icon

Má muž pomáhať s umývaním schodiska v bytovke?

Včera o 18:27

Ahojte, každý týždeň mám sluzbu v našej bytovke kde vlastníme byt ale nebývame tu ..a keďže tu väčšinu žijú starí ľudia, ja mám 24 tak že mám proste každý týždeň ja služby a teraz sa pýtam žien chceli by ste od chlapa aby vám pomáhal ? Alebo to spravil každý týždeň za vás alebo by ste to v pohode zvládli ?? Ja sa neviem rozhodnúť že čo je správne preto idem po radu, upratovacia služba neprichádza v úvahu lebo starsi sa nechcú skladať že je to pre nich drahé ...

autor
Dnes o 06:05
@sara07

@anonym_autor neumyvaj , vysvetli prečo by si mala umyvat za nich ?
nemaju deti ?
divím sa ti neskutočne že to robíš
na vine si aj ty že nie si dost asertivna a nepošleš ich do prdele , že to robit nebudeš , a že sa na teba budu krivo pozerat kludne aj pravouhlo

@sara07 asi mate pravdu vsetky no skusim sa im postavit len nieje to take jednoduche nebudeme mat dobre susedske vztahy a bojim sa aby nam nieco neurobili s bytom ked tam niesme, ano aj to bolo uz v nasej bytovke

natalka13
Dnes o 06:06

Min.dochodok nieje 330e.
Upratovanie hold musia zaplatit ked chcu byvat. Mozu byt predat a ist do mensieho a lacnejsieho. Keby namiesto teba byval dochodca, kto by umyval schody okna ...?

sara07
Dnes o 06:10
@anonym_138ae3

@sara07 samozrejme, ze maju kopu penazi...fico si ich stale kupuje...byty dostali zadarmo, nemuseli platit hypoteky 30 rokov..

@anonym_138ae3 počkaj oni zase tak tie byty zadarmo nedostali
tu sa ich musím zastat
dostal si len štatny byt a to za určitych podmienok - policajti , vojaci, vyšši uradnici
potom si mala podnikove byty tiež za určitych podmienok , v podstate si si ho aj tak odmakala , napr. ste sa museli zobrat aj ked ste nechceli
potom si mala družstevne kde bol dost vysoký vklad, a potom si ho družstvu splacala ešte 30 rokov , preto mali platby - najomne to nazvyme za družstevne a podnikové byty vyššie - tam bola vlastne hypoteka len sa to tak nevolalo
a byt ti pridelili , vyberat poschodie alebo kde... si mohla tak za uplatok ,
skôr sa maju dobre lebo už nemusia platit hypoteku + zdarma , zlavy .., a maju k tomu čo odviedli odvody neprimerane vysoke tie dôchodky , neratam ešte 13 - to je analyza z auditu nie môj vymysel,
pre tie čo zase začnu zavíjat o závidení , nezavidím len konštatujem

anonym_1e5881
Dnes o 06:13

Aj u mojej starej mami mali takýto systém a v 90tke schody umývala sama (bývali sme 3 hodiny od nej, takze bola bez pomoci, kým zvladala a nechcela sa stahovat). Problem nie je tvoj chlap, ale že to mate robit len vy. Hlavne, keď tam nebývaš. Buď asertivna, zvolaj schôdzu vlastníkov, že si zobrala prácu navyse, časovo to nestihas a že budete hľadať brigadnicku.

anonym_1e5881
Dnes o 06:18
@anonym_autor

@sara07 asi mate pravdu vsetky no skusim sa im postavit len nieje to take jednoduche nebudeme mat dobre susedske vztahy a bojim sa aby nam nieco neurobili s bytom ked tam niesme, ano aj to bolo uz v nasej bytovke

@anonym_autor veď preto im to musis pekne povedat, že si bola rada, že im mozes takto upratovaním pomahat, keďže sú už starší a nemajú toľko sily, ale že bud si musela zobrať prácu navyse, alebo máš vyskocenu platničku a už bohuzial pomôcť nevieš.

