icon

Prečo a ako ste v živote museli najviac šetriť a obmedzovať sa?

22. aug 2026

Ahojte, kedy v živote ste museli najviac šetriť? Na čom ste sa museli obmedzovať, na čom ste šetrili? Bolo to až extrémne šetrenie? Čo vás to naučili? Kvôli čomu ste setrili? Napr šetrenie na základ hypo, nezamestnanosť, rodičovsha dovolenka, hazard atď?
Totiž potrebujem sa aj ja nejako na cca pol roka extrémne uskromniť kvôli tomu, že chcem mať z krku pôžičku na byt..žijem sama s dcérou..rada sa nechám inšpirovať, ako ste zvládli také šetrenie az extrémne povedzme... Keďže ide o pár mesiacov, nemám s tým problém...

anonym_996a97
22. aug 2026

Extrémne som musela šetriť po smrti manžela, keďže jeho choroba a pohreb nás finančne vyčerpali a nám so synom až do priznania vdovského a sirotského dôchodku ostalo na život to, čo som zarobila na polovičný úväzok+CID.Ruzove to nebolo ani neskôr, ale už sa z peňazí, ktoré sme mali, dalo skromne vyžiť.Setrila som na všetkom.Cast oblečenia zo sekáča, časť z Lidla.Suroviny na varenie kupované v akcii, žiadna donáška,ani rýchle občerstvenie,ale pravidelné varenie a domáca príprava raňajok a desiaty pre syna i pre seba Pri iniciatíve kolegýň,aby sme šli na kávu, alebo pozrieť na trhy, som si vždy našla nejakú výhovorku, že prečo nie.

autor
22. aug 2026
@anonym_996a97

Extrémne som musela šetriť po smrti manžela, keďže jeho choroba a pohreb nás finančne vyčerpali a nám so synom až do priznania vdovského a sirotského dôchodku ostalo na život to, čo som zarobila na polovičný úväzok+CID.Ruzove to nebolo ani neskôr, ale už sa z peňazí, ktoré sme mali, dalo skromne vyžiť.Setrila som na všetkom.Cast oblečenia zo sekáča, časť z Lidla.Suroviny na varenie kupované v akcii, žiadna donáška,ani rýchle občerstvenie,ale pravidelné varenie a domáca príprava raňajok a desiaty pre syna i pre seba Pri iniciatíve kolegýň,aby sme šli na kávu, alebo pozrieť na trhy, som si vždy našla nejakú výhovorku, že prečo nie.

@anonym_996a97 ach to ja mrzí, si skvelá, že si to zvládla. Tiež som sama už roky rokúce, tiež obraciam každé euro... Držím ti palce, nech sa ti darí 💗

anonym_c9db46
22. aug 2026

Keď mi zomrela mama. Ja som bola na PN a tým pádom mi klesol príjem o polovicu. Platila som dva byty, starala som sa o otca, potom som mu platila pobyt v DSS. Samozrejme mal aj dôchodok, ale ten pokryl DSS. Bolo to náročné obdobie, a ja som mala polku svojho príjmu.

anonym_996a97
22. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_996a97 ach to ja mrzí, si skvelá, že si to zvládla. Tiež som sama už roky rokúce, tiež obraciam každé euro... Držím ti palce, nech sa ti darí 💗

@anonym_autor Ďakujem.Napodobne.

autor
22. aug 2026
@anonym_996a97

@anonym_autor Ďakujem.Napodobne.

@anonym_996a97 ďakujem aj ja 💗

anonym_26b80b
22. aug 2026

@anonym_autor Áno museli sme sa obmedzíť a nie raz a nie len pol roka, len nechápem ako ti pomôže to čo sa stalo nám?

anonym_2dd829
22. aug 2026

@anonym_autor začala som šetriť tak, že si 2x rozmyslím, či potrebujem nejakú sprostosť kúpiť, človek si povie pár eur ale na konci mesiaca mi to spravilo aj trojcifernú sumu. Talze šetrím tak, že kupujem potrebné - potraviny a drogeria a čo vyslovene netreba, to nekúpim. 🙂

gab
22. aug 2026

nechodili do kaviarni, restik, varila som len doma, dopredu jedalny listok a k tomu nakupny zoznam - a len co bolo na nom napisane, z ziadne -aj tak zbytocne sladkosti, chipsy - a to nam zostalo doteraz to nekupujem, ziadne nove oblecenie (naucila som sa neskôr a stale chodim do sekacov), ziadna dovolenka, predlzeny vikend,. Za rok sme nasetrili na komplet nabytok do noveho bytu, takze ked sme sa stahovali, bolo vsetko zariadene.
naucila som sa, aj v obchode aj online, 2x popremyslat, ci tu vec ozaj potrebujem a ci sa da bez toho existovat. Nakoniec clovek zisti, ze aj tak chodi v jednych topankach, staci mu 2 rifli a par triciek, ze nepotrebuje xy zimnych bund.
A hlavne uz nekupujem ziadne blbosticky do bytu.
Vianocne ozdoby mam uz 10ty rok rovnake, obcas si nieco urobim vlastnorucne.

