icon

Ako prekonať blok na písanie v horúčave?

1. júl 2026

Ahojte, živím sa primárne písaním, nebudem špecifikovať kde, čo píšem apd. Každopádne sa odo mňa očakáva určitý objem prác a odovzdávam to na týždňovej báze. Od minulého piatku ma vyplo. Ako sú tie vysoké teploty, ja nevládzem písať, absolútne mi to nešrotuje v hlave a neviem sa sústrediť. Nepomáha nič. Snažila som sa dať si deň voľna, ale obdeň som do toho išla z veľkou nechuťou. Zimné, jarné a jesenné mesiace mi nejako idú lepšie. Čo pomáha vám, ak máte blok a neviete ísť ďalej? Nejaká únava materiálu apd. Ďakujem ❤

anonym_c39fb8
1. júl 2026

@anonym_autor Skúsila by som si nájsť dočasné útočisko niekde, kde je chladnejšie

anonym_208905
1. júl 2026

Neverim ze sa zivis pisanim, ked ani neovladas gramatiku

a0
1. júl 2026
@anonym_208905

@anonym_208905 stačí si prečítať články na rôznych portáloch - topky, nový čas,.. a zistíš, že dnes môže písať ozaj každý. Väčšina textov tam vyzerá ako od žiakov ZŠ 😂.

autor
1. júl 2026
@anonym_208905

@anonym_208905 myslíš s veľkou nechuťou? No vidíš, aj majster tesár sa utne. Kde ešte vidíš chybu?

stellarstar
1. júl 2026
@anonym_208905

@anonym_208905 kde má chybu??

autor
1. júl 2026
@stellarstar

@anonym_208905 kde má chybu??

@stellarstar s veľkou nechuťou, inštrumentál s kým, s čím.

anonym_c07ff2
1. júl 2026

Asi ostáva len namontovať klímu, lebo extrémny počasia budú častejšie a intenzívnejšie.

unicornlady
1. júl 2026

Asi myslela " od minulého piatku"- má byť "piatka" (ale tiež som si nebola istá)

(áno, aj to "s veľkou nechuťou" (nie "z"), už som naučená, čo mám vidieť, tak som to ani nepostrehla :D

marca12
1. júl 2026

@anonym_autor Ja som tiez posledne dni vypnuta. Neviem nic vyprodukovat. Nepomaha mi nic. Dnes som si dala po praci uplny oddych. Pospala som si,nerobim nic v domacnosti a dufam,ze zajtra to bude lepsie.

unicornlady
1. júl 2026

U nás konečne teraz večer prší (západné Slovensko), lebo aj keď som sa snažila v noci vetrať a pozatvárať, zatemniť okná, aj tak tu bolo hrozné teplo, lebo sú teplé noci.

martinmmartin
1. júl 2026

pisaci stroj si kup,nema ziaden facebook, ziadne okienka, ziadne este toto si kuknem....

autor
1. júl 2026
@unicornlady

Asi myslela " od minulého piatku"- má byť "piatka" (ale tiež som si nebola istá)

(áno, aj to "s veľkou nechuťou" (nie "z"), už som naučená, čo mám vidieť, tak som to ani nepostrehla :D

@unicornlady čakám na korekcie, snáď ma opraví. A to ešte ja zvyčajne v súkromí píšem bez diakritiky.

anonym_d73c4f
1. júl 2026
@anonym_autor

@unicornlady čakám na korekcie, snáď ma opraví. A to ešte ja zvyčajne v súkromí píšem bez diakritiky.

@anonym_autor ved budes mat prestavku, na takom portali, kde pises, to nevadi...

autor
1. júl 2026
@anonym_d73c4f

@anonym_autor ved budes mat prestavku, na takom portali, kde pises, to nevadi...

@anonym_d73c4f ja nepíšem na portál, sú to odborné veci a odborné periodiká.

anonym_55afa8
1. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_d73c4f ja nepíšem na portál, sú to odborné veci a odborné periodiká.

