icon

Kto nerieši Veľkú noc a sviatky?

25. mar 2026

Ahojte, u nás bola nositeľom sviatkov moja mamina. Veľká noc sa u nás slávila vždy, keďže sme katolíci, čiže boli to pre nás sviatky. Výzdoba, vajíčka, šunka, koláče, piekli sme barančeka, robili doba syrek/hrudku, veľkonočný mazanec apd. Chodili sme do kostola, aj svätuť jedlo, v pondelok sa oblievalo a šibalo. Moja mamina a otec zomreli a ja už 4 roky neoslavujem žiadne veľkonočné sviatky. Pre mńa je to bežný predĺžený víkend. Absolútne tieto sviatky idú mimo mňa. Ako to máte vy doma?

anonym_c784c7
25. mar 2026

Pre mna nieco ako Velka noc vobec neexistuje 😀. Ani nikdy neviem kedy je, ani teraz 😀. Neznasam este aj tie vsetkyctrapne velkonocne haraburdy v obchodoch. Nenavidela som ju od mala, odkedy byvam sama, pre mna neexistuje.

martinka13
25. mar 2026

Veľká noc je v prvom rade najväčší kresťanský sviatok. Takže sa slávi v kostole. Čo sa týka jedla, to neriešim vôbec. Akurát na Veľký piatok je pôst. Veľkonočný pondelok neriešim tiež. Keď som bola malá, nemala som rada kupačku. Teraz to doma nepraktizujeme.

vroni
25. mar 2026

Mám nejakú veľkonočnú dekoráciu, kúpim narcisy a od niektorých susedov vysomrujem zlatý dážď (nám v záhrade nerastie). Decko napatla nejaké vajíčka a v nedeľu budú obe "deti" hľadať vajíčka v záhrade (dcéra so zdutou hubou, lebo už je "veľká", ale zduvala by sa ešte viac, keby sme ju vynechali). Nie sme veriaci, takze kostol vynecháme. Šibačka a polievacka tu našťastie neexistuje, ak by existovala, ignorovali by sme.

erikavesela
26. mar 2026
@thirstymonk

Keďže mám pastoračné povinnosti, tak štvrtok, piatok, sobotu a nedeľu užívam. Pondelok som sral na to, ale keďže už mám chlapcov, nemôžem sa na to úplne vybodnúť a voľky nevoľky musím chodiť kupať.

@thirstymonk nemusis..chces...aj my mame chlapvov a manzel nikdy s nimi polievat nebol...je to neskutocne trapny zvyk

erikavesela
26. mar 2026
@maja22

https://fb.watch/G40M3k74x4/ "Najväčšia tragédia nie je, že Boh pre nás zomrel, ale že je nám to úplne jedno..." L. Všetula

@maja22 to, co je za drist?

anonym_23836e
26. mar 2026
@maja22

https://fb.watch/G40M3k74x4/ "Najväčšia tragédia nie je, že Boh pre nás zomrel, ale že je nám to úplne jedno..." L. Všetula

@maja22 Boh zomrel? Vážne? 😂

1sally12
26. mar 2026

Jo.a ešte povinný kostok som zabudla🙏

thirstymonk
26. mar 2026
@erikavesela

@thirstymonk nemusis..chces...aj my mame chlapvov a manzel nikdy s nimi polievat nebol...je to neskutocne trapny zvyk

@erikavesela co ti ja viem. Je to uhol pohladu. Podla mna je neskutocne trapny zvyk cepcenie nevesty. Najma ked ta nevesta je uplna gumena anca a s folklorom nemala nikdy nic spoločné 😂

petirko
26. mar 2026

My si uzivame trojdnie v rodine ,treba sa stísiť a trocha vypnuť od toho sialeného a uponahľaného konzumu. Dáme si tri dni pôst a potom vpondelok niekam do prírody.

bessie12
26. mar 2026

@anonym_autor velka noc mi je úplne ukradnutá. Ale pripravím tradičné jedlá a oslávime si príchod jari. Žiadne trápne zvyky na veľkonočný pondelok nebudú. Tu niečo také ani nepoznaju chvalabohu 🙏 tak či tak sa pôjde do práce. Aspoň bude o niečo lepšia výplata.

