icon

Nehnuteľnosti alebo akcie. Kam investovať peniaze?

princkrason
11. sep 2026

Slovenská klasika: byty, byty, byty... alebo radšej akcie? Ja osobne som momentálne zvažujem akcie, príde mi, že nehnuteľnosti už nie sú taká výhra. Ako ste na tom vy? Kam by ste dnes vložili voľné prachy?

anonym_6b196a
11. sep 2026

@princkrason .... Do bytu. Prenajímala by som. Ľudia dokážu vyhodiť neskutočne prachy za nájom.

anonym_c5fceb
11. sep 2026

nehn., ale radšej pozemok ako byt.

anonym_acafcc
11. sep 2026

@princkrason akcie. Su viazane na celosvetotvu, nie na Slovensku ekonomiku.

anonym_cccb9d
11. sep 2026

Akcie, odkladas si bez starosti s hladanim najomnika, so zlym najomnikom, opravy rozne,... . Mas tam zlozene urocenie a pekny postupny rast

tilly
11. sep 2026

Ja tiež uvažujem. Na nehnuteľnosti potrebuješ viac peňazí...

anonym_c77fea
11. sep 2026

akcie, menej starosti

anonym_58c25a
11. sep 2026

@princkrason jednoznacne ETF... v dnesnej situacii (ceny bytov, politicka situacia, geopoliticka situacia..., jednoduchost zalozenia brokerskeho uctu... flexibilita)... proste akcie / ETF.
Vynos z prenajmu (nezaratany narast nehnutelnosti) je pomaly rovnaky ako terminak

anonym_58c25a
11. sep 2026

@princkrason ale mas stastie, tu sa o tom zopar minut hadali Karpis s Dubcom, tak si vyber, co ti viac sadne 🙂 🙂

Inac teda sam mam oboje a viem po cca 15 rokoch porovnat... len ja som kupoval nehnutelnosti, ked este "boli lacne"... aj pady som zazil aj 2008 aj 2020 (hlavne akcie)...

princkrason
autor
11. sep 2026
@anonym_58c25a

@princkrason ale mas stastie, tu sa o tom zopar minut hadali Karpis s Dubcom, tak si vyber, co ti viac sadne 🙂 🙂

Inac teda sam mam oboje a viem po cca 15 rokoch porovnat... len ja som kupoval nehnutelnosti, ked este "boli lacne"... aj pady som zazil aj 2008 aj 2020 (hlavne akcie)...

@anonym_58c25a ten Dubeci je dnes skoro vsade , teraz naposledy tu https://www.sme.sk/index/c/milan-dubec-nikoho-n...

anonym_5b5620
11. sep 2026

@princkrason
Som si na 100 % istý, že všetci fanúšikovia akcií sú mladšia generácia. Ja patrím k tým starším – prežil som dot-com bublinu v roku 2000 aj rok 2009, keď nezamestnanosť stúpla na 10 %, a naivnú vieru, že fondy sú neomylne.
Takze ja som za brick and mortar😄

anonym_eceb6d
11. sep 2026

Prenajimam garzonku, kupena pred 15 rokmi za 55 tisic takze uz nasobne zhodnotena. Plus si sporim v EIC a ETF fondoch, avsak nie velke sumy ale po stovkach. Samozrejmost je 2.a 3.pilier.Keby mam peniaze navyse, kupila by som pozemok alebo dalsi maly byt v novostavbe.

anonym_58c25a
11. sep 2026
@anonym_5b5620

@princkrason
Som si na 100 % istý, že všetci fanúšikovia akcií sú mladšia generácia. Ja patrím k tým starším – prežil som dot-com bublinu v roku 2000 aj rok 2009, keď nezamestnanosť stúpla na 10 %, a naivnú vieru, že fondy sú neomylne.
Takze ja som za brick and mortar😄

@anonym_5b5620 Warrena Buffeta poznas? Ten je dost stary... A akcie samotne su stare este viac...
Je pravda, ze "doteraz" bol u nas (CR / SR minimalne, mozno cely ostblok) "specificky" a oplatilo sa investovat aj do nehnutelnosti, lebo presne - ta cena bola smiesna... ale uz sa to pomaly dostava do normalu (teda ze na naraste cien clovek strasne nezarobi - nie tak ako ked byt kupil v 2003-2006 napriklad)...
A najom je super, dokial to funguje... Akcie sa zase vratili po kazdej krize spat... ano, vseliek to nie je a clovek musi vediet co robi (rovnako ako pri prenajme)... taky "vybyvany" byt po zlom najomcovi tiez ziadny majitel nechce...

merkelica
11. sep 2026

@princkrason treba investovat do toho comu naozaj dobre rozumieme

anonym_5b5620
12. sep 2026
@anonym_58c25a

@anonym_5b5620 Warrena Buffeta poznas? Ten je dost stary... A akcie samotne su stare este viac...
Je pravda, ze "doteraz" bol u nas (CR / SR minimalne, mozno cely ostblok) "specificky" a oplatilo sa investovat aj do nehnutelnosti, lebo presne - ta cena bola smiesna... ale uz sa to pomaly dostava do normalu (teda ze na naraste cien clovek strasne nezarobi - nie tak ako ked byt kupil v 2003-2006 napriklad)...
A najom je super, dokial to funguje... Akcie sa zase vratili po kazdej krize spat... ano, vseliek to nie je a clovek musi vediet co robi (rovnako ako pri prenajme)... taky "vybyvany" byt po zlom najomcovi tiez ziadny majitel nechce...

@anonym_58c25a
Asi pred 25 rokmi som bol na prednáške Kiyosakiho – Bohatý otec, chudobný otec. Tak ma presvedčil, že som sa vybral jeho smerom, a na akcie mi nezostali peniaze.

anonym_58c25a
12. sep 2026
@anonym_5b5620

@anonym_58c25a
Asi pred 25 rokmi som bol na prednáške Kiyosakiho – Bohatý otec, chudobný otec. Tak ma presvedčil, že som sa vybral jeho smerom, a na akcie mi nezostali peniaze.

@anonym_5b5620 ano, na tom som "vyrastol"... 🙂... a tiez som tak zacal... Namotivoval ma a "otvoril oci" (aby si clovek nacital danove veci apod)...

beata_k
12. sep 2026

@princkrason Kto odporuca akcie, nezazil pad Lehman Brothers

mzajacik
21. sep 2026

Určite by som zvažoval ETF. A pekne rozložiť. Dať do viacerých fondov, či už S@P 500, MSCI apod. Výhoda, po 12 mesiacoch neplatíte daň. A majú super zhodnotenie - 10-15% ročne. Zároveň by som to podelil a časť by som dal do fyzického zlata. Ideálne zlatých minci. jednoznačne. Buď kúpiť alebo sporiť. Budete mať to zlato doma, keby sa niečo stalo, a je to skvelý udržateľ hodnoty. Navyše cena zlata rastie a bude rásť ešte viac, takže dôvod navyše. A výborna likvidita. Prakticky okamžitá. Kľudne sa pýtajte