icon

Ako ušetriť na strave bez obmedzení?

Včera o 18:41

Ahojte, sme manželia, bez detí, príjem máme obidvaja, celkom slušne zarábame, ale toľko čo my minieme na jedlo nie je normálne a nikde som ešte nepočula, že by niekto toľko míňal. Varíme si, ale pomenej, lebo stále niečo riešime a nie sme často doma. Váčšinou jeme vonku, čo viem, že je chyba a presne tam minieme najviac. Najlepšie bude asi keď si budeme variť, ale prosím poraďte nejaké jedlá, ktoré sa dajú v pohode jesť aj na 2-3 dni a sú cenovo priaznivé. A koľko € je podľa vás v pohode za mesiac prejesť? Ak ide len o 2 ľudí, bez detí.

anonym_92a119
Včera o 18:45

No schválne daj, koľko miniete, lebo ja sama miniem asi viac ako vy :D

anonym_517627
Včera o 18:45

@anonym_autor tak, do 3000€, je to ok😜

anonym_3e0a53
Včera o 18:48

Ja miniem na 1os maximalne 300 ked som sa stravovala pocas prace vonku, vacsinou okolo 200 eur, ak si varim stale sama.
Ak sa da, kupujem kvalitnejsie suroviny, najma maso, vajicka, ale v priemere je to len kaufland, kde najcastejsie nakupujem.
Najlepsie triky ako usetrit:
1. Varit si (vacsinou zapekane jedla, zemiaky maso zelenina hodim do velkej misy a jem 2-3dni, alebo cestoviny/halusky s roznymi kombinaciami. Ranajky rozne kase s ovocim, alebo pomazanky, zelenina, vajicka).
2. Nekupovat sladkosti, ziadne spracovane potraviny, ale len zakladne suroviny
3. Striedat masove a namasove pokrmy.
4. Naplanovat si tyzden s varenim a kupit len nevyhnutne veci, vynimocne pochutiny (ved si aj cosi doprajeme, ale nema to byt pravidlom).

biba_18
Včera o 18:49

v pohode komu? mne je v pohode aj 1000… niekomu bude aj 400 veľa… 🤷‍♀️

anonym_5a912a
Včera o 18:51
@anonym_517627

@anonym_autor tak, do 3000€, je to ok😜

@anonym_517627 to vážne dvaja ľudia? Či si si pomýlila počet núl? Každý deň jete kaviár?

kavasmliekom
Včera o 18:53

Čo je to veľa? Jete všetko od raňajok po večeru vonku?

autor
Včera o 18:53
@anonym_92a119

No schválne daj, koľko miniete, lebo ja sama miniem asi viac ako vy :D

@anonym_92a119 v priemere minieme spolu mesačne len na potraviny a jedlo cca 1500€ aj viac…

Chceli by sme ušetriť čo najviac, skresať aspoň o polovicu.

mullerova46
Včera o 18:55

@anonym_autor my trojčlenná rodina s malým.dietatom minieme okolo 600e. 200 manžel na stravu v práci a ja doma kupujem mäso.v mäsiarstve ktoré je drahšie, mám bezlepkovú diétu (pečivo 2,3 krát drahšie a tiež cestoviny a múky sú mega drahé) a ešte kupujem veľa čerstvého ovocia takže sa to strašne narata a neviem to veľmi znížiť 🥺

autor
Včera o 18:55
@kavasmliekom

Čo je to veľa? Jete všetko od raňajok po večeru vonku?

@kavasmliekom keď nemáme čas a stále niečo rešime alebo sme na cestách tak jeme len vonku, teraz sme sa sťahovali a nebol čas na varenie tak len donášky domov na rýchlo… teraz to bude ale kľudnejšie, všetko máme viac menej vybavené, takže chcem čo najviac pošetriť. Minule som počítala koľko sme za mesiac minuli a ostali mi zle.

kavasmliekom
Autor odpoveď zmazal
anonym_0c634a
Včera o 18:58
@anonym_autor

@kavasmliekom keď nemáme čas a stále niečo rešime alebo sme na cestách tak jeme len vonku, teraz sme sa sťahovali a nebol čas na varenie tak len donášky domov na rýchlo… teraz to bude ale kľudnejšie, všetko máme viac menej vybavené, takže chcem čo najviac pošetriť. Minule som počítala koľko sme za mesiac minuli a ostali mi zle.