sara07
Dnes o 06:25
@anonym_autor

@sara07 tak su aj dochodcovia ktori naozaj na to nemaju vela ludi poznam vo svojom okoli ktori maju 330 minimalny dochodok nemaju ani na lieky,vratane mojich svokrovcov

@anonym_autor dobre a kde byvajú ..
ja napr ,ked budem mat najmenši dôchodok , určite neostanem byvat v tom byte ktory byvam
rodiny si maju poriešit aby vyžili , kolko ludi robi za 1000€ lebo nemaju na vyber
ohladne liekov , treba si otvorit usta u lekara aby predpisal lieky kde nie je taky doplatok , ked sa mudr chce vie si pozriet v tabulke .. netreba sa napchavat doporučenymi cxy pripravkami , ja som zobrala vrecko čo mala svokra k lekarničke s tým nech mi to pretriedi - neviem prečo tam napr mala 3 lieky obdobného typu , pričom stačil 1 s tou istou učinou látkou za menej , vytriedila mi to a z liekov na mesiac z 245€ zrazu doplaca 44€ , šla som s nou k pani mudr a zariadila ,
aj ked neviem čo je horšie teraz či hekanie kolko platí za lieky alebo hekanie že pani doktorka sa citi dotknuta a sestrička je odmerana 😂😂😂a určite sa jej niečo stane lebo je tak malo liekov 🙈
však dvaja ludia maju prijem 660€ spolu ,ano keby bola sama je problém ,však teraz min, zvyšovali na 412 € + si prirataj 2x 13 dôchodok ............. uprimne dost rodin po prepočte má na hlavu menej penazi a vyššie vydavky
a ak mali malo rokov odpracovanych mohli potiahnut aby mali vyšši, v podstate išli do dôchodku ked my ešte veselo pracujeme a nik sa nás nepyta či vladzeme a chceme

sense
Dnes o 06:26
@anonym_autor

@sense nikto nechceme najomcov mozno casom sa tam prestahujeme my

@anonym_autor tak rozhodne by som nič neumyvala. Max tak ten jeden týždeň čo by bola moja služba. A teda citovo by som sa vydierať nenechala.
A nie nechcela by som po chlapovi aby to umýval za mňa a rovnako keby chce toto po mne môj chlap sa tiež poklepem po čele či je normálny keby chce po mne aby som chodila umývať niekde schody kde ani nežijem

anonym_612a66
Dnes o 06:31
@sara07

@anonym_858fca
😂
ale tu vôbec nejde o závist , neviem zvlada smeracka uderka aj iné slovo alebo emociu ?
tu ide o to že hekaju ako sa maju zle, ako nemaju peniaze, chudobné chudatka , na nič i neostáva, vlada to isté chudatka chudobní dôchodcovia treba im dat na sekeru aj 14 aj 15 dôchodok popri všetkých zlavách
takto chudobnu čast obyvatelstva si nepredstavujem, bude teda mám na to alebo nemám , kedže vieme že dôchodcovia nemaju tendenciu ist do pôžičiek a debetov tak asi sa maju dobre ...
kludne nech si daju aj humra ale nech mi vlada netvrdi že sa maju zle, nikdy sa nemali tak dobre dôchodcovia ako teraz , ani za komančov
tu sekeru ktora je pre 13 dôchodky si vyžerieme my , a to doslova
takže nevytrhavaj z kontextu a nepouživaj invektiva pod anonYYYYYmom hrrrrdinka😂😂😂
@anonym_174b72 ano zarazilo ma to lebo ich bolo plne velké namestie ....nejde o to že by nemali alebo nemôžu alebo sa nepatrí . tu ide o to že či teda maju alebo nemaju na to ...

