icon

Prečo nie sú na trhu malé smartfóny?

unbeholfen
2. dec 2025

Kedysi boli smartfóny menšie. Ak si pamätáte iPhone 5, Samsung Galaxy S3 Mini, Sony Xperia Tipo, a podobne. Neprestali sa vyrábať, len ich nevyrábajú u nás známe značky. Ale stačí do Googla zadať že mini smartfón a hneď vám nájde aj viac druhov, len sú to u nás neznáme značky ako Cubot, Soyes, Unihertz Jelly… Sú dostupné len cez čudné eshopy, teda nie na takých bežných ako Alza, Planeo, a tie rozšírené ale na takých menej známych. Tým chcem povedať že prečo ich nepredávajú operátori, bežné obchody s elektronikou, že by bola dostupnosť, aj na príslušenstvo ako batérie do nich, puzdrá na ne a pod. Že aby boli proste bežne dostupné ako sú tie velké. Lebo keď aj kúpite z nejakého málo známeho eshopu, nič na to nezoženiete.

Strana
z2
madeincssr
2. dec 2025

@unbeholfen ano, dnes je kompaktnych vykonnych (lepsie vybavenych) smartfonov minimum (donedavna niektore iphony) az ziadne. Vsetko lopaty. Zajdi do nejakeho "elektra" (ako Nay a pod.), ci vacsieho mobilshopu a popozeraj, mozno sa ti nieco zapaci. Na trosku (rozumne) vacsi smartfon si casom zvyknes.

a0
2. dec 2025

@unbeholfen iPhone 13 mini, alebo potom Samsung flip, ten bude 100% malinký, kým ho neotvoríš😅

biba_18
2. dec 2025

na frasa je komu malý smartfón, šak na tom nič nevidno… 😏

unicornlady
2. dec 2025

ja tiež radšej menší, mám iphone se 2020.

unbeholfen
autor
2. dec 2025
@biba_18

na frasa je komu malý smartfón, šak na tom nič nevidno… 😏

@biba_18 jak nevidno? Ja som mal také xperie čo boli menšie ako iphone 4 a všetko som videl. Kým ešte také boli, tak som vždy mal malý. Teraz už niesu k dispo, a už aj tlačidlové sú stále väčšie. Aj nesmart mobilov som mával vždy také fajne maličké. Napríklad Samsung Keystone 2 a podobné Nokie.

biba_18
2. dec 2025

@unbeholfen vyrábajú veľké lebo ľudia ich používajú namiesto tabletov či dokonca ntb… na malom displeji nič nevidno - nie je potrebné aby bol smart…

niekto2hy
2. dec 2025
@biba_18

@unbeholfen vyrábajú veľké lebo ľudia ich používajú namiesto tabletov či dokonca ntb… na malom displeji nič nevidno - nie je potrebné aby bol smart…

@biba_18 Vyrabaju aj male,napr. Nanophone. https://nanophone.store/collections/all

unbeholfen
autor
2. dec 2025

Viem že vyrábajú ale chcel by som aby boli na slovensku bežne dostupné u operatorov, mobilshóoch, elektroprefajniach. Všade tam kde sú aj velké. Proste aby to bolo komerčné ako kedysi toe Xperie.
Však iPhone 12 Mini je lopata oproti Xperii Tipo. Ešte aj stare SE-čko bolo 2x väčšie, čo by dnes bolo brané ako malé lebo staré SE je menší ako 12-13 mini. Pre predstavu to je velkosť iPhone 5.

unbeholfen
autor
2. dec 2025

Apple bol posledný čo ich vyrábal ale už aj tí prestávajú s tým. Ja osobne mám radšej Android.

unbeholfen
autor
2. dec 2025

Ja vám to povím takto: Ideálna veľkosť mobilu je, keď tak akurát sadne do ruky, palcom dočiahnete na všetky rohy displeja. Tie extrémne mini je skôr len také pre fanúšikov že aké drobné mobily sa dajú vyrobiť, skôr ako rarita, nie na bežné používanie. Ale taká velkesoť iPhone5 bola pre mňa úplne komfortná. Také keby existovali, bolo by to bezchybné.

madeincssr
2. dec 2025
@unbeholfen

Apple bol posledný čo ich vyrábal ale už aj tí prestávajú s tým. Ja osobne mám radšej Android.

