Otvorený spoločný vchod kvôli mačke: Ako to riešiť?
Ahojte idem si po radu.
U nás v bytovke má sused mačku ktorá chodí von a aby sa vedela vrátiť podkladá vchodové dvere zarážkou. Takže dvere sú niekedy otvorené aj hodiny.
Mne to nie je veľmi príjemné hlavne večer. Chápem že nechce mačku zatvárať vonku, ale zas je to spoločný vchod pre celý dom. Toto by ste riešili cez suseda alebo už cez správcu?
Ďakujem a prajem pekný deň.
Ahoj, neviem ako máte riešené dvere a priestor okolo. Nedalo by sa nainštalovať do dverí alebo vedľa dverí tie mačacie vráta? Sú aj magnetické (reagujú na magnet na obojku) alebo s čítačkou čipu konkrétnej mačky.
https://www.zoohit.sk/shop/kocky/site_a_dvirka/...
Najskôr suseda ak to nechceš osobne riesila by som to listom . Použiť spravne argumenty .Ak to bude naďalej potom cez správcu alebo bytového dôvernika.
Skúsila by som napísať na dvere nejaký oznam aby sa dvere stále zatvárali. Mne by to veľmi vadilo. Oproti vchodu mame kontajner a potkany tade behajú. Ďalej byvam na prvom poschodí prvý byt, takze by som sa bála že mi hocikto vojde do vchodu. Mame suseda ktorý býva na treťom a stále si zapálil cigaretu keď vyšiel z bytu a dole schodmi fajčil. Napísala som na vytah aj vchodové dcére že prosím susedov aby v spoločných priestoroch nefajčili a sused si už pripaluje až pred vchodom.
Skúsila by som so susedom dohodnúť nejaký iný systém, predsa kvôli bezpečnosti. Ako niekto písal, tie mačacie dvierka by boli super.
Ahoj, neviem ako máte riešené dvere a priestor okolo. Nedalo by sa nainštalovať do dverí alebo vedľa dverí tie mačacie vráta? Sú aj magnetické (reagujú na magnet na obojku) alebo s čítačkou čipu konkrétnej mačky.
https://www.zoohit.sk/shop/kocky/site_a_dvirka/...
Vadilo by mi to a ziadala by som, aby majitel nainstalovat macacie vrata, presne ako pise
@tanyan Kvoli bezpecnosti, kvoli poistovni...
Sused by mal brať ohľad na bezpečnosť ostatných/v podstate sa do bytového domu môže dostať hocikto/a aj na to, že aj rôzne hlodavce majú voľnu cestu
1. Schodza / hlasovanie
2. Prijat novy domovy poriadok, kde sa zakaze volny pohyb zvierat bez dozoru v spolocnych priestroroch
3. Osadit kamery
4. Do domoveho poriadku odhlasovat pokutu za porusenie
5. Pouzit body 1 - 4 proti susedovi.
Ako slabsi kaliber moze zabrat aj vyhrazny list od spravcovskej firmy, ale ked je sused otrly, vymahat sa to neda bez upravy domoveho poriadku.
Niekde mali vchod nastavený tak, ak ostali dlhšie otvorené dvere začalo to pípať.
Skús začať zatvárať dvere ak ich uvidíš pootvorené, to isté naučiť aj ostatných susedov.
Tiez som za navrh s macacimi dvierkami na cip, ak je realne taku upravu na vchode zabezpecit z jeho strany, ci uz po financnej alebo technickej stranke.
Ja som sice macickar (a to naozaj velky macickar), ale tiez by sa mi asi nepacilo mat cele dni otvorene vchodove dvere, prave kvoli tej bezpecnosti.
Asi by som najskor skusila dohovor so susedom, mozno bude sam ochotny hladat kompromis, ktory by vyhovoval aj ostatnym v bytovke. Urcite by som za ziadnych okolnosti tuto situaciu neriesila tak, ze by som narocky macicke tie dvere zatvarala, tak sa ziaden rozumny dospely clovek nezachova voci zvieratu, ktore je v tomto pripade v tom nevinne. Je to manier majitela a ten ma znasat dosledky.
Tiez som za navrh s macacimi dvierkami na cip, ak je realne taku upravu na vchode zabezpecit z jeho strany, ci uz po financnej alebo technickej stranke.
Ja som sice macickar (a to naozaj velky macickar), ale tiez by sa mi asi nepacilo mat cele dni otvorene vchodove dvere, prave kvoli tej bezpecnosti.
