Šetrenie peňazí v roku 2026
Ahojte,
dávate si nejaké šetriace výzvy? Chcem začať od zajtra šetriť a byť prísna. Čo by ste poradili?
Áno, dala som si nejaké výzvy v novom roku. Potrebujem mesačne ušetriť 1500 eur, do leta. Tak to bude celkom výzva, ale ja mám rada výzvy. A moje pravidlo - nebudem kupovať kým neminiem, kým nezjem ... žiadne do zásoby, lebo už sa mi to míňa. Tak mám doma 8 make upov, ani jeden minutý a ani s jedným nie som extra spokojná. Čiže skôr sa uspokojiť s tým, čo mám.
@anonym_68fae5 Ty si tuším opísala mňa 😀 Tiež nakupujem kozmetiku, pritom doma mám 5 krémov a niektoré ešte nerozbalené, ale podľahnem ďalšiemu a keď je ešte v akcii, tak koniec. Také toto idem riešiť aj ja, už žiadne nakupovanie pokiaľ neminiem čo mám.
@anonym_autor preco si nezacala skor? :D tieto novorocne vyzvy kolko vydrzia 😉drzim palce✨️
@muchotrafka298 toto plánujem aj ja, zapisovať si kompletne veci, čo kde budem míňať, v práci si často objednávame donášku, a isto aj blbosti pokupim, chcem variť zo zásob...
@pseudomonas87 moja velka slabina je kozmetika, to je fakt ze zle so mnou. Ale uz sa krotim a zistila som, ze na ake somariny ja davam prachy. Sa to hanbim aj pisat, ze dospela zena a musi si vydavky pisat. Mne to pomohlo v tom, ze som za mesiac videla presne, ze kam idu prachy a kde viem ist nizsie. Jasne,ze su nevyhnutne polozky, co Ti treba aj z drogerie, lieky a pod., ale aj zas veci, co netreba na to minat vela penazi, jak dekoracie, do bytu a tak. A ked som videla ze za toto davam tolko a poviem si, ze je to treba? Zacat mozes kedykolvek, netreba konkretny den. Su rozne aplikacie, kde si vies blocky nahrat, ja mam klasika xls tabulku.
Som len zamestnanec (zijem z cca priemernej slovenskej mzdy) , podnikat nemozem lebo proste neviem v com a nemohol by som mat tak narocneho a prisneho sefa, ako som ja. Moje predsavzatie je preto velmi jednoduche az banalne prezit konsolidaciu a bezbrehe rozhadzovanie tejto vlady. Usetrit nedokazeme, naklady denne stupaju (plat uz minimalne 5 rokov nie) investovat, tiež nie je z coho a ked boli lepsie casy davali sa peniaze prevazne do deti (pestrejsie spolocne aktivity, cestovanie, sport , vzdelanie , kvalitnejsie PC, a.i. Tie vynalozene prostriedky nelutujem, je mi luto tych prehajdakanych na "nasich ludi".
Nedávame si žiadne, plánujeme šetriť ako doteraz cca 500 mesačne🙂 ak sa nevyskytnu nejake necakane velke výdavky, tak možno aj viac o kusok
Som len zamestnanec (zijem z cca priemernej slovenskej mzdy) , podnikat nemozem lebo proste neviem v com a nemohol by som mat tak narocneho a prisneho sefa, ako som ja. Moje predsavzatie je preto velmi jednoduche az banalne prezit konsolidaciu a bezbrehe rozhadzovanie tejto vlady. Usetrit nedokazeme, naklady denne stupaju (plat uz minimalne 5 rokov nie) investovat, tiež nie je z coho a ked boli lepsie casy davali sa peniaze prevazne do deti (pestrejsie spolocne aktivity, cestovanie, sport , vzdelanie , kvalitnejsie PC, a.i. Tie vynalozene prostriedky nelutujem, je mi luto tych prehajdakanych na "nasich ludi".
@anonym_db7908 Ja všeobecne odporúčam sústrediť sa na veci, ktoré viem ovplyvniť. Veci, ktoré neviem ovplyvniť, ako politika, správanie druhých ľudí, počasie, zmena klímy, ľudská hlúposť, ... sa snažím neriešiť, pretože môj vplyv na to je tak zanedbateľný, že nemá význam tomu venovať svoj drahocenný čas, energiu, emócie, psychické zdravie atď.