@unbeholfen este mozno na heureke najdes take s formatom displeja 21:9 (ako kedysi robili Sony Xperia), ktore su trosku uzsie, sikovnejsie do ruky, aj na "docahovanie" palcami pri pisani.

unbeholfen
autor
2. dec 2025
@madeincssr

@unbeholfen este mozno na heureke najdes take s formatom displeja 21:9 (ako kedysi robili Sony Xperia), ktore su trosku uzsie, sikovnejsie do ruky, aj na "docahovanie" palcami pri pisani.

@madeincssr ja som mal Cubot King Kong Mini 2, ten mi strašne pasoval. Ale už je androidovo zastaraný.

unbeholfen
autor
2. dec 2025

Takže rovno otázka na vás: Máte niekto skúsenosti s tými mini modelmi z čudných zdrojov?

madeincssr
2. dec 2025
@unbeholfen

Takže rovno otázka na vás: Máte niekto skúsenosti s tými mini modelmi z čudných zdrojov?

@unbeholfen Sony Xperia 10 V 6/128 si nepozeral? Na multimedia (foto, videa) das maximalnu SD karticku, aku podporuje a da sa s tym existovat.

biba_18
2. dec 2025

ak by bol po nich dopyt tak by ich dodávali…

berenika39
2. dec 2025
@unbeholfen

Ja vám to povím takto: Ideálna veľkosť mobilu je, keď tak akurát sadne do ruky, palcom dočiahnete na všetky rohy displeja. Tie extrémne mini je skôr len také pre fanúšikov že aké drobné mobily sa dajú vyrobiť, skôr ako rarita, nie na bežné používanie. Ale taká velkesoť iPhone5 bola pre mňa úplne komfortná. Také keby existovali, bolo by to bezchybné.

@unbeholfen spousta lidí na telefonu normálně pracuje, potřebuje plochu, která odpovídá tabletu, notasu...pokud jen něco scrolluješ, prohlížíš, pak ok, ale to je minulost...

unbeholfen
autor
2. dec 2025
@madeincssr

@unbeholfen Sony Xperia 10 V 6/128 si nepozeral? Na multimedia (foto, videa) das maximalnu SD karticku, aku podporuje a da sa s tym existovat.

@madeincssr je to moc velké. U mňa je iPhone SE druhej generácie (pre predstavu) maximum. U mňa to je už pro max, mantinel veľkosti. Už len menšie chcem.

unbeholfen
autor
2. dec 2025
@berenika39

@unbeholfen spousta lidí na telefonu normálně pracuje, potřebuje plochu, která odpovídá tabletu, notasu...pokud jen něco scrolluješ, prohlížíš, pak ok, ale to je minulost...

@berenika39 tak nech si pořídí tablet kdo potřebuje velikost. Nebo notebook.

unbeholfen
autor
2. dec 2025

Mne aj tlačidlový stačil. Na základné veci ako volanie, SMS, budík, poznámky… Lenže medzi základné veci patrí aj aplikácia dopravcu, kúpa lístku na vlak, pozerať cestovný poriadok, bankovníctvo, platenie beznontaktne, mapa, a na to už treba smartfón.

janulik2008
2. dec 2025
@unbeholfen

Mne aj tlačidlový stačil. Na základné veci ako volanie, SMS, budík, poznámky… Lenže medzi základné veci patrí aj aplikácia dopravcu, kúpa lístku na vlak, pozerať cestovný poriadok, bankovníctvo, platenie beznontaktne, mapa, a na to už treba smartfón.

@unbeholfen skusal si napr zaloznu alebo bazare? Mozno tam sa nieco najde. Len teda ci budu fungovat kedze maju stary android

berenika39
2. dec 2025
@unbeholfen

@berenika39 tak nech si pořídí tablet kdo potřebuje velikost. Nebo notebook.

@unbeholfen proč, když mohou mít velký mobil?

monika_123
2. dec 2025

Ja mam xiaomi 15 za mna idealna velkost 😁tiez mam rada mensie telefony

anonym_4c4891
2. dec 2025

@unbeholfen
Pre mna len tie najvacsie nie na hry, perfektne silna pomocka teraz pouzivam Samsung Galaxy S 25 ultra s digitalnym perom.

unbeholfen
autor
2. dec 2025
@janulik2008

@unbeholfen skusal si napr zaloznu alebo bazare? Mozno tam sa nieco najde. Len teda ci budu fungovat kedze maju stary android

@janulik2008 presne o to ide, zohnať sa dá, ale softvérovo sú už nekompatibilné. Preto treba nejaký aktuálnejší model.

unbeholfen
autor
2. dec 2025
@berenika39

@unbeholfen proč, když mohou mít velký mobil?