@anonym_autor dvaja tak slušne zarábajúci asi aj vzdelaní, nevedia použit Google?

kavasmliekom
Včera o 19:00
@anonym_autor

@anonym_92a119 v priemere minieme spolu mesačne len na potraviny a jedlo cca 1500€ aj viac…

@anonym_autor 1500e je teda dosť, niekto nemá ani taký príjem 😳 tak, napísať zoznam čo treba kúpiť, čo budete variť a kupovať podľa toho.

anonym_92a119
Včera o 19:02
@anonym_autor

@anonym_autor ja miniem sama okolo 1000 - 1200 eur.Tiež nevarím, reštiky, donášky, ovocie, zelenina, neobmedzujem sa.

anonym_f82a6a
Včera o 19:03

nauc sa veci mrazit ... kup si mrazak a davaj tam ..ked nebude cas a budete hladny len vyberies a ohrejes... polievky su tiez dobre a lacne riesenie ak chces nieco rychle a cerstve ... mas dobu internmetu ..tolko jedal a receptov co si vies najst .. len sa naucit hospodarit ..

anonym_722767
Včera o 19:04
@anonym_autor

@anonym_autor tak vyskusajte 1 tyzden tak, ze kupite napriklad 1kg bravcove maso (7e), 1 kg kuracie maso (7e), 2kg zemiakov (2e), 1kg ryze(2e), ceny su cca, v akcii moze byt aj o nieco menej. Nejaku zeleninu k tomu, uhorku, salat (3-4e), knedla (2e). Z tohto mate jedlo pre 2 tak na 4dni urcite. Gulas, maso na stave, rezne, fasirky, plnena paprika atd, receptov vela na nete. Dalsie dni napriklad nejaky privarok, polievky, cestoviny. A uvidis, kolko ta to vyjde. Urcite sa takto da zmestit do mensej sumy ako 1500e. A kupovat v akciach a nie blbosti. Ak zrusisi donasky a restiky, tak vela usetris ak budes varit doma.

lindous
Včera o 19:08

Okolo 450€ minieme dvaja na mesiac a keby som sa snažila, asi by sme vedeli priškriť viac... vonku jedávame výnimočne, väčšinu dní si aj do práce berieme obedy, občas si niečo objednáme, zvyčajne na čo máme v appke zľavu 😀.... tém čo variť je tu veľa, záleží čo máte radi... na viac dní a ohrievanie sú podľa mňa vhodné hlavne veci na šťave, guláš, perkelt, prívarky, sýte zeleninové polievky, rôzne kari, čo mi tak rýchlo napadlo... potom mám rada veci, ktoré sa nahádžu na pekáč a robia sa "samé", pečené kurča, pečené bravčové, zapekané zemiaky na rôzne spôsoby, zapekané cestoviny, zapekaná zelenina atď... a najčastejšie cez týždeň sú u nás rýchlovky z kuracích pŕs, tie namarinujem, keď mám čas aj na niekoľko rôznych spôsobov a potom len hodím na panvicu, buď len tak grilované a hodím napríklad do tortily so zeleninou, či na azíjský spôsob alebo rôzne soté - prihodím čo je v chladničke atď... spraviť ku tomu ryžu, zemiaky, cestoviny, ryžové rezance, kuskus netrvá nejak dlho, nakrájať zeleninu na rýchly šalát tiež nie...alterantívne použijem tofu alebo robím nejaké cestoviny... často mám navarené rýchlejšie, než keby som listovala v appke, vybrala si a čakala na donášku...najhoršie pre mňa vždy bolo vymýšľanie, ale to riešim plánovaním približného jedálničku na celý týždeň, podľa ktorého aj nakupujeme... a prácu v kuchyni si často delíme, jeden varí, druhý umýva, prípadne pomáha aj chystať niečo a tým pádom tam nestrávime ani jeden večnosť...

katica06
Včera o 19:12
@anonym_autor

@anonym_autor tak toto mám na štyroch na 2-3m

anonym_71416f
Včera o 19:17

@anonym_autor dôležité je dobre nakúpiť.Ja mám taký systém, že kúpim z každého mäsa, ktoré varím k tomu hriby, hrášok, ryža, cestoviny, aby bolo vždy doma to, čo idem variť.Nieco na šalát, na polievky strukoviny, smotanu a potom už len striedam mäso, občas cestovinu, občas rybu.Cca viem najbližšie 4-5 dni čo variť.Kupim panenku za 7 eur a najeme sa 4.Jedna porcia v reštaurácii 14 eur s prílohou.Velmi som obmedzila jedlo vonku.
Bolognske spagety más na viac dní, perkelt, kuracie soté, karé na stave s horčicou, sviečkovú, rôzne rizoto, mäso na kari, chilli con carne, pečené mäso, trhane maso,segedín, guláš, potom varím minútky viac dní ohrievane zjem iba mäso na šťave.zapecena brokolica, karfiolove placky, cestoviny s tuniakom to sú jedlá, ktoré máme radi, ale sme hneď hladní.Privarky kelovy, šošovicový, zemiakový s vajíčkom kúsok karé, Polievky fazuľová s údeným mäsom, Cesnaková krémová s krutónmi, hrstkova.Minieme veľa, ale čo mám robiť.Ak nemáme mäso som hladná môžem mať strukoviny, placky so šalátom a zemiakmi a za chvíľu hľadám čo jesť🙂sladké jedlá ani nerobievam iba výnimočne to je ako dezert

