Ako efektívne šetriť počas rodičovskej dovolenky?
Nekupovať nepotrebné veci
@anonym_b47577 akože to mi moc nešlo priznám sa nikdy. A teraz posledné tri mesiace plánujem malému oslavu a minula som 900€ už a ešte potrebujem minút. Ale už od mája by som chcela šetriť. Chcela by som nejaké typy že ako začať alebo koľko stačí si odložiť
@anonym_b47577 akože to mi moc nešlo priznám sa nikdy. A teraz posledné tri mesiace plánujem malému oslavu a minula som 900€ už a ešte potrebujem minút. Ale už od mája by som chcela šetriť. Chcela by som nejaké typy že ako začať alebo koľko stačí si odložiť
@anonym_autor no, keď si ochotná minút 1000€ na oslavu pre tak malé dieťa, obávam sa, že pôjdeš stále do mínusu.
Ja šetrím tak, že vôbec nekupujeme pre malú oblečenie, všetko si posúvame po kamaratkach, na seba si takisto nič nekupujem, aj tak nosím stále to isté. Varím doma, nestravujeme sa v reštauráciách, snažím sa využiť akcie v obchode, nechodím na mihalnice, ani umelé nechty, sem tam idem ku kadernícke. Hračky mám takisto darované, sem tam nájdem niečo zdarma na bazosi typu Barbie dom alebo detská kuchynka, či odrážadlo. Ak nemusím, do obchodov radšej nejdem. A z usetrého si radšej doprajeme výlet či dovolenku.
Máš dieťa a dieťa nieje dostatočná motivácia?
Ako ho chces učiť financiam?
Prečo potrebujes nepotrebne veci? nahrádzas si tým niečo? nejakú prazdnotu?
Žiadne materiálne veci ti nevyriešia tvoje problémy
Je to len biznis, ktory využíva ľudí ako si ty
Ale my nevieme aké máte ako rodina príjmy a výdavky. Takto ti ťažko poradíme. Šetrím jednoducho - nemíňam na blbosti. Ak si celých 900€ minula na oslavu tak tu máš odpoveď. Bolo nutné minúť 900€? Nie, nebolo. Urobila by si oslavu doma, dekorácie lacné z tedi, tortu a pohostenie upečieš a bum 700€ si ušetrila ako nič.
A setrit chces preco? Lebo chces? Lebo musis?
Lebo ak chces chapem, v tom pripade staci, aby si neorganizovala oslavy narodenin za 1000€ 🤷♀️ a mas usetrene a ak musis, tak potom tej oslave narodenin za 1000€ uz duplom nerozumiem. A ak sa bavime o tom dietati, s ktorym si na rodicovskej, tak tomu vlastne nerozumiem vobec, 2 rocne dieta ma z takej oslavy co?
A otazka kolko staci si odlozit, je nezodpovedatelna. Kazdy predsa ma ine "staci", kazdy odklada kolko moze a chce predsa. Niekto nic, niekto 50€, niekto cely rodicovsky, lebo manzel/partner to potiahne.
Zacat je jednoduche. Pred tym nez nieco kupis sa zamysli, ci to je naozaj potrebne alebo nutne, ci to nepocka. Vyclen si pripadne sumu na blbosti a tej sa drz. Niekomu funguje obalkovy system, das do obalky rozpocet ma tyzden, do dalsej to co chces odlozit. A proste na to nesiahnes. Na kazdeho ine plati.
A setrit chces preco? Lebo chces? Lebo musis?
Lebo ak chces chapem, v tom pripade staci, aby si neorganizovala oslavy narodenin za 1000€ 🤷♀️ a mas usetrene a ak musis, tak potom tej oslave narodenin za 1000€ uz duplom nerozumiem. A ak sa bavime o tom dietati, s ktorym si na rodicovskej, tak tomu vlastne nerozumiem vobec, 2 rocne dieta ma z takej oslavy co?
A otazka kolko staci si odlozit, je nezodpovedatelna. Kazdy predsa ma ine "staci", kazdy odklada kolko moze a chce predsa. Niekto nic, niekto 50€, niekto cely rodicovsky, lebo manzel/partner to potiahne.
Zacat je jednoduche. Pred tym nez nieco kupis sa zamysli, ci to je naozaj potrebne alebo nutne, ci to nepocka. Vyclen si pripadne sumu na blbosti a tej sa drz. Niekomu funguje obalkovy system, das do obalky rozpocet ma tyzden, do dalsej to co chces odlozit. A proste na to nesiahnes. Na kazdeho ine plati.