@anonym_autor tak toto potom nechapem... ak vies temu a vyznas sa v tom, malo by sa to "pisat same"... Ja by som chapal tvorivy blok... ze nevies nic "vymysliet"... ale "opisat" nieco (v zmysle nejaku odbornu vec, priblizit verejnosti - hocico)... ved to nemoze byt az take tazke...

autor
1. júl 2026
@anonym_55afa8

@anonym_autor tak toto potom nechapem... ak vies temu a vyznas sa v tom, malo by sa to "pisat same"... Ja by som chapal tvorivy blok... ze nevies nic "vymysliet"... ale "opisat" nieco (v zmysle nejaku odbornu vec, priblizit verejnosti - hocico)... ved to nemoze byt az take tazke...

@anonym_55afa8 nejde to, jednoducho v tomto teple mi to nemyslí. Neviem sa vôbec sústrediť a to, čo mi normálne ide od ruky mi teraz vôbec nejde. Absolútne som neproduktívna.

blondiee83
1. júl 2026
@anonym_208905

@anonym_208905 ja som robila niekolko rokov jazykovu korekturu...a to neznamena, ze sa nepomylim, aj mne to ujde. A? Nikto na svete nie je neomylny

anonym_edeb2d
1. júl 2026

S odbornými vecami neporadím, ja píšem blog, takže píšem tvorivo. Ale na sústredenie v tomto teple mi pomáha studená sprcha, niekedy aj namočiť nohy do ľadovej vody a veľa ľadovej kávy. Tiež máme klímu a chodím vyzlečená.

euka210
1. júl 2026

@anonym_autor no komu by to v tej horucave myslelo...ja robim doma teraz iba to nutne, na viac nemam energiu.
Asi to chce klimu.
Zajtra sa ma ochladit, bude uz lepsie.

majka2959
1. júl 2026

@anonym_autor Obdeň nie je čechizmus? Povedala by som po slovensky každý druhý deň.

autor
1. júl 2026
@majka2959

@anonym_autor Obdeň nie je čechizmus? Povedala by som po slovensky každý druhý deň.

Slovo obdeň je bežné v češtine, odtiaľ sa rozšírilo aj do bežnej hovorovej slovenčiny. V odborných textoch sa nepoužíva.

majka2959
1. júl 2026
@anonym_autor

Slovo obdeň je bežné v češtine, odtiaľ sa rozšírilo aj do bežnej hovorovej slovenčiny. V odborných textoch sa nepoužíva.

@anonym_autor Ďakujem za vysvetlenie.

evienmk
1. júl 2026

Pracovať duševne je náročné, veľa síl. Snáď sa Ti to upraví.

anonym_5be28b
Autor odpoveď zmazal
anonym_65e98a
1. júl 2026

Ak pises doma a je teplo, zbal sa rano ako do prace a chod do klimatizovanej miestnosti kde si sadnes a do poobedia mozes pisat. Ci uz kaviaren alebo prenajata kancelaria.

anonym_b55831
1. júl 2026

@anonym_autor Cez najväčšie horúčavy 11:00 – 16:00 mozog neprinútiš k hlbokej práci. Skús písať v režime 5:00 – 9:00 ráno alebo neskoro večer po západe slnka, kedy je vzduch chladnejší. Alebo ráno a aj večer.
Cez obed prácu úplne vypni. Daj si vlažnú sprchu, ľahni si do tmavej miestnosti a len oddychuj bez telefónu.
Pred písaním urob niečo fyzické, čo zamestná ruky inak – umy riad, utri prach, urob si rýchly strečing.
Ak nevieš ako začať vetu, napíš len kľúčové slová, ktoré ti napadnú, a spájaj ich neskôr.
Podpor aj telo. Čistá voda v teple nestačí, vyplavuješ z tela minerály, čo vedie k mozgovej hmle. Striedaj vodu s minerálkou. Jedz ľahké svieže jedlá.

anonym_01b446
2. júl 2026
@anonym_208905

@anonym_208905 ty si členka Rádu gramatickej inkvizície?

maminkadeticiek
2. júl 2026

Pis v noci.Cez den si rob len utrzkovice zapisky ked ta nieco napadne,aby ti neusla dobra myslienka,cokolvek ta napadne.A zosrot to v noci alebo si nastav budika na velmi skoro rano,napr.na 4,00.Papatam si ze v tonto case sa mi mega dobre ucilo na skusky.A cez den mozes oddychovat.Docasne si bratit rezim.