Asi by som najskor skusila dohovor so susedom, mozno bude sam ochotny hladat kompromis, ktory by vyhovoval aj ostatnym v bytovke. Urcite by som za ziadnych okolnosti tuto situaciu neriesila tak, ze by som narocky macicke tie dvere zatvarala, tak sa ziaden rozumny dospely clovek nezachova voci zvieratu, ktore je v tomto pripade v tom nevinne. Je to manier majitela a ten ma znasat dosledky.
@anonym_16fd96 mačka bude čakať pred vchodom, tak ju pustia dnu, naučí sa že musí čakať kým jej niekto otvorí
mačka sa musí prispôsobiť človeku a nie človek bude skákať ako si mačka zmyslí
Ja nebývam síce v bytovke, ale neviem si predstaviť ako nechá podložené vchodové dvere do spoločných priestorov a potom aj do svojho bytu hodiny. Veď to mu do bytu môže ktokoľvek kedykoľvek vojsť. Alebo necháva otvorené iba vchodové dvere a teda mačka prespáva a má všetko potrebné v spoločných priestoroch?
No k tvojej otázke: Najprv so susedom a ak nepomôže, tak s domovníkom a správcom. Načo sú potom bezpečnostné dvere, ak sa nechávajú otvorené? To by ti neprešlo ani pri poistke, keby ti napríklad vykradli byt a kto to potom zaplatí? Tak ako nesmú byť zamknuté z vnútornej strany, tak nesmú byť otvorené z vonkajšej strany.
@anonym_16fd96 mačka bude čakať pred vchodom, tak ju pustia dnu, naučí sa že musí čakať kým jej niekto otvorí
mačka sa musí prispôsobiť človeku a nie človek bude skákať ako si mačka zmyslí
@anonym_851252 Ak je macka placha, s cudzim clovekom dovnuta nevstupi. Ak by dosla k bytovke zranena (vzdy je tu ta moznost) a nedostane sa urgentne dnu, moze ju to stat zivot. Nam sa tak raz domov vratil kocur, ktoreho zrazilo auto. Ak by nemal pristup do domu a neleteli by sme na veterinu, bol by koniec. Skor sa cudujem, ze majitel o nu nema strach ju takto vypustat, lebo ak sa jedna o bytovku, predpokladam, ze ide o mesto a pokial nie je macka povodom feralna a nevyrastala v blizkom okoli bytovky, urcite by som ju takto samu nevypustala.
Isla by som za susedom, potom za spravcom. Medzitym (ak susedovi nepomohla prosba) by som zakazdym otvorene dvere bez milosti zavrela. Majitel je zodpovedny za to zviera a ma sa tomu prisposobit. Nemaju ale ohrozovat nonstop otvorenymi dverami (a vsetkym, co s tym suvisi) dalsich x rodin vo vchode.
Macacie dvierka su fajn napad ale toto ma riesit majitel macky, a nie niekto druhy zanho.
U nas takto bola. Macka cakala pred vchodom, kym ju niekto pusti a isla sama po schodoch domov. Tusim az na nejake siedme poschodie. Macka sa cudzich bala, pohladkat sa nedala, ale vedela, ze inac sa domov nevrati. Vacsinou chodila von/dnu aj s majitelkou, ale sa jej obcas asi odmietla hned vratiit. Na voditku nebola.
@anonym_851252 Ak je macka placha, s cudzim clovekom dovnuta nevstupi. Ak by dosla k bytovke zranena (vzdy je tu ta moznost) a nedostane sa urgentne dnu, moze ju to stat zivot. Nam sa tak raz domov vratil kocur, ktoreho zrazilo auto. Ak by nemal pristup do domu a neleteli by sme na veterinu, bol by koniec. Skor sa cudujem, ze majitel o nu nema strach ju takto vypustat, lebo ak sa jedna o bytovku, predpokladam, ze ide o mesto a pokial nie je macka povodom feralna a nevyrastala v blizkom okoli bytovky, urcite by som ju takto samu nevypustala.
@majka36912 Vies, mne je uplne jedno, co bude s cudzou mackou. Ak mu na nej zalezi, nech ju chova vylucne v byte. Vypusta ju na volny vybeh, jeho riziko, jeho problem. On ma za nu zodpovenost, nie ja. Vratane toho, ze zozerie hlodavca, ktory predtym zozral otravu a zdochne.
asi som divna, ale to macky maju v bytovkach pochodovat hore dole, von a dnu? nechodia sa macky v bytovkach vencit s majitelmi a nie su nahodou potom zavrete v byte? Si predstavim, ze by sa s nou niekde v spolocnych priestoroch stretol napr moj pes... a vlastne, ked sa xy susedov rozhodne totot takto riesit, macky, psi .. otvaracie dvierka a pohyb volny, to ako budu tie bytovky vyzerat?
asi som divna, ale to macky maju v bytovkach pochodovat hore dole, von a dnu? nechodia sa macky v bytovkach vencit s majitelmi a nie su nahodou potom zavrete v byte? Si predstavim, ze by sa s nou niekde v spolocnych priestoroch stretol napr moj pes... a vlastne, ked sa xy susedov rozhodne totot takto riesit, macky, psi .. otvaracie dvierka a pohyb volny, to ako budu tie bytovky vyzerat?