No takto.. celý život som si dopriala čo len som nechcela, som žena a jasne že sa starám o seba. Takže si kupujem oblečenie, makeup, chodím na mihalnice na nechty. Kupujem malému aj mužovi či hračky no hocičo.
@petamich Chcem šetriť pretože chcem nie že musím.
A pre naše dieťa nechceme darované veci od cudzích ludi..
ale ako píšem cele tri mesiace som si nič nekúpila a dobre mi je 😁 možno že mi to bude takto vychádzať a našetrím si
Ja som dceru a par kamosiek zobrala do herne,tam sa zabavili,objednala som im co chceli,a vyslo ma to par eur.Doma robime oslavu len doma.
A ta oslava Ano uznávam je to dosť a to som vám nepovedala koľko € nás to vide celkovo 🤣🤣🤣 ale ostatne oslavy mu budeme robiť takto v kútiku alebo doma keď budeme mať väčší byt. U nás v rodine je zvykom že máme také veľké oslavy A máme veľkú rodinu takže táto oslava prvého roku bude dosť veľká bude tam 50 ľudí . Ano je to prehnane
Ale nesťažujem sa a neľutujem tie peniaze. Ale keď som vedela toľko minút a šetriť na túto oslavu tak podľa mňa si budem vedieť ušetriť aj od toho mája aj keď po pár eur by to bolo
Ešte okrem toho kupujem malému plienky utierky jedlo čo mu chcem variť niekedy prikmy výživy. Niekedy nakupujem jedlo ja ale inak muž kupuje
Strašne divné sú tvoje odpovede. Nemá to hlavu ani pätu. Si sa chcela pochváliť, že robíte dieťaťu drahú oslavu? Prečo sa potom pýtaš, ako ušetriť?
Strašne divné sú tvoje odpovede. Nemá to hlavu ani pätu. Si sa chcela pochváliť, že robíte dieťaťu drahú oslavu? Prečo sa potom pýtaš, ako ušetriť?
@anonym_568242 nie nechcela len som chcela nejakú motiváciu možno alebo chcela som vedieť ako to máte vy ženy ktoré sa o seba staráte a ktoré ste možno straky ako ja. Prečo by som sa chcela chváliť iba hovorím ako to je
No takto.. celý život som si dopriala čo len som nechcela, som žena a jasne že sa starám o seba. Takže si kupujem oblečenie, makeup, chodím na mihalnice na nechty. Kupujem malému aj mužovi či hračky no hocičo.
@petamich Chcem šetriť pretože chcem nie že musím.
A pre naše dieťa nechceme darované veci od cudzích ludi..
ale ako píšem cele tri mesiace som si nič nekúpila a dobre mi je 😁 možno že mi to bude takto vychádzať a našetrím si
@anonym_autor cele tri mesiace si si nic nekupila lebo si minula 1000€ na oslavu 🙂 to ze sebe si si nic nekupila neznamena, ze si usetrila, ked tvoja "nakupna tuzba" bola uspokojena niekde inde.
Je to vlasne jednoduche, bud si doprajes alebo sa racionalne zamyslis, co je nevyhnutne, co potrebujes a co chces a sekciu chces, tou by som zacala a tam by som to sekla. Ak setrit nemusis ale chces, tak ta motivacia je podla mna o vela nizsia.
Ja si doprajem a vela ale su veci, za ktore nie som ochotna dat absurdne sumy penazi a tou je napr. oslava narodenin, ktora je viac pre mna a nie pre dieta, ktore si to ani pamatat nebude :D. Tazko radit, ked medzi riadkami citam, ze vlastne setrit nechces....
Nekupuj hovadiny, dopraj si jeden mesiac o nieco menej, neorganizuj predrazene oslavy, nekupuj drahe hracky zbytocne a mas usetrene, asi tolko k tomu.
@anonym_autor cele tri mesiace si si nic nekupila lebo si minula 1000€ na oslavu 🙂 to ze sebe si si nic nekupila neznamena, ze si usetrila, ked tvoja "nakupna tuzba" bola uspokojena niekde inde.
Je to vlasne jednoduche, bud si doprajes alebo sa racionalne zamyslis, co je nevyhnutne, co potrebujes a co chces a sekciu chces, tou by som zacala a tam by som to sekla. Ak setrit nemusis ale chces, tak ta motivacia je podla mna o vela nizsia.
Ja si doprajem a vela ale su veci, za ktore nie som ochotna dat absurdne sumy penazi a tou je napr. oslava narodenin, ktora je viac pre mna a nie pre dieta, ktore si to ani pamatat nebude :D. Tazko radit, ked medzi riadkami citam, ze vlastne setrit nechces....
