icon

Ako spojiť šetrenie a materiálne túžby?

5. okt 2025

Aj vy to máte tak, ze strašne veľa veci by ste v živote chceli (teraz myslím take tie materialne somariny po ktorých ako ženy tuzime) ale stále do toho nieco príde na platenie, alebo si to jednoducho nekúpite, lebo… Pretože radšej ušetrite pre rodinu, radšej deťom…hoci to môžu byt veci, po ktorých ste túžili, aj dlhe roky.
Ja mám vždy nieco vytúžené, čo by som si chcela kúpiť, zacnem na to šetriť a zrazu- teraz detske topánky na zimu, idu vianoce, kopec sviatkov v rodine, svadba blízkej osoby, krstiny a to zhltne veľký balik…. A tak z každej vyplaty čo poctivo ušetrím, zase všetko odíde 🙈 no a môžem šetriť a šetriť a vždy bude nieco dôležitejšie..

anonym_66c0e9
5. okt 2025

je to otazka priorit, treba si urobit radost aj sebe, malemu babu je jedno co ma pod stromcekom a nemusis kupovat darceky xy ludom z celej rodiny, kup si sebe urob si radost

denkabemommy
5. okt 2025

@anonym_autor šetrím na viac strán. Teraz na 3 podúčtoch. Hádžem tam po 10-20€/mes. +hlavne šetrenie na fondoch, kde ide 100-150€ mesačne. Tým pádom mám aj na veľké výdavky aj na malé sníčky 🙂.

gribka1
5. okt 2025

My zo sviatkov v rodine nerobíme rozhadzovanie peňazí. Pokiaľ niekto z blízkej rodiny má okruhliny, prosím. Ostatné nič, čo by zruinovalo. Deťom sa kupuje stále, nie z našetrených, sú to bežné výdavky. Záleží, ako si kto zariadi, alebo sa nechá zvalcovať zvykmi a rozhadzuje sa jedná radosť.

doriiis
5. okt 2025

Záleží na tom, čo pre teba znamená materiálny rozmar. Ja si pre seba doprajem každý mesiac kozmetiku a masáž. 🤷🏻‍♀️

anonym_1ef26f
5. okt 2025

Ja si z takych nazvime to rozmarov - proste k zivotu nie nutne potrebnych veci, kupim jedine knihy a listky do divadla a na to nemusim extra setrit.

anonym_10e1bd
5. okt 2025

Nemám nič materíalne vysnívané na čo by som šetrila.
Keď potrebujem/páčia sa mi topánky, kúpim si ich.Keď potrebujem /páči sa mi kabelka, kúpim si ju.Nepotrebujem Hermes kabelku.
Z nemateriálnych " rozmarov" si každý mesiac doprajem masáž a kozmetiku, kúpim si knihu. Odkladám peniaze jedine na dovolenku/zážitky.

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
anonym_37b1ca
5. okt 2025

@anonym_autor vieš to nejak konkretizovať? Deťom viem bundy kadečo kúpiť s pod ruky. Spotrebiče som tiež kupovala použité. Chodíme na 20 ročnom aute. A mohla by som pokračovať

slavomira236
5. okt 2025

@anonym_autor okrem nejakej dovolenky si nekupujem nic take naco musim setrit...ziadne drahe handry kabelky to nieje premna..sviatky v rodine a obdaruvanie u mas nieje. Neriesime to. A detom na vianoce uz len potrebnu vec. Tkhto roku dostali tlaciaren a zaplatila som zahohu za dovolenku. Moje deti od mikoho z rodiny na vianoce nedostavaju a tak ani ja nic nevraciam mne to vyhovuje.

anonym_875b75
5. okt 2025

@anonym_autor zimné oblečenie (to je nákladnejšie) kupujem vždy po sezóne na ďalšiu sezónu, minule som tak kúpila 100€ bundu synovi za 35€. Treba sa skôr naučiť správne hospodáriť ako stále brať z ušetrených, keď chcem nejaké oblečenie pre seba bez hanby idem do sekáča alebo otvorím bazár a kúpim si tam krásne aj drahšie kúsky za zlomok ceny. Párkrát do roka si dám veci ušiť u dizajnérky (to je to na čo si šetrím, okrem dovolenky) zvyšok je pre mňa bežný výdavok.

