icon

Je normálne, že odvlhčovač fúka teplý vzduch?

16. sep 2026

Máme nový odvlhčovač Sencor SDH 1210WH a prekvapilo ma, že z neho ide citeľne teplejší vzduch. Čakala som, že bude len ťahať vlhkosť, nie ešte zohrievať miestnosť.
Je to pri odvlhčovačoch normálne?
Alebo môže byť niečo zle nastavené?
Ďakujem.

anonym_e0513d
16. sep 2026

Ja mam napriklad fen a ten fuka vzduch studeny, ale po rokoch sme prisli na to ze treba prepnut tlacitko z modrehona cervene

minenkaa
16. sep 2026

@anonym_autor aj nám fúka teplý vzduch z odvchcovaca

anonym_85f697
17. sep 2026

@anonym_autor ja sa do toho nerozumiem, len sa čudujem ze ti od včera nikto nevysvetlil ze ci je normálne ze to púšťa teply vzduch. Tiež čakám na odpovede. 😄

jimmyy128
17. sep 2026

Je to normalne a je to dokonca znamka, ze robi to, co ma. Odvlhcovac nie je ventilator, ale male tepelne cerpadlo. Vzduch najprv ochladi na studenom vymenniku, tam sa z neho vyzrazi voda do nadrzky, a ten isty vzduch potom prejde cez tepli vymennik, kde mu teplo vrati. Naspat do miestnosti tak ide suchsi a o nieco teplejsi vzduch, bezne o tri az pat stupnov.

K tomu sa prida aj prikon. SDH 1210WH ma podla vyrobcu 158 W a to vsetko sa nakoniec premeni na teplo v miestnosti, plus teplo, ktore sa uvolni pri kondenzacii pary. Preto je izba, v ktorej odvlhcovac bezi cely den, na konci citelne teplejsia. V zime sa to hodi, v lete to otravuje.

Ci je vsetko v poriadku, si overis jednoducho. Po hodine prevadzky sa pozri do nadrzky. Ak pribuda voda a vyfukovany vzduch je tepli a suchy, tak je to presne tak, ako ma byt. Ak fuka tepli vzduch a voda nikde, vtedy by som uz volal servis, lebo to vyzera, ze kompresor nechladi.

A este jedna vec k tomuto modelu. Ma uvedeny rozsah pouzitia 5 az 35 stupnov, lenze kondenzacne odvlhcovace vo vseobecnosti v chlade pracuju slabo. V nevykurovanej pivnici alebo garazi v zime bude vykon vyrazne nizsi nez tych 12 litrov z papiera, ktore platia pri 30 stupnoch a 80 percentnej vlhkosti.