Pomalý internet po výmene routera. Kde môže byť problém?
Dobrý večer.
Vymenili sme router, lebo nám v izbách vypadávala wifi. Signál je teraz super, všade skoro plný, ale stránky sa načítavajú pomalšie a videá občas sekajú.
Kde môže byť chyba? Čo by ste skontrolovali ako prvé?
Wi-Fi ide vzduchom a tu záleží aké ďalšie Wi-Fi máš okolo seba aj čo práve robia susedia na svojej Wi-Fi.
Možno router používa rovnaký kanál ako susedia a tak sa navzájom rušíte.
Cez ten Wi-Fi Analyzer pozri ako to u vás vyzerá.
Zariadenia ktoré často neprenášaš je najlepšie prepojiť káblom, tam ťa susedia nebudú rušiť.
Mali sme wifi na doma od Orange, router do zastrcky, v nom karta. Potom bola masivna ponuka na optiku, dali sme cez Tcom a od sameho zaciatku haproval. 1x vymenili router, druhy krat sme isli zrusit zmluvu. Tak nam chlapik doniesol 3ks zosilovace, pretoze okrem toho, ze vypadaval, nemal dosah ani 10m. Inak nam pri instalacii nic o potrebe zosilovacov nepovedali. Samozrejme, ma si ho kupit zakaznik na vlastne naklady. To by som odmietla. Takze optika bez zosilovacov v rod dome, kde su vacsie vzdialenosti, nez v malych bytoch, nema dosah.
anonym_d4a5d1 ti dala najdolezitejsiu radu hned prvu, ten test cez kabel. Kym ho neurobis, vsetko ostatne je hadanie. Ak ide po kabli rychlost normalne a po wifi nie, je to naozaj wifi. Ak seka aj po kabli, s wifi to nesuvisi vobec a riesis nieco ine.
Este nez zacnes menit kanaly, pozri sa na jednu vec, ktoru tu nikto nespomenul. Plny signal vsade moze byt prave ta pricina, nie dokaz, ze je vsetko v poriadku. Vacsina novych routrov vysiela 2,4 aj 5 GHz pod jednym nazvom siete a sama si vybera, kam zariadenie pripoji, a robi to dost nespolahlivo. 2,4 GHz dolieta dalej, takze ukazuje plne palicky, ale je omnoho zaplnenejsie a pomalsie. Stary router mal slabsi dosah, takze ti spojenie v izbe radsej spadlo a telefon preskocil inam, novy ho udrzi, lenze ta pritom drzi na tom pomalom pasme.
Overit sa to da za par minut. V administracii routera rozdel siete na dva nazvy, napriklad domov a domov5, pripoj notebook natvrdo na tu s patkou pat a zmeraj rychlost. Ak je zrazu v poriadku, mas to. Potom sa uz len rozhodnes, ci to nechas rozdelene natrvalo, alebo ci sa budes hrat s nastavenim, ktore zariadenia tlaci na 5 GHz.
A este k tomu, ako si to popisala. Pomale otvaranie stranok a sekajuce video nie su to iste. Ak ti meranie rychlosti vyjde dobre a stranky sa napriek tomu otvaraju pomaly, nie je to o rychlosti linky, ale o DNS, ktore ti novy router podstrcil, a to sa v nom prepise za minutu. Ak seka aj video, vtedy ide naozaj o priepustnost. Opravuju sa uplne inak, takze by som si najprv zmeral, ktora z tych dvoch veci to vlastne je.

napojila by som pocitac ak mas moznost na kabel a zistila ci cezen ide normalne alebo nie( rychlost netu online ) potom by som skontrolovala nastavenie wifi hlavne kanal .. Stiahnite si do mobilu aplikaciu (napr. Wi-Fi Analyzer) a v administracii routera zmen kanál na menej obsadeny... alebo si vygooglit nastavenia a ist krok za krokom pripadne to dat nieomu.kto sa v tom vyzna... ale uplne na zaciatok by som vypla router na 10 sec a znova zapla- taka klasika