Nekupuj hovadiny, dopraj si jeden mesiac o nieco menej, neorganizuj predrazene oslavy, nekupuj drahe hracky zbytocne a mas usetrene, asi tolko k tomu.
@petamich chcem šetriť veď to píšem v každom riadku. Ďakujem za radu 👍🏼
@anonym_568242 nie nechcela len som chcela nejakú motiváciu možno alebo chcela som vedieť ako to máte vy ženy ktoré sa o seba staráte a ktoré ste možno straky ako ja. Prečo by som sa chcela chváliť iba hovorím ako to je
@anonym_autor jedinú info ktorú si napísala je že minieš neskutočne veľa na oslavu. Ako to máme my ostatné? No to primárne záleží či mám ako rodine zostane na konci mesiaca 50€ alebo 3000€. Musíš porovnávať porovnatelné. Neporovnávaj sa s niekym, kto si ani vo sne nedovolí drahú oslavu a je rád, že malo dnes dieťa na desiatu ovocie. Ak chceš naozaj poradiť tak napíš príjmy rodiny dokopy, koľko € dávate na povinné výdavky (hypo, energie v poistky, paušál) a koľko ti zostane na to, aby si si dovolila zvyšok.
Rezervu nemáte? Keď si musela 3 mesiace šetriť na oslavu. Ja by som nedala toľko na oslavu, ak by som na ňu musela šetriť.
@anonym_autor Kamarátka, tebe podobná, sa to naučila veľmi jednoducho. Dva roky hospodárila ako ty. Potom jej muž dostal rozum, kopol ju do riti aj s deckom, dostala priemerné výživné, šla k rodičom a potom do podnájmu a zrazu vedela aj šetriť, aj si určiť, čo je priorita aj normálne fungovať.
@anonym_autor Kamarátka, tebe podobná, sa to naučila veľmi jednoducho. Dva roky hospodárila ako ty. Potom jej muž dostal rozum, kopol ju do riti aj s deckom, dostala priemerné výživné, šla k rodičom a potom do podnájmu a zrazu vedela aj šetriť, aj si určiť, čo je priorita aj normálne fungovať.
@anonym_094462 no môj muž ma rozum a za toto by ma nikdy neodpokol. Takže pozdravujem 😊🤣
Môj muž to chcel všetko hradiť sám. Ale mne je vždy tak luto že všetko plati on, pretože to tak mimochodom on sám chce. Tak som sa ponúkla, že by som ozdoby kúpila ja sama z mojich peňazí. Rezervu jasne že mame a dosť veľkú ale to nemíňame, muž nám šetrí aby sme si mohli dovoliť svoj vlastný dom/byt. Takže tu rezervu neriešime pro takýchto prípadoch. Výdavky mame jedine nájom, auto mame svoje takže len benzín a také čo treba na auto, potraviny , paušál . Nič iné hypo nemáme ani žiadne pôžičky. A to všetko hradí muž. (Nie z mojej vole pre tých ktorý by ma chceli neviem čo ako ten anonym hore ) a pardon zle som napísala to že som šetrila na oslavu tri mesiace, nešetrila som na oslavu ale na sebe že som si nič nekúpila. Inak každý mesiac ako prišli peniaze som postupne nakupovala.
Ale neviem prečo ste sa chytili tej oslavy hovorím že od mája by som chcela začať šetriť ..
Tu oslavu som len spomenula preto aby ste vedeli že keď mám takúto motiváciu že by som si aj vedela našetriť
@anonym_094462 no môj muž ma rozum a za toto by ma nikdy neodpokol. Takže pozdravujem 😊🤣
Môj muž to chcel všetko hradiť sám. Ale mne je vždy tak luto že všetko plati on, pretože to tak mimochodom on sám chce. Tak som sa ponúkla, že by som ozdoby kúpila ja sama z mojich peňazí. Rezervu jasne že mame a dosť veľkú ale to nemíňame, muž nám šetrí aby sme si mohli dovoliť svoj vlastný dom/byt. Takže tu rezervu neriešime pro takýchto prípadoch. Výdavky mame jedine nájom, auto mame svoje takže len benzín a také čo treba na auto, potraviny , paušál . Nič iné hypo nemáme ani žiadne pôžičky. A to všetko hradí muž. (Nie z mojej vole pre tých ktorý by ma chceli neviem čo ako ten anonym hore ) a pardon zle som napísala to že som šetrila na oslavu tri mesiace, nešetrila som na oslavu ale na sebe že som si nič nekúpila. Inak každý mesiac ako prišli peniaze som postupne nakupovala.
