Aká je momentálna situácia ohľadom cesty do Poľska?

severannka
1. dec 2020

Dievča prosím Vás ako je to momentálne s Poľskom potrebujem ísť niečo nakúpiť.

ciernysokol
1. dec 2020

S pcr testom jedine.

tinkajan
1. dec 2020

Bola aom dnes v Polsku (cez prechod SH) a nikde nestala kontrola, ani tam ani späť... Ale je to o šťastí

adulka94
1. dec 2020

@severannka aj nam znamy prechadzal cez Polsko do CZ a ziadne kontroly.

oli18
1. dec 2020

Hlavne, že slovenskí podnikatelia krachujú a vy dávate zarábať Poliakom. Lokálpatriotizmus ako vyšitý ☹

tinkajan
1. dec 2020

@oli18 ked slovaci budu mat nizsie ceny potom dam zarobit im.... Nehnevaj sa ale nam tiez € nepadaju do ust len tak....

oli18
1. dec 2020

@tinkajan na Slovensku nemôžu byť nižšie ceny, ak to ide cez registračnú pokladňu. Daň z tvojho nákupu ide do štátnej pokladne, z ktorej dostaneš materskú i rodičovský príspevok. Hlavne, že je malý. Ani iný nemôže byť, keď kupuješ v Poľsku a tak dávaš keš Poliakovi. Potom nenadávaj na drahotu doma, lebo štátu tiež nepadajú eura do štátnej pokladne z neba. Potom sa nezabudni zapojiť do diskusie, kde nadávajú všetci na Matoviča, ako nezvýšil také, či onaké dávky.

tinkajan
1. dec 2020

@oli18 nie nenadavam na matovica 😃a vsetkemu co pises rozumiem, zial v dnešnej komplikovanej dobe vela ludi musi pocitat kazde €... nielen podnikatelia! Preto ked na to mas, fajn podporuj sk podnikatelov... ale neodsudzu iných za to ze idu nakupit inde... ❤️

lrnka
1. dec 2020

@tinkajan presne nech si kupuje kto chce kde chce

0martina0
1. dec 2020

@oli18 tak maju to lacnejšie,a da s nimi dohoduť na cene,u nas to skoro nehrozy

hettinka
2. dec 2020

My dme toez chodili na nákup do PL, AT pred vianocami na darčeky, su tam značkové obchody a kvalitnejší tovar, väčší vyber. Ale tento tok nejdem. Zdravie je dôležitejšie.

severannka
autor
2. dec 2020

@oli18 Akože sorry a pri neochote niektorých predajoch a ich vedomostiach o produktoch ktoré predávajú má prešla chuť kupovať niektoré veci na SK.

oli18
2. dec 2020

@severannka hlavne, ze ti Poliak na trhovisku da fundovane vysvetlenie o produkte🤣.

severannka
autor
2. dec 2020

@oli18 kto píše že idem na trh 🤷

hettinka
2. dec 2020

@severannka objednaj online.
Ja chodím do obchodov, tiež som 20 rokov nebola na poľskom trhu a ani by som nesla. No nedá sa, tak sa nedá...

oli18
3. dec 2020

Len na ilustraciu uvediem, ako nakupuje Svajciar. Najprv v mieste bydliska, ak nekupi, tak v stale sirsom a sirsom okoli, nakoniec hlada v ramci statu. Ako uplne krajna moznost je kupit v zahranici. Aj preto sa maju tak, ako sa maju. Kym si neuvedomime sirsie suvislosti, nikdy sa nebudeme mat tak, ako Svajciari. Ako clensky stat EU ich uz nikdy nedobehneme, aj keby nam isli oproti. Vedeli, preco ostali mimo EU.

hettinka
3. dec 2020

@oli18 keď ja za to nemôžem, že do PL/CR to mám 50-100 km a do Bratislavy 200. Takze riešim aj časový a ekologicky faktor, navyse neporovnateľný vyber a lepšie ceny. Navyse na SK nie je parfumerka SEPHORA, Douglas tiež najblizsie v Bystrici. Vo Fann majú len niečo. A aj iné značkové obchody na oblečenie. A toez tam kupujeme určite potraviny (nie všetko, len čo nám chuti).
Kto býva v Bratislave, takéto “problémy” nepochopí, keď tam sú všetky obchody.

Takze akonáhle pominie korona a otvoria hranice, idem na nákupy do PL. Teraz kupujem tu.

oli18
3. dec 2020

@hettinka nemusíš sa mi spovedať, ja som to nemyslela na teba, ale všeobecne. Niekedy aj ja som občas išla do PL, ale už roky nechodím. Všetko je už aj u nás. Oblečenie už stratilo cenu, lebo ho je prebytok. Už sa dá u nás zohnať všetko. Poliaci robia na domoch stavebné práce, dodávajú mnohé veci. Všetko keš, bez záruky, nepoznáš, čo sú zač, skade ruka, skade noha. Problémy sú aj so slovenskými firmami, nieto s Poliakom. Ale hlavne, že lacnejšie. Dcéra práve dokončila dom, povedala, že Poliakov na stavbu nechce, že dá zarobiť našim. Páči sa mi jej prístup, sama podniká, tak vie, aké je to ťažké. Známy robí v zahraničnej firme, bol zastupovať vo Švajčiarsku, rozprával s kolegami Švajčiarmi, tí hovorili, ako to u nich funguje. Tam nevyvážajú peniaze von z krajiny, ako my. Slováci dane odvádzajú v zahraničí, lebo tam robia a čo zarobia vyvezú za nákupy do Poľska. Na Slovensku z toho neostane skoro nič. Potom, ako sa tu môžeme mať lepšie? No nemôžeme. A ak, tak z medzinárodných úverov, ktoré sa len nabaľujú a nabaľujú. Potom netreba hromžiť na politikov. Treba sa správať trochu vlastenecky.

hettinka
3. dec 2020

@oli18 tak napríklad stavebné prace a nábytok z PL nie. Ale aj naši stavbári chcú len keš bez papiera. V tom rozdiel nie je...

hettinka
3. dec 2020

Inak, mám skúsenosť, že stavebné materiály tu predávajú tie iste, čo v PL a 2x tak drahé. Môj muž nechcel voziť z Poľska, ale keď to videl, nakoniec sme kupovali podlahu aj obkladačky v PL. Montovali sme svojpomocne, alebo manželovi kamosi nám robili.

Teraz by som šla na darčeky určite tam, keby nebola korona.

grenka
5. dec 2020

@oli18 ja len tak čo sa týka pl?

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
oli18
5. dec 2020

@grenka to bol pokus pre dceru, ale uzemnila ma, ako pisem vyssie. Stol si dala urobit u miestneho stolara . Kedze to nie je aktualne, zabudla som na to, ze som sa pytala 🙂. A ty si dobry detektiv Babôčka. 🙂.