Oplatí sa kúpiť Irobot Roomba 960?
Ahojte poznáte irobot Roomba 960
odporúčali by ste mi to kúpiť
Zalezi hlavne od ceny, lebo 960 nie je novy model. iRobot ho predstavil v auguste 2016, takze kupujes desat rokov stary navrh a cena by tomu mala zodpovedat.
Co sa tyka dielov, tam by som strach nemal. Bateria na rad 800 a 900 sa u nas bezne predava okolo 50 eur, bocne kefy za necelych 10 a HEPA filtre tiez, takze robot neskonci v kosi, ked po case prestane dojazdovat. Novy kus mal vydrz asi 75 minut a vie sa sam dobit a pokracovat, takze podla toho, ako dlho realne jazdi, si vies odhadnut stav baterie.
Dve veci by som si ale overil este pred kupou. Prva je aplikacia. iRobot rozdelil appku na iRobot Home Classic pre starsie roboty a Roomba Home pre novsie a v zozname podporovanych modelov pri Classic je rad e, i, s, m a j, rad 900 tam vypisany nie je. Nechal by som si teda ukazat, ze sa robot naozaj spari s telefonom. Druha je mapovanie. 960 si mapu drzi len pocas jednej jazdy, ulozene mapy a zakazane zony prisli az s neskorsimi radmi. Ak cakas, ze mu vyznacis, kam nema chodit, toto to nevie.
IRobot skrachoval a je to dopredaj. Mám dlhodobo Roomba, ale keď skončí, bude už iná značka
K tomu krachu, lebo to je pre rozhodovanie podstatne. iRobot naozaj isiel v decembri 2025 do chapter 11, lenze to je americka reorganizacia, nie likvidacia. V januari 2026 z nej vysiel, firmu prevzal cinsky vyrobca Picea, ktory jej predtym pozical peniaze, a znacka aj sidlo v Massachusetts zostali. Sami pisu, ze appka bezi dalej, podpora sa nemeni a zaruky platia.
Takze dopredaj v zmysle, ze zajtra zhasne server, to nie je. Opatrnost je namieste v niecom inom. Pri robotoch, ktore potrebuju cloud a appku, je riziko vzdy skor v tom, ze sa po case zmeni aplikacia alebo sa stara verzia prestane aktualizovat, a to plati bez ohladu na to, kto znacku vlastni. Preto som pisal, aby si si dal ukazat, ze sa ten kus naozaj spari s telefonom, este nez zaplatis.
Diely su na tom lepsie ako appka. Robia ich aj tretie strany a nezavisia od toho, ako dopadne vyrobca, takze baterky a kefy na rad 800 a 900 sa u nas predavaju bezne aj teraz.

@windowsak iroboty už nie sú tak kvalitné ako kedysi, keď boli pomaly jediné robotické vysávače na trhu. Pozerala by som iné značky. Za tú sumu nájdeš určite aj niečo schopnejšie 🙂