anonym_c3497c
22. aug 2026

@anonym_autor Vyzera, ze my sa budeme musiet extremne uskromnit teraz. Ked som konecne po xy rokoch doma (RD) zacala pracovat, tak doslo k rozchodu s muzom, kupili sme dalsi byt na hypo, takze teraz takmer cely moj prijem pojde na byt, do ktoreho sa coskoro prestahujem. Ale ten by trebalo trosku ztekonstruovat, zariadit a to netusim z coho, ked mne ledva zostane na jedlo. Neviem ako to dame, mame 3 deti, skolopovinne, milion vydavkov aj na ich zaujmovu cinnost...no, bude to narocne. My rozvedenei nie sme, takze sme spolu kupili dalsi byt, teraz mame dva.

biba_18
22. aug 2026

ja sa nejak neobmedzujem a aj tak nechodím do reštík, na trhy a ani handry nejak extra nekupujem, ani blbosti do domácnosti, donášky nevyužívam…
ak nemám peniaze, proste vynechám všetko čo nepotrebujem. či?
takže ja by som si odpustila dovolenky, fitko, možno kaderníka. ak by som chodila na nechty tak určite nechty. prehodnotila by som jedlo…

klara546
22. aug 2026

Celý život šetrím. Tak ma vychovali. Moji rodičia celý život šetrili a odkladali peniaze. Tak som sa naucila a tak som naučila aj moje deti. Zijeme skromne ale nepocitujem to ako obmedzovanie,keby som mohla tak by som si mohla dopriat viac, ale nepotrebujem to. Mne stačí málo k šťastiu mám všetko potrebné.

anonym_6a2f75
23. aug 2026

@anonym_autor tak ja som veľmi šetrný clovekya myslím že to mám z detstva a už mi to tak asi aj ostane do konca života. Naši malí stále nejaké finančné problémy, buď bola nezamestnana mama alebo otec ale väčšinou to bol otec. Nemali sme veľa peňazí ale zase otec veľa fajčí, mama tiež fajčila. Keď som si chcela popýtať nejaké peniaze na nové oblečenie tak že proste nemajú aby mi dali. Málokedy sa stalo že mi mama dala aby som si išla niečo kúpiť na seba atď. A preto keď som už začala brigádovať tak už odvtedy som bola veľmi šetrná a naozaj som rozmýšľala čo kúpim a čo nie, šetrila som si . Kamarátky rozhadzovali a ja som počítala každé euro a potom už keď som bola po škole a začala pracovať a mala som pekný plat, tak aj tak som veľa šetrila a veľmi som rozmýšľala čo kúpim, nekúpim alebo do čoho investujem a to som si našetrila naozaj pekné peniaze a známy chodili po dovolenkách pravidelné možno aj 2 x do roka a ja som zase len rozmýšľala že či ísť na dovolenku alebo ušetriť tie peniaze. Nehovorím že som nikde nechodila. Bola som aj ja na dovolenkách, aj som si splnila sen a išla som do New Yorku, ale nie takým štýlom že niekoľko krát do roka dovolenky. Skor tak bol väčší časový odstup.
Niekedy rozmýšľam že som si možno mohla viac užívať život ale na druhej strane mám v hlave že musím mať nejakú väčšiu finančnú rezervu a lepšie sa cítim keď viem že mám dosť našetrené. Ale podľa mňa veľa urobilo moje detstvo a to ako sme žili a preto tak teraz rozmýšľam.

anonym_d6f13e
23. aug 2026

Teraz. Mame a budeme mat vydavky, na ktore potrebujeme ozaj dost penazi. Takze 3x si rozmyslim, ci kupime. Handry minimalne, aj tsk plna skrina. Ale celkovo je to dost na hovno, povedala by som. Radi sme chodili na dovolenky, po Europe, teraz sme to museli obmedzit. A tak vseobecne sa mi nezije uplne najlahsie.