My šetríme/investujeme mesačne cca. 2500-3000, ale potom z toho berieme aj na dovolenky, ale celkovo sa snažíme, aby sme si aj niečo kúpili, cestovali, užili si, ale aj niečo ušetrili a žili v rovnováhe 😊
@anonym_eef8e0 2500-3000€ bokom mesačne? Neviem o nikom, kto zarobi 2500€ mesačne na Slovensku
@anonym_db7908 Ja všeobecne odporúčam sústrediť sa na veci, ktoré viem ovplyvniť. Veci, ktoré neviem ovplyvniť, ako politika, správanie druhých ľudí, počasie, zmena klímy, ľudská hlúposť, ... sa snažím neriešiť, pretože môj vplyv na to je tak zanedbateľný, že nemá význam tomu venovať svoj drahocenný čas, energiu, emócie, psychické zdravie atď.
@miro25 ked jeden z menovatelov tvojej nelichotivej situacie je : "politika, správanie druhých ľudí, počasie, zmena klímy, ľudská hlúposť "musis sa tym neodmyselne zaoberat, lebo, ako inak zistis ci mozes ocakavat zlepsenie alebo to ide cele do "kopru" aj ked to udajne nevies ovplyvnit. Omyl lebo vela z toho vies !!! Nebudem sa stykat s ludmi so zlym spravanim, odstahujem sa od pravidelne vybrezenej rieky, alebo aj z krajiny, ked je to pre dobro tvoje a tvojich deti, na to sa naozaj energiu oplati obetovat. Taoisticky Wu-Wei naozaj nie je pre mna, nefnukam - konstatujem
@anonym_eef8e0 2500-3000€ bokom mesačne? Neviem o nikom, kto zarobi 2500€ mesačne na Slovensku
@anonym_961ba3 tak ked tolko usetria,tak asi budu mat prijem este vyssi ako 3000eur.A to ze ty takych nepoznas,neznamena,ze taky nie su a neexistuju.
Neni to tak,ze ludia zarobia 800,1000,1500eur su aj vyssie platene pozicie.Len toto porovnavanie,nie je dobre.Jedine,ze by ta to vzdy posunulo vyssie,ale kopec ludi to skor polozi este nizsie.A je Vam to skor na skodu,ako k uzitku.
Mne sa pacia tieto novorocne vyzvy. Hlavne ta ich vydrz.
Ja nejako extra nesetrim. Nakupujem uz roku s rozumom, ok, obcas uletim... ale dokazem stale dost usetrit. Su veci, ktore by som rada obmedzila, ale neda sa a neviem to nijako ovplyvnit
@anonym_961ba3 tak ked tolko usetria,tak asi budu mat prijem este vyssi ako 3000eur.A to ze ty takych nepoznas,neznamena,ze taky nie su a neexistuju.
Neni to tak,ze ludia zarobia 800,1000,1500eur su aj vyssie platene pozicie.Len toto porovnavanie,nie je dobre.Jedine,ze by ta to vzdy posunulo vyssie,ale kopec ludi to skor polozi este nizsie.A je Vam to skor na skodu,ako k uzitku.
@anonym_17315a o takych pozíciách na SR neviem.
Nemám z čoho šetriť. Ale idem šetriť na kalóriách ,ktoré prijmem a budem šetriť so svojimi nervami. A tiez mienim šetriť so svojou energiou tam kde nie je žiaduca alebo je zbytočna 😄
@miro25 ked jeden z menovatelov tvojej nelichotivej situacie je : "politika, správanie druhých ľudí, počasie, zmena klímy, ľudská hlúposť "musis sa tym neodmyselne zaoberat, lebo, ako inak zistis ci mozes ocakavat zlepsenie alebo to ide cele do "kopru" aj ked to udajne nevies ovplyvnit. Omyl lebo vela z toho vies !!! Nebudem sa stykat s ludmi so zlym spravanim, odstahujem sa od pravidelne vybrezenej rieky, alebo aj z krajiny, ked je to pre dobro tvoje a tvojich deti, na to sa naozaj energiu oplati obetovat. Taoisticky Wu-Wei naozaj nie je pre mna, nefnukam - konstatujem
@kinats Áno, súhlasím s uvedenými príkladmi, akurát odstahovanie sa z krajiny do inej je rozhodnutie veľmi komplexného charakteru a nemalo by prebiehať impulzívne s tým, že u susedov je vždy tráva zelenšia. Na politiku reagujem pragmaticky, ak sa niečo schváli, zisťujem, či to viem nejako využiť, má to pre mňa význam, alebo ak ma to má poškodiť, či sa tomu dá nejako vyhnúť, zmierniť. Ostatné žabomyšie vojny neriešim.