@anonym_autor ale tak ja stále nechápem. Píšeš, že CHCEŠ šetriť. Ak chceš šetriť, tak nemíňaj veľké peniaze na oslavu. Ak vám to vychádza a chceš míňať veľké peniaze na oslavu, tak ich míňaj. Ako ja celkom neviem, čo ti máme poradiť. Veď snáď vieš, koľko si doteraz šetrila, prv než si šetrila 3 mesiace na oslavu. Úprimne sa strácam, kde je vlastne problém. Musíš to viac opísať.
Baby skusim to zhrnut lebo vidim ze som sa asi zle vyjadrila 🙂
Ja setrit chcem ale nie preto ze musim skor preto ze by som chcela mat lepsi prehlad a nieco si odlozit .
Nie som typ co si nic nekupi rada si doprajem staram sa o seba aj o rodinu a prave v tom je moj problem
Viem si odopriet napr teraz 3 mesiace som si nic nekupila ale potom tie peniaze miniem inde napr na oslavu alebo ine veci Takze skor hladam rovnovahu nie uplne obmedzenie
Nechcem fungovat stylom ze si nic nekupim a len setrim ale skor sa naucit minat rozumnejsie a zaroven si vediet nieco odlozit
Preto by ma zaujimalo hlavne od zien ktore su podobne ako ja ze si dopraju ale zaroven vedia aj setrit ako to robite vy Kolko si realne odkladate a co vam najviac pomohlo 🙂
Baby skusim to zhrnut lebo vidim ze som sa asi zle vyjadrila 🙂
Ja setrit chcem ale nie preto ze musim skor preto ze by som chcela mat lepsi prehlad a nieco si odlozit .
Nie som typ co si nic nekupi rada si doprajem staram sa o seba aj o rodinu a prave v tom je moj problem
Viem si odopriet napr teraz 3 mesiace som si nic nekupila ale potom tie peniaze miniem inde napr na oslavu alebo ine veci Takze skor hladam rovnovahu nie uplne obmedzenie
Nechcem fungovat stylom ze si nic nekupim a len setrim ale skor sa naucit minat rozumnejsie a zaroven si vediet nieco odlozit
Preto by ma zaujimalo hlavne od zien ktore su podobne ako ja ze si dopraju ale zaroven vedia aj setrit ako to robite vy Kolko si realne odkladate a co vam najviac pomohlo 🙂
@anonym_autor potom radím si rozdeliť sumu, ktorú máš. Príklad poviem máš 500€ a rozdelíš si to takto:
- 200€ ide hneď bokom, tie ušetríš
- 200€ ide na tvoje nevyhnutné kúry (nechty, mihalnice…) a na oblečenie
- zvyšok kúpiš niečo dieťaťu, keď nebudeš chcieť nechať všetko finančne na mužovi
No a iba popremýšlaj, čoho si sa ochotná vzdať, čo je pre teba nevyhnutné a nastav sumy, šetríš a míňaš ako ti to vyhovuje. Ale daj si presnú čiastku a tej sa snaž držať. Aj keď ja konkrétne to takto nemám, lebo my nerozdeľujeme peniaze na moje a tvoje. Máme to celé dokopy a príde mi to jednoduchšie.
@anonym_autor potom radím si rozdeliť sumu, ktorú máš. Príklad poviem máš 500€ a rozdelíš si to takto:
- 200€ ide hneď bokom, tie ušetríš
- 200€ ide na tvoje nevyhnutné kúry (nechty, mihalnice…) a na oblečenie
- zvyšok kúpiš niečo dieťaťu, keď nebudeš chcieť nechať všetko finančne na mužovi
No a iba popremýšlaj, čoho si sa ochotná vzdať, čo je pre teba nevyhnutné a nastav sumy, šetríš a míňaš ako ti to vyhovuje. Ale daj si presnú čiastku a tej sa snaž držať. Aj keď ja konkrétne to takto nemám, lebo my nerozdeľujeme peniaze na moje a tvoje. Máme to celé dokopy a príde mi to jednoduchšie.