anonym_65cc08
5. okt 2025

@anonym_autor Prestala som fajčiť a ako motiváciu som si kúpila nové auto. Mesačne čo som prefajcila, toľko teraz splácam mesačne auto. To je pre mňa motivácia nevrátiť sa k fajčeniu. Inak by som nič nemala a peniaze by boli vyhodené do dymu. Co sa rozmarov týka.

anonym_127de7
5. okt 2025
@anonym_65cc08

@anonym_autor Prestala som fajčiť a ako motiváciu som si kúpila nové auto. Mesačne čo som prefajcila, toľko teraz splácam mesačne auto. To je pre mňa motivácia nevrátiť sa k fajčeniu. Inak by som nič nemala a peniaze by boli vyhodené do dymu. Co sa rozmarov týka.

@anonym_65cc08 tlieskam ti!!! Veľmi rozumné rozhodnutie, veľa šťastných km

marsmykkok
5. okt 2025

Tak máš zle nastavený rozpočet alebo nízke príjmy, však že deťom bude treba topánky s tým sa dá počítať aj s nejakou oslavou v rodine a na takéto veci nemáš vyčlenené peniaze tak proste máš problém že na svoje nenašetríš lebo to platíš z toho. A k otázke, ja si doprajem čo chcem, či kozmetiku, oblečenie a podobne, mám na to vyčlenené peniaze.

anonym_bdec0e
5. okt 2025

@anonym_autor ja som samoživiteľka, všetko ide na domácnosť, stravu, decká, potom lieky, drogéria, zuby, nebolo by mesiaca, keby niečo nechýbalo
Nebola som ani na jednej dovolenke, či predĺženom víkende, nemám auto, nič si nekupujeme.
Do teraz to išlo vyvážiť tým že sme zdraví, ale nebaví ma takýto život 😓

marsmykkok
5. okt 2025
@anonym_bdec0e

@anonym_autor ja som samoživiteľka, všetko ide na domácnosť, stravu, decká, potom lieky, drogéria, zuby, nebolo by mesiaca, keby niečo nechýbalo
Nebola som ani na jednej dovolenke, či predĺženom víkende, nemám auto, nič si nekupujeme.
Do teraz to išlo vyvážiť tým že sme zdraví, ale nebaví ma takýto život 😓

@anonym_bdec0e To ma mrzí, koľko majú deti rokov? Verím, že sa ti raz finančne polepší. Lebo to že peniaze nie sú dôležité sú keci, dá sa uskromniť pár mesiacov, rok, dva, ale dlhšie nedopriať si čo človek chce napríklad z jedla na čo má chuť, ale pozerať len na cenovky, žena že si nemôže dopriať čo kozmetiku alebo oblečenie a cítiť sa pekná a ako rodina že si nemôžete dovoliť dovolenky a veci čo by Vám uľahčili život ako to auto napríklad to je naozaj len trápenie.

anonym_10e1bd
5. okt 2025
@anonym_65cc08

@anonym_65cc08 máš odomňa obrovský obdiv.
Miesto cigariet auto 👏

anonym_1bc3f1
5. okt 2025

@anonym_autor ja som si strasne isla na znackovych veciach , a ked som prisla na md mne sa otockl satnik priority ale tak prieodzene. Povedzme si tricko guess v butiku 45€ na vinted 3€ to iste… a zacali sa mu ukazovat tie vyhodene peniaze ved aj tak nikto nepozera na to co mam , mozno si jiekto mysli ze to je fejk. Radaej kupim lacnejsiu verziu. Napr dior makeup. Otras za mna . Catrice za 7€ v dm topka topiek. Tuzime po tom a pritom kvalita za to nic. Radsej investujem inde 🙂 tak mi trebalo vytriezviet a nerozhadzovat az na MD.

