Na čom sa neoplatí šetriť?
Ahojte, na čom je podľa vás najhlúpejšie šetriť? Predplatné, sladkosti, dovolenky? Na čom jednoducho odmietate šetriť?
Za mňa mi príde, ak sa dá, nešetriť na kvalitných potravinách.
Podla mna na jedle. Nie v zmysle, ze nesmies nakupit v akcii, ale v zmysle, ze castokrat ovela lacnejsie vyjde zit z fastfoodu, vysokospracovanych potravin, polotovarov, obilninin, udenin a mliecnych veci zahustenych skrobmi a pod... Co nie je vhodna skladba stravy. Okrem kulturneho aspektu (ze nasa kuchyna obsahuje malo vlakniny) je podla mna aj cena zdravsich potravin dovodom, ze je na Slovensku 40 % dospelych s nadvahou alebo obezitou. Vidim to furt, zelenina je extremne draha a musis jej zjest o dost viac, aby ta zasytila.
@anonym_autor zdravie, strava a potom podla moznosti vzdelanie a dalej podla chuti a rozpoctu...
@anonym_autor určite nešetrím na potravinách, to je taká moja dlhodobá priorita, aj deti učíme, že telo nie je odpadkový kôš a musíme sa tak voči nemu správať. Potom vzdelanie a tiež zimné vybavevnie (oblečenie, topánky, lyžiarska výbava...). A nešetríme teda ani dovolenkách, výletoch... To je vec, ktorú by sme vedeli radikálne orezať, keby bolo nutné.
Potraviny, zdravie a benzin(nie som ochotna stracat cas a viem do vybavit nakupy atd v ramci jednej cesty), usetreny cas venujem rodine.
Na kvalitnej strave, a dovolenkách
@anonym_autor Podla mna sa neoplati setrit na svojom mentalnom a fyzickom zdravi.
@anonym_autor
"Daj človeku rybu a nasýtiš ho na jeden deň; nauč človeka ryby chytať a nasýtiš ho na celý život."
Vzdelanie pre deti
Na kvalitnej strave, a dovolenkách
@anonym_9a5f65 mna zaujima aka je kvalitna strava? Jablka a kuracie maso kupovane v Lidli? Tiez si chcem kupovat zdrave potraviny len neviem konkretne co a kde.
nesetrim na vzdelavani a na cestovani po svete (da sa aj low cost)
Podla mna na jedle. Nie v zmysle, ze nesmies nakupit v akcii, ale v zmysle, ze castokrat ovela lacnejsie vyjde zit z fastfoodu, vysokospracovanych potravin, polotovarov, obilninin, udenin a mliecnych veci zahustenych skrobmi a pod... Co nie je vhodna skladba stravy. Okrem kulturneho aspektu (ze nasa kuchyna obsahuje malo vlakniny) je podla mna aj cena zdravsich potravin dovodom, ze je na Slovensku 40 % dospelych s nadvahou alebo obezitou. Vidim to furt, zelenina je extremne draha a musis jej zjest o dost viac, aby ta zasytila.
@maranta_leuconeura mne zelenina vobec draha nepride ak ju porovnam so sladkostami, lacnym pecivom alebo slanymi vecami... ved milka stoji 3 eura a kilo mrkvy euro..
Podla mna to je vzdy otazka priorit a individualnej situacie. Ked som chora, nebudem setrit a liekoch. Ale ked som zdrava, tak na nich setrit mozem, lebo mi ich netreba. Ak nemame z coho vyzit, musi sa setrit a vsetkom do radu a zacina sa od nepodstatnych veci ako to predplatne, dovolenky az po stravu. Ak mam na vyber z dvoch vzdelani, ktore je jedno kvalitnejsie, tak radsej drahsie a kvalitnejsie. Aj pri dovolenkach- prave sme zistovali trajekt, no cena 2400e+ za jednu plavbu nas odradila a usetrime na plavbe, ale dame tie peniaze do inej poznavacky, resp. radsej dam tie peniaze do lepsieho ubytka ako iba zaplatit jedno prenocovanie na lodi a usetrenych 8 hodin v aute...
Ja sa snazim nesetrit na potravinach, ako je ovocie, zelenina, maso a ryby. Nekupujem hluposti, keksy, cokoladky, soletky, snazim sa na to davat co najmenej penazi. Skrtla som aj nakup novin a casopisov, hlavne, ked vsetky ma jedno vydavatelstvo pomaly a su tam rovnake clanky. Tak isto som obmedzila navstevy restauracii, kaviarni a sluzieb.
Na zdravi - rozumej stravu,vyzivove doplnky,prirodna kozmetika...
@maranta_leuconeura mne zelenina vobec draha nepride ak ju porovnam so sladkostami, lacnym pecivom alebo slanymi vecami... ved milka stoji 3 eura a kilo mrkvy euro..
