icon

Kto si kúpi telefón za 1300 - 1500 EUR?

Včera o 05:56

Ahojte ľudia, vždy som mala z firmy Iphone, čiže som túto situáciu neriešila. Aktuálne mi tá moja 13tka odchádza a pozerám novú 17tku. Firma už Iphony kupuje iba top managementu a ja som dostala na výber nejaký android - také lacnejšie rady - konsolidácia - šetríme. A tak si pozerám Iphony a sama seba sa pýtam, to odkiaľ ľudia majú na ten telefón? To si každý mesiac odkladajú dva roky po 50 eur, aby si potom kúpili jeden telefón za 1399 eur? Ale to je strašne veľa peňazí za jeden telefón. Príde mi to veľmi veľká suma za jednu vec, ktorá o dva roky už bude stará ... dnes mnohí udia kupujú každý rok, každé dva roky nový iphone, ako pls? Nezárabám zle, práveže vôbec, som sama, peniaze si šetrím, aj investujem. Lebo každý mesiac okrem hypo, energií, jedla, drogérie vyjdu nejaké výdavky (jeden mesiac platíte ročnú poistku za byt a životku, druhý mesiac poistku za auto, tretí mesiac servisná prehliadka auto, potom ročný program v zdravotníckom zariadení, potom idete ku zubárovi, kde len šmahom ruky a jeden zub a ošetrenie necháte 80-100 eur, potom sa niečo doma pokazí a musíte kúpiť nové alebo to opraviť, do toho si človek chce šetriť aj na nejakú lacnejšiu dovolenku). Mňa naozaj zaujíma, či si ľudia s čistým platom 1.500 - 2.000 eur kupujú Iphony a či im to nie je ľúto, dať jednu výplatu na mobil?

Strana
z7
anonym_eefb39
Včera o 06:01

To takto ratas aj zaplatenie dovolenky, ze odkladanie po 50 eur? Vsak ludia maju na uctoch peniaze. A, ked chcu kupia si mobil aj za 1500 eur, aj idu na dovolenku, kupia novu umyvacku riadu atd. Mam mobil za 1500 eur, a este som na rodicovskej dovolenke. Mame peniaze nasetrene. A, ked nieco chceme tak si kupime. Nauc sa hospodarit s peniazmi to je zaklad.

anonym_b9fc22
Včera o 06:03

Ja osobne by som za mobil toľko peňazí nedala, nie, žeby som nemala, ale je mi ľúto, pre mňa za tak nepotrebnú vec. Ale ľudia sú rôzny, možno na to ani nemajú, ale vezmú na splátky, na paušál, vždy sú možnosti, ako sa to dá.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_daf98e
Včera o 06:08

@anonym_autor
Nie je, nechodim na nechty a nemam usta ako kacica

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_5792ba
Včera o 06:10

Mám iphone 16 pro max, využila som výhodnú akciu, tak ma vyšiel na trochu menej. Zarábam priemerne, a normálne odložím pár stoviek z vyplaty každý mesiac. Keď si chcem kúpiť nový telefón, jednoducho si ich vytiahnem zo sporiaceho účtu. Tiež nekupujem nový mobil každý rok, pri iphonoch je fajn že vždy ho vieš po čase predať za stále celkom ok sumu. Ak ti je však ľúto minút tisícku za nový iphone, na trhu je xy lacnejších mobilov, nikde nieje napísané že musíš kupovať iphone.

anonym_b9fc22
Včera o 06:11
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor tak nech si kupujú, pokiaľ ho chcú. Nekupujú ho za moje peniaze, ale za svoje. Tebe je teraz ľúto, lebo si ho doteraz mala kvázi zadarmo. Ak ho chceš teraz, tak musíš zaplatiť. Ak ti je ľúto, tak ti musí stačiť aj android.