anonym_7bced3
5. okt 2025

@anonym_autor Nemám vysnívané nič materiálne. Všetko investujeme na cestovanie a do darčekov pre celú veľkú rodinu, do výletov a samozrejme na deti a účtov, auta to nemusím ani písať to má každý tak. Ale je to vec priorít.Nemam najnovší model domácich spotrebičov, nemám myčku,ani sušičku ani robotický vysávač. Nepotrebujem žiadne takéto vymoženosti pretože nemáme nato miesto a kým trvajú čo máme tak nič nemeníme.Ale nechýba nám nič.

anonym_b68533
5. okt 2025

áno, chcem materiálne veci, také kvalitnejšie, ale vždy mi do toho niečo príde.. poustka za auto, veľká oslava, alebo ideme niekam spolu na víkend.

vladuska20
5. okt 2025

Nemam cas rozmyslat,co tak by som chcela.To co potrebujem si kupim,ale musim sa dokopat objednat na masaz chrbta.Teda to hladanie na nete,kde najdem a objednam sa,aby som to stihla,teda mala volno.Potrebujem to uz ako sol.

anonym_1a5b5e
5. okt 2025

Veru v dnešnej dobre je všetko drahé a keď každý mesiac niečo treba zaplatiť ťažko sa šetrí. Príklad u nás január je suchý mesiac, vo februári pomaly kupujem sadenice a veci do záhrady,v marci platíme dane a smeti, v apríli má narodeniny jedno dieťa, v máji druhé, v júni manžel a svokrovci narodeniny. Júl august cez leto chodíme na výlety, v septembri deti do školy tam idú výdavky, v októbri nakúpiť sviečky a pod na dušičky, v novembri mám ja narodeniny a v decembri Vianoce. Teda každý mesiac nejaké výdavky navyše okrem základných výdavkov ako je hypo plyn elektrika tv internet strava drogéria benzín. A keď plus do toho vyskočí niečo ako zubárka alebo teraz som dala dcére 500 eur za okuliare tak človek ťažko niečo ušetrí. Na seba nekupujem nič. Sem tam niečo do domácnosti.

sssss123
5. okt 2025

Všetko mám čo potrebujem, nemám nič vysnívané po čom by som túžila, a ak by sa niečo našlo, tak neostanem na nule, ale ako sa poznám, ak by sa mi niečo zapáčilo tak veľmi zvážim či to kúpiť, či to nutne potrebujem, a či to je vôbec kde dať.

abbey1
5. okt 2025

Čo také materiálne chceš a nemôžeš si kúpiť? Ja milujem pekne oblečenie, to však neznamená, že musí byť drahé. Detto knihy, šperky. Práve v dnešnej dobre si čie človek takéto hlúposti zadovážiť za pár eur. Jediné, po čom ozaj túžim z veci, ktoré sa dajú kúpiť, sú dovolenky. A tie sú práve teraz tiež dostupné za taký peniaz, že sa dá našetriť. Kedysi by som mohla len snívať. Ale je pravda, že gro peňazí u nás vždy išlo a ide na deti. To je asi úplne normálne.

blondiee83
5. okt 2025

@anonym_autor prečo je vzdy niečo dôležitejšie ako to, čo ma byt pre teba? Máš pocit, ze ak sa obdaris niecim, po čom tuzis, tak napr. nebude na topánky pre jedno dieta? Lebo ak nie, tak radím: kup si to a potes sa. Zaslúžiš si to. Neuvazuj tak, ze radsej som mohla kúpiť detom pulóvre. Nie. Aj ty si dôležitá a ak si urobíš radost, nezruti sa svet, ale bude ta to hriať na duši.
Ano, ina je situacia, keď človek musí preratavat každé euro, lebo nebude dalsi mesiac na elektrinu. Ale ak to nemáte az tak natesno, tak sa jednoducho obdar a nemaj výčitky svedomia.