anonym_610975
Včera o 19:19
@anonym_autor

@anonym_autor citam to muzovi a on hovori, ze my asi 3 x tolko minieme 😂 musim si to jeden mesiac popocitat, no restauracie su velmi drahe, my sme traja a 50 - 60 eur padne ked vyjdeme niekde na veceru aj s pitim

anonym_8700a0
Včera o 21:06

@anonym_autor ja si myslím, že veľa jedál sa dá jesť 2-3 dni

anonym_f7eeed
Včera o 21:09

My sme tiež dvaja a minieme okolo 700e mesiac na stravu a to kupujem vela ovocia, zeleniny. bio produktov.. jogurty madoman a podobné, ale teda jeme vačšinou len doma kedže robíme z domu, strava pozostáva hlavne zo zeleniny ovocia, domácich vajickach a ked tak kvalitného mäsa

anonym_16c857
Včera o 21:12

@anonym_autor
Aspon pridam jedno nase oblubene Japonske katsu curry. Rezen ktory nie je masny, nenasiaknuty olejom lebo Japonci okopirovali a vymysleli lepsiu technologiu pripravy a podobne spravili s Indickym kari, to Japonske je tiez vylepsene vyborne .

bludna
Včera o 21:32
@anonym_autor

@anonym_autor Uplne ta chapem. Minieme zhruba rovnako, tiez sme dvaja. Snazime sa varit si doma ale to sa da vacsinou len ludom, ktori maju pravidelny rezim. Teda u nas zhruba tak 2 tyzdne v mesiaci. Neviem poradit, urcite vies, ze jedina cesta je zacat nakupovat a varit doma. Ale ja si hovorim, ze ked nemame deti, tak si aspon poriadne doprajeme.

anonym_16c857
Včera o 21:44
@anonym_16c857

@anonym_autor
Aspon pridam jedno nase oblubene Japonske katsu curry. Rezen ktory nie je masny, nenasiaknuty olejom lebo Japonci okopirovali a vymysleli lepsiu technologiu pripravy a podobne spravili s Indickym kari, to Japonske je tiez vylepsene vyborne .

@anonym_16c857
Este jedno super rychle a lacneThajske Pad Kra Pao.
Bravcove mlete na fazulke, ,bazalke a chilli , jedno z najlepsich Thajskych jedal.

kivivi
Včera o 22:34

@anonym_autor nas je 7 a tolko na stravu neminieme. Ale. My sa prakticky vonku nestravujeme, ak neratam muza na sluzobkach. Jedlo z domu si nosime aj do prace. Tym sa da momentalne velmi usetrit. A aj ovocie a zeleninu jeme sice vela, ale v podstate sezonne. Varime podla toho, co je v akcii. Myslim, ze tu bolo vela dobrych rad. Ale tiez sme pred detmi mali milion aktivit mimo domu a jedlo sme kupovali vela vonku. To je jednoducho iny zivotny styl, ako ked mas uz deti a nejaky rezim, skola, skolka, desiaty... to uz inak vsetko chystas, inak rozmyslas, co uvaris.

abbey1
Včera o 22:58

@anonym_autor Prečo chceš jesť 2-3 dní to isté jedlo? Len zopár jedál je chutných o pár dní po uvarení. Väčšinou varíme vždy čerstvé jedlo.

simona_307
Včera o 23:21

@anonym_autor Ak zadáte do Googlu Meal prep alebo Jedlá do krabičky vyhodí Vám veľmi veľa jedál, ktoré si môžete variť a vziať so sebou, napr. do práce. Takýmto spôsobom nájdete aj zdravé jedlá a veľmi chutné jedlá, ktoré sú jednoduché a rýchle na prípravu. Základom je podľa mňa plánovať si jedálniček dopredu a určiť si, ako často budete chodiť na nákup potravín a kupovať len toľko, koľko za tú dobu zjete.