Finančná neschopnosť mladých
Ahojte, aký máte názor na to že veľa mladých si nevie našetriť financie na štart do života? Poznám veľa mladých ktorí nemajú po 30 doslova nič a to pracujú už od strednej. Neviem to pochopiť že sa nechystajú na budúcnosť a potom sa sťažujú aké je to ťažké s bývaním. My máme pred 30 a spolu našetrených 80tis. Nie nechválim sa - Partner pracoval hned po strednej a este sa mi to zda málo že mohli sme mať našetrené aj viac.
Ja mam po 40tke a setrit neviem, uzivam si zivota, mame hypo takmer splatenu ale vela neusetrim a ked usetrim miniem na cestovanie. Moje heslo: vzdy som nejak prezila 🙂 Obdivujem ludi, co setrit vedia
Ja mam po 40tke a setrit neviem, uzivam si zivota, mame hypo takmer splatenu ale vela neusetrim a ked usetrim miniem na cestovanie. Moje heslo: vzdy som nejak prezila 🙂 Obdivujem ludi, co setrit vedia
@anonym_284897 mysli na starobu
@anonym_autor kazdy ma inu situaciu, niekto zaraba menej, niekto musi platit najom, niekto ma kombinaciu maly prijem plus najom, situacie su rozne, ceny nehnutelnosti vysoke.
@janinah ako mam dochodkove sporenia
Nie je to o veku, je to o rôznych príjmoch, výdavkoch, výchove, podpore rodiny, vzťahu k peniazom, životnom nastavení... môže človek pracovať od SŠ, ale niekto si užíva mamahotel, niekto platí nájom, niekto dokonca podporuje rodinu a tak, jedoducho je to rôzne... a samozrejme, niekto proste šetriť nevie, ale tak to je už na ňom... my sme tiež v takom veku, základ na hypo sme našetrili, ja som mala o niečo viac, lebo som bola počas VŠ doma, zadarmo, všetky zarobené peniaze boli len na moje výdavky a mohla som odkladať, manžel sa obracal koľko vedel, ale komplet sám sa živil a niekedy musel rozmýšľať čo môže nakúpiť a nie koľko ušetrí...
@janinah moja babka tak setrila cely zivot , mali
Dost €, žrgrlila s dedom , pili lacne vody jedli lacne polotovary - mali dom aj byt a uspory top.
Stryko 2x pregemblil byt 2x vykupili od exekutora a neskor to skoncilo tak ze babka setrila aj dosetrila ze zomrela na rakovinu a dedo si nasiel o 25 r mladsiu zenu a vsetko si uzila ona . Babka co setrila cely zivot si neuzila ani cent .
Nikdy nevies ci sa vobec staroby dozijes
Ano treba si vediet uzivat. 👍🏻 po tomto
Priklade v
Rodine uzivam o 110% viac
Ja som dlho neušetrila ani cent, nevedela som hospodáriť, mali sme už deti a aj tak to nešlo. Až kým som si nezrátala to, čo reálne potrebujeme - plnohodnotná strava + drogéria, raz za pár mesiacov oblečenie, obuv. Teraz šetrím 300-900€ mesačne. Úplne chápem tých, čo nešetria, naozaj to nie je také jednoduché, keď človek k tomu nebol vedený. Chcelo to na začiatku kopec disciplíny.
@anonym_autor iba mladý? Brat má 50 švagriná 46 jedno dospelé dieťa a žijú v nájme asi 20r, kedže prenájmajú byt od známych viem že sú pozadu aj najomným. Pred tým bývali u našich. Druhá švagriná má 35 dve malé deti, najprv kúpili starši dom dali do poriadku ale keď sa vrátia práce brali si hypo pred 2r sa sťahovali do novostavby.
Ak okrem tych 80.000 aj zo zivota nieco mas, tak potom gratulujem
Ak máš také šťastie že sa ti ani spotrebiče nekazia, ani zdravotné problémy nemáš, neplatíš si za štúdium, nemusíš riešiť oblečenie/stravu/nájom/prerábku toho čo už máš a iné výdavky ktoré nemôžeš iba tak "odložiť" tak áno, dá sa odložiť aj tisíc za mesiac. A to som zabudla najdôležitejšie, keď sa ti podarí nájsť prácu kde ťa neplatia nutné minimum a nevyberú si lacnejšiu náhradu z tretích krajín! 😀 Iba to šetrenie pre väčšinu "mladých" momentálne nie je realita, keď už iba za nájom dáš pekne 300-500€ + energie + internet, strava.
