icon

Kto nerieši Veľkú noc a sviatky?

25. mar 2026

Ahojte, u nás bola nositeľom sviatkov moja mamina. Veľká noc sa u nás slávila vždy, keďže sme katolíci, čiže boli to pre nás sviatky. Výzdoba, vajíčka, šunka, koláče, piekli sme barančeka, robili doba syrek/hrudku, veľkonočný mazanec apd. Chodili sme do kostola, aj svätuť jedlo, v pondelok sa oblievalo a šibalo. Moja mamina a otec zomreli a ja už 4 roky neoslavujem žiadne veľkonočné sviatky. Pre mńa je to bežný predĺžený víkend. Absolútne tieto sviatky idú mimo mňa. Ako to máte vy doma?

Strana
z4
1sally12
25. mar 2026

Presne ako ty. Odkedy som odišla z domu neslávim. Predtým povinné rodinné návštevy, čakať šibačov🙄, hora jedla....och som rada že už nemusím🤗

tanicka907
25. mar 2026

Takisto neriesim. Mam volno v praci, uzovam si cas s rodinou.
Som
Katolicka a ked si spomeniem na Velku noc - boli to dlhe hodiny upratovania, varenia a pecenie lebo v nedelu a pondelok same navstevy. Moja mama do polnoci tepovala koberce aby v nedelu bolo vsetko tip top. A do toho hodiny v kostole … otrasny otras.

anonym_4892d8
25. mar 2026
@tanicka907

Takisto neriesim. Mam volno v praci, uzovam si cas s rodinou.
Som
Katolicka a ked si spomeniem na Velku noc - boli to dlhe hodiny upratovania, varenia a pecenie lebo v nedelu a pondelok same navstevy. Moja mama do polnoci tepovala koberce aby v nedelu bolo vsetko tip top. A do toho hodiny v kostole … otrasny otras.

@tanicka907 otras? Ja presne toto zboznujem. Bez toho by nebola Velka noc

doriiis
25. mar 2026

Ja vôbec. Tento sviatok pre mňa nie je sviatok. Na veľkonočnú nedeľu a pondelok idem do práce. 😂

thirstymonk
25. mar 2026

Keďže mám pastoračné povinnosti, tak štvrtok, piatok, sobotu a nedeľu užívam. Pondelok som sral na to, ale keďže už mám chlapcov, nemôžem sa na to úplne vybodnúť a voľky nevoľky musím chodiť kupať.

renesance80
25. mar 2026

@anonym_autor nikdy som ho doma neuplatnovala , vzdy sme niekam sli na dovcu , teraz ked som sama uz vonkoncom este ktomu niektore dni aj robievam

anonym_f954ce
25. mar 2026

Predĺžený víkend a výlety do prírody, budeme variť s rodinami kotlíkový guláš.

anonym_98d584
25. mar 2026

@anonym_autor a Vianoce? Prečo práve Veľkú noc ste vylúčili a Vianoce ponechali?

anonym_e8879b
25. mar 2026

Velka noc pre mna nikdy nebola sviatkom. Uzovame si predlzene volno. Nezdobim, nevypekam.....

anonym_bdf2f9
25. mar 2026

tento rok ani vyzdobu nemam zatial, tak asi par vajicok na konariky zavesim, a nejaku jarnu ikebanku z kvetov zo zahrady urobim...ale uprimne, som rada, ze bude klud, aj ked navsteva svokrovcov ma neminie. nieco uvarim, urcite salat zemiakovy, mozno k tomu rezniky, tie nerobim casto, piect nemam ponatia co, a ci vobec, najskor nieco slane..

autor
25. mar 2026
@anonym_98d584

@anonym_autor a Vianoce? Prečo práve Veľkú noc ste vylúčili a Vianoce ponechali?

@anonym_98d584 na vianoce postavím stromček, kúpim šalát, kúpim rybu. Inak žiadna výzdoba. Dokonca dvoje vianoce som nemala ani to. Jednoducho som ich prežila ako iné dni. V zásade sa to deje aj teraz, iba tam v rohu stojí strom, ktorý tieto vianoce nebol ani raz zapálený (sviečky). A nepečiem, žiadne koláče. Ani nerobím kapustnicu. Predtým som kúpila aspoń oblátky, teraz ani to. Na prvý sviatok vianočný boli cestoviny, na druhý pizza.

