Fabriky vo Švajčiarsku, Rakúsku a v Nemecku

cristina7171
12. dec 2022

Ahojte vedeli by ste nejaké fabriky (poľské,slovenské,české) vo Švajčiarsku,Rakúsku či v Nemecku? Ďakujem vopred za odpovede 😊

martinmmartin
13. dec 2022

Prosim ta rozvin myslienku....co je to podla teba Slovenska fabrika? A co by hladala vo Svajciarsku? Co presne potrebujes?

melanta
13. dec 2022

Slovenské fabriky vo Švajčiarsku 🤔

liljana
13. dec 2022

Asi hladas pracu na zapade, kde sa dohovoris slovensky ... To nebude najlahsie hladanie. Treba sa naucit aspon zaklady, sup.

jankalukasova
13. dec 2022

Keby sa slovenskému investorovi oplatilo prevádzkovať fabriku vo Švajci, Nemecku či Rakúsku, tak to by bol iný gól 🤣🤣🤣

diamondsspaces
13. dec 2022

Bez jazyka nula bodov v hľadaní práce. A ak nájdete, tak za malý peniaz alebo fakt , že budete mať veľké štastie . Poznám Slovákov , ktorí nehovoria cudzím jazykom pracujú v DHL, chcú zmeniť prácu , písali už do 5 agentúr a všade : nevieš jazyk? Máš smolu . Tak sa tam držia zubami, nechtami aby ich nevyhodili , keď je teraz málo práce lebo ľudia šetria a nekupujú toľko .

diamondsspaces
13. dec 2022

A osobne si myslím, že učiť sa cudzí jazyk je to to najlepšie , čo sa môžete naučiť . Do mobilu sa dá stiahnuť 1000+ aplikácii na učenie jazyka. Ja som sa tak naučila holandsky. Len človek musí chcieť .

melanta
13. dec 2022

Možno skús konkretizovať o čo sa zaujímaš. Akú prácu hľadáš, aký jazyk a úroveň ovládaš, akú máš prax? Skôr ti niekto dá typ, akým smerom sa uberať. Ak hľadáš prácu v zahraničí, ale potrebuješ, aby tam hovorili slovensky, tak šanca je takmer žiadna. Ak niekde aj sú Slováci, tak v práci hovoria jazykom zamestnávateľa, pohovor, pracovná zmluva, komunikácia s nadriadeným a personálnym, školenie, to všetko bude v jazyku zamestnávateľa.

valeria_h
13. dec 2022

@diamondsspaces Vôbec to nie je pravda, aj bez jazyka sa dá. Samozrejme treba počítať s tými jednoduchými prácami, ale prečo nie, začať môže takto a keď sa doučí jazyk bude mať viac možností.

vevesh
13. dec 2022

Prepac, ale toto teraz nenajdes- pred 10-15 rokmi to bolo realne, ale dnes uz nie. Na fabriky v tychto krajinach je vela pracovnej sily (hlavne ukrajinskej a z 3 statov) a uz nie su timy robene podla narodnosti ako kedysi, ale mix, tak ze ti jazyk jednoducho na pracu treba- aj ked lamane, ale musis co to rozumiet.

vevesh
13. dec 2022

@valeria_h no ako kde, v nemecku pozaduju minimalne B1 na pracu, niekde ta vezmu aj s A2. A svajc sam o sebe bez jazyka ani povolenie na pobyt nevyda, pokial viem...

valeria_h
13. dec 2022

@vevesh Pracovala som v Nemecku aj v Rakúsku, znalosť nemeckého jazyka som nemala. Na pracovisku bolo veľa ľudí zo Slovenska a Česka, takže tak. Švajčiarsko neviem, ale určite má šancu v Nemecku či v Rakúsku aj bez jazyka.

vevesh
13. dec 2022

@valeria_h ale to bolo pred par rokmi. Teraz je na trhu uplne ina skladba (vela ukrajincov, imigrantov z 3 krajin) a bez jazyka ta nemec momentalne nezoberie, ked si moze vyberat (a ti ukrajinci a imigranti maju ukoncene jazykove kurzy...). Jedine, ze mas specializaciu, kde mu je specializacia prednejsia ako jazyk, ale tak to by si nesla na pomocne prace...

valeria_h
13. dec 2022

@vevesh Zaujímavé, ale mám úplne opačné skúsenosti. Každopádne na mieste autorky by som sa odradiť nenechala.

melanta
13. dec 2022

@valeria_h a kedy si začínala s prácou v AT a DE? Posledné 2-3 roky? Asi nie, pretože dnes ozaj aj na najslabšie platené práce to funguje tak, ako píše @vevesh Buď jazyk, alebo prednosť majú Ukrajinci a migranti z tretích krajín, čo má v podstate logiku. Autorku nikto nechce odradiť. Ale je potrebné, aby napísala niečo viac, aby mohla dostať reálnu radu. A napísať, aká je v súčasnosti realita nie je odrádzanie, je to fér.

vevesh
13. dec 2022

@valeria_h zohnala si si pracu v poslednych 5 mesiacoch bez jazyka v nemecku? Bez toho, aby si pred tym v nemecku bola?