Ak okrem tych 80.000 aj zo zivota nieco mas, tak potom gratulujem
@anonym_07f476 je pravda ze po skole som šetrila co sa dalo ziadne vylety restiky ale chcem aby sme sa ako rodina mali raz dobre a mohla som dopriat sebe aj detom. Teraz mi to vobec nevadi a tesim sa ze nebudeme musiet brat maxi hypoteku
@anonym_autor ono vždy záleží na viacerých faktoroch. Máme známych o 10 rokov mladších od nás a majú naozaj oveľa viac našetrené ako my... Ale.. žijú v byte rodičov kde neplatia nič okrem energií. Sú schopní celý týždeň jesť len kaše, ako je rok dlhý si nikde nezajdu, ani len na kávu. Potom sme tu my. Nájom 700€, vieme raz za rok ísť na dovolenku, máme radi pestrú stravu. Nevravím, že jedno alebo druhé je horšie. Len že každý má iné podmienky, nároky a netreba toto porovnávať. Pokiaľ naozaj nejde o lajdakov ktorí minú všetky € na alkohol, cigarety, hazard
Ja to mam od malinka nejak v sebe. Pamatam sa ze aj ked som bola dieta a dostala som napr. 50korun tak som vzdy napr. 20 odlozila a za zvysok si dopriala co chcem a tak je to u mna stale ci teraz ked som dospela, alebo aj hned po skole ( a nezalezalo na tom ci som zarobila par supov alebo vela). Vzdy najskor odlozim ( nie malo,nie vela, tak akurat) a zvysok si uzivame. Rozhadzujeme dost lebo zivot je len jeden,milujeme dobre jedlo, milujeme cestovat ale s myslienkou ze je aj bude vzdy rezerva lebo nikdy nevies.
Ja tiez nerozumiem ked mi niekto povie ze naco odkladat hoc aj malo ale vobec sa nestaram. Ich vec 🙂
Ja si skôr myslim že starci nevedia šetriť a budovať majetok. Na staré kolená ma starý zatuchnutý byt a žije z dôchodku. Prečo nemá tých bytov aspon 5 za ten čas to nepochopím.
A z čoho šetriť ?? Pracovala som od strednej a kompletne všetky peniaze som dávala na chod domácnosti mame. Následne som sa odsťahovala do prenájmu, z výplaty mi n konci mesiaca zostali ledva 2€ , poväčšine mínus. A to len nájomné , strava, paušál. Nikdy som nechodila na párty, nechty atď kde sa míňajú peniaze. Teraz žijem opäť u mami lebo som na materskej a nemám z čoho platiť bývanie. Takže to nie je o šetrení. Nie každý má možnosť zarobiť a odložiť. Ja som žila odjakziva v zarobiť a zaplatiť.
@anonym_autor ja akonahle som usetrila 20% z ceny nehnutelnosti aku som si chcela kupit, tak som si ju kupila. S muzom sme sa spoznali az po 30, on mal svoju, ja svoju, teraz uz mame aj spolocnu. Avsak nie kazdy ma take stastie, ze sa narodi do kompletnej rodiny, vyssej strednej triedy, vdaka ktorej moze mat dobre vzdelanie a po vysokej skole 2-3 roky byvat u nich za minimum oproti najmu, nasetrit si na nehnutelnost a aj si ju kupit v mladom veku. Rovnako vela ludi nema v 30 ani partnera, co im pomoze s usporami. Vela ludi nema funkcnu rodinu, ani dobre vzdelanie, ani pracu, kde si moze dovolit setrit. Preto by som moc nepolemizovala o tom, preco niekto nesetri a bola by som rada, ze ja setrit mozem 🙂 ine je usetrit za mesiac 50€ a ine 1000€. Proste niektore prijmove skupiny si setrit pri dnesnych cenach nedokazu, alebo len velmi obmedzene
@anonym_07f476 je pravda ze po skole som šetrila co sa dalo ziadne vylety restiky ale chcem aby sme sa ako rodina mali raz dobre a mohla som dopriat sebe aj detom. Teraz mi to vobec nevadi a tesim sa ze nebudeme musiet brat maxi hypoteku
@anonym_autor Kazdy ma ine nastavenie. Mojou jedinou starostou pred 30tkou bolo, ktora bude dalsia moja destinacia na cestovanie. Pre mna to v tom case bolo dolezitejsie, ako setrit na buducnost. Nebyvala som u rodicov, zivot som si plne financovala sama.