autor
5. okt 2025
@anonym_1a5b5e

Veru v dnešnej dobre je všetko drahé a keď každý mesiac niečo treba zaplatiť ťažko sa šetrí. Príklad u nás január je suchý mesiac, vo februári pomaly kupujem sadenice a veci do záhrady,v marci platíme dane a smeti, v apríli má narodeniny jedno dieťa, v máji druhé, v júni manžel a svokrovci narodeniny. Júl august cez leto chodíme na výlety, v septembri deti do školy tam idú výdavky, v októbri nakúpiť sviečky a pod na dušičky, v novembri mám ja narodeniny a v decembri Vianoce. Teda každý mesiac nejaké výdavky navyše okrem základných výdavkov ako je hypo plyn elektrika tv internet strava drogéria benzín. A keď plus do toho vyskočí niečo ako zubárka alebo teraz som dala dcére 500 eur za okuliare tak človek ťažko niečo ušetrí. Na seba nekupujem nič. Sem tam niečo do domácnosti.

@anonym_1a5b5e Áno, presne takto to mám ja. Každý mesiac poznam podľa výdavkov. Januar našťastie nic, február narodeniny muž, marec smeti, dane, marec narodeniny v blízkej rodine, cize na oslavu proste nikdy nejdes s prázdnymi rukami a keď nejaky mesiac ušetrím konečne viac, tak vždy VŽDY nieco vyletí. Teraz napríklad zubar, a o chvíľu sú tu vianoce, cize už pomaly zhanam darčeky aby toho nebolo na jeden mesiac veľa. A toto sa vždy opakuje, aj našetrím slušnú čiastku, ale potom sa bojím si aj nieco kupit, lebo vždy nieco príde čo sa nečakalo, tak aby bolo.

marsmykkok
5. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_1a5b5e Áno, presne takto to mám ja. Každý mesiac poznam podľa výdavkov. Januar našťastie nic, február narodeniny muž, marec smeti, dane, marec narodeniny v blízkej rodine, cize na oslavu proste nikdy nejdes s prázdnymi rukami a keď nejaky mesiac ušetrím konečne viac, tak vždy VŽDY nieco vyletí. Teraz napríklad zubar, a o chvíľu sú tu vianoce, cize už pomaly zhanam darčeky aby toho nebolo na jeden mesiac veľa. A toto sa vždy opakuje, aj našetrím slušnú čiastku, ale potom sa bojím si aj nieco kupit, lebo vždy nieco príde čo sa nečakalo, tak aby bolo.

@anonym_autor Zubár, oprava auta, nová chladnička ak sa stará pokazí a podobné by mali ísť z úspor určených na takéto nečakané situácie. Teda každomesačne tvoriť nejaký "fond" na takéto záležitosti. Poistky, dane a podobné sú očakávané výdavky a malo by sa s nimi rátať. Ono to chce fakt čas a popremýšľať nad výdavkami, príjmami, mať nejakú rezervu železnú, nejakú takúto krátkodobú na tie zuby a podobne, rozložiť zvyšné financie. Lebo ak je pre niekoho napríklad poistka nečakaný výdavok hoci je presne dané kedy sa platí nemá proste ten prehľad vo financiách. Hoci teda z vlastnej skúsenosti naozaj to chce nad tým stráviť čas a počítať, premýšľať, ale potom máš navždy prehľad o financiách a čo ťa čaká aký mesiac.

anonym_1a5b5e
6. okt 2025
@marsmykkok

@anonym_autor Zubár, oprava auta, nová chladnička ak sa stará pokazí a podobné by mali ísť z úspor určených na takéto nečakané situácie. Teda každomesačne tvoriť nejaký "fond" na takéto záležitosti. Poistky, dane a podobné sú očakávané výdavky a malo by sa s nimi rátať. Ono to chce fakt čas a popremýšľať nad výdavkami, príjmami, mať nejakú rezervu železnú, nejakú takúto krátkodobú na tie zuby a podobne, rozložiť zvyšné financie. Lebo ak je pre niekoho napríklad poistka nečakaný výdavok hoci je presne dané kedy sa platí nemá proste ten prehľad vo financiách. Hoci teda z vlastnej skúsenosti naozaj to chce nad tým stráviť čas a počítať, premýšľať, ale potom máš navždy prehľad o financiách a čo ťa čaká aký mesiac.