@sara07 toto ale keď tu napíšeš tak ťa koníkovská úderka hodí do priepasti 😀 Táto úderka stále používa nízkoprahové manipulatívne evergreeny a citové výlevy o tom, ako je najstaršia generácia chudobná, ako si zaslúžia, lebo celý život robili a ževraj im závidíme. Nie, nezávidíme, len mi je dosť kktno pri pocite, aký je národ sprostý. Nevie si zrátať 1+1, v tomto prípade 1+1= - 917 miliónov eur LEN na 13 dôchodky za DECEMBER!!! Plus 17 miliónov e na vlaky zadarmo. A kto to platí? Pracujúca časť obyvateľstva, ktorá melie z posledného, 💩 hovno z toho má a 💩💩💩 z toho bude mať, má hypotéku, bude robiť pomaly do 80, platia všade kde sa otočia. Ešte praparavnuci budú platiť dlh týchto rozmarov a padať z toho na hubu. A tu sa niekto čuduje, ak sa nespokojná generácia 30, 40 tnikov ozve pri reportáži o 13 dôchodkoch im dvíha tlak ak babka pred tescom povie, že dá vnúčatám na telefón. Otvorene o tom hovoria už aj ekonómovia aj sociológovia, že je prirodzené a ovprávnené, ak sa ľudia začínajú ozývať. Dôchodcovia sa nikdy nemali lepšie. A to to povie aj moja mama, ktorá má 65. Keď šla do dôchodku, zarábala 580 v čistom, s nočnými príplatkami s ktorými jej pomohla reforma. Ináč zarábala menej. Teraz? Prvotný dôchodok mala 603, teraz myslím viac ako 630+ 13 dôchodok+ vdovský+ pracuje. Sama povie, že to nie je správne a do systému nikdy nevložila toľko, koľko vytiahne 🤷‍♀️Sama ti povie, že toto musí raz padnúť na držku a jedného dňa sa dožije, že vyhlásia, bohužiaľ nemáme ani na ten minimálny, alebo žiadny. A toto by si tie ekonomicky negramotné hlavy zaslúžili, minimálne na rok. Možno by docvaklo. Tuho však pochybujem.

anonym_612a66
Dnes o 06:43
@anonym_autor

@sara07 tak su aj dochodcovia ktori naozaj na to nemaju vela ludi poznam vo svojom okoli ktori maju 330 minimalny dochodok nemaju ani na lieky,vratane mojich svokrovcov

@anonym_autor hlúposť píšeš. Pozri koľko je minimálny dôchodok. Druhá vec je, že dôchodcovia aj pracovali, vtedy sa muselo pracovať, tak nemôžu mať ten najnižší. Stále ospevujú komunistu ako bolo všetko zadarmo, ako bolo dobre, ako podpìsali vo fabrike a bol im dlh odpustený, ako dostali bezúročnú pôžičku, ako im za deti znižovali dlh. Tak kde sa stala chyba, že teraz nič nemajú? Za 40 rokov produktívneho života prázdne vrecká? Matematikou mi to akosi nevychádza. Vyplakávať, to však áno.

anonym_a67cb1
Dnes o 06:58

Oficiálna hranica chudoby je u nás momentálne 423 eur. Podľa brožúry SP je teraz približne 366 tisíc starobných dôchodcov pod touto hranicou. Čiže približne každý tretí starobný dôchodca ( celkového počtu 1,1 milióna starobných dôchodcov) má príjem pod hranicou chudoby.

autor
Dnes o 07:04
@anonym_612a66

@anonym_autor hlúposť píšeš. Pozri koľko je minimálny dôchodok. Druhá vec je, že dôchodcovia aj pracovali, vtedy sa muselo pracovať, tak nemôžu mať ten najnižší. Stále ospevujú komunistu ako bolo všetko zadarmo, ako bolo dobre, ako podpìsali vo fabrike a bol im dlh odpustený, ako dostali bezúročnú pôžičku, ako im za deti znižovali dlh. Tak kde sa stala chyba, že teraz nič nemajú? Za 40 rokov produktívneho života prázdne vrecká? Matematikou mi to akosi nevychádza. Vyplakávať, to však áno.

