icon

Je predlžovačka s prepäťovou ochranou doma potrebná?

Včera o 06:20

Prosím vás, máte doma predlžovačky s prepäťovou ochranou? Máme v jednej zásuvke zapojený televízor, router aj hernú konzolu. Doteraz som používala obyčajnú predlžovačku a neriešila to. Je to pri drahšej elektronike rozumná vec? Pýtala som sa aj v elektre, ale teda mám pocit, že skôr sa snažia predať drahšiu vec, ako reálne poradiť. Ďakujem.

mimaapeto
Včera o 06:28

máme lebo na dedine kde sme predtým bývali veľmi často zapínali a vypínali elektrinu, manžel je elektrikár tak sa to doho vyzná a teda kúpil .. a keď sme sa sťahovali išli predlžovačky s nami... a používame ich aj v meste hoci tu za rok ani raz nevypadla elektrina na dedine to bolo za mesiac aj viac krát...

chrobak7
Včera o 07:42

@anonym_autor To máš ako s bleskozvodom. Stojí to peniaze a možno nikdy v živote ti do domu neudrie blesk, takže by sa javilo, že je to zbytočné inštalovať. Ale keby ti raz udrel , tak ti narobí peknú škodu na elektrorozvodoch a zariadeniach.

Rovnako predlžovačka s prepäťovou ochranou - bežne nepotrebuješ, ale keby sa niečo stalo, tak môžeš kupovať novú telku.

Rozdiel v cene bežnej predlžovačky a s prepäťovou ochranou nie je veľký (10 - 20 €). Keď už máš predlžovačky, tak nemá zmysel kupovať nové len kvôli tej ochrane. Ak kupuješ novú, lebo potrebuješ, tak kúp rovno s tou ochranou, ak tam bude zapojená nejaká drahšia elektronika.. Keď nič iné, aspoň budeš mať dobrý pocit. Ale nie je to nevyhnutné.

marylinmary
Včera o 07:58

Ano my mame. Tam kde su spotrebice pichnute v zasuvke, tak je prepatova.

anonym_2f82c8
Včera o 09:14

Ak máte predlžovačku kvalitnú, tak bude fungovať. No ak je to iba lacnejšia marketingová vec, tak veľmi nepomôže. Bežne tam je len obyčajný varistor, ktorý nemá až takú ochranu ako kvalitnejšie prepäťovky s tepelnou ochranou a EMI filtrom. Ak vo vašej obci často vypadáva elektrika, môže pri nižšom prepätí pomôcť aj obyčajná. Tie lacnejšie sú často len do 400-500J, do toho by som peniaze nevrážal. Pozerajte predlžovačky od 1000J vyššie.
Čo sa týka aj drahších, tak pri priamom údere blesku nepomôže ani tá, dokonca aj pri nepriamom údere v okolí.
Radšej by som vám odporučil namontovať do rozvádzača kombinovaný SPD typ1+2 a nemusíte kupovať drahé predlžovačky, účinok to má rovnaký, no pokryje celý elektrický rozvod v dome.

anonym_b4d209
Včera o 14:35

@anonym_autor keby som ju nemala,tak by bolo po notebooku.
Blesk udrel do bleskozvodu,ktorý bol vedľa môjho okna,myslela som si,že je koniec sveta,taká to bola šupa.Predlžovačka bola kaput.Ale stalo sa to len raz