Obálky na šetrenie: Aké názvy by ste navrhli?
Ahojte, pre niekoho možno divná otázka, ale je mi to jedno 🙂 viem, že je XY rôznych spôsobov šetrenia a takisto ich aj mám, ale....keby ste mali možnosť založiť si takéto obálky doma, aké názvy by mali? Že každý mesiac by ste si tam dali napr 20 eur...obálka napr...dovolenka...drogéria...darčeky...?
@anonym_autor my máme obálky s názvami: drevo, darčeky, spotrebiče, prenájom bytu, a niečo súrne 😂
Normalne napriklad nazov konkretnej dovolenky ci konkretneho vyletu alebo niecoho hmotneho co treba. My tiez take máme aj viacero na dovolenky
@anonym_autor my máme obálky s názvami: drevo, darčeky, spotrebiče, prenájom bytu, a niečo súrne 😂
@anonym_497de0 okej takze to nie je somarina nieco take :D
Rodičia to dakedy robili takto, ja som to raz skúšal, nevydržalo mi to dlho, lebo obálky boli doma a niekdy do nej prišlo menej ako som z nej vzal priebehu mesiaca.
Teraz takéto niečo riešim investičným plánom na XTB, jednoduché a ešte mi dáke percento zarobia, lež ich vyberiem.
Mam len jednu, bez nazvu, davam tam preplatky za najom, obcas nejaku hotovost ked vyberiem viac ako potom miniem. Je to rezerva, ktora sa pouzije v pripade mimoriadnych vydavkov. Okrem toho setrim na sporiaci ucet, trvalym prikazom z bezneho uctu ked pride vyplata a rovnako trvalym prikazom vkladam do investicneho fondu
Rodičia to dakedy robili takto, ja som to raz skúšal, nevydržalo mi to dlho, lebo obálky boli doma a niekdy do nej prišlo menej ako som z nej vzal priebehu mesiaca.
Teraz takéto niečo riešim investičným plánom na XTB, jednoduché a ešte mi dáke percento zarobia, lež ich vyberiem.
@anonym_b6f001 to je ale tvoja chyba. Z našej obálky nič nemizne, len pribúda.
@anonym_b6f001 no... je to aj môj prípad. Ale keďže manžel nad tým drží ochrannú ruku tak veľmi zriedkavo odtiaľ vyberiem a hneď musím aj vrátiť aby nevidel🙊 kebyže to mám na starosti ja tak veru veľa obálok by tam nebolo
@anonym_autor hej mám, sporiaci účet, každý mesiac posielam 1000€, občas keď treba doložím na dovolenky, alebo keď kupujem niečo drahé a nevychádza mi to. Na spoločný sporiaci účet posiela manžel 4000€ mesačne na spoločné dovolenky, dom, atď
nikdy som nemala obálky. šetrím len na účte.
šetrenie mám v krvi, keby som aj mala neviem koĺko e moje návyky sa nezmenia.
nemám doma hotovosť
@anonym_autor áno máme obálku rezerva, dovolenka, nedoplatky. Chceme mať doma aj hotovosť.
Dovolenka
Poistky vsetky
Smeti,dane
Oprava aut
Spotrebice
A zvysene mesacne vydaje napr.
Ja mam tak obalku a tam musi byt vzdy 3000eur aj ked vytiahnem,lebo sa stava,ze za mesiac padne aj 6000eur tak ale vzdy ju hned po vyplatach zase doplnim.
6m rezerva na poductoch,to uz je nebezpecne nechavat tolko tisic doma.A dalsie na ivesticie dlhodobe,napr.na dochodok.
Alebo si daj aj na skorsie vyplatenie hypoteky napr.
@anonym_autor Je každého vec, ako sporí. Niekto má 5 účtov, niekto obálky v trezore. Ja mám len jednu obálku v trezore - domáca hotovostná rezerva. Ak je politická a hospodárska situácia normálna, tak je tam menej. Ak je niečo neštandardné (napr. keď bol Covid), tak tam bola väčšia hotovosť.
Manželka má obálky. Ale nie podľa účelu, ale ako čo od koho dostane. Je len na tebe, ako si ich nazveš. Darmo ti niekto napíše, že bude mať obálku "Vodný skúter", keď ty nikdy na vodný skúter sporiť nebudeš. Založ si toľko obálok, na koľko vecí potrebuješ šetriť. Napr: Vianoce, rodinné sviatky, dovolenka, rezerva a oprava domu.
@anonym_autor hej mám, sporiaci účet, každý mesiac posielam 1000€, občas keď treba doložím na dovolenky, alebo keď kupujem niečo drahé a nevychádza mi to. Na spoločný sporiaci účet posiela manžel 4000€ mesačne na spoločné dovolenky, dom, atď
@anonym_8e8d07 4000 € mesačne posiela na sporiaci účet ???? To koľko zarába, 10 000 € ??
Mam plechovku od orieškov, dávam do nej každý mesiac 50€ asi 3 alebo 4 roky a nemá žiadny názov. Nesetrim na nic konkrétne, ale je dobré vedieť ze tam su keby niečo. Zvyšné peniaze co odkladám tiež nemám žiadny speci názov.
Ja mam este dalsi setriaci ucet,kde sa mi kazda platba kartou zaokruhli do eura a teda tymto sa tam setri.
@anonym_8e8d07 4000 € mesačne posiela na sporiaci účet ???? To koľko zarába, 10 000 € ??
@alizea ako kedy, niekedy 16000, niekedy menej, zalezi. Mal uz aj len 6000€.
nešetrím do obálok. vediem si podrobné zápisy a mám naplánované výdaje na mesiace a roky dopredu. preto mám peniaze na účte.
Mam jednu, bez názvu...dávam tam co zarobime pomimo práce...ideme za to na dovolenku, alebo keď je tam už pár tisíc, tak niečo investujeme/kupime
Zvykla som si tiež šetriť do klasickej papierovej obálky hotovosť a nemala žiaden názov .Proste som tam dala niečo keď som mohla
Keďže nerobím na čierno, nemám mať akú hotovosť. Všetky moje príjmy sú na účte, z ktorého hotovosť nemám dôvod vyberať, keďže všetko platím bezhotovostne. Nevidím dôvod, aby som si vytiahla z účtu peniaze a doma ich vložila do nejakej obálky a šetrila na niečo, keď na to niečo môžem šetriť priamo na účte.
Otázka - keď to niečo potrebujete kúpiť, tak zoberiete potom tú hotovosť a vložíte na účet, aby ste mohli za tú vec zaplatiť?
Celkom nerozumiem tomuto systému. Viem si to predstaviť v minulosti, keď sa výplata vyplácala na ruku, v dnešnej dobe mi to príde komplikované a ešte aj nie veľmi bezpečné.
Mám len jednu obyčajnú obálku na dovolenku, na nič iné, to je načo dobre mať 10 obálok? Však kupujem všetko čo treba priebežne a všetko platím kartou

Mám takú obálku. Meno nemá. Odkladám do nej vždy inu sumu ale minimálne 30 € mesačne