Ako začať rodokmeň bez možnosti opýtať sa predkov?
Pri upratovaní po starých rodičoch som našla kopu starých rodných listov, sobášnych listov a fotiek s menami, ktoré mi už nič nehovoria. Začalo ma lákať poskladať si rodokmeň, len vôbec neviem, odkiaľ sa pri slovenských predkoch začína. Matriky, archívy, MyHeritage...? Ak sa tomu niekto venujete, čo vám najviac pomohlo na začiatku?
@anonym_autor FamilySearch, tam.je mnoho zaznamov z matrik do roku 1927 a je to zadarmo. Po tomto roku matriky.
Myheritage je podla mna hlupost.. ja som hladala v cirkevnych zaznamoch, su dostupne aj na internete niektore zvazky… uz presne neviem kde ale mozem ti to najst. Potom v Kosiciach je archiv, treba sa ich opytat ake su podmienky, treba tam osobne ist a hladat.. ale je to spoplatnene.
Na začiatok asi nie, ale na slovakiana.sk sú sčítacie hárky z 1930, to je tiež zaujímavé.
@anonym_autor gro robila sesternica, ona má dospelé deti a viac času.
Tiež sme mali pár rodných listov, na matrike sme nepochodili,lebo tam držia záznamy iba sto rokov,potom odovzdávajú do archívu . Spísali sme všetky dátumy z hrobov u nás na cintoríne a najviac nám pomohol farár na farskom úrade našli najviac,ale to už bolo pred 15r možno sa dajú nájsť od vtedy záznamy aj digitálne
na MyHeritage si robim rodokmen uz roky, mam ho verejny, stalo sa mi ze sa ozvala vzdialena rodina a spojili sme si niektorych predkov. Tiež mi to posiela ak najde nejaku zhodu v inych rodokmenoch s tym mojim. Za mna fajn vec. Mam len tu neplatenu verziu.
Určite Familysearch. Tam sú ale záznamy len staršie ako 100 rokov. Ak potrebuješ novšie údaje, trochu osloviť priamo príslušné matriky.

toto aj mňa veľmi zaujíma, pripojím sa, aj keď ti asi veľmi nepomôžem... 🙂