ariannazara
26. mar 2026

Chcem vtedy rodit 😁

anonym_dbdf90
26. mar 2026

Okna som umyla mesiac do zadu lebo som kupovala nové rolety. Asi 2 týždne do zadu sme sa boli bicyklovať a pri ceste boli bahniatka tak sme odtrhli a povešali na nich vajíčka a hrudka šunka cvikla a všetko ostatne u nás bude lebo nám to chuti 🙂. Ja som neveriaca, oslavujem príchod jari. Exmanzel deti do kostola vezme 2-3x za rok takze čo to o veľkej noci vedia ale pondelok doobedu z domu odchádzame niekam na vylet a vrátime sa večer. Akurát ráno v pondelok má syn strašnú radosť zobudiť má pohárom vody do tvare tak toto mu neberiem 😀😀😀.

anonym_5f66f7
26. mar 2026

@anonym_autor neznášam to- neriešim to.

anonym_5f66f7
26. mar 2026
@anonym_d7cf20

@anonym_autor smutne, ako si sa k Veľkej noci postavila a je mi ľúto aj tvojich deti. Tvoji rodicia by neboli na teba hrdí. Co Vám vlastne na Veľkej noci vadí? Ze Vám príde návšteva? Ja milujem návštevy. Zavrhla si tradíciu.

@anonym_d7cf20 otrasná odpoveď! Este ze nie si moja mama.

mamulienka0
26. mar 2026

@anonym_autor tak ty máá uplne inú situáciu, prišla si o oboch rodičov, čiže nemáš s kým udržovať sviatky, aspoň takto osm to pochopila z tvojho prispevku, čo mi je samozrejme, že lúto ..

Ja tiež nežijem so svpjou rodinou, šom ďaleko, ale preniesla som si niečo k sebe, hlavne co sa týka tradícií s jedlom, čiže pečiem kolačik, robim salat, udené, velkonocnu babu a plenene vajička

sulavikova
26. mar 2026

@anonym_autor Veľkú noc trávim ako predĺžený víkend s poznávačkou a oddychom
mimo SR. Chlapi zostávajú doma. Keď sa im chce šibať, nech im šibe.

kikikat
26. mar 2026

Takže tie čo neoslavujete nemáte ani šunku ani klobásu a ine dobroty? Lebo ja napríklad nemám ešte nič kúpené ani výzdobu nemám. Ale ak príde rodina na návštevu a ja ich nepohostim tak asi ma poohovaraju,a je mi to v podstate jedno. Pohrával sa s myšlienkou že ani ja nebudem sláviť tento rok.

anonym_662f4b
26. mar 2026
@kikikat

Takže tie čo neoslavujete nemáte ani šunku ani klobásu a ine dobroty? Lebo ja napríklad nemám ešte nič kúpené ani výzdobu nemám. Ale ak príde rodina na návštevu a ja ich nepohostim tak asi ma poohovaraju,a je mi to v podstate jedno. Pohrával sa s myšlienkou že ani ja nebudem sláviť tento rok.

@kikikat nie nemám doma nič tradične veľkonočné. Rodinu už nemám takže nemá ma kto poohovárať. Ignorujem tieto sviatky, od malička som to neznášala. Viac sa mi páči hľadanie vajíčok, ako naša tradícia. Roky rokúce to neoslavujeme ani keď boli deti malé sme to neprežívali. Teraz má syn priateľku z takej exht slovenskej tradičnej dediny, tak ten ju vraj pôjde poriadne pooblievať vedrami a ona sa na to teší… pre mňa nepochopiteľné ale keď jej to spraví radosť 😃.

anonym_089b71
26. mar 2026

Tak deti sa tesia,kedze mam 1 dceru aj ta dostane peniazky.Pojdeme len moju mamu vysibat a muzovu,takze aj odtial dostanu.Takze sa tesia len na peniazky,kolko dostanu.V sobotu si este okna umyjeme,aj deti budu robit.Inak sa tesime na oddych a nic nerobenie.
Do kostola nechodime,nie sme uplne az taky pobozni.Aj ked ja verim,ale v skrytosti.

vroni
26. mar 2026

Inak, čo sú vlastne "tradicne" velkonocne jedla? U nás sa jedlo údené s vajíčkami (doma mi údené nikto nedá do úst) a teda netuším prečo bola veľkonočná vždy vianočka. Ale inak..... 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️ Také, že obed či večera mi fakt nič špeciálne veľkonočné nenapadá... V miestnom kmeni pečú na veľkú noc jahniatka v ľubovoľnej forme. Odhliadnuc od toho že jahňacina stojí ako kokaín, nikomu z nás nechutí (možno len mäso neviem správne pripraviť, ale za tú cenu experimentovať fakt nemám chuť)

mandzula
26. mar 2026
@kikikat

@kikikat Nie, nekupujem nic take, ako pisem, budeme sadit zemiaky, takze pripadna navsteva sa moze pridat.