anonym_d7cf20
25. mar 2026

@anonym_autor smutne, ako si sa k Veľkej noci postavila a je mi ľúto aj tvojich deti. Tvoji rodicia by neboli na teba hrdí. Co Vám vlastne na Veľkej noci vadí? Ze Vám príde návšteva? Ja milujem návštevy. Zavrhla si tradíciu.

anonym_98d584
25. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_98d584 na vianoce postavím stromček, kúpim šalát, kúpim rybu. Inak žiadna výzdoba. Dokonca dvoje vianoce som nemala ani to. Jednoducho som ich prežila ako iné dni. V zásade sa to deje aj teraz, iba tam v rohu stojí strom, ktorý tieto vianoce nebol ani raz zapálený (sviečky). A nepečiem, žiadne koláče. Ani nerobím kapustnicu. Predtým som kúpila aspoń oblátky, teraz ani to. Na prvý sviatok vianočný boli cestoviny, na druhý pizza.

@anonym_autor ja sa nepýtam na stromček a darčeky, ale na sviatok, narodenie Ježiša, ..ako teraz ukrižovanie a zmŕtvychvstanie...

autor
25. mar 2026
@anonym_98d584

@anonym_autor ja sa nepýtam na stromček a darčeky, ale na sviatok, narodenie Ježiša, ..ako teraz ukrižovanie a zmŕtvychvstanie...

@anonym_98d584 neoslavujem to, nijako. Nechodím do kostola, ani na spoveď. Idem na cintorín, za rodičmi.

magduska2
25. mar 2026

Velka noc je vlastne pre katolikov největší sviatok..aj ked si niekto myslí,že sú to Vianoce je to práve Velká noc..a toto ja v sebe zakorenené mám..ale je fakt že" slávit" velká noc sa mi už tolko nechce..ked som bola doma , s rodičmi bol moj tatko..bolo to fajn,klasické velkonočné tradície...potom sa rodina rozpadla, moj manžel nieje kresťan a tak sa sviatky "okresali" v duchu ich prežívam,uvedomujem si,modlím sa ale ...určité zvyky sa snažím tradovať ale asi zdaleka nie tolko čo sme ako deti mali my.

anonym_bf7e02
25. mar 2026

este ked som bola dieta sme neoslavovali ..mali sme chalupu a boli sme tam .. teraz zijem v zahranici a tu to tak neprezivaju ..mala si v nedelu pohlada vajicka po byte a to je tak vsetko ... jedne na co sa tesim je dovolenka

mandzula
25. mar 2026

My budeme sadit zemiaky, takze oslavime pracou.

orthia
25. mar 2026

Booože, ja by som si to tak dala... aj v kostole by som kvasila, aj na Kalváriu šla, aj adorovala celú noc a koláče a šunku s chrenom tlačila do hlavy... v upratanom bytíku halúzky nechala pučať a kvitnúť s povešanými vajíčkami... Vajčák pocuckávala a v pondelok sa na turistiku zdekovala....oooo, ako by som si ja sviatky užila... keby bolo toho... kto by to celé vychystal a nahotovil (-:

anonym_4b5f02
25. mar 2026

@anonym_autor No ja idem na Velky piatok do prace ....v nedelu do kostola ale len kvôli dcere...vyzdobu mam vsade tešim sa z toho....Volakedy sme museli chodit non stop do kostola ale od korony nechodíme..Myslim si ze by bolo fajn zaspominať si na rodičov a urobiť niečo čo ste robili spolu...ja mam vsade fotky starych rodicov a dodnes rada varim vajcia ako moja babka....život je kratky treba sa tešit s maličkosti...bohužial smrť patrí k životu ale my čo sme este tu musime žiť ďalej...

lenkasarka
25. mar 2026

@anonym_autor ✌️

anonym_a2acfe
25. mar 2026

Nejdem sa pokakat ani z Vianoc, ani z Velkej noci. Kupim par cokoladovych vajicok, kupim par takych, aby sme mohli nazdobit, kupim baranceka, mozno spravim mazanec, ak sa mi bude chciet a upeciem nejaky kolac, aby sme mali ku kave. V nedelu pojdeme do kostola. Vyzdobu nechystam ziadnu. Vsetko toto robim len kvoli detom, lebo sa na to tesia. Urcite nerobim nejake velke upratovanie, nepeciem 300 druhov kolacov, nechystam ziadne udene (u nasich sa cele velkonocne sviatky vzdycky pchalo udenym, ja som to tak neznasala, nejem udene, ani klobasy, ani hrudku, proste z tychto velkonocnych jedal nic, okrem cvikly a chrenu), neocakavame ziadne navstevy, ani my sa k nikomu nechystame. Nezijeme na Slovensku, rodinu mame daleko. Ak bude pekne, vybehneme niekam na vylet.
Na Vianoce to mam rovnake - ziadne velke upratovanie, vypekanie a vyvaranie, ziadne haldy darcekov. Mame stromcek a davame si nejake drobnosti len kvoli detom.

