma. Počuli, že vyklopkával a hneď z dvoch najbližších bytov vyšli a vyspovedali ho, že kto je a čo chce 😀 Nechal nám to nakoniec pred dverami. Pred pár týždňami sa k nám zase dobíjal sused z iného poschodia, bol opitý a myslel si, že je u seba, pokúšal sa otvoriť naše dvere. Kým vyšiel muž pozrieť, kto sa k nám snaží dostať, už boli dvaja susedia na chodbe, že pane, pomýlili ste si poschodie 😀
Ja susedom na oplátku odnesiem čosi z osláv (koláče, slané domáce pečivo a pod.), alebo keď niečoho napečiem viac, než zjeme...najbližšej susede, ktorá býva sama, zvykneme nosiť ťažšie veci z obchodu, keď potrebuje.

natalka13
Dnes o 08:17
@anonym_aef783

aj my sme mali podobne cctv na lavicke pred domom .. a postupne jedna po druhej odchadzala do vecnych lovist ... minule som sa akurat smiala-moja mama sedela na lavicke a robila presne to iste,co vzdy nemala rada na susedkach ..sedela a klabosila aj s partnerom .. hold jedny sa poberu a druhy ich nahradia-kolobeh zivota..vydrz este chcilu-nevies kde ty skoncis

@anonym_aef783 presne ako matky na materskych na lavickach, kava v papieri a kecy, tiez sa pominu a kolobeh bezi dalej

anonym_a48ab8
Dnes o 08:35

@anonym_autor si smiešna, že zakladas takúto temu. Máš sa priveľmi rada a cítiš sa veľmi dôležitá. Nechaj dôchodcov žiť. A keď máš problém s nimi prehodiť pár slov, odstahuj sa. Ty si tam nová. Ci ony nesmú pozerať cez okno v tých svojich kralikarnach?

xckaretxxx
Dnes o 08:39
@anonym_autor

@anonym_c848cd hej, neznášam, keď sa ma vypytujú, čo toľko nakupujem a že či som taká bohatá. Dpč, keby som bola, tak žijem inde. Ale áno, máme tu veselo, toto sú akčné dôchodkyne.

@anonym_autor vymem si byt a vybavene. Najlepšie, kde žije omladina. Nezabúdaj, aj ty raz dosiahneš dochodcovsky vek.

Strana
z2