icon

Ako ušetriť na strave bez obmedzení?

21. mar 2026

Ahojte, sme manželia, bez detí, príjem máme obidvaja, celkom slušne zarábame, ale toľko čo my minieme na jedlo nie je normálne a nikde som ešte nepočula, že by niekto toľko míňal. Varíme si, ale pomenej, lebo stále niečo riešime a nie sme často doma. Váčšinou jeme vonku, čo viem, že je chyba a presne tam minieme najviac. Najlepšie bude asi keď si budeme variť, ale prosím poraďte nejaké jedlá, ktoré sa dajú v pohode jesť aj na 2-3 dni a sú cenovo priaznivé. A koľko € je podľa vás v pohode za mesiac prejesť? Ak ide len o 2 ľudí, bez detí.

Strana
z2
anonym_473287
22. mar 2026

Ked si spravis sote, zeleninu, naplnis tortilu, mozes si to zobrat do prace. Alebo rano a vecer sa najest vydatne, obed nieco lahke. Zelenina, jogurty,... Maso 1-2kg rozkrajas na platky, sol, korenie, do chladnicky/mraznicky. Uz len vytahujes tolko, kolko treba a kolko zjete na veceru. Priprava cerstveho normalneho jedla potom trva 15 min. Opiect/udusit a spravit prilohu.

anonym_ea997e
22. mar 2026
@anonym_473287

Co sa divis, ked jete casto von? Bravcove kare stoji teraz 3 eur za kg, zemiaky 0,3 eur. Kuracie prsia v akcii 4-5 eur. Uvaris za to dobre hlavne jedlo pre dvoch na polku tyzdna. V restauracii das za jedlo pre dvoch 20-30 eur. 5-10x tolko a este nevies nic o kvalite surovin. Naucte sa varit doma a restauracia pri zvlastnych prilezitostiach.

@anonym_473287 kde su take ceny? kuracie prsia v akcii za 4 eura? Rumunske? Kare za 3 eura?

anonym_473287
22. mar 2026
@anonym_ea997e

@anonym_473287 kde su take ceny? kuracie prsia v akcii za 4 eura? Rumunske? Kare za 3 eura?

@anonym_ea997e V Lidli bolo kare min tyzden za 2,7 eur/kg a v Tescu za 3,1. A podobne ceny su uz niekolko mesiacov. Nakupit do zasoby, do mrazaka ... Kur.prsia treba vychytat, teraz leti bravcove.

anonym_ea997e
22. mar 2026
@anonym_473287

@anonym_ea997e V Lidli bolo kare min tyzden za 2,7 eur/kg a v Tescu za 3,1. A podobne ceny su uz niekolko mesiacov. Nakupit do zasoby, do mrazaka ... Kur.prsia treba vychytat, teraz leti bravcove.

@anonym_473287 bože ale čo to musí byť za (ne)kvalitu za také ceny.. Nadopované, rychlo vyrastené.

anonym_473287
22. mar 2026
@anonym_ea997e

@anonym_473287 bože ale čo to musí byť za (ne)kvalitu za také ceny.. Nadopované, rychlo vyrastené.

@anonym_ea997e a v restauracii z coho varia? Z bio chovu v Dansku? Z toho isteho. Na to je hygiena, aby to maso bolo v poriadku.
Ono nizka cena nemusi byt hned nekvalita. Retazce, aby prilakali zakaznikov, casto dotuju krizovo ceny produktov. Na jednom si znizia marzu na minimum a inde ich zvysia.

anonym_ea997e
22. mar 2026
@anonym_473287

@anonym_ea997e a v restauracii z coho varia? Z bio chovu v Dansku? Z toho isteho. Na to je hygiena, aby to maso bolo v poriadku.
Ono nizka cena nemusi byt hned nekvalita. Retazce, aby prilakali zakaznikov, casto dotuju krizovo ceny produktov. Na jednom si znizia marzu na minimum a inde ich zvysia.

@anonym_473287 no neviem, ja si kuracinu v restauracii nedavam, ked tak z Topolnice a podobne. Je to bordel toto lacné mäso podľa mňa, lacný bordel. ale ok, o tom táto téma nie je.

bludna
22. mar 2026
@anonym_473287

Co sa divis, ked jete casto von? Bravcove kare stoji teraz 3 eur za kg, zemiaky 0,3 eur. Kuracie prsia v akcii 4-5 eur. Uvaris za to dobre hlavne jedlo pre dvoch na polku tyzdna. V restauracii das za jedlo pre dvoch 20-30 eur. 5-10x tolko a este nevies nic o kvalite surovin. Naucte sa varit doma a restauracia pri zvlastnych prilezitostiach.

@anonym_473287 Myslim, ze ti usiel kontext. Autorka aktualne mina na jedlo 1500 eur mesacne pre dvoch. Urcite nie je nutne aby kupovala najlacnejsi shit aby usetrila. Pokojne by si mohla dopriat maso v biokvalite a stale by usetrila keby si ho pripravila doma. Klucove je to "doma".

anonym_473287
22. mar 2026
@bludna

@anonym_473287 Myslim, ze ti usiel kontext. Autorka aktualne mina na jedlo 1500 eur mesacne pre dvoch. Urcite nie je nutne aby kupovala najlacnejsi shit aby usetrila. Pokojne by si mohla dopriat maso v biokvalite a stale by usetrila keby si ho pripravila doma. Klucove je to "doma".