diamondsspaces
13. dec 2022

No neviem som v Holandsku a tu bez jazyka iba k mäsu, čo je fakt krutá robota alebo zbery a tam je 9€ na hodinu čo je veľmi , veľmi málo . A mnoho Slovákov a Čechov komunikuje v angličtine , lebo vedia , že tí bez jazyka by ich trápili aby im pomohli , tak sa radšej nepriznajú , že nám rozumejú . Ale choďte vyskušať , stratíte len čas . Ale ja by som osobne v zahraničí za 9-10€ nepracovala .

diamondsspaces
13. dec 2022

A o ubytovaní radšej pomlčím lebo by vás trafil šľak . 😀😀😀😀

valeria_h
13. dec 2022

@melanta Áno, pred dvoma rokmi som pracovala v Nemecku.

valeria_h
13. dec 2022

@vevesh Pracovala som tam pred dvomi rokmi, jazyk som nevedela, len základy.

valeria_h
13. dec 2022

Kamoška išla teraz cez agentúru do fabriky, balenie oblečenia a je spokojná. Išla nejak v lete. Jazyk nevie.

vevesh
13. dec 2022

@valeria_h nie pred dvoma rokmi, teraz. Teraz je uplne ina situacia. Problem s ubytovanim, problem zohnat pracu a prednost maju ukrajinci s imigrantami, ktorym jazykove kurzy a nastup do prace hradi stat. Teraz sa o slovak bez jazyka trhat nikde nebudu (pokial nie je studovana zdravotna sestra).

valeria_h
13. dec 2022

@vevesh No teraz tam išla kamoška, písala som vyššie. A žiadny problém.

diamondsspaces
13. dec 2022

@valeria_h juj v zahraničí sa žije rýchlo , omnoho rýchlejšie ako tu. To čo tam platilo včera neplatí dnes . Mala ŠTASTIE. Ale určite musí aspoň trošku rozumieť , lebo by nepochopila čo má robiť , viem ako sa pracuje v sklade s oblečením. Nie je to ťažká práca čo sa týka jazyka ako napr. čašník ,ale určite musela aspoň niečo rozumieť , čo znamená , že jazyk vie aj keď nerozpráva a nepíše .

valeria_h
13. dec 2022

@diamondsspaces Ona nemecky nevie vôbec, maximálne tak ja und nein 😁 išla cez agentúru, je tam veľa ľudí zo Slovenska a Česka. Takže tak. Celkovo z môjho okolia veľa ľudí pracuje v Nemecku a jazyk moc neovládajú. A teda to čo tu čítam počujem fakt prvýkrát. Asi máme každá iné skúsenosti.

valeria_h
13. dec 2022

Na mieste autorky by som skúsila agentúru a potom nech sa sama rozhodne, čo bude spokojná.

melanta
13. dec 2022

@valeria_h tie iné skúsenosti vychádzajú zrejme z toho, že máme skúsenosti s desiatkami zamestnávateľov po Európe ako obchodní partneri a nie len s jedným.

valeria_h
13. dec 2022

@melanta V poriadku. Ja mám zasa celkom opačné skúsenosti. Nech autorka skúsi sama.

diamondsspaces
13. dec 2022

@valeria_h možno ju tam vzali len preto lebo sú tam ľudia zo Slovenska a z Čiech , keby neboli možno by ju nevzali. Ale keď že ich tam majú a sú s nimi spokojní , tak ju vzali ale v Holandsku by ju určite nevzali aj keby tam pracovali Slováci . Iný kraj, iný mrav . A keby si mám vybrať tak určite Švajčiarsko , chceli sme ísť s priateľom ale tam chcú nemčinu a ja viem len anglický a holandsky trochu . Tak nás nevzali ale ten plat bol uf nadherný, tak zvažujem kurz nemčiny len kvôli peniazom . Núkali nám aj prácu ,kde stači anglictina ale plat bol o 25% nižší čiže porovnateľný ako v Holandsku , tak sme ostali v NL . Ale ako vraví pani hore , treba skusiť , len skúsenosti nás robia mudrejšími a skúsenejšimi , Max stratíte čas , ktorý do toho vložíte .

123andy123
13. dec 2022

Ja keď som išla do Nemecka vedela som nepočítal do 10 a áno, nie... a aj to som sa naučila cestou do de v aute. Pracovala som v prostredí kde boli aj Slováci, ktorí nám nemecky nerozpravajucim poprekladali a vysvetlili co mame robiť. Väčšinou na jednoduchú robotu ani nejaké vysvetlovacky a zaucanie není potrebné. Ako prvú robotu v zahraničí jedine cez agentúru.

sense
13. dec 2022

Ak myslíš fabriky kde pracujú čisto len tieto národnosti tak o žiadnej neviem ale sú fabriky kde pracuje veľa Slovákov. Napr v CH v micarne v mäso priemysle pracuje dosť chlapov Slovákov., alebo v gastronómii viem o miestach kde robia len nasinci ale všetcia vedia jazyk aspoň na komunikatívnej úrovni. Ale keďže v dnešnej dobe je z čoho vyberať, tak treba aj niečo ponúknuť alebo mat niekoho kto ti pomôže.
A vo Švajčiarsku treba nemčinu alebo francúzštinu alebo taliančina alebo taký IT, bankový sektor vyššie pozície atď stačí ah angličtina. Alebo napr v Genève počuť veľa angličtinu alebo turistické strediská typu st. Moritz, Verbier, Interlaken poschodis aj s angličtinou len