@anonym_568242 ďakujem ♥️
Úprimne aj ja by som chcela mať spojené peniaze s muzom ale mám pocit že on to nechce. Lebo vie že neviem šetriť a tak sa možno boji (čo sa nečudujem) že by som míňala naše peniaze na hlúposti. Takže to mame takto. Tvoja rada mi pride dosť dobra a skusim to presne takto
@anonym_568242 ďakujem ♥️
Úprimne aj ja by som chcela mať spojené peniaze s muzom ale mám pocit že on to nechce. Lebo vie že neviem šetriť a tak sa možno boji (čo sa nečudujem) že by som míňala naše peniaze na hlúposti. Takže to mame takto. Tvoja rada mi pride dosť dobra a skusim to presne takto
@anonym_autor rozumiem. Len som chcela poukázať na to, že je v podstate jedno, či ty ušetríš 300€ mesačne a muž 0€ mesačne alebo ty 0€ mesačne a muž 300€ mesačne. Ten balans je v konečnom dôsledku v manželstve rovnaký. Preto sa my pozeráme na to, koľko máme ako rodina peňazí. Nie iba ja alebo iba on.
S o akom rozpocte sa tu prosim ta bavime??? Ty uz mas len rodicak? Kto hradi to zakladne? Byvanie, energie a stravu, benzin?
Pretoze pokual chodis kazdy mesiac na nechry, kozmetiku, mihalnice, za oslavu ides dat 1500€ a to ma to decko 1 rok a bude sa ti tam hrat s obalom z darceka, tak ty ozaj nie si clovek, ktory potrebuje setrit. A vsetko nove este citam...
Setri sa na nieco aby bolo do rezervy. Vy biedu rozhodne netriete, tak neviem...
Z rozpoctu, ktory mas si odopri dat si vonku kavu, kolac, sandwich... kup H&M a nie calvin Klein? 🤷♀️
Uvidis co ti ostane nad ramec uz poslanych penazi na sporenie
Kupte a uvarte doma? Kup z bazara oblecenie, ktore nebolo nosene?
Mynemame na rozhadzovanie. My je dieta malo na 1 rok doma spravenu tortu, baloniky a spolocne foto
S o akom rozpocte sa tu prosim ta bavime??? Ty uz mas len rodicak? Kto hradi to zakladne? Byvanie, energie a stravu, benzin?
Pretoze pokual chodis kazdy mesiac na nechry, kozmetiku, mihalnice, za oslavu ides dat 1500€ a to ma to decko 1 rok a bude sa ti tam hrat s obalom z darceka, tak ty ozaj nie si clovek, ktory potrebuje setrit. A vsetko nove este citam...
Setri sa na nieco aby bolo do rezervy. Vy biedu rozhodne netriete, tak neviem...
Z rozpoctu, ktory mas si odopri dat si vonku kavu, kolac, sandwich... kup H&M a nie calvin Klein? 🤷♀️
Mynemame na rozhadzovanie. My je dieta malo na 1 rok doma spravenu tortu, baloniky a spolocne foto
@kitycat ahoj, zjavne si to tu necitala cele ale môj muž hradí všetko.
Mám len rodicak Ano.
Chápem že nie každý si toto môže dovoliť.. ďakujem
@kitycat nemajú vlastné bývanie, takže podľa mňa je osoba, ktorá by aj mohla šetriť. Naozaj to človeku neuškodí neminúť všetko, čo má.
@anonym_autor wtf?viac ako 900e za oslavu ??no mohla si začať šetriť už tam.
Bývať v malom byte a mať len rodičak určite nerobím oslavu za 900+ eur.
A šetriť štýlom polovicu odložiť a zvyšok minút podľa potreby. A teda chlapovi sa nečudujem že nechce spoločný účet keď nevieš hospodáriť.
Chces šetriť? Tak od toho mája prestaň míňať na zbytočne nakupovanie nových vecí pre malé dieťa, ktoré rastie rýchlo,obmedz kaderníčku, kozmetičku,a takisto ďalšie mesiace si nekup nič na seba,alebo z druhej ruky.A neorganizuj obrovské (zbytočne) oslavy pre malé dieťa, ktoré z toho nič nemá.
Či čo iné chces počuť? Lebo inak sa ušetriť nedá,buď chces šetriť a obmedzia také nepotrebné výdavky alebo neusetris nič.
A áno, mužovi sa nečudujem,že sú myslí,že nevieš hospodáriť . Lebo podľa toho,čo čítam...no nevieš.
Pisala,ze 50ludi pride na oslavu a teda 900eur pre tolkych je este ozaj malo.Ved to je ako mala svadba,len kolace,vody,alkohol,torta ale pre tolkych to nerozkrajas,kavy,miestnost lebo doma to robit isto nebudes,vyzdoba.

Nekupovať nepotrebné veci