fakt nechápem, prečo by ma malo zaujímať, prečo úplne cudzí ľudia šetria alebo nešetria
@anonym_autor To sa chváliš či sonduješ, čo na to my ostatní či ako?
@anonym_autor Ja už mám síce 36 rokov a áno, neviem šetriť…Nemám nič našetrené, peniaze investujem do seba, do vzdelávania a na cestovanie..Milujem môj život…Pretože “ žijem” a nue len prežívam…;)
Ja som dlho neušetrila ani cent, nevedela som hospodáriť, mali sme už deti a aj tak to nešlo. Až kým som si nezrátala to, čo reálne potrebujeme - plnohodnotná strava + drogéria, raz za pár mesiacov oblečenie, obuv. Teraz šetrím 300-900€ mesačne. Úplne chápem tých, čo nešetria, naozaj to nie je také jednoduché, keď človek k tomu nebol vedený. Chcelo to na začiatku kopec disciplíny.
@anonym_42fec7 mozes napisat dalsie tipy na disciplinu k setreniu?
@anonym_42fec7 mozes napisat dalsie tipy na disciplinu k setreniu?
@anonym_7ae3ba hneď po výplate si nechám na účte peniaze len výdavky, ktoré bežne platím + 50-100€ na “zábavu” a všetko ostatné odchádza preč z účtu - sporiaci účet (na dlhodobé zhodnocovanie), hotovost (istota, že ju neminiem na debilné online nákupy) a vedľajší účet (na nečakané výdavky - zubár, pokazený spotrebič, oprava auta,…). A už len vydržať a nemíňať na to, čo v skutočnosti nepotrebuješ. A tá radosť na konci mesiaca, že si reálne ušetrila, je na nezaplatenie.
@anonym_7ae3ba hneď po výplate si nechám na účte peniaze len výdavky, ktoré bežne platím + 50-100€ na “zábavu” a všetko ostatné odchádza preč z účtu - sporiaci účet (na dlhodobé zhodnocovanie), hotovost (istota, že ju neminiem na debilné online nákupy) a vedľajší účet (na nečakané výdavky - zubár, pokazený spotrebič, oprava auta,…). A už len vydržať a nemíňať na to, čo v skutočnosti nepotrebuješ. A tá radosť na konci mesiaca, že si reálne ušetrila, je na nezaplatenie.
@anonym_42fec7 super, dik, vyskusam
@anonym_42fec7
Jako môj kamarát co investuje krížom krážom"hovori kdo se boji s*re v sini" Turecko lira úroky 38 % nás veľký vzor Rusko rubel 16 %
To nie je len problem mladych ale aj mnoho ludi,co zarobia 850eur a viac sa platom nepohnu roky,ked aj muz zarobi 1000cku z coho maju setrit,ked maju napr.hypoteku,male dieta skolopovinne,ved je to stale almuzna aj s 2ma platmi.
@anonym_07f476 ja keby že to dám na mnícha tak mám teraj aj 500tis. Ale fakt v dnešnej dobe niečo našetriť a to zarábam nadpriemerne je ťažké. Dá sa našetriť ale to nesmieš nič vlastniť, žiadnu nevlastnit nehnuteľnosti,auto a pod.
@anonym_autor
@anonym_284897 splatila si skoro hypoteku takze istym sposobom si davala peniaze bokom aj ty, a to do vlastneho byvania.

@anonym_autor mlady setrit vedia, vid seba. Nemozes generalizivat