oceanahory

@anonym_autor Nie, ludom to zial nie je luto. Zijeme v brutalnej dobe konzumu. A ludi, ktori nie su tak materialne zalozeni vnimaju v dnesnej dobe casto, ako nejakych cudakov...Mojho manzela raz v praci SBS-kar nechcel pustit na parkovisko pre manazerov lebo bol iba s obycajnou Fabkou a vravel mu, ze on urcite nepracuje v top manazmente 😅.
Nam je tiez luto platit taketo sumy za hmotne veci, nam to jednoducho nestoji za tie peniaze, neurobi nam to taku radost. To my radsej investujeme do tych spolocnych zazitkov a dovoleniek, ale tak kazdy podla preferencii. Mne aj tak pride luto, ked ludia radsej kupuju drahe hmotne veci, (hlavne ti, co nasledne zanedbavaju za mna ine, hodnotnejsie veci v zivote...) ako keby investovali do kvalitnejsich potravin, zdravia, zazitkov a cas s rodinov...

anonym_eefb39
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor Nejako mi davas vela sukromnych otazok. Moj manzel mi sam povedal, aby som si vybrala aky len chcem mobil a kupili sme. Peniaze su spolocne. Lenze my narozdiel od teba nezijeme zo dna na den. Mame dost vela penazi nasetrenych, byvanie mame uz davno bez hypoteky- nas byt. A urcite neriesime, ze ja som na rodicaku a nejdeme na dovolenku 😃. Chodime na dobolenky, na vylety, kde len chceme. Ako som pisala nauc sa hospodarit s peniazmi a potom nebudes zit zo dna na den. My sme sa najprv zabezpecili, az potom mali dieta 🙂.

simsalabim
Včera o 06:13

Pre niektorych to je status symbol, podobne, ako auto, hoci si to v reale nemozu dovolit. Prejavuje sa tak ich jesitnost a financna negramotnost a to, ze ich ovplyvnuje zivot v konzumnej spolocnosti. Ja sice Iphone mam, ale stary a (aj vtedy) lacny model. Staci mi, ked dosluzi, tiez kupim Iphone, ale urcite to bude jeden z tych lacnych.

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_7b7e15
Včera o 06:14

Tak si kúp starší nemusíš mať najnovší.. ale môj názor nie je objektívny keďže mávam 300€ Androidy 🙂

bomba36
Včera o 06:16

A zase to staré dobré slovenské a žiadne iné "kde na to ľudia berú". Našetria si, možno majú nadštandardné platy, možno majú pasívne príjmy, atď. Alebo potom druhá skupina, ktorá si vezme pôžičku, aby ostatní videli, že má iphone.
Každopádne je to vec danej osoby, nie tvoja.

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_27aae3
Včera o 06:18
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor a kde si ty zobrala na dva investicne byty ?

veve229
Včera o 06:19
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor btw o com teda kecas? Nechces dat tolko, nedavaj. Tvoja vec.
Ja mam xiaomi, staci mi. Najstarsi syn (16r) ma 17pro max. A?

anonym_012dcf

kazde 2 roky menim ..mam samsungy s rady ..teraz som si kupila s26 ultra ... vratila som stary za ten som dostala 420 nazad-alcia samsungu ... plus 100 dole za platbu paypalom plus promo akcia 10% off pre preorder a 30 poukazku na nakup u nich v shope... vzala som is ho na mesacne splatky bez navysenia -vyjde ma dokopy 770 myslim a na rok a pol .. za 2 roky zas to iste ... keby mam mat pausal mam to rovnako ak nie vyssie splatky a na dlhsie

anonym_eefb39
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor Nauc sa citat s porozumenim. My sme si zarobili peniaze pred dietatom. Teraz budem do 3 rokov dietata na rodicaku. Aj ty, ked budes na rodicaku ta bude zivit muz 😃. Ale mozno najdes takeho co bude od teba na rodicaku ziadat polovicu 😃. Naco sa pytas, ci si ludia kupuju take mobily, ked potom cakas len odpovede, ze nekupuju? Kupuju si to normalne ludia, ktori maju peniaze na uctoch nasetrene, a nepozeraju na kazde euro. Zaklad je mat nasetrene, a mozes chodit na dovolenky, vylety, kupit si aj mobil za 1500 eur 😃. Ale asi robis niekde chybu, ked nevies hospodarit a to ani dieta podla vsetkeho nemas.