autor
23. aug 2026

Ďakujem všetkým za odpovede. Ja celý život žijem v podstate skromne, vyhovuje mi tak tak, akurát niekedy by som chcela cestovať, len nemáme s kým. Teraz chcem splatiť čo najviac pôžičku na byť, nech sa mi voľnejšie dýcha, ja celkovo ani keby si to môžem dovoliť, by som nechodila a nechodím na manikúru, pedikúru, mihalnice, kaderníčku... Som minimalistka, oblečenia mám málo. Ešte mám nedostatky vo varení, občas niečo vyhodíme navarené alebo čo sa mi pokazí v chladničke, prejde zárukou... Donášky tiež neobjednavam... Možno 2x do mesiaca menu v práci...vo fi doprajem, sú kvalitné topánky... Takže idem na to šetrenie, bude ti výzva, ale aj sa teším...

anonym_65f11e
23. aug 2026

@anonym_autor ja s mužom sme šetrili výrazne, keď sme všetky peniaze minuli na kúpu staršieho bytu. Boli sme mladý po 20-tke. Bolo to už dáááávno. Míňali sme fakt iba na to najnevyhnutejšie. Nekúpili sme si napr. ani sladkú vodu, sladkosti, proste iba základ. A každý sme ťahali v dvoch robotách. Nebolo to len o šetrení.

anonym74
23. aug 2026
@anonym_autor

Ďakujem všetkým za odpovede. Ja celý život žijem v podstate skromne, vyhovuje mi tak tak, akurát niekedy by som chcela cestovať, len nemáme s kým. Teraz chcem splatiť čo najviac pôžičku na byť, nech sa mi voľnejšie dýcha, ja celkovo ani keby si to môžem dovoliť, by som nechodila a nechodím na manikúru, pedikúru, mihalnice, kaderníčku... Som minimalistka, oblečenia mám málo. Ešte mám nedostatky vo varení, občas niečo vyhodíme navarené alebo čo sa mi pokazí v chladničke, prejde zárukou... Donášky tiež neobjednavam... Možno 2x do mesiaca menu v práci...vo fi doprajem, sú kvalitné topánky... Takže idem na to šetrenie, bude ti výzva, ale aj sa teším...

@anonym_autor tak na tomto popracuj, ja napr vyhodim mozno nieco raz za rok, vyuzijem vzdy vsetko ci zbytkovu ryzu atd

autor
23. aug 2026
@anonym74

@anonym_autor tak na tomto popracuj, ja napr vyhodim mozno nieco raz za rok, vyuzijem vzdy vsetko ci zbytkovu ryzu atd

@anonym74 idem sa snažiť. Do jednej poličky v chladničke budem dávať otvorené veci, ktoré treba spotrebovať a tie prioritne použijem do varenia. A variť v menšom množstve, sme doma len dve a teda tri - štyri dni nám to nechutí jesť, max dva.

autor
23. aug 2026
@anonym_65f11e

@anonym_autor ja s mužom sme šetrili výrazne, keď sme všetky peniaze minuli na kúpu staršieho bytu. Boli sme mladý po 20-tke. Bolo to už dáááávno. Míňali sme fakt iba na to najnevyhnutejšie. Nekúpili sme si napr. ani sladkú vodu, sladkosti, proste iba základ. A každý sme ťahali v dvoch robotách. Nebolo to len o šetrení.

@anonym_65f11e vody, cigarety nekupujeme ani ja. Sladkosti áno, v akcii lacnejšie..dve roboty by som ja už nezvládla, nám náročnú prácu psychicky. Ale super ste to zvládli. Človek ma vidinu niečoho, čo dosiahne, motiváciu, tak to ide...

anonym_c3497c
23. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_65f11e vody, cigarety nekupujeme ani ja. Sladkosti áno, v akcii lacnejšie..dve roboty by som ja už nezvládla, nám náročnú prácu psychicky. Ale super ste to zvládli. Človek ma vidinu niečoho, čo dosiahne, motiváciu, tak to ide...

@anonym_autor A si na vsetko sama ? Nemas partnera ktory by trosku pomohol, podporil ? Myslim aj financne ? Ze vezme dceru niekam na vylet, nieco jej kupi, zaplati ?

autor
23. aug 2026
@anonym_c3497c

@anonym_autor A si na vsetko sama ? Nemas partnera ktory by trosku pomohol, podporil ? Myslim aj financne ? Ze vezme dceru niekam na vylet, nieco jej kupi, zaplati ?