@anonym_autor ahoj,ja si dávam výzvu nekupovať oblečenie len tak. Vidím niečo v zľave....páči sa mi to a ani to nepotrebujem a kúpim. Budem kupovať, až keď sa mi niečo zoderie. A milujem vlny na štrikovanie a knihy, na tom ulietavam dosť. Výsledok tri plné knižnice doma, niektoré knihy som ani nečítala. Tri plné boxy vĺn a bavlny na rôzne projekty, ktoré zostali len v mojej hlave. A zopár nedokončených vecí..... Šetriaca výzva...z mojej výplaty odložiť 500 euro. Na mužovu dosah nemám, má vlastný účet a míňa na také bl.....🤦
Nedávame si žiadne, plánujeme šetriť ako doteraz cca 500 mesačne🙂 ak sa nevyskytnu nejake necakane velke výdavky, tak možno aj viac o kusok
@anonym_autor
@anonym_autor ja ušetrím mesacne od 300€ do 500€. Závisí to od toho, koľko mám odmeny v danom mesiaci a či neboli neočakávané výdavky. Šetrím sama, partnera nemám, žijem s dcérkou.
Áno, dala som si nejaké výzvy v novom roku. Potrebujem mesačne ušetriť 1500 eur, do leta. Tak to bude celkom výzva, ale ja mám rada výzvy. A moje pravidlo - nebudem kupovať kým neminiem, kým nezjem ... žiadne do zásoby, lebo už sa mi to míňa. Tak mám doma 8 make upov, ani jeden minutý a ani s jedným nie som extra spokojná. Čiže skôr sa uspokojiť s tým, čo mám.
@anonym_68fae5 presne ja mám 10 telových mliek 😄
Už zase sa tu bude porovnávať, kto koľko dá bokom za mesiac?
Že 1,5k - 1k , v mojom okolí ženy zarábajú + - 800€.
Nech sa páči investujte odkladajte športe z toho.
@anonym_d5d184 Tiez som pozerala,ze neni temy o setreni ,kde by sa nezapojili zeny s prijimom aspon 5 tis.+, k tomu aspon 2 investicne byty,fondy,ktore okrem toho,ze si mesacne odlozia 1-2tis,este aj vela cestuju. Tomu hovorim setrenie😂
@anonym_d5d184 Tiez som pozerala,ze neni temy o setreni ,kde by sa nezapojili zeny s prijimom aspon 5 tis.+, k tomu aspon 2 investicne byty,fondy,ktore okrem toho,ze si mesacne odlozia 1-2tis,este aj vela cestuju. Tomu hovorim setrenie😂
@anonym_4e185f neni lepsie sa motivovat a rozmyslat ako taketo nieco dosiahnut,nieco zo sebou robit,alebo sa priamo spytat,co konkretne robi,ako to dokazala.
Alebo teda tu bude sutaz kto je chudobnejsi,kto to ma tazsie a tazsie v zivote.
Tak co je lepsie citat???
@anonym_4e185f neni lepsie sa motivovat a rozmyslat ako taketo nieco dosiahnut,nieco zo sebou robit,alebo sa priamo spytat,co konkretne robi,ako to dokazala.
Alebo teda tu bude sutaz kto je chudobnejsi,kto to ma tazsie a tazsie v zivote.
Tak co je lepsie citat???
@anonym_17315a a ti, co na sebe pracuju cely život a maju minimálnu mzdu sa predsa nebudú pýtať ako nejaká vdaka pomoci niekoho zaraba 6000€ mesacne
@anonym_17315a a ti, co na sebe pracuju cely život a maju minimálnu mzdu sa predsa nebudú pýtať ako nejaká vdaka pomoci niekoho zaraba 6000€ mesacne
@anonym_961ba3 tak je lepsie sa lutovat,ja chudacik som chodila 5r na vysku a zarobim 800eur.Tak si vybrala zly odbor,kde sa neda ani posuvat,ani zarobit.Zaklad ma vysku,titul pred menom takto skusim vyuzit inde,kde sa da posuvat,ci pekne zarabat.
