icon

Najlepší psychiater v Trnavskom kraji

adii1
12. máj 2023

Ahojte,
píšem možno s trochu netradičnou témou, ale potrebujem pomoc.

Ide o moju babku. Má skoro 81 rokov a s jej vekom to už ide dolu vodou, tak ako pri každom starom človekovi. Avšak, nejde to takým smerom ako po fyzickej stránke, že by potrebovala oporu pri chôdzi alebo že by potrebovala nejakú extra asistenciu pri bežných veciach, skôr tu ide o jej psychiku.

Ani neviem ako začať, ale v prvom rade nechcem, aby to pôsobilo tak, že sa sem idem sťažovať, to rozhodne nie. Ide tu o to, že by som fakt ocenila dobrý (alebo skôr super) tip na nejakého psychiatra v nitrianskom alebo trnavskom (prinajhoršom BA) kraji.
My už s ňou chodíme jednej psychiatričke, ale zatiaľ nám s ňou vôbec nepomohla. Trošku vám priblížim našu aktuálnu situáciu s babkou: babka bola odjakživa prefíkaná a veľmi rada si vymýšľala a klebetila. Avšak, tak ako to už chodí, vekom aj na ňu dolahla mierna demencia a zábudlivosť, čo by ešte bolo v norme a vedeli by sme to prežiť. Alzhaimera nemá, takže na to, koľko má rokov je vo fakt dobrej kondícii. Len je tu jeden háčik. Okrem prefíkanosti a hereckých výkonov, za ktoré by si zaslúžila Oscara, je tu ešte jedna vec alebo diagnóza, ktorú jej zistila psychiatrička a tou je vzťahovačnosť. Babka priam miluje, keď si ju ľudia všímajú a dáva to značne najavo. Extrémne sa sťažuje, každý jeden deň. Dookola hovorí, ako sa jej točí hlava, ako vidí štvormo - ale je nám jasné, že to je len v jej hlave, pretože keď dokáže 2 hodiny na ulici pred domom klebetiť s inými babkami a nepotrebuje si pri tom ani sadnúť, tak sa jej predsa nemôže takto točiť hlava ako to opisuje. Ďalšia vec je, že má na môj vkus až príliš bujnú fantáziu. Dookola hovorí o tom, ako sa jej sníva, že ma vidí v priekope spadnutú alebo že sa topím v jazere alebo ma vidí lietať po záhrade v závoji. Ona tvrdí, že sa jej to sníva, ale mne sa to nechce nejak veriť. Keď to takto všetko opisujem aj u jej doktorky, tak mi akoby ani nechcela veriť a dáva jej Cavington na prekrvenie a Tiaptridal, kde jej dáva minimálne dávky, ktoré nemajú na ňu žiaden účinok. Ona tvrdí, že na ňu pôsobí babka pozitívne, vysmiato, ale keby videla ako večer pred tým ako sme tam mali ísť, babka protestovala a robila mi dostova citové výlevy ako tam nechce ísť a že ona nie je blázon, tak neviem, či by na ňu pôsobila pozitívne. Babka veľmi dobre vie, kedy si môže dovoliť a ako si môže dovoliť pôsobiť na určitého človeka. Veľmi dobre vie, že kde bola a podľa toho zahrala, že jej nič nie je, ale akonáhle prídeme domov, už sa začne sťažovať. Ja si myslím, že už sa dávno mala niekde liečiť, lenže keďže majú s ňou naši oddelený vchod a videli sa s ňou len sporadicky a keďže pol roka bývam s ňou dole na prízemí (naši bývajú hore na poschodí), tak som si za ten čas mohla všimnúť jej konanie a spoznať viac jej povahu. Áno, možno si poviete - viac ju spoznať? Poviem k tomu len toľko, že moja babka je zlý človek - a to nepreháňam. Pred 15 rokmi našich vyštvala a nechcela ich v dome, hoci dom bol už napísaný na nich a odmietala s nimi zdieľať akúkoľvek miestnosť v dome, tak sa naši rozhodli oddeliť vchod, pretože iná možnosť vtedy nebola. Odvtedy som s babkou mala taký neutrálny vzťah, až kým mi naši neponúkli bývanie u nich spolu s mojim priateľom, čo babka neskutočne zle niesla a ešte stále s tým nie je zmierená, no a odvtedy sa začal každodenný kolotoč jej sťažovania sa a negatívnej energie.
Preto ocením každý jeden tip na super odborníka. budem vám za to veľmi vďačná.

mikadooo
12. máj 2023

@adii1 prečo jednoducho nepríjmeš babkinu povahu takú aká je? Od psychiatra čakáš, že jej zmení povahu liekmi? Alebo aké máš vlastne očakávania od toho psychiatra? Podľa mňa by si s ňou nemala bývať a stretávať sa, ak ti babkine správanie vadí 🤷.

adii1
autor
12. máj 2023

@mikadooo čakám, že nám s ňou minimálne nejak pomôže, pretože nie je to podľa mňa úplne ok, to čo robí

hipuska
12. máj 2023

Podľa mňa, jej stav je primeraný k jej veku. U nás to bolo tak, že sme ju chceli otráviť. Sestry sa kvôli tomu rozhadali. Až si ju zobrala tá druhá sestra. Teta. Vydržala 3 týždne a babka skončila v starobinci. Nakoľko to už psychicky rodina nedavala

adii1
autor
12. máj 2023

@hipuska my už dlhšie zvažujeme ten starobinec, babka dokonca povedala, že nech ju tam dáme - otočila sa a o chvíľu to už nebola pravda, už nechcela nikde ísť 🤷‍♀️

