Švédsko alebo Nórsko. Ktorá krajina je lepšia pre život?
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na váš názor, ak máte skúsenosti s týmito krajinami. Ak bude všetko v poriadku, plánujem život v jednej z týchto krajín, ale neviem, ktorá je podľa vašich skúsenosti lepšia ? Prečítala som si už veľa článkov, ale osobné skúsenosti sú najlepšie. O rok by som mala vyštudovať farmáciu a chcem sa začať učiť aj jazyk, ale som veľmi nerozhodná, kde by to bolo pre mňa s priateľom lepšie. Ďakujem za každú radu
@danica2711 ja žijem v Dansku a bez dánskeho jazyka na dobrej úrovni si ani neškrtneš. Samozrejme pokiaľ nechceš robiť v gastre. A nemusím hovoriť že na jednu pozíciu sa hlási aj 400 ľudí hlavne Novo a Maersk
@katarinaforever to je tak všade - pokiaľ si tam nakrátko, na študijnom pobyte alebo tak, sú všetci ochotní hovoriť s tebou po anglicky, ak tam chceš žiť natrvalo, musíš sa naučiť po dánsky - ale to je tak v každej krajine, na Slovensku sa ani na dovolenke napr. v bežnom obchode po anglicky nedohovoríš. Ale mladá vysokoškoláčka s tým snáď ráta a nebude to pre ňu až taký problém. Mne len zo škandinávskych krajín pripadá Dánsko najsympatickejšie, je pravda, že Nórsko až tak nepoznám, ale Švédsko a Dánsko dosť dobre
@muchotrafka298 nie nebola som, ale určite to plánujem, len viem, že keď tam človek ide na dovolenku to sa s reálnym životom ajtak porovnať nedá. Je mi jasne, že hlavne na začiatku to neni med lízať nikde, ale je to reálne horšie ako u nás ? Pretože ja sa už aj hanbím povedať, že som zo Slovenska
@simonabat si mladá a sama nájdi parťáka alebo partacku a cez couchsurfing to bude aj stretnutie z miestnymi aj lacnejšie
@katarinaforever to je tak všade - pokiaľ si tam nakrátko, na študijnom pobyte alebo tak, sú všetci ochotní hovoriť s tebou po anglicky, ak tam chceš žiť natrvalo, musíš sa naučiť po dánsky - ale to je tak v každej krajine, na Slovensku sa ani na dovolenke napr. v bežnom obchode po anglicky nedohovoríš. Ale mladá vysokoškoláčka s tým snáď ráta a nebude to pre ňu až taký problém. Mne len zo škandinávskych krajín pripadá Dánsko najsympatickejšie, je pravda, že Nórsko až tak nepoznám, ale Švédsko a Dánsko dosť dobre
@danica2711 máš pravdu, ale je to náročné 🙂 viem 4 jazyky a danstina je určite najťažšia aspoň pre mňa. Dánsko je super ale cítime že im trošku už prisťahovalci lezú na nervy a nechcú hovoriť ani anglicky. Inak je tu veľmi fajn školy sú parádne, a hlavne bývať pri mori je to najkrajšie čo sa mi stalo🙂

Svedsko je otvorenejsie imigrantom (je jedno ci z vychodnej Europy alebo mimo Europy), Norsko je ovela uzavretejsie. Vo Svedsku je viac medzinarodnych firiem, Norsko zije z ropy. Norsko ma krajsiu prirodu. Svedsko je lacnejsie.
Ako imigrant bez akych kolvek znamosti by som urcite isla do Svedska z tychto dvoch. Co sa bezpecnosti tyka, je uplne v pohode. Akurat sa treba vyhnut urcitym oblastiam. Bezne v noci chodim sama, dom zasadne nezamykam, v aute pravidelne zabudnem este aj kluce. Zatial uplne bez problemov.