autor
26. mar 2026
@vroni

Inak, čo sú vlastne "tradicne" velkonocne jedla? U nás sa jedlo údené s vajíčkami (doma mi údené nikto nedá do úst) a teda netuším prečo bola veľkonočná vždy vianočka. Ale inak..... 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️ Také, že obed či večera mi fakt nič špeciálne veľkonočné nenapadá... V miestnom kmeni pečú na veľkú noc jahniatka v ľubovoľnej forme. Odhliadnuc od toho že jahňacina stojí ako kokaín, nikomu z nás nechutí (možno len mäso neviem správne pripraviť, ale za tú cenu experimentovať fakt nemám chuť)

@vroni u nás klasické veľkonočné jedlá: údená šunka, klobáska, cvikla s chrenom, syrek/hrudka, uvarené vajíčka a k tomu ako pečivo baranček. Toto sme jedli vždy v nedeľu a v pondelok. U nás bola veľká noc skôr o tom duchovnom slávení - zelený štvrtok a bahniatka, veľký piatok a pôst, veľkonočná sobota a večerné obrady, veľkonočná nedeľa, oslava zmŕtvychvstania, posvätenie jedla, veľkonočný pondelok. K tomu patril piatkový pôst, v nedeľu poobede príroda a v pondelok k nám chodili priatelia, kamaráti, rodina apd.

tilly
26. mar 2026

Pre nás to boli vždy len prázdniny a príležitosť vypadnúť z domu. Tak isto dušičky a Vianoce.
Chalani išli vždy zo slušnosti vysibat babky, ale aj to až niekedy v utorok. Inak výzdoba, chystanie alebo niečo nula bodov u nás. To isté Vianoce.

bg92
26. mar 2026

Nie nic mi to nehovori. Nechystam nic, velkonocne jedla mi nechutia, detto kolac si kupim alebo upeciem hociktory den v roku ked mam nan chut, nie ked je sviatok.
Chodime navstivit svokru aj mamu, tie by to neprezili - tie to slavia so vsetkou paradou. ja ked tam vidim udene, klobasy, salat a rezne a hordy kolacov tak predychavam a potajomky si robim chlebik s maslom a ovsenu kasu.
Rada by som to vyuzila ako predlzeny vikend na dovolenku ale s tym manzel nesuhlasi a chce chodit za rodinou. Holt kompromisy

tetapetra
26. mar 2026

Ja sa teším,že si upečiem kvaskovy mazanec, spravím hrudky, kúpim si zákusky a budem vegetit.

anonym_90b133
26. mar 2026

Ja som k potrebe nadväzovania na rodinné tradície dozrela vekom, chápem to aj ako prepojenie s predkami, čosi ako rodinné zreťazenie, ktoré neobmedzuje/neobťažuje, ale spája.

Takže áno, aj pôst, kostol, šunka, vajíčka... aj návštevy.

frzeiovn
26. mar 2026

No my sme katolíci a bez toho, že by sme šli do kostola na Veľkonočné trojdnie (zelený štvrtok, Veľký piatok a biela sobota) samozrejme potom aj Veľkonočná nedeľa...neviem ani predstaviť. Aktívne sa zapájame aj do čítaní, chlapci miništrujú a pašije... My chodíme aj s deťmi, tak sme ich vychovali a je to naša viera, kde náš Boh za nás zomrel a vstal zmŕtvych. Keby sa to nestalo, nemáme šancu na nebo. Samozrejme, že návšteva, varenie, oblievačka k tomu patria ale to je nie podstatné. Škoda, že si si vieru neuchovala, keď s rodičmi to bolo také pekné...

terezka1947
26. mar 2026

@anonym_autor rodičia zomreli, pokračujem v odovzdávaní viery (keďže VN je najväčším kresťanským sviatkom) a zvykov našim deťom, vo svojej rodine. Každý nech si to zariadi podľa svojich preferencií. Pre mňa to je dôležité, preto v tom pokračujem.
Prvé roky to bolo náročné, ale už som si našla svoj štýl, spôsob ako to zvládnuť skĺbiť aj duchovno, aj gazdinkovské starosti😉

sovica
26. mar 2026
@maja22

@maja22 Boh? 🙈 Nebol to náhodou Ježiš?

anonym_bc2bfd
26. mar 2026
@maja22

@anonym_d7cf20 na tom je nieco kriminalne, ak zavrhla jeden trapny sviatok, ktory ma pre teba vyznam? Naco jej je ta tradicia? Bude stastnejsia, lepsia, bohatsia?
@maja22 ved vy, co verite na rozpravky, mozte oslavovat.