@mirola no tak si pozri aj ine zeleniny ako mrkvu, co je asi najlacnejsia zelenina vobec. Co tak salat, paprika, paradajka, fenikel, spargla? A porovnavaj nie cenu na hmotnost, ale vyzivovu hodnotu, ktoru za tu cenu dostanes. Kilo mrkvy za euro ma 450 kcal, na porovnanie za euro mas v akcii aj chipsy 80 g alebo mliecnu cokoladu 60 g s podobne kaloriami. Aby si teda ziskala rovnaku energiu, musis zjest bud KILO mrkvy alebo balicek malych chipsov alebo malu cokoladu. Je jednoduchsie zjest tie chipsy alebo cokoladu a keby len jeden balik... A ak prejdeme k drahsim zeleninam, tak strava z chipsov a cokolad ta vlastne vyjde lacnejsie. Zeleniny pre rovnaky energeticky prijem musis teda zjest a kupit nasobne viac ako blbosti ci sladkosti.
Nešetríme na kvalitných potravinách. Ale stále podľa diskusii dávame na stravu menej ako väčšina. Len jeme do sýta ovocia, zeleniny, mäsa, rýb a mliečnych výrobkov a nie múčne a spracované potraviny. Nešetrím na zdraví. Čiže vždy chcem mať peniaze na zubára, nepovinné očkovania, strojček pre dieťa, fyzio ak by bolo potrebné. A ešte nešetríme na kvalitnom funkčnom oblečení a obuvi. Vydrží dlhšie a celkovo miniem menej peňazí.
Ja sa snazim nesetrit na potravinach, ako je ovocie, zelenina, maso a ryby. Nekupujem hluposti, keksy, cokoladky, soletky, snazim sa na to davat co najmenej penazi. Skrtla som aj nakup novin a casopisov, hlavne, ked vsetky ma jedno vydavatelstvo pomaly a su tam rovnake clanky. Tak isto som obmedzila navstevy restauracii, kaviarni a sluzieb.
@muchotrafka298 kupovala som to dlhooo jeden časopis, potom som prestala a nesledovala to...zrazu, že pozriem koľko stojí a skoro ma vykotilo, 5 eur
Na zdravi
@mirola no tak si pozri aj ine zeleniny ako mrkvu, co je asi najlacnejsia zelenina vobec. Co tak salat, paprika, paradajka, fenikel, spargla? A porovnavaj nie cenu na hmotnost, ale vyzivovu hodnotu, ktoru za tu cenu dostanes. Kilo mrkvy za euro ma 450 kcal, na porovnanie za euro mas v akcii aj chipsy 80 g alebo mliecnu cokoladu 60 g s podobne kaloriami. Aby si teda ziskala rovnaku energiu, musis zjest bud KILO mrkvy alebo balicek malych chipsov alebo malu cokoladu. Je jednoduchsie zjest tie chipsy alebo cokoladu a keby len jeden balik... A ak prejdeme k drahsim zeleninam, tak strava z chipsov a cokolad ta vlastne vyjde lacnejsie. Zeleniny pre rovnaky energeticky prijem musis teda zjest a kupit nasobne viac ako blbosti ci sladkosti.
@maranta_leuconeura nemôžem súhlasiť, ja kupujem prevažne len zeleninu, ovocie, ryby, morske plody, maso, strukoviny, orechy... syry.. niekedy malokedy nejaku šunku... nekupujem žiadne napoje, žiadne lacné jogurty, iba remeselne, tak aj mlieko.. ano tie veci su drahsie.. ale ako je rok dlhy nekupim cukor, cokladu, ziadne priemyselne spracovane potraviny... vo finale miniem na jedlo menej ako ludia, ktorí kupuju vsetko.. vies ty vobec nepotrebujes prijat taku kaloricku hodnotu.. nutricna hodnota je doleziejsia
Na strave
@anonym_autor strava, zdravotna staroslivost, vzdelanie a obuv.
@maranta_leuconeura nemôžem súhlasiť, ja kupujem prevažne len zeleninu, ovocie, ryby, morske plody, maso, strukoviny, orechy... syry.. niekedy malokedy nejaku šunku... nekupujem žiadne napoje, žiadne lacné jogurty, iba remeselne, tak aj mlieko.. ano tie veci su drahsie.. ale ako je rok dlhy nekupim cukor, cokladu, ziadne priemyselne spracovane potraviny... vo finale miniem na jedlo menej ako ludia, ktorí kupuju vsetko.. vies ty vobec nepotrebujes prijat taku kaloricku hodnotu.. nutricna hodnota je doleziejsia
@mirola moja, denne potrebujes prijat tak 1500-2000 kcal ako zena. Da sa to v pohode vyskladat zo stravy zlozenej zo zeleniny, strukovin, obilnin.... A este musis varit. Z chipsov to je lacnejsie, za tym si stojim 😉

@anonym_autor niekedy to, žiaľ, nie je voľba, ale nutnost… nie každý si môže vybrať, či bude na niečom šetriť, proste musí, inak sa nedá. Ale za mňa na deťoch… nejde o nové telefóny a podobný luxus, ale bežne malé radosti. Sú deti, ktoré nemôžu ist na školský výlet a také veci… to by bol pre mňa pain point