@anonym_612a66 to som nevedela teda ale tak či tak ano ide hore dochodok ale idu aj naklady hore a nemyslim si že inflacia pokryje vsetky vydavky dochodcov

titla
Dnes o 07:07

Byvam v malej bytovke, kde je 6 bytov a sme najmladsi - 40tnici. Zvysok su dochodcovia zhruba vo veku 80 rokov. Tiez ani pocut o najati upratovacej sluzby, takze mame podelene sluzby. A teda ani by ma nehlo, aby som riadila aj za nich. Vacsinou vidim ich deti, ze pridu a upratuju. Aj ta nasa sluzba je pre mne dost obmedzujuca. A s muzom sa striedame, nie 50/50, skor prakticky, kto ma kedy priestor. Bud ide on poupratovat, kym ja varim obed/upratujem doma, alebo minule on zobral dieta umyt auto a ja som riadila vchod. Ak ten byt vlastnite s priatelom obaja, tak taku nehrali aby to bola len moja povinnost.
Bude to neprijemne, ale musis si dupnut nohou dievca. Nie sa nechat zneuzivat z kazdej strany ...

anonym_37a2cd
Dnes o 07:11
@anonym_autor

@anonym_3e571f čosi ja som sa neponúkla len proste keď umývam ja príde za mnou babička že ona už nevládze chcela som to riešiť ale ostatní starší ľudia hneď na mňa začali krivo pozerať a že či má hanba nefacka že taká mladá a neumyje nám schody že keď oni boli mladí museli sami celé polia aj s deťmi na chrbte obrábať

@anonym_autor a ty si svojprávna? Lebo to tak moc na mňa nepôsobí. Nevieš sa ohradiť voči pár dôchodcom.

anonym_7473be
Dnes o 07:12

To vážne niekde platíte za upratovanie len 2,50? U nás sa platí 9 €/mesačne a od 1. júla sa to má o 1,50 euro zvýšiť /konkrétne cca 110 bytov./

simca06022011
Dnes o 07:13

Mna by zaujimalo, ako si prisla k tomu, ze mas kazdy tyzden umyvat celu bytovku... ak im je to drahe, nech si zavolaju rodinu.. ak nemaju par eur na upratovaciu sluzbu, tak by sa kazdy tyzden neumyvalo a nech si udrzuju cistotu.
co sa tyka tvojej otazky, je to na dohode vas dvoch, kludne ti moze pomoct ak ma cas, ak nie a nevadi ti robit zadarmo upratovacku celemu vchodu, kludne to mozes robit aj sama.. AK chcete usetrit spolocny cas a ist nieco spolu robit, je to aj rychlejsia ak to urobite spolu, jeden zameta, druhy ide za nim a umyva :D vybavenko...

anonym_37a2cd
Dnes o 07:14
@anonym_7473be

To vážne niekde platíte za upratovanie len 2,50? U nás sa platí 9 €/mesačne a od 1. júla sa to má o 1,50 euro zvýšiť /konkrétne cca 110 bytov./

@anonym_7473be a 9€ mesiačne je moc? My platíme v novostavbe v Česku okolo 15€ mesačne a nimto s tým problem nemá.

anonym_612a66
Dnes o 07:15
@anonym_a67cb1

Oficiálna hranica chudoby je u nás momentálne 423 eur. Podľa brožúry SP je teraz približne 366 tisíc starobných dôchodcov pod touto hranicou. Čiže približne každý tretí starobný dôchodca ( celkového počtu 1,1 milióna starobných dôchodcov) má príjem pod hranicou chudoby.