@simca06022011 Presne tak. Ani ja nechapem, preco by zviera malo volne lobzovat po bytovke. Ja mam psa vzdy na vodzke.
@simca06022011 Presne tak. Ani ja nechapem, preco by zviera malo volne lobzovat po bytovke. Ja mam psa vzdy na vodzke.
@mandzula myslim, ze vsetci pricetni maju, ale napr neviem si predstavit, otvori psickar dvere kovli niecomu, ma psa, uvidi tam tu macku a je cirkus humerto hned. O tom, ze moj by ju citil aj chodit za dverami ani nehovorim a minimalne stekot by bol, nech sa snazim ako chcem, macku neznesie. Ako ja uz nezijem v byte, ale teda dlho som a toto si neviem predsavit. My sme mali dost ked susede nahodne usla parkrat macka a tak, ze vzdy k niektorym suedom vbehla do bytu a cirkus a nahanacky :D Strasne prijemne...
@patrike Ja ti rozumiem, ale este stale verim, ze ludia vedia vyriesit veci aj rozumnym dohovorom, pripadne ponuknutim prijatelnych alternativ. V minulosti, ked som byvala v byte, som narazila na suseda, ktory mi svojim konanim sposoboval ujmu, o ktorej ani nevedel. Slusne som prisla, otvorene to s nim prebrala, priamo mu ponukla aj pomoc a odvtedy sme mali super vztahy. Dakedy si clovek mozno len neuvedomi, ze by s niecim mohol mat niekto iny nejaky problem.
1. Schodza / hlasovanie
2. Prijat novy domovy poriadok, kde sa zakaze volny pohyb zvierat bez dozoru v spolocnych priestroroch
3. Osadit kamery
4. Do domoveho poriadku odhlasovat pokutu za porusenie
5. Pouzit body 1 - 4 proti susedovi.
@patrike bod 3. Ako sorry ale kvôli jednej mačke aby boli spiclovani všetci.
Bolo by najprv dobré skúsiť slušne a vecne sa so susedom porozprávať a aj mu navrhnúť riešenie - napríklad tie mačacie vráta, čo sa tu spomínali. A tiež niekto spomenul mačku čakajúcu pred dverami. Ja mám skúsenosť s viacerými mačkami a tie dokázali počkať pri dverách domu/pivnice atď, kým ich niekto pustil dnu. Vedeli počkať aj pol hodinu hodinu - koľko bolo treba. Takže aj to je možnosť. Mačky zas tak sprosté nie sú. A videla som aj také riešenie, že keď niekto uval na druhom treťom poschodí, mačka jednoducho bola pod oknami a majiteľ spustil vak, v ktorom mačku pekne dostal dnu. Ale áno tiež by som nebola nadšená, keby boli vchodové dvere otvorené. Niečo zmizne z vchodu alebo tak a na poistné plnenie asi zabudni.
@anonym_autor poriesil by som tu macku, sup do krabice a vyviest do najblizsej dediny, uz len to aby mi hocikto a hocico chodilo do bytoveho domu koli sprostej mačke, ak chce sused macku mat, sup nech si ju da do bytu a vybavene, ale nie ze koli pani ctenej budu trpiet vsetci obyvatelia bytoveho domu!
@anonym_autor poriesil by som tu macku, sup do krabice a vyviest do najblizsej dediny, uz len to aby mi hocikto a hocico chodilo do bytoveho domu koli sprostej mačke, ak chce sused macku mat, sup nech si ju da do bytu a vybavene, ale nie ze koli pani ctenej budu trpiet vsetci obyvatelia bytoveho domu!
@anonym_2d32a9 Ty asi nebudeš psychicky úplne v poriadku, keď takto riešiš situácie, ktoré sa dajú najprv riešiť normálnym rozhovorom.

@anonym_autor cez suseda a pokiaľ to nepomôže tak cez správcu, predpokladám, že otváranie máte na čip napr. aby to bolo zabezpečené nejak kto vojde nemáte obyčajnú kľučku? či už cudzí ľudia sa tam dostanú a vykradnú napr pivnice alebo aj hlodavce sa budú sťahovať dnu... keď chce mačku venčiť nech ide s ňou... buď je to vonkajšia mačka alebo vnútorná...