@marsmykkok Príklad ja mám 6 mesačné úspory ale nechcem z toho míňať, nech to ostane ako železná rezerva. Ale veľa ľudí nemá žiadny rezervu, veľa ľudí žijú od výplaty do výplaty a pre ne je to ťažko keď vyskočí niečo nečakané. Čo píšeš zubár, oprava auta alebo chladnička je to nečakaný výdavok lebo neplatí sa to každý mesiac.

marsmykkok
6. okt 2025
@anonym_1a5b5e

@marsmykkok Príklad ja mám 6 mesačné úspory ale nechcem z toho míňať, nech to ostane ako železná rezerva. Ale veľa ľudí nemá žiadny rezervu, veľa ľudí žijú od výplaty do výplaty a pre ne je to ťažko keď vyskočí niečo nečakané. Čo píšeš zubár, oprava auta alebo chladnička je to nečakaný výdavok lebo neplatí sa to každý mesiac.

@anonym_1a5b5e áno, nečakaný výdavok ale nastane ročne niekoľkokrát a preto by mal mať človek/rodina naň nejaké krátkodobé úspory, ich výška záleží od počtu členov a vybavenia domácnosti, ak máš novostavbu a všetky spotrebiče nové asi nebude treba nič na spotrebiče, ak máš 10 ročné a staršie spotrebiče niečo vyskočí, rovnako ak má človek staré auto že príde nejaká oprava sa dá čakať, detto zuby, každý rok nejaký člen domácnosti potrebuje nejaký platený úkon na zube.

tl999
6. okt 2025
@denkabemommy

@anonym_autor šetrím na viac strán. Teraz na 3 podúčtoch. Hádžem tam po 10-20€/mes. +hlavne šetrenie na fondoch, kde ide 100-150€ mesačne. Tým pádom mám aj na veľké výdavky aj na malé sníčky 🙂.

@denkabemommy na akej stranke setris na fondoch?

pleja
6. okt 2025

hoj. Nepíšeš nič o tom ako napr. k upuješ veci pre deti - dosť vie ušetriť oblečko z druhej ruky, zadarmo z nejakých miestnych skupín. Poznám chudobných čo nakupujú na svadbu šaty nové, alebo si neoblečú šaty 2.x, mnohí bohatší neriešia. Ja by som prehodnotila dary rodine a prispôsobila ich situácii. Dohodnúť sa - dospelí nič, alebo max. čokoláda, vínko,a stretnúť sa, deti drobnosti alebo podľa veku alebo 10-15 eur do obálky. Urobiť si audit: Na čo míňate zbytočne? Alkohol, cigarety, balené vody, zbytočné 2 autá (hoci by stačilo 1), zbytočné cesty autom - vyvážame sa hoci tam vieme zájsť pešo, tretí peračník dcére za posledný školský rok apod. Čo sa týka Vianoc ak sú deti väčšie dohodnúť sa s nimi na 1 dare čo naozaj chcú plus nejaká praktická drobnosť. Moje deti si kľudne pod stromčekom našli aj gumové vitamíny, alebo spoločenskú hru z burzy. 1. dieťa nosilo školskú tašku od 1. ročníka po 8. - uznávam je to extrém, druhé dieťa má vo 8. triede 2 školské tašky- jednu na 1. stupni - stála asi 15 eur aj s poštovným z MK a 2. taška tiež z MK, asi za 25 eur. Stále som za 2 tašky nedala čo iní dali za jednu. A mohla som si to dovoliť. Nedarčekovať sa zbytočne, nekupovať predražené torty a kytice, nerobiť nejaké extra hostiny - káva, koláčik, max. obložené chlebíčky, apod.. No a šetriť možno naozaj tak že: 1. pre mňa na to čo chcem/potrebujem- napr. po 6 mesiacoch si kúpim mejkap, kabelku 2. peniaze ktorých sa nedotýkame: železná rezerva - začať hoci aj 30 eur mesačne, niekde kde to dáva aj nejaké úroky, odídu z účtu hneď po výplate, no a 3. na výdaje ako dane, zuby apod. Ešte otázka, hospodárite s manželom spoločne alebo ide o "tvoje" peniaze? Ak o "tvoje" a on ruka hore tak to treba riešiť.