0silvia0
12. máj 2023

@adii1 príliš ju riešite celá rodina. Tebe sa čudujem, že vieš aká babka je a aj napriek tomu tam chceš bývať. Babku nezmeníte, na staré kolená sa negatívne črty ešte zosilňujú. Nevšímaj si jej reči, nedávaj im žiadnu váhu a nič si z toho nerob. Babka je manipulátor, ale vy sa nesmiete ňou nechať manipulovať.

adii1
autor
12. máj 2023

@0silvia0 momentálne moc inú možnosť nemám a čo sa týka toho, tak to sa možno ľahšie hovorí/píše ako reálne spraví. Fakt to skúšam, snažím sa si to nepripúšťať, ale ide to dosť ťažko

mikadooo
12. máj 2023

@adii1 asi sa nedočkáš. Možno ty by si mala poľaviť v nárokoch na babku a neočakávať niečo, čo je nereálne. Žiaľ, na starobu sa často zvýrazňujú tie negatívne črty, preto je to pre veľa ľudí nad ich sily a volia nejaké zariadenie, kde sú za to iní ľudia platení, odrobia si 8 h a idú domov. Pacient ich nevie citovo vydierať. Atď atď. Ty ako vnučka by si to podľa mňa nemala riešiť. Mali by to riešiť jej deti. Ale podľa mňa, oni už dávno nad ňou zlomili palicu, lebo vedia, že je proste taká aká je... A babka sa zavesila na toho, na koho sa dalo, na teba. Možno ťa aj citovo vydiera, ty si to neuvedomuješ, snažíš sa jej pomôcť, ale možno by bolo vhodnejšie trošku sa odosobniť a neťahať si jej problémy a problémy tvojich rodičov na vlastné plecia... To, že babka je zlá, môže byť tiež dosť subjektívne. Neviem si predstaviť žiť pod jednou strechou so svojou dospelou dcérou, jej mužom a trebárs ešte ich deťmi. To nikdy nerobí dobrotu, ani u oveľa lepších pováh, akou je tvoja babka. Nemyslím si, že sa nájde psychiater, ktorý jej nejak výrazne pomôže.

adii1
autor
12. máj 2023

@mikadooo práveže my to riešime ako rodina, no mňa to postihuje najviac, keďže s ňou zdieľam jeden vchod. Jej syn (môj ocino) na ňu už nemá nervy, lebo koľkokrát príde unavený z práce a ešte ona ho zastaví a hneď sa sťažuje a len o sebe hovorí. Ja veľmi dobre viem, že ma citovo vydiera a nie len mňa, ale aj našich. Len ja som dosť emočný človek a zatiaľ nie je v mojich silách sa nad tým povzniesť, že už iná nebude

0silvia0
12. máj 2023

@adii1 rozumiem, že to nie je ľahké. Ale tiež si nemyslím, že psychiater prestaví jej povahové črty na znesiteľné. Jednoducho čo môžeš ignorovať ignoruj, nevšímaj si jej herecké výkony a vzdychy keď už s ňou musíš bývať.
Ber to ako tréning, každý deň malými krôčikmi skúšaj sa odosobňovať. Sťažuje sa? Ok babka, áno, máš to ťažké, ale teraz si musím ísť urobiť toto a toto. Jednoducho povrchne prejav účasť a choď si za svojimi činnosťami. Fakt nemáš inú možnosť ako fungovať s tým, že ona sa k lepšiemu nezmení. Čiže trénuj, asertívne sa nauč komunikovať tak, aby si si chránila svoje psychické zdravie.

adii1
autor
12. máj 2023

@0silvia0 ďakujem veľmi pekne za takéto slová 🙏

0silvia0
12. máj 2023

@adii1 vy sa musíte spojiť aby ste celá rodina zvládli jednu babku. Nemôžete dopustiť, aby jedna babka psychicky rozvrátila celú rodinu. Každý máme len jedno psychické zdravie a treba si ho chrániť. Keď sa psychicky zosypeš kvôli vychcanému človeku, ničomu a nikomu to nepomôže.

martina2ve
12. máj 2023

Moja babka bola podobny pripad po smeti manzela(deda) nepomahalo nic, stale chcela len umret, tocila sa jej hlava-ked nu niekto nevidel(si ona myslela), ako isla po zahrade,tak si veselo cupitala a akonahle nas zbadala tak sa jej tocila hlava, odpadavala... bola to psychika
Najviac jej pomohla nasa pritomnost, uz si zacinala uvedomovat ze jej "moc" nad nami slabla, vzdy nas poucala, ucila, vysvetlovala a ked sme my vnucata vyrastli tak sa zrejme citila nepotrebna...treba sa babke venovat aspon ako sa da.

adii1
autor
12. máj 2023

@martina2ve presne toto robí aj ona, čo si aj písala o tej záhrade.. noo venovať - to by skôr bolo iba o nej, aký má ťažký život, ako jej všetko je, ako je chorá a ja by som už z toho asi nadobro scvokla.. keď sme jej navrhli klub dôchodcov alebo nech ide navštíviť sestru, tak sa len vyhovára, že to nezvládne a keď sa jej ponúknem, že ju tam odveziem autom, hoci to má cez pol ulice, tak ani vtedy nie

0silvia0
12. máj 2023

@adii1 podľa mňa je to tenkokoží narcis, jednoducho porucha osobnosti, s tým ozaj nič neurobíš:
https://www.postoj.sk/98494/spolocnost-v-nas-ku...

0silvia0
12. máj 2023

@adii1 inak tento psychoterapeut z článku je z Trnavy, ak by si to chcela s babkou naozaj skúsiť.

adii1
autor
12. máj 2023

@0silvia0 ďakujem, pozriem