icon

Čo nebudú vedieť robiť roboty a umelá inteligencia?

8. mar 2026

Co podla Vas nebudu vediet robit roboty a AI o 10, o 20, a o 30 rokov?
Mozno tu bola taka diskusia. Premyslam nad buducnostou nasich deti. A ked vidim ten enormny techno pokrok za poslednych 30 rokov... ja som napriklad netusila, nikto netusil, ze budu take ziadane remeselne profesie. V casoch pred 20 rokmi si kazdy povazoval pracu v kancli a tzv. inteligenciu. A tak vela ludi robilo maturity a VS a dnes ti, co sa castokrat ani dobre neucili a su z nich dnes automechanici, elektrikari a pod. su ziadani, lebo ich je stale menej.
Lenze pri tomto progrese sa obavam, ze za par rokov nabehnu tie humanoidne roboty a bez problemov vam nahodia tehly na stenu, alebo vyfukne aj unikatny kus skleneneho pohara. O tom, ze AI nahradi postupne uctovnikov, redaktorov, prekladatelov, a dalsie profesie, ani nehovorim.
Este stale bude treba obsluhu, ale casom mozno ani to nie, roboty sa budu navzajom programovat, opravovat, obsluhovat. Urcite bude stale treba programatorov, lebo roboty bude treba kontrolovat, aby sa nam to tu nevymklo spod kontroly.
Co nebude vediet urobit robot, humanoidny robot ci AI? Pripadne ake ine profesie budu na vzostupe, aby nas roboty neovladli v zlom zmysle slova?

Strana
z3
kp7333
11. mar 2026
@anonym_autor

@marsmykkok Zvladne to aj fyzicky.

@yerdna V vyrobe sa roboty pouzivaju aj tam, kde je potreba manipulovat s tazkymi predmetmi.

@anonym_9463c4 Tiez si myslim, ze bude treba ten dozor, otazka je v ktorych profesiach a ktore sa zaobidu aj bez dozoru.

@viestta Robot oskenuje tvar tela pred operaciou, pocas operacie, aby teda neprerezal, co nema. Ale jasne, kazda z tychto cinnosti bude vyzadovat rozne dlhe obdobie, kym sa vyladi.
Preto som napisala 10, 20, 30 rokov.

@bloger Dokaze, aj ked naprogramovanu. Uz teraz sa vies lepsie porozpravat s AI, lebo ti nepapuluje . 😀

@kp7333 Clovek velakrat nema zdravy usudok, ale ma nieco co robot nema a to je ludsky faktor. Toto sa pouziva vacsinou v negativnom kontexte, ale viem si to predstavit v tom pozitivnom. Napriklad rozhodnutia medzi roznymi "zlami" - mensie a vacsie, a pod.
Dam priklad. Ty ako clovek ides autom a vidis ze v dialke sprava ti od luky bezi stado jelenov a uz teraz predvidas, zatialco momentalne systemy dokazu detegovat prekazky iba do urcitej vzdialenosti, takze takuto zrazku dokazu zmiernit ale nie sa jej uplne vyhnut, prpadne sa moze stat, ze sa jej vyhne ale pritom manevri napali do stromu alebo co. Takyto problem sa urcite tiez casom vyriesi nejakymi "radarmi" v kazdom aute, ale este stale zostanu rozne ine problemy, ktore sa bud neodstrania, alebo sa budu odstranovat postupne.
Dalej je eticky problem, kedy na zaklade nejakych vstupnych informacii sa robot nebude vediet rozhodnut, ak bude mat nejake vstupne informacie, napriklad Sofiina volba. Lenze tuto si neviem predstavit v akych profesiach by sa toto mohlo prejavit.
Cize urcite bude treba nadalej lekarov a podobne, ale omnoho mensie mnozstvo, skor vo funkcii dozoru, kde teda budu hlavne top lekari, akademici, s najvyssim moznym vzdelanim.

@anonym_autor lekari nie su len operateri. Uprimne, neviem si predstavit, ze by mi do hrdla pozeral robot. O gynekologickej prehliadke, ci porode ani nehovorim...
Takisto starostlivost v nemocnici budu vzdy robit lekari a sestricky. Starostlivost o leziacich dochodcov v DSS ci hendikepovanych rovnako. Deti v skolkach a skolach nevychovaju stroje. Zas nemajme prehnane ocakavania od AI. Je to teraz velka bublina, ktora postupne splasne.

bloger
11. mar 2026

@anonym_autor Ja sa radšej rozprávam s človekom. „Žiaden človek nedokáže dať toľko lásky človeku, ako dokáže dať len človek človeku.

hiro
11. mar 2026

Časom nahradia všetku ľudskú prácu. Také že remeslá, elektrikárčenie či stavbárstvo úplne v pohode. Starostlivosť o ľudí tiež, humanoidný robot si lepsie poradí s nevládnym človekom ako ošetrovateľka.
A čo budú robiť ľudia? No to isté čo doteraz 🙂 Keď sa vynašli tlačiarne tak ľudia neprestali maľovať obrazy, fotka vytlačená stojí pár centov ale namaľovaný portrét tisíc krát viac. Keď fabrika vyrobí tanier za pár sekund tak stále sú ľudia ktorí tie taniere ručne vytočia, namaľujú a vypália a nájdu si zákazníkov, predajú. Niekto sa nechá lacno ostrihať robotom a iný pôjde k ľudskému.

Strana
z3