maja22
25. mar 2026

https://fb.watch/G40M3k74x4/ "Najväčšia tragédia nie je, že Boh pre nás zomrel, ale že je nám to úplne jedno..." L. Všetula

slavomira236
25. mar 2026

Neriesim uz mozno 12 rokov. Ani deti k tomu nevediem. Max zavesim 35 rocne vajicka na haluzky ked nezabudnem. Syn 12 nechodi sibat ani onlievat. Nikam k rodine tiez nechodim po navstevach

mandzula
25. mar 2026
@maja22

https://fb.watch/G40M3k74x4/ "Najväčšia tragédia nie je, že Boh pre nás zomrel, ale že je nám to úplne jedno..." L. Všetula

@maja22 My v Boha neverime, takze ostaneme pri tych zemiakoch🙂

ema234
25. mar 2026

@anonym_autor neslavim, uz od detstva som takto zvyknuta

andrea_82
25. mar 2026

Do kostola nechodime, hostiny nechystame a mame dvoch synov, takze k nam nikto sibat nechodi, nastastie. Od detstva som neznasala velkonocny pondelok, ked ma zliali a domlatili korbacom a este za to dostali odmenu. S rodinou chodime do prirody opekat a varit gulas.

anonym_217461
25. mar 2026
@maja22

@maja22 lenze ktory... lebo na svete je vymyslenych niekolko tisic bohov... takze tazko si vybrat...

mandzula
25. mar 2026
@maja22

@maja22 Ozaj, a nie je Boh vecny? Nemylis si to s Jezisom?

vler
25. mar 2026

@anonym_autor ja. Som ateistka a navyse moj americky zamestnavatel velku noc ako jeden zo sviatkov ktory je aj dnom prac pokoja zrusil takze moje pracovisko je otvorene ako vzdy Pon- Sob

mamatroch
25. mar 2026

@anonym_autor ako veriaci ideme na vsetky tie obrady, na tie sa tesime, hlavne na sobotnu vigiliu dlho do noci, to deti cely rok spominaju... tato vigilia a polnocna vianocna sv. omsa su pre nas top zazitky roka, tolko symboliky, vysvetlujem im, co sa kedy deje, preco a tak... (ale ano, ked boli mensi, bolo to niekedy akcne s nimi aj narocne, zase nebudeme si klamat, ze celu omsu sedia so zlozenymi rukami a hladia do nebies 😆 ...ale jednoznacne je to pre nich dolezity zazitok z detstva).
co sa tyka "svetskych" zvykov, zvykli sme tiez vyupratovat, napiect, nachystat, ale par rokov dozadu som to zrusila, presne toto vyckavanie, vonku pekne a ja s dcerami doma zavrete, v ocakavani kupacov, z ktorych niektori neprisli, ini medzi dverami obliali, zjedli kolac, ani dnu nesli, lebo ze toho maju este vela... no akoze dakujem pekne, som cakala, ze sa na chvilu zastavia, deti sa zahraju, dospeli porozpravame... dceram to postupne tiez uz zacalo vadit, takze posledne roky nikoho nepozyvam, v nedelu vecer vypnem zvoncek (byvame v panelaku), manzel ide so synom vysibat babku a my dievcata si bud zahrame nejaku hru alebo si urobime nas babsky wellnes den, masku na tvar, nechty a tak. pripadne dcery vybehnu von s kamaratkami, uz podla nalady... ak bude syn neskor chciet ist s kamaratmi chodit kamaratky sibat, mozu ist, nemam s tym problem 🤷
co sa upratovania tyka, upratujeme kazdu sobotu, urcite nebudem pomaly skrine odsuvat a steny za nimi utierat... okno som umyla v detskej dva tyzdne dozadu, kedze bolo pekne a boli na nom este vianocne obrazky 🤪
zvysne umyjem, ked bude teplejsie, pokojne aj v maji.
nacez velkonocny vikend si aj ozdobime jarnou vyzdobou.

Strana
z4