A nie zavist nie je riesenim.Lutost tiez nie je riesenim.
@anonym_961ba3 tak je lepsie sa lutovat,ja chudacik som chodila 5r na vysku a zarobim 800eur.Tak si vybrala zly odbor,kde sa neda ani posuvat,ani zarobit.Zaklad ma vysku,titul pred menom takto skusim vyuzit inde,kde sa da posuvat,ci pekne zarabat.
A nie zavist nie je riesenim.Lutost tiez nie je riesenim.
@anonym_17315a jasné, ľutovať sa není ok, ale obyčajne človeku nestačí úsilie na to, aby zarobil 3000e v čistom, ľudia robia svoju prácu dobre aj keď zarobia priemerné, nie každý môže byť manažér, záleží aj od šťastia, byť na správnom mieste v správny čas, mať povahu... U nás v slovenskej firme s 500 zamestnancami ma plat nad 3000 e v čistom 10 ľudí a áno, môžeš byť medzi nimi, ale pravdepodobnosť není vysoká
@anonym_17315a jasné, ľutovať sa není ok, ale obyčajne človeku nestačí úsilie na to, aby zarobil 3000e v čistom, ľudia robia svoju prácu dobre aj keď zarobia priemerné, nie každý môže byť manažér, záleží aj od šťastia, byť na správnom mieste v správny čas, mať povahu... U nás v slovenskej firme s 500 zamestnancami ma plat nad 3000 e v čistom 10 ľudí a áno, môžeš byť medzi nimi, ale pravdepodobnosť není vysoká
@anonym_fdb475 tak ti ludia su asi spokojni,inak by tam nepracovali.Ale ano aj s tou povahou mas pravdu,a potom sa radi lutuju a zavidia.Tak to je.
@anonym_fdb475 tak ti ludia su asi spokojni,inak by tam nepracovali.Ale ano aj s tou povahou mas pravdu,a potom sa radi lutuju a zavidia.Tak to je.
@anonym_17315a mozno nemaju na vyber, nie ze spokojní.
@anonym_17315a mozno nemaju na vyber, nie ze spokojní.
@anonym_961ba3 vzdy je na vyber,vzdy.
@anonym_961ba3 ,
a čínsky vieš?
Asi nie a predsa vyše jedna miliarda ľudí vie...
@anonym_961ba3 ,
a čínsky vieš?
Asi nie a predsa vyše jedna miliarda ľudí vie...
@orisker o takych, kde na Profesia píšu vyše 3000€ plat a skutočnosť ma od toho platu daleko, o takych viem.
@orisker o takych, kde na Profesia píšu vyše 3000€ plat a skutočnosť ma od toho platu daleko, o takych viem.
@anonym_961ba3 lenže ľudia ktorí pracujú za povedzme 5000 si nemusia hľadať job na profesii 😉 na takých skôr poľujú 😀
@anonym_961ba3 su napr. IT pozicie, ludia robia priamo pre zahranicnu firmu ako dodavatel. Pre takych je odlozit 3000 mesacne len drobaky. Ako jeden z prikladov, ze kde sa da tolko zarobit.
No a potom masa roznych profesii ..kde sa velkeeee peniaze tocia nacierno.
Vela takych ludi predsa musi existovat, ked po uliciach uplne bezne auta v cenach 30 000 -50 000 (a, samozrejme aj viac...), a ked Slovaci trhaju rekordy u cestovnych kancelarii...a to uz aj tie dovo stoja viac tisic eur ako nic.
Nie vsetko je otvorit profesia sk ..a cudovat sa, ze ved platy su 1500.

Ja mam viacero poductov, na ktore si posielam hned po vyplate presne urcene sumy kazdy mesiac. Mam k jednemu pristup kedykolvek, dalsie 2 mam iba v urcity den raz mesacne. Tam setrim na dovolenku, listky do divadla, na koncerty, permanentky na cvicenie. Nesluzi mi to na dlhodobe sporenie alebo investovanie, toto su proste veci, ktore minam pocas roka. Mne pomohlo, ked som si zacala vsetky vydavky zapisovat, kazdu jednu vec a to som teda kukala, kolko penazi na hluposti ide.
@muchotrafka298 toto plánujem aj ja, zapisovať si kompletne veci, čo kde budem míňať, v práci si často objednávame donášku, a isto aj blbosti pokupim, chcem variť zo zásob...