Ako plánovať čas bez mobilu a internetu?
Ahojte ako to mate vy? Snazim sa odlozit mobil, venovat sa detom. Ale to je ze nonstop nieco treba. A ja mam pocit ze som stale myslienkami prec.
Vecer si sadnem potrebujem objednat plienky lebo tie maju iba na eshope zrazu je z toho hodina doplnania zasob, idem do predajne obuvi s dietatom kupit topanky…vsetky velkosti co potrebujeme zas len na eshope, objednavam softshellovu supravu cez vinted to zas zaberie cas, potom k tomu treba ciapku takze zas pozierac casu.
Objednavala som lieky zas su len na eshope.
Pred mesiacom som si povedala ze stacilo eshopov, isla som do nakupneho centra ze vybavim celu sezonu oblecenia pre deti jednym nakupom. Jasne len kym tam clovek zaparkuje, potom obchody ktore som potrebovala jasne ze krizom cez cele to centrum. Chytite vec do ruky otrasny material, dalsia vec zas velmi vysoka cena, tretia vec zas prehrabavanie sa vo velkostiach. Dopotena unavena, nekupila som asi ze ani polku veci co som chcela. A to nie som narocna len chcem proste zaplatit aj umerne ku kvalite, aj farebne nech nechodi dieta ako papagaj faberny, aj nech to ma nejaku pointu ze ci to potrebuje von do velkej zimy atd..
Kamaratke som kupovala knihu na narodeniny, jasne ze nebola na predajni takze zas objednavka cez net, neterka mala 10 narodeniny a jasne ze to co sme pre nu chceli tak dostupne iba cez eshop.
Strasne ma ubija tato doba, vsade vsetko a pritom nic. Snazim sa si to ulahcit, ale pritom si neviem najst system. Mala som sa narodit v dobe ked sa stalo v rade na pomarance a fungovat bez internetu.
Ako fungujete vy? Kedy stihate detom aj poriesit oblecenie ale aj nakup naplanovat aby bolo z coho varit aj sa venovat rodine a sebe.
Ja sa citim ako otrok tejto doby, neviem si najst system, neviem si nic ulahcit a naplanovat dopredu.
Ja uplne suhlasim s vami, ze na vsetko uz treba ten mobil. Ale na druhej strane, ja si ho dakedy niekde zapatrosim alebo sa mi vybije, alebo ho zabudnem doma. Pocitujem miestami jemnu nervozitu, no zaroven citim taku lahkost. Nic nepipa, netravim cas scrollovanim soc.sieti. Vsetky tie nakupy poznamky do kalendara atd. skusam vybavit mimo cas s detmi (cas bez mobilu rozumej napr. vecer okolo vecere a kupania alebo ked sa im venujem a riesime skolu, knizku, logopediu...)
@anonym_autor ako to mam ja napriklad...... nuz, asi je to tym, ze mam uplne iny postoj, ved je to uplne super, ze sa da cokolvek objednat cez eshop a pride mi to do boxu, ktory mam pred barakom. a nemam pocit ze mi to ubera z casu, mne vobec nechyba ta doba, ked bolo treba daco kupit, tak sa behalo po celom meste, kym sa to nezohnalo.
V podstate mobil netreba vnímať ako zlo. Ulahčuje život vo viacerých smeroch. Hlúposť je scrollovať sociálne siete, nie používať mobil. Veď si spomente na časy, keď ste si pre termín museli volať, vkuse bolo obsadené atď. Zarezervujem za pár sekúnd, a lepšie pre mňa, aj pre nich. Alebo ste sa so šekom trepali na poštu, vystáli rad, museli ste sa držať otváracích hodín… Teraz odfotíte QR kód a vybavené. Ja na internete alebo sociálnych sieťach, pozerám podujatia, kedy čo sa deje atď. Proste informácie. Nescrollujem videá, nehrám hry. Pozerám cestovné poriadky, kupujem lístky na dopravu, a tak, kedy čo treba. Áno, mám v ruke ten mobil často, ale nikto nevidí že, ja pozerám informácie, odistím zdielanú kolobežku/bicykel, alebo čítam/počúvam učivo atď.
A hlavne čo je super vec, tie taxíky cez mobilné aplikácie. Ste v cudzom meste, po starom ste volali, museli ste vysvetliť kde ste… Teraz v aplikácii zadáte, kam chcete ísť, aplikácia vás lokalizuje, šofér vie kde ste. Hneď to aj vyplatíte, on vás len odvezie a vybavené. Pešia navigácia: Dostanete do mailu/sms adresu, ste v cudzom meste, dáte si pešiu navi, a mobil vás tam dovedie, poradí vám spoj, nájde vam taxík… Za mňa je smartfón jeden z top vynálezov.
Ale viete čo je problém? Keď sme šli do wellnesu, kam si človek chodí odpočinúť, zrelaxovať sa. Tak tam som mobil vôbec nebrala. Nepatrí to tam. Ale videla som nejedného človeka, že aj na lehátku mal mobil v ruke. Ja keď idem na miesto kam to nepatrí, tak to viem ustáť.

Nijako. Taká je doba že sa to vyžaduje. V časoch keď to začínalo, a ludia všetko vybavovali osobne na pobočke, tak sa riešilo že “odlož už ten mibil!” ale už aj systém na to tlačí, aby sa všetko riešilo elektronicky. Bez mobilu sa už nedá byť ani hodinu. Idete cestovať, lístky cez mobil. Idete platiť faktúry, zase cez mobil. Platíte kartou, zase mobil. Miesto mapy navigácia. Hladáte zastávku? Adresu? Zase mobil! Potrebujete si niečo rýchlo napísať? Zase poznámka v mobile. Objednávanie k lekárom, zase mobil. Proste to sa nedá.