Čo robiť pri zaiskrení v zásuvke?
Dobrý večer som veľmi znepokojená a zúfalá ,stala sa mi taká vec že máme v zásuvke predlžovací kábel a ten máme v obývačke a v Tom je zapojený kábel od telky ,ako som išla do kuchyni potiahla som kábel a veľmi zaiskrilo ale len raz v tej zastrcke aj ako keby to zvuk vydalo ,no teraz večer nám už nikto nepríde spraviť elektriku ,mám sa báť ? Čo mám robiť ? Som dosť prestrasena
Elektrikara treba zavolat, nech skontroluje vsetky zasuvky, mozno su uvolnene. Ak sa bojis, tak zhod istice pre ten jeden okruh kym pride elektrikar
@jessi288 Bacho nato. Nám ani neiskrilo a nedávno sme skoro vyhoreli.Jedine šťastie, že sme boli doma. A za pár mesiacov 2x
a co mas este na predlzke popripajane
@frflos_nespokojny kábel od telky a niekedy nabíjačku keď nabijam
@jessi288 Nestresuj :D Ten kábel sa vytiahol zo zasuvky, keď si o neho zakopla? To je úplne normálne, že keď vytiahnutím kábla prerušíš elektrický obvod, tak to zaiskri. Koniec koncov, to sa deje v každom vypínačí pri každom zapnutí aj vypnutí. Akurát, že vypínač je stavaný na zhášanie elektrického oblúka a keď vytiahneš za jazdy kábel zo zasuvky, tak to nie je stavané na hasenie oblúka, takže preto tie špeciálne audio-vizuálne efekty.
Si ma mala vidieť, jak som 4m nad zemou na rebríku menil za jazdy 60A nožové poistky, som sa skoro dosral :D
Alebo ti kamarát silnoprudar pošle video, jak vypínajú jednotlivé vetvy v rozvodni VVN, vypínač je veľký jak dom a iskry majú aj dva metre niekedy.
@jessi288 treba vymenit vsetky predlzovacky na take, ktore maju prepatovu ochranu. Kupis normalne vsade.
Ako pise @thirstymonk . Ak vytiahnes zo zasuvky kabel od zapnuteho spotrebica, tak zaiskri. Aj preto by sa to nemalo robit - obzvlast pri spotrebicoch s velkym prikonom (zehlicka, rychlovarna kanvica, ale aj vysavac, fen ...). Najprv spotrebic vypnut, az potom vytiahnut zo sasuvky. Predides tym obhoretym kontaktom pripadne aj casom ich obhoretemu okoliu. Ak sa to stane raz zacas, nevadi, ide fakt o "pravidelnost".
Ak nevies, ci to zaiskrilo pri vytahovani, alebo dnu v zasuvke, daj to nejakemu elektrikarovi zkontrolovat.
Osobne si myslim, ze ak si to potom dala naspat a uz to "neiskri", ani pri "pokyvani", tak je vsetko OK.
@strawberry0797 prepatova ochrana s tymto nema vobec nic spolocne.
@anonym_c1e51d čo sa stalo pre boha ? Začalo horieť ?
@jessi288 Áno začala horieť a chvalabohu, že to bolo neskoro večer a boli sme doma a hore🙏🙏

a co mas este na predlzke popripajane