MicroSD karta prepína na čítanie. Čo robiť?
Mám kartu vo foťáku, fotky normálne otvorím aj skopírujem, ale nové už na ňu neviem uložiť ani nič vymazať. Počítač píše, že je chránená proti zápisu. Karta nemá žiadny prepínač. Je už na odpis?
Ešte môžeš skúsiť ju vybrať z fotáka, trocha pošúchať kontakty a vložiť ju späť.
Radšej si kúp novú kartu a fotky si skopíruj do PC, nestojí za to riskovať že o všetky fotky na karte prídeš.
@anonym_autor Tieto flash médiá nie sú veľmi spoľahlivé. Je to spotrebný materiál, ktorý je zvyčajne neopraviteľný. Používaním sa aj zmenšuje kapacita flash ukladacieho priestoru.
Treba skúsiť naformátovať, ale nie iba štandardným formátovacím nástrojom prieskumníka, ale nainštalovať si niečo sofistikovanejšie.
Napr. mne sa stalo, že so dal 128 GB kartu do palubnej kamery. Tá podporuje karty iba do 32 GB. Kartu síce zobrala, ale nejakým záhadným spôsobom ju preformátovala tak, že zrazu mala kapacitu len 32 GB, aj keď som ju dal do PC, aj keď som ju naformátoval cez prieskumníka.
Tak som stiahol nejakú free aplikáciu na formátovanie, ktorou sa mi podarilo vrátiť karte späť plnú kapacitu 128 GB.

Zrejme ju treba naformatovat, asi nejako zblbla.