@berenika39 né každý chce velký. Kdo chce na práci, OK ať má velký, ale já chcí malej, šikovný, kompaktný.

janulik2008
3. dec 2025
@unbeholfen

@janulik2008 presne o to ide, zohnať sa dá, ale softvérovo sú už nekompatibilné. Preto treba nejaký aktuálnejší model.

@unbeholfen myslim ze tak maly ako boli niekedy nezozenies.

anonym_0e8e27
3. dec 2025

@unbeholfen Ty si moj clovek. Mne presne vadi to, ze musim v podstate v jednej ruke drzat mobil a druhou tukat a pod. Neda sa to jednou ako ked mal clovek uzsi telefon este napr. tkacitkovy. To si jednou rukou chytil, potukal a bolo. A druhu ruku si mal volnu. Ja som si musela dlho na to zvykat. Tu uz ide len fakt o ten komfort vacsej ovrazovky, ze telefony uz nesluzia len na volanie a sms ale ako obrazovky na pozeranie vidií a tym padom je akoze vacsia lepsia. Ale praktickost 0 bodov. Ja len koli edupage spm presla z tlacitkoveho na smartfon, lebo este aj skola na nutila byt pomaly kazdu sekundu v obraze. Ked som volaka s ucitelkou a ona mi zabila :"ved som pisala na edupage" a ja jej na to, viete, ale ja nie som v kuse na nete, ja nemam ani internet v mobile...no, asi nechapala. Odolavala som rok a museka som ist do smartfonu s netom. A tym padom som prisla o jednu volnu ruku 🤨 Takze ja ta napr. Uplne chapem.

madeincssr
3. dec 2025
@anonym_0e8e27

@unbeholfen Ty si moj clovek. Mne presne vadi to, ze musim v podstate v jednej ruke drzat mobil a druhou tukat a pod. Neda sa to jednou ako ked mal clovek uzsi telefon este napr. tkacitkovy. To si jednou rukou chytil, potukal a bolo. A druhu ruku si mal volnu. Ja som si musela dlho na to zvykat. Tu uz ide len fakt o ten komfort vacsej ovrazovky, ze telefony uz nesluzia len na volanie a sms ale ako obrazovky na pozeranie vidií a tym padom je akoze vacsia lepsia. Ale praktickost 0 bodov. Ja len koli edupage spm presla z tlacitkoveho na smartfon, lebo este aj skola na nutila byt pomaly kazdu sekundu v obraze. Ked som volaka s ucitelkou a ona mi zabila :"ved som pisala na edupage" a ja jej na to, viete, ale ja nie som v kuse na nete, ja nemam ani internet v mobile...no, asi nechapala. Odolavala som rok a museka som ist do smartfonu s netom. A tym padom som prisla o jednu volnu ruku 🤨 Takze ja ta napr. Uplne chapem.

@anonym_0e8e27 ...a kde tie dnesne lopaty nosit, ked nie som zena s kabelkou (kde zas zvonenie/pipnutie mobilu v hlucnejsom prostredi nepocut). Najma v lete v tricku a kratasoch... Do vrecka uz nevojdu.

anonym_0e8e27
3. dec 2025
@madeincssr

@anonym_0e8e27 ...a kde tie dnesne lopaty nosit, ked nie som zena s kabelkou (kde zas zvonenie/pipnutie mobilu v hlucnejsom prostredi nepocut). Najma v lete v tricku a kratasoch... Do vrecka uz nevojdu.

@madeincssr No presne, toto je tiez druha vec. Odlozit ho niekde spratne. Furt to trci, vypadava z vrecka. Skratka, treba spisat peticiu za navrat mensich sikovnejsich jednourukou ovladatelnych telefonov 😁

unbeholfen
autor
3. dec 2025

To je len výhovorka že väčší display. Ja som na štvorpalcovom pozerával filmy, vypisoval na fóra, zoznamoval sa na pokeci, hral hry, všetko bolo v poriadku.

Strana
z2