anonym_e7a96f
Včera o 06:20

Je to ich vec, ak miesto rozumnych veci oplieskaju na drahy telefon, aby aj ked ziju v podnajme, nim ukazali "status". Kupujem si 3-4 rocne premiovky za 400 eur (Huawei mate pro 30-40-50), funguje to rovnako dobre ako 2 mesacna novinka. Este stale mam stary Huawei Mate 20 z 2019 kupeny v 2023, uz je x rokov stary, robi stale skvele fotky a vyzera super.

katkaseiner
Včera o 06:21

spadam do prijmovej skupiny ktoru uvadzas, ale iphone som nemala nikdy a ani ho neplanujem. Do 300€ viem kúpiť kvalitny android ktory mi staci. Zaroven mi telefon vydrzi aj 4 roky, cize nemenim po 2 rokoch.Uznavam, iphone foti neporovnatelne lepsie, ale to prezijem. Detom (13 a 10) vysvetlujem ze android dokaze všetko to iste co iphone a je lacnejsi. Ako sa rozhodnu az budu sami zarabat, je uz ich vec. Casto inak registrujem ze iphony maju casto ludia ktori si ich realne nevedia dovolit (neber to pausalne, je to v mojom okoli), maju uvery uplne na vsetko a iphone je ore nich prestíž

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_9f228d
Včera o 06:22

@anonym_autor ja napriklad nepoznam ludi co zarabaju 1500-2000eur a kupuju si vzdy najnovsi iphone.. v mojom okoli si najnovsi iphone kupuju iba ludia s velmi dobrym prijmom a ostatnych co poznam s prijmom do 2000e si kupuju vzdy obycajny telefon a hlavne ho maju dlho

Ale mam napriklad aj 2 znamych co zarabaju nizsi prijem a napriek tomu casto maju nieco nove (najnovsi iphone, samsung, smart hodinky) ale oni su zase majstri nakupov a predajov na bazosi.. cize napriklad staru 16pro velmi dobre predaju a novu 17pro kupia za velmi dobru cenu a realne ak doplacaju tak mozno 100e

anonym_c9d2eb
Včera o 06:22

Mne staci klasika do 300eur,nepotrpim si na taketo veci,hlavne aby isiel.Ja mam tak prasknuty tel.spadol mi na zem a este som si po nom presla,ale ide.Nebudem preto kupovat novy.Starsi syn je na iphony,nikto iny.
Tie auta,tam sme uz 1000cku dali a este dame,poistky tiez.Ale na dovolenku odkladame,niekedy 1500,niekedy 1000cku,niekedy nic.Ako kedy.Nas dovolenka vyjde vzdy 2krat viac ako beznu rodinu.Tak isto musime mat velky dom,velke auto.

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_305183
Včera o 06:24

My fungujeme na androidoch, konkretne Samsung. Mne iphone pride zbytocne predrazeny. A nepovazujem nejaky Samsung za nieco podradnejsie, ma to aj dobry fotak a da sa vystihnut lepsia akcia. Ale ja nemam najnovsi model zase. Manzel to riesi viac, ale on si to riesi v ramci firmy, takze aj bez DPH to vie kupit, ma to ako naklad firmy, neviem presne ako. Ale hoci na to ma, aby si kupil aj za 1500, ale pride mu to zbytocne tiez. Ako zbytocny rozmar. Skor pozera na parametre, ktore potrebuje a dobry fotak, aby sme nemuseli nosit vsade po oslavach zrkadlovku.

anonym_692a72
Včera o 06:24

Nikdy by som si nekupila tak drahy telefon. Naco? Je to elektronika. Su aj ine znacky, dobre kvalitne..
Tie peniaze by som vyuzila na nieco co vyuzijem lepsie.

anonym_e7a96f
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
13uzivatelka11
Včera o 06:25
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor ale kým ti to kupovala firma, tak ti boli dobre tie ipjony a nebolo to veľa peňazí? Niekto si kúpi najlacnejší iphone na splátky, niekto si kúpi najdrahší iphone za hotovosť a peniaze mu nechýbajú. Keď ti je to veľa, tak si to nekupuj, ale prečo sa staráš že si to niekto kúpi? Áno, podľa mňa sú tiež trocha zbytočne predražené, ale aj tak si iphone kúpim, lebo mi príde iOS lepší operačný systém ako Android. A nekupujem si nový iphone každý rok ani dva.

Strana
z7