Prečo mi chodia správy v roamingu aj bez dát?
nemám intenet v mobile aktivovany ani plateny,.
zijem v pohranici ale mam mobilne data aj wifi vypnute, ak netreba samozrejme hovori mam v roamingu.
preco mi chodia cez messenger spravy aj ked to mam vypnute( wifi a mobile data)
ved to nedava logiku
nemate skusenost?
vdakaaa
@anonym_25690a si na spravnej stope, tie nastavenia naozaj su dve. Na iPhone je zvlast prepinac Mobilne data a zvlast Datovy roaming v Nastaveniach pod Volbami mobilnych dat, na Androide je to Siet a internet, Mobilna siet, Roaming dat. Vypnuty roaming dat ale nezastavi data doma, takze ak je vypnuty iba on, aplikacie v domacej sieti normalne bezia dalej.
To hlavne je ale rozdiel v tom, ako sa tie spravy vobec prenasaju. Esemeska nejde cez data vobec, ide po tom istom kanali, ktorym sa telefon hlasi sieti, preto pride aj s uplne vypnutymi datami. Messenger data potrebuje. Takze ak chodia spravy z Messengeru, telefon sa niekde na chvilu pripojil, ine vysvetlenie neexistuje.
Najcastejsie su tri moznosti. Wifi, ktora sa sama chyti na siet, co pozna, hoci sa zda vypnuta. Druha SIM alebo eSIM, ktora ma data zapnute samostatne. A tretia, ktora myli najviac: spravy visia na serveri a spadnu do telefonu vo chvili, ked sa co i len na sekundu pripoji, ale zobrazia sa s povodnym casom odoslania. Potom to vyzera, akoby prisli poobede v terene, hoci prisli az vecer doma na wifi.
Overit sa to da naisto. Na Androide v Nastaveniach pod Vyuzitim dat vidno po aplikaciach, kolko megabajtov Messenger minul a kedy, na iPhone je to v Mobilnych datach pod zoznamom aplikacii. Ak je tam nula, data naozaj nesli.
A kedze pises, ze byvas v pohranici, jedna vec navyse, ktora sa oplati viac ako riesenie sprav. Telefon v pohranici casto preskoci na siet zo susednej krajiny aj vtedy, ked si doma. V ramci unie sa nic nedeje, plati to iste co doma. Ak je ale za hranicou krajina mimo unie, ceny su uplne inde. Da sa to zamknut: v nastaveniach mobilnej siete vypni automaticky vyber siete a vyber si svojho operatora rucne. Telefon potom radsej chvilu nema signal, ako by ti chytil cudziu siet.

@anonym_autor no, mozno ich nemas naozaj vypnute... skontroluj si, ze mas vypnute data vsade aj na pozadi... neviem dokonca, ci nie su zvlast nastavenia na data v roamingu a data v loklanej sieti.
Pre upresnenie, v messangeri / na facebooku ano? Nie smsky