@anonym_a67cb1 ono však do tejto "chudoby" treba prihliadnuť aj s ostatnými okolnosťami a faktormi. Skús sa zamyslieť, kde tí dôchodcovia žijú? 2,3,4 izbové byty, domy, záhrady, že na koniec nedovidíš. Keď navrhneš, aby predal pozemok za viac ako 100tisíc eur a dožije ako kráľ. Ani za boha počuť. Nadávajú, že v zime treba kúriť a všetko je drahé, čakajú na energopomoc ako na zjavenie a spásu sveta, sedia v jednej izbičke, omieľajú žalospevy o kôrke chleba. A potom prídu meniny,narodeniny, vianoce a vyťahujú stovečky vnúčatám. A potom keď senior odíde na druhý svet, mala by si vidieť, v akých hodnotách sa dedí. Pracovala som na notárskom úrade, tak viem. O tejto chudobe seniorskej slovače neverím nikomu. Ale faktu o pracujúcej chudobe verím.

anonym_37a2cd
Dnes o 07:16
@anonym_autor

@sense nikto nechceme najomcov mozno casom sa tam prestahujeme my

@anonym_autor prečo nechcete nájomcov? Veď to sú len plus peniaze pre vás. Fakt nechápem tvojmu zmýšľaniu. Za ten čas čo tam “možno” pojdete bývať si môžeš odložiť dosť peknú sumu

anonym_7473be
Dnes o 07:17
@anonym_37a2cd

@anonym_7473be a 9€ mesiačne je moc? My platíme v novostavbe v Česku okolo 15€ mesačne a nimto s tým problem nemá.

@anonym_37a2cd pozastavila som sa nad tým, že údajne niekde sa platí len 2,50.

anonym_37a2cd
Dnes o 07:19
@anonym_7473be

@anonym_37a2cd pozastavila som sa nad tým, že údajne niekde sa platí len 2,50.

@anonym_7473be Tak možné to môže byť. Čím viac bytov tym nižšia cena pre jednotlivca a nemusia byť v hlavnom meste nap.

anonym_612a66
Dnes o 07:20
@anonym_autor

@anonym_612a66 to som nevedela teda ale tak či tak ano ide hore dochodok ale idu aj naklady hore a nemyslim si že inflacia pokryje vsetky vydavky dochodcov

@anonym_autor tie byty po dôchodcoch aj niekto zdedí. Aj keby som mala za upratovanie prispievať rodičovi 20 eur mesačne, tak sa mi to sakra oplatí.

anonym_3e571f
Dnes o 07:23
@anonym_9a9209

@anonym_autor Trocha od veci, ale skôr k príspevkom ostatných.. Áno, je nesprávne umývať každý týždeň, ak tam nebýva, ale u nás v bytovke je opačný problém. 4 susedia nad 80 rokov (84 a viac) , 2 obyvateľky nad 70 rokov, 2 rodiny okolo 50 s teen deťmi. Mladých som v živote nevidela upratovať, v živote ! Ani tých teen, ani ich rodičov. Zato dochodcovia sem tam upratujú. Normálne nechápem, ako to ti mladí dokážu byť také ignorantske hoväda, že im to absolútne nevadí, že oni nič, a dochodcovia upratujú. By som sa pod zem prepadla od hanby. Ja upratujem naše poschodie + schody cca raz za 2 mesiace, spoločné prízemie ( nemáme výťah), raz za cca 4 mesiace. Do budúcna plánujem na bytovej schôdzi požiadať buď o rozdelenie služieb, ktoré sa budú dodržiavať, alebo o poplatok za umývanie. Zneužívať hnilymi susedmi sa nehodlam

@anonym_9a9209 moja dcéra mi ani nedovolí umývať, ona sama ide, ale nie celý vchod, len to, čo má, výťah, pred dverami a dole od výťahu k východu. Prečo by mala pred každými dverami pratať a zadarmo? Len preto, že je 16r? Prečo by sa mala nechať využívať? A tiež tu máme aj babky, ktoré si veselo okopávajú okolo stromčekov, tak aj mop vedia chytiť do ruky, nie? To je čisté využívanie mladých. A potom, že robíme za pár drobných, keď sa necháme využívať.