@anonym_c3497c nie, som sama uplne na všetko. Ale ja som sama už 13 rokov, takže som zvyknutá všetko ťahať sama...

luccija
23. aug 2026

@anonym_autor pol roka zvládnes.Najviac som pozerala na peniaze, keď sme dostavali dom a ešte sme potrebovali veľa veci do zariadenia.Ja som sa paradoxne mala lepšie ako mladšia ako teraz🙂

autor
23. aug 2026
@luccija

@anonym_autor pol roka zvládnes.Najviac som pozerala na peniaze, keď sme dostavali dom a ešte sme potrebovali veľa veci do zariadenia.Ja som sa paradoxne mala lepšie ako mladšia ako teraz🙂

@luccija ďakujem, áno, zvládnem určite💗

anonym_24f851
23. aug 2026
@anonym_6a2f75

@anonym_autor tak ja som veľmi šetrný clovekya myslím že to mám z detstva a už mi to tak asi aj ostane do konca života. Naši malí stále nejaké finančné problémy, buď bola nezamestnana mama alebo otec ale väčšinou to bol otec. Nemali sme veľa peňazí ale zase otec veľa fajčí, mama tiež fajčila. Keď som si chcela popýtať nejaké peniaze na nové oblečenie tak že proste nemajú aby mi dali. Málokedy sa stalo že mi mama dala aby som si išla niečo kúpiť na seba atď. A preto keď som už začala brigádovať tak už odvtedy som bola veľmi šetrná a naozaj som rozmýšľala čo kúpim a čo nie, šetrila som si . Kamarátky rozhadzovali a ja som počítala každé euro a potom už keď som bola po škole a začala pracovať a mala som pekný plat, tak aj tak som veľa šetrila a veľmi som rozmýšľala čo kúpim, nekúpim alebo do čoho investujem a to som si našetrila naozaj pekné peniaze a známy chodili po dovolenkách pravidelné možno aj 2 x do roka a ja som zase len rozmýšľala že či ísť na dovolenku alebo ušetriť tie peniaze. Nehovorím že som nikde nechodila. Bola som aj ja na dovolenkách, aj som si splnila sen a išla som do New Yorku, ale nie takým štýlom že niekoľko krát do roka dovolenky. Skor tak bol väčší časový odstup.
Niekedy rozmýšľam že som si možno mohla viac užívať život ale na druhej strane mám v hlave že musím mať nejakú väčšiu finančnú rezervu a lepšie sa cítim keď viem že mám dosť našetrené. Ale podľa mňa veľa urobilo moje detstvo a to ako sme žili a preto tak teraz rozmýšľam.

Nekupuj sladké vody, absolútne ich nepotrebuješ a vyhadzovať potraviny je tiež zle. Salam, alebo nátierky kup jednu -dve a kym ich nezjete, tak nekupuj ďalšie. Ak navaríš veľa, časť daj zamraziť a vytiahneš keď sa ti nebude chcieť variť. U mňa neexistuje, aby som vyhodila chlieb, ryžu, alebo niečo iné. Chlieb a rožky mrazím a vytiahnem iba jeden kus, ktorý zjem.
@anonym_6a2f75 akoby som o sebe citala. Tiež to tak mam a tiež ma poznačilo detstvo. Jediné čo neľutujem a doprajem si, sú dovolenky a vylety. Na takéto zážitky mi nie je ľúto vyhodiť peniaze. Sj ty sa musíš niečím v živote potešiť. Keď budeš stará a nevládna, budeš ľutovať, že si si nedopriala aspoň malé zážitky. Aj o tom je život.

anonym_d99bee
23. aug 2026

Ja setrim od malicka ked som si vlastne na vsetko musel nasetrit z vreckoveho na bicykel apodobne proste rodicia mi davali vreckove a to bolo vsetko, tak ma naucili pracovat s peniazmi. A zostalo mi to doteraz, je to, alebo bolo, super. Ale niekedy to clovek potom uz prehana a spravil som kvoli tomu aj dost chyb. Splatil som hypoteku ktora bola vyhodna predcasne keby som to neurobil a radsej investoval bola by vtedy moja financna situacia omnoho lepsia. Rovnako som nesiel na vylety ktore ma teraz mrzia apodobne. So setrenim ti uz poradili viaceri, ja ti len radim nezen sa do splacania dlhu ktory je vyhodny (co netvrdim ze je kedze neviem detaily).

A to prehnane setrenie byva niekedy aj chorobne, ja uz mam nasetrene aj na 3 zivoty teraz a aj tak stale chodim do prace. Niekedy mozno treba vediet si aj povedat ze uz netreba.