icon

MicroSD karta prepína na čítanie. Čo robiť?

19. aug 2026

Mám kartu vo foťáku, fotky normálne otvorím aj skopírujem, ale nové už na ňu neviem uložiť ani nič vymazať. Počítač píše, že je chránená proti zápisu. Karta nemá žiadny prepínač. Je už na odpis?

nikky6
19. aug 2026

Zrejme ju treba naformatovat, asi nejako zblbla.

autor
19. aug 2026
@nikky6

Zrejme ju treba naformatovat, asi nejako zblbla.

@nikky6 Skúsim, Ďakujem.

anonym_32dd4e
19. aug 2026

Ešte môžeš skúsiť ju vybrať z fotáka, trocha pošúchať kontakty a vložiť ju späť.
Radšej si kúp novú kartu a fotky si skopíruj do PC, nestojí za to riskovať že o všetky fotky na karte prídeš.

chrobak7
19. aug 2026

@anonym_autor Tieto flash médiá nie sú veľmi spoľahlivé. Je to spotrebný materiál, ktorý je zvyčajne neopraviteľný. Používaním sa aj zmenšuje kapacita flash ukladacieho priestoru.

Treba skúsiť naformátovať, ale nie iba štandardným formátovacím nástrojom prieskumníka, ale nainštalovať si niečo sofistikovanejšie.

Napr. mne sa stalo, že so dal 128 GB kartu do palubnej kamery. Tá podporuje karty iba do 32 GB. Kartu síce zobrala, ale nejakým záhadným spôsobom ju preformátovala tak, že zrazu mala kapacitu len 32 GB, aj keď som ju dal do PC, aj keď som ju naformátoval cez prieskumníka.

Tak som stiahol nejakú free aplikáciu na formátovanie, ktorou sa mi podarilo vrátiť karte späť plnú kapacitu 128 GB.

jimmyy128
26. aug 2026

Skor nez to zacnes formatovat, skopiruj si z tej karty vsetko do pocitaca. Dnes, nie zajtra.

To, co robi, totiz nie je porucha v zmysle ze sa nieco rozbilo a da sa to spravit. Ked flash pamati dojdu rezervne bloky, radic karty sa sam prepne do rezimu len na citanie. Je to zamer, presne preto, aby si z nej stihol data dostat, kym odide uplne. Formatovanie to nezrusi. Karta sa bud naformatovat neda vobec, alebo sa po prvom zapise vrati do toho isteho stavu, len medzitym uz mozes byt bez fotiek.

Ci je problem naozaj v karte si overis tak, ze ju das do citacky v pocitaci alebo do ineho zariadenia. Ak pise ochranu proti zapisu vsade, je to karta. Ak sa divne sprava len vo fotaku, pozeral by som na fotak.

@chrobak7 ma pravdu s tou kapacitou a stoji za to dopovedat, preco mu to vyslo. Palubna kamera si kartu prepisala tak, ze na nej ostal oddiel do 32 GB, a Prieskumnik vidi len ten oddiel, takze vacsim ho spravit nevie. Nastroj, ktory pracuje s celou kartou, ten oddiel zrusi a vrati plnu velkost. Oficialny sa vola SD Memory Card Formatter a robi ho priamo SD Association. Na tento pripad to ale nepomoze, tu nejde o oddiel.

Karty su spotrebny material a vo fotaku sa na nich zapisuje neustale. Ked tato dosluzila, tak dosluzila, len ju uz nedavaj spat do fotaka ani si na nej nenechavaj jedinu kopiu.