letfenixa
Dnes o 08:05

Tiež neverím, čo čítam.

prasiatko30
Dnes o 08:10

Ako co by ti spravili vo vasom byte? - namontuj alarm a kameru a budes vidiet kto co spravil. Aby si diabolski dochodcovia nemylili dojmy s pojmami - proste ak ti poskodia tvoj majetok tak by som este aj na policiu isla

anonym_a0cc7c
Dnes o 08:21

Píšeš, že vlastníME. Čiže tam je odpoveď - je to aj jeho byt. I keď správny chlap by "pomohol" žene aj keby ten byt on nevlastnil. A k tomu, že sa bojíš, že vám dôchodcovia dačo spravia s bytom.... Existujú elktronické kukátka, príde vám notifikácia do telefónu, že je niekto pred vašimi dverami, vieš si to kuknúť cez kameru kukátka že čo sa deje pred vašimi dverami. Ale úplne hlavne by som sa nenechala buzerovať a za to, že mám 24 by som určite neupraovala vchod každý týždeň. Jednak mladosť sa automaticky nerovná aj, že si zdravá. To je jedna vec. Ale hlavne ide o princíp. Čiže toto by som riešila prvé a druhé, že raz budeš upratovať ty a raz chlap. Alebo spolu niečo ty, niečo on. Takto si využívaná dvojmo - aj susedmi, aj chlapom 😖

natalka13
Dnes o 08:32
@anonym_autor

@anonym_autor a co konkretne ti urobia s bytom? Vkradnu sadnu a znicia ho? Nebud paranoidna.

natalka13
Dnes o 08:33
@anonym_a0cc7c

Píšeš, že vlastníME. Čiže tam je odpoveď - je to aj jeho byt. I keď správny chlap by "pomohol" žene aj keby ten byt on nevlastnil. A k tomu, že sa bojíš, že vám dôchodcovia dačo spravia s bytom.... Existujú elktronické kukátka, príde vám notifikácia do telefónu, že je niekto pred vašimi dverami, vieš si to kuknúť cez kameru kukátka že čo sa deje pred vašimi dverami. Ale úplne hlavne by som sa nenechala buzerovať a za to, že mám 24 by som určite neupraovala vchod každý týždeň. Jednak mladosť sa automaticky nerovná aj, že si zdravá. To je jedna vec. Ale hlavne ide o princíp. Čiže toto by som riešila prvé a druhé, že raz budeš upratovať ty a raz chlap. Alebo spolu niečo ty, niečo on. Takto si využívaná dvojmo - aj susedmi, aj chlapom 😖

@anonym_a0cc7c mozno ten chlap nesuhlasi s tym aby mali sluzbu kazdy tyzden, tak ignoruje pomoc s umyvanim. Len tu autorka je premotivovana upratovacka

michaela329
Dnes o 08:37

@anonym_autor môj muž to robil za svoju mamu úplne bežne. Svokor za svokru, keď nemala v ten deň čas tiež - uzávierky. Ja nerozumiem tomuto deleniu prác na mužské a ženské v bytoch, však tam takmer žiadna "mužská" práca nie je.

eli43
Dnes o 08:43

@anonym_autor neviem prečo to umývate Vy každý týždeň, argument starší ľudia neobstojí... Ja mám 80 ročnú susedu, ktorá keď je na rade poctivo umyje. Takisto sa v našej bytovke nechce ľuďom platiť upratovanie a tak to aj vyzerá, nie každý si splní povinnosť. Pritom to nie je finančne vôbec náročné. Či tahat do toho muža je otázne, podľa toho ako máte celkovo rozvrhnute povinnosti u Vas v domácnosti.

bielasovicka
Dnes o 08:43

@anonym_autor nie, určite by som od muža nechcela aby za mňa umýval chodbu.
A určite by som neumyvala každý týždeň keď tam bývajú aj iní.