icon

Čo robiť so susedom alkoholikom, ktorý ničí život ostatným?

9. júl 2026

Ahojte, chcela by som sa poradiť a poprosiť o reálne skúsenosti, ak ste zažili niečo podobné.
Žijeme v bytovke, kde je jeden z nájomcov v mestskom byte denne opitý. Z bytu sa šíri neznesiteľný zápach (moč, výkaly), pričom sused po chodbe chodí neustále pod vplyvom alkoholu a pomočený – jeho jedinej cesty vedú len do obchodu po fľašu a späť. Ten zápach je niečo extrémne a susedia bývajúci blízko nich už nemôžu ani vetrať, pretože im to ide priamo do bytov. Ako obyvatelia bytovky sme sa už spojili a podali na mesto, ktoré je vlastníkom bytu, hromadnú sťažnosť s podpismi celej bytovky.
Vec je ale oveľa vážnejšia. Pán má v byte ležiacu manželku, ktorá nevstáva z postele a už vyše roka ju nikto zo susedov nevidel. Ostatní ju z bytu iba počujú, no tvrdia, že je takisto neustále opitá. Keďže pila aj v minulosti, je vysoko pravdepodobné, že v tom pokračuje. Netušíme, v akom stave táto pani v skutočnosti je a či sa o ňu manžel vôbec stará, keďže on sám je permanentne pod vplyvom alkoholu. Dokonca aj poštárka nás varovala, že nechceme vedieť, aký strašný neporiadok a zápach majú vo vnútri. Ich dospelé deti k nim vôbec nechodia, úplne ich odstrihli. Je veľmi pravdepodobné, že situáciu nezvládli, vzdali to alebo s rodičmi kvôli dlhodobému alkoholizmu prerušili kontakt.

anonym_965954
9. júl 2026

Neporadim ti, ale fuu.. toto nezavidim☹️😩, my mame suseda alkoholika, ale oproti tomuto je to anjel na zemi..

anonym_6db88e
9. júl 2026

ako mesto reagovalo na vašu sťažnosť? mesto je vlastníkom takže tam má právo prísť podľa mňa na kontrolu a na zhodnotenie stavu bytu a privolať aj lekara na kontrolu ležiacej pacientky tá asi musí byť v zlom stave podľa opisu, hrozí šírenie či už švábov, ale aj chorôb... ktovie či vôbec platia nájomné či tam aj nie je dlh....

autor
9. júl 2026
@anonym_6db88e

ako mesto reagovalo na vašu sťažnosť? mesto je vlastníkom takže tam má právo prísť podľa mňa na kontrolu a na zhodnotenie stavu bytu a privolať aj lekara na kontrolu ležiacej pacientky tá asi musí byť v zlom stave podľa opisu, hrozí šírenie či už švábov, ale aj chorôb... ktovie či vôbec platia nájomné či tam aj nie je dlh....

@anonym_6db88e Práveže sa ešte nikto neozval, nikto tu nebol. A včera, keď som išla s dcérkou do obchodu, som až hore na našom piatom poschodí cítila smrad. Oni pritom bývajú na druhom poschodí. Všade som pootvárala okná. A jasné, už som ho videla, ako ide s taškou do obchodu a mal celé prešťaté nohavice.

jogy1984
9. júl 2026

U nás sused alkoholik zaspal a v kuchyni mu začala horieť šporák volali sa hasiči

anonym_4f6d13
9. júl 2026

Ja neverim.ze rok nikto zenu nevidel.viete ako asi sa o nu " stara" alkoholik a nikto s tym nič nerobi.

anonym_1b5b87
9. júl 2026

@anonym_autor skúste spomenúť na meste, že zavoláte televíziu a hneď bude prievan. Kontaktujte aj UPSVaR, odbor sociálnych vecí a kurately dospelých, pán možno poberá na manželku opatrovareľský. Nech prešetria ako je o ňu dobre postarané. Ešte pri zvýšenom hluku, agresii a rušení kľudu by som pár x zavolala políciu a riešila v priestupkovom konaní. Otras fakt, slušný človek nemá dnes žiadne slovo a kvôli parazitovi trpí celá bytovka 🤮 Najlepšie dom, 3 metrový plot a na dvore 2 pitbulov a máš od každého pokoj

anonym_10821c
9. júl 2026

@anonym_autor tak, vieš, na SR to ťažko bude niekto riešiť. Mesto pošle pár výziev, aby sa dodržiaval domový poriadok, alebo neznečisťovali priestory a keď platia nájom, tak ich nevyhodia na ulicu. Toto sa deje veľmi často, alkoholikov a neprispôsobivých je veľa v bytoch. To len vy, ako nájomcovia musíte stále niečo robiť, písať sťažnosti, ale pravdupovediac, asi nič nevyriešite. Mohli by ste ísť za právnikom a podať občiansko právnu žalobu za to, že vám sused bráni vo výkone vlastníckeho právo tým, že vás neprimerane obťažuje zápachom, špinou a podobne. Ale samozrejme, toho právnika a celý súdny proces treba platiť, a to asi jeden z vás si na seba nevezme, jedine, že by ste ako spoločenstvo vlastníkov podali žalobu a cvakali zo spoločného, ale.s tým musíte nadpolovičná väčšina súhlasiť, neviem presne. Každopádne, spor môže sa ťahať aj roky, pretože, on na sudy chodiť nebude a bude sa doručovať a plynúť lehoty do bludu a nakoniec, čo z toho, dajú mu povinnosť odstrániť stav a keď nie tak potom peňažný trest? Ja neviem, ale.ucinok bude diskutabilný.

