icon

Ako zvládať dnešné platy a žiť komfortne?

Včera o 16:00

Ahojte. Vcera sme mali s priatelom taku debatu, ze ako to je mozne ze si tolko ludi moze dovolit normalne fungovat, neobracat kazde euro, este aj na dovolenku idu kazdy rok, niektori navyse aj v zime, maju obaja auto, domcek, jednoducho nestradaju po financnej stranke. Ja ked si vezmem moj a priatelov plat, tak si neviem predstavit ze az budeme mat deti, ako budeme z takych platov zit. Nemyslim teraz prezivat, to je na inu temu... ale myslim zit tak aby sme mali aj spomienky, hlavne deti, aby z toho zivota clovek aj nieco mal, mohol si dovolit hobby. Nehovorim o luxuse, ale o urcitom konforte kde nemusi clovek premyslat, na ukor coho urobit alebo kupit nieco.

Zacnem teda ja. Priatel zarobi nejakych 1200 v cistom, ja 900, mame byt na hypoteku, za ktoru platime 500e, a obaja dochadzame svojimi autami do prace, co nas vyjde cca 350e mesacne, plus samozrejme auta treba servisovat, prezuvat, atd, dajme tomu 50e mesacne. Na stravu minieme nejakych 600 eur s tym ze na obedy chodime obaja asi kazdy druhy den s kolegami v praci na menu, alebo si menu objedname. To nam ostane nejakych 600e s tym ze treba poplatit este internet, mobily, drogeriu, lieky, oblecenie, poistky, bytove + energie, vedenie uctu, co ked odratam tak sme na cca 200 eurach. Z toho mame odlozit, aj zit? Ked odlozime 100, ostane 100. Rezerva to je dost mala, tempom 1200e rocne. A clovek chce ist obcas aj do kina, divadla, na koncert, von si sadnut s priatelmi. To je dajme tomu 50 mesacne, co som podla mna povedala malo. A tych zkstatkovych 50e ked si odlozime, to mame 600 za rok, 1200 za 2 roky, mozno na nejaku velmi zlavnenu dovolenku by to vyslo, ale je to o drzku. A to nemame dieta, a nie som na materskej. Nieco zjavne robime zle. Alebo zarabame malo?
Priemerny plat je cca 1600eur udajne. To ozaj tolko mate aj vy aj vasi muzi? Alebo nas klamu? Ale potom ako to robia tie rodiny ktore ziju komfortne? Nehovorim o hornych 10%.
To taka vikendova depresia a zamyslenie 😄

Strana
z3
anonym_e7fda1
Včera o 22:25
@anonym_3792d7

@anonym_e7fda1 Tak to mate asi velmi malicke deti - to vychadza cca 4,20 na osobu a den - za taku sumu urcite plnohodnotne ovocie, zeleninu, maso, mliecne vyrobky nenapchas.

@anonym_3792d7 nie, nemám maličké deti ale ani pubertiakov (tí budú drahší). Ale sú to dvaja športovci, ktorí potrebujú kvalitnú stravu, rovnako ja kvôli ochoreniu. Takže áno, za 100-120€ týždenne úplne v pohode dokážem nakúpiť plnohodnotne pre všetkých. Chcelo to trošku pohnúť rozumom a plánovať varenie, ale už som si zvykla.
Kedysi sme míňali o hodne viac (800€+) a veľa potravín šlo do koša, tak som s tým sekla a máme to trošku inak. Dodám však 1. Deti majú obedy v škole 2. Mäso máme od chovateľa z rodiny, takže je len o niečo málo drahšie oproti supermarketu. 3. Keď je na nejakú viac používanú potravinu práve akcia, kúpim väčšie zásoby.

Strana
z3