icon

Kto nerieši Veľkú noc a sviatky?

25. mar 2026

Ahojte, u nás bola nositeľom sviatkov moja mamina. Veľká noc sa u nás slávila vždy, keďže sme katolíci, čiže boli to pre nás sviatky. Výzdoba, vajíčka, šunka, koláče, piekli sme barančeka, robili doba syrek/hrudku, veľkonočný mazanec apd. Chodili sme do kostola, aj svätuť jedlo, v pondelok sa oblievalo a šibalo. Moja mamina a otec zomreli a ja už 4 roky neoslavujem žiadne veľkonočné sviatky. Pre mńa je to bežný predĺžený víkend. Absolútne tieto sviatky idú mimo mňa. Ako to máte vy doma?

Strana
z4
orthia
Včera o 23:51

Jémine, čo ste skoro všetky také negatívne? Tieto sviatky tu boli odnepamäti a slávili ich všetky národy. Hádate sa, akoby to bola politika a pritom si každý môže vybrať niečo pekné. Sú to sviatky jari a plodnosti, pre niektorých tiež spomienka exodu a v nemalej miere tiež globálne známej popravy najslávnejšieho Žida Rimanmi, ktorá sa v danej lokalite nie náhodou odohrala práve počas slávností exodu. Rimania boli v mučení a zabíjaní neskutočne prezieraví. Ale s týmto nemohli rátať. Vznikla tak najznámejšia a najväčšia židovská sekta, ktorá na nasledujúce tisícročia prevzala planétu a Rímsku ríšu v podstate rozložila. Karma (-; Pálenie Moreny, šibačka a vajíčka sú krásne pohanské zvyky, ktoré symbolizujú koniec zimy a mali prinášať plodnosť do všetkých aspektov života. Dnes nás už zima, temnota a hlad desiť nemusí, tak prečo si nevyberiete niečo pekné, z čoho by ste sa počas voľných dní mohli tešiť? Upečte si koláč, dajte si vajcový koňak, natrhajte si kvety alebo dáku zeleň do bytu, mlčte v tichu kostola, alebo si spievajte na prechádzke lesom, to jedno, proste urobte si radosť, akú sami chcete, niečo pre seba, čo vás poteší (a urobí dni inými, lebo to je podstata sviatku, že to nie je všedný deň) keď a ak teda máte na to príležitosť a budete mať pár voľných dní. Majte sa dobre a nerobte to, čo nexete, ale to, čo vám urobí radosť. (-;

anonym_4b5f02
Dnes o 08:49

Velka noc je niečo ako začiatok noveho života....problem je že sa ľudia nevedia tešiť z maličkosti.....ked som žila v zlom vzťahu, fajcila som, vecer treba drink, teď ma niekto nasral drink, krabička cigariet za deň bola malo....žiadna vyzdoba nikdy .lebo som v tom nič nevidela...svoj zivot som zresetovala rozviedla sa, 10 rokov nepojem, 5 nefajcim, mám noveho manžela... a viete čo zistila som ze vlastne ja milujem vsetky sviatky a vyzdoby a dekoraci a pohodu počas sviatkov ...tešim sa na každý deň....Možno nie je chyba v sviatkoch ako takych....

kikikat
Dnes o 08:58
@anonym_4b5f02

Velka noc je niečo ako začiatok noveho života....problem je že sa ľudia nevedia tešiť z maličkosti.....ked som žila v zlom vzťahu, fajcila som, vecer treba drink, teď ma niekto nasral drink, krabička cigariet za deň bola malo....žiadna vyzdoba nikdy .lebo som v tom nič nevidela...svoj zivot som zresetovala rozviedla sa, 10 rokov nepojem, 5 nefajcim, mám noveho manžela... a viete čo zistila som ze vlastne ja milujem vsetky sviatky a vyzdoby a dekoraci a pohodu počas sviatkov ...tešim sa na každý deň....Možno nie je chyba v sviatkoch ako takych....

@anonym_4b5f02 nemyslím si že alkohol a cigarety majú niečo spoločné so vzťahmi a už vôbec zo sviatkami.

Strana
z4