anonym_da6cfb
9. júl 2026

Mestský úrad - bytový odbor, sociálny odbor, priestupkový odbor, všade osobne pár
ľudí z bytovky a priamo na konzultáciu ako to môžu, chcú a budú riešiť, priamo podať petíciu každému vedúcemu s podpisom prevzatia. Potom primátor a zastupiteľstvo, osloviť poslancov.
UPSVAR - ide asi o chránenú osobu seniorku
Obvodný lekár - oznámiť stav
hygiena - podnet na smrad, špinu a hrozbu infekcií, nákazy, ohrozenie hmyzom a fekáliami (ako sa udržuje ležiaca žena ohľadom moči a stolice)
Mestská / štátna polícia ak ide o rušenie nočného kľudu
právnik - konzultovať priestupok proti spolunažívaniu - keďž nejde o váš majetok, ako riešiť že narúšaju užívanie sposobom odporujúcim dobrým mravom, kde vám sused bráni užívať vaše obydlie hlukom, smradom, prachom,

autor
9. júl 2026

Sama som zvedavá, ako to celé dopadne.
Boli už upozornení viackrát. Dokonca sme im napísali aj anonymný odkaz, že ak to bude pokračovať, budeme sa sťažovať. Papier však roztrhol a vyhodil do koša dole vo vestibule.
Viem, že jeho manželka doma spadla. Sama som videla, ako ju niesli na rukách k lekárovi. Bolo to však už veľmi dávno, približne pred rokom a pol. Bol tam vtedy ich syn, ktorý ju odviezol, ale už vtedy som počula, že na nich kričal. Odvtedy som pani osobne nevidela, rovnako ani ich deti. Pani podľa všetkého už približne rok a pol vôbec nevychádza von.
Kým ešte chodila von, bývala často pod vplyvom alkoholu a pili spolu. Potom sa jej stal ten úraz a odvtedy o nej nič neviem. Susedia však hovoria, že z ich bytu často počuť krik, hádky, buchot a akoby tam neustále niečo padalo na zem.
Už keď sa prisťahovali do nášho vchodu, bolo vidieť, že často pijú alkohol. Z ich bytu bolo počuť krik ženy, ktorá kričala, že ju to bolí.
Raz som k nim aj zaklopala. Videla som, že mala modriny a monokel pod okom. Tvrdila mi, že spadla. Preto som cez Facebook vyhľadala ich rodinu a napísala im, že my, susedia, máme podozrenie, že by ju mohol fyzicky napádať. Neviem však, čo sa dialo ďalej.
Polícia tam bola privolaná kvôli kriku a hluku. Vtedy sa však z ich bytu nešíril taký zápach ako teraz. Mám obavy, že pani môže byť vo veľmi zlom stave, ale to neviem potvrdiť.
Preto sme sa obrátili už aj na mesto. Toto už nie je normálne. Vo vchode bývajú aj deti a máme obavy, aby sa nestalo nešťastie – napríklad ak by nechali zapnutý plyn alebo nezahasili cigaretu.
A keď sa už z bytu šíri taký silný zápach a neporiadok, človek sa obáva aj toho, či sa tam už nerozmnožili škodcovia, napríklad šváby. Aj naša poštárka nám povedala, že by sme to mali riešiť, pretože takáto situácia môže ohrozovať aj ostatných obyvateľov bytového domu.

anonym_59dfe7
9. júl 2026

Toto cele velmi zle :( Pokial deti nezoberu mamu odtial prec, nepomoze nic. Ale pokial aj mama pije, kto si toto vezme domov.

anonym_7a5d26
9. júl 2026

Mali sme v okolí prípad smrad v byte, sťažnosti nepomáhali, hygiena neriešila pani chovala v byte veľké množstvo mačiek a nevládala sa o nich starať. Keď ochorela a nemohla vstať z postele otvárali byt hasiči a museli si ísť po dýchací prístroj inak by sa povracali.
všade mačky, výkaly aj mŕtve mačky a pani bezvládna dehydrovaná ležala na posteli

anonym_114b29
9. júl 2026

k právnikovi len otvoríš dvere a už pýta eurá. tak som zvedavá ktorý zo susedov pustí pár stovák - ani jeden.
Sused pokým platí nájom, nič sa mu nestane. Môže chľastať koľko chce. nič nespravíte, vyslobodí vás jedine ich smrť. DSS sú tiež plné, tam sú čakačky na roky.

blondiee83
9. júl 2026

Pozri, idu volby, treba to vyuzit. Kampane prebiehaju, mozno sa toho nejaky protikandidat chyti, ak na to sucasny primator kasle. Ale najprv by som sla za sucasnym, nenechala sa odbit a porozpravala sa s nim, nech navrhne riesenie

rozculena
9. júl 2026

z čoho platia nájom? Nechápem,že mesto ich tam stále necháva

autor
9. júl 2026
@rozculena

z čoho platia nájom? Nechápem,že mesto ich tam stále necháva

@rozculena Poštárka im nosí dôchodok až domov dnu do bytu .

rozculena
9. júl 2026
@anonym_autor

@rozculena Poštárka im nosí dôchodok až domov dnu do bytu .

@anonym_autor evidentne ho preslopú

anonym_a8feaa
9. júl 2026

@anonym_autor mala som susedov troch opllcov, vsetci traja sa upili na smrt. Toho jedneho zrazilo auto.takyto zivotny styl dlho nevydrzi.

anonym_0f084e
10. júl 2026

Iba sa opytam-kolko maju cca rokov?
Kazdopadne verim ze sa to vo vas prospech poriesi. I ked im uz asi niktova nic nepomoze.