@bludna Kontex neusiel. Malo to pritiahnut pozornost, aku pridanu marzu platia za sluzby - jedlo v restauraciach (plati sa prostredie, uroven, kuchar, casnik, prenajom priestorov,... zisk majitela) oproti doma. Obcas ist jest von, ano. Casto jest von nieco stoji a vacsina ceny pripada na zazitok, nie na jedlo.

anonym_8ba6a5
22. mar 2026

Mna vzdy zachranuje tlakovy hrniec. Je to super vec, usetris cas aj energiu. Maso aj strukoviny sa ti uvaria dokonale. Robim v nom segedin, hovadzie maso, kapustnicu, gulas, bravcove maso na leči… vsetko to mozes jest 3 dni

anonym_86109f
22. mar 2026

Ja neviem ci som jedina ale mne rozmrazene jedlo z mraziaku nechuti a stale to tu radia....Ja som usetrila ked som zrusila velke nakupy a zasobovanie spajze. Inak tiez ked nestihame jeme vonku. Obmedzila som donasku pizze lebo kazdy piatok sme objednavali teraz 1x mesacne

marekjendral
23. mar 2026

@anonym_autor To je veľmi bežný problém, najmä keď sú obaja partneri zaneprázdnení a majú dobré príjmy. Kľúčom k úspechu je plánovanie a varenie vopred. Skúste si vyhradiť jeden deň v týždni na varenie vo veľkom. Čo sa týka rozpočtu, pre dvoch dospelých sa dá kvalitne prestravovať za 300 – 450 € mesačne, ak väčšinu jedla pripravujete doma. Viac tipov tu: https://kryptomagazin.sk/znizil-som-mesacne-vyd...

petrahl
23. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_92a119 v priemere minieme spolu mesačne len na potraviny a jedlo cca 1500€ aj viac…

Chceli by sme ušetriť čo najviac, skresať aspoň o polovicu.

@anonym_autor 1500 eur prejedia dvaja dospeli ludia? To kam chodite jest? Do Michellinskej restauracie a denne tri krat kaviar? 🫣😁

anonym_334052
23. mar 2026
@petrahl

@anonym_autor 1500 eur prejedia dvaja dospeli ludia? To kam chodite jest? Do Michellinskej restauracie a denne tri krat kaviar? 🫣😁

@petrahl tak ono je to za mesiac 25€ na osobu, to nie je vôbec nereálne minúť v úplne normálnych reštikách

procrastique
23. mar 2026

Ak budeš variť presne to isté čo ste jedli von, tak vás rovnaká strava vyjde max 700e. Nepotrebuješ hľadať recepty na halušky s kapustou.

procrastique
23. mar 2026
@petrahl

@petrahl Ideš sa najesť každý deň tj 30dní na obed, ktorý vyjde v priemere 15e na osobu ak sa nerozprávame o menu. Pstruh kľudne 25 ale halušky s bryndzou dajme tomu 10... čiže priemer 15e.
30x35e-1050e a ešte sa nebavíme o žiadnom prémiovom jedle ani o žiadnom nadštandarde, skôr o patokoch.
(polievka, hl.jedlo, nápoj)

anonym_e93bd9
24. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_92a119 v priemere minieme spolu mesačne len na potraviny a jedlo cca 1500€ aj viac…

Chceli by sme ušetriť čo najviac, skresať aspoň o polovicu.

@anonym_autor 😲😲😲 1.500 € mesačne dvaja na jedlo? Toooo, celý čas len jete? Aj my sme doma dvaja, no určite toľko neminiete na jedlo. Ranajkujeme bežné praženicu, sunkovy chlebík so zeleninou, rožky s maslom, džemom, medom, rôzne pomazánku, obed v práci, varíme doma cez voľno víkendy a dovolenky. Tiež, ak sme mimo domu, dáme si jedlo v reštike. Večera skôr už len veľa ovocia, jogurt, zeleninové šaláty s cestovinou, ryby... Zdá sa mi, že veľa prejete.

anonym_1e9c52
24. mar 2026

@anonym_autor vy obidvaja potrebujete školu finančnej gramotnosti, alebo psychiatra

evansova
29. mar 2026

Sne dvaja, minieme cca 200-250 EUR. Odjakziva varim doma, resteuracne jedlo nemusim, prinutim sa len ked ideme na spolocnu veceru s priatelmi. Varim klasicku slovensku kuchynu, obcas vyuzijem polotovar - mrazene zemiakove halusky, nechce sa mi ich robit doma. Maso nakupujem naraz aj na mesiac, rozne druhy. Rozdelim na mnozstva na jedno pouzitie, oznacim datumom a zmrazim. Nekupujem biele pecivo okrem klasickych zemli. O gumove tozky alebo dopekane nestojime. Nesnazim sa setrit, napriek tomu miniem tolko kolko som napisala, ved nezjeme kona-vola.

anonym_331610
29. mar 2026

My sme minuly tento mesiac 400 a muz sa smeje, ze sme sa nejako rozsupli.. 😀 tak neviem

cacianka
15. apr 2026
@anonym_5a912a

@anonym_517627 to vážne dvaja ľudia? Či si si pomýlila počet núl? Každý deň jete kaviár?

@anonym_5a912a nepochopila si iróniu ? 🥰

Strana
z2