Aký je zmysel dlhodobých predpovedí počasia?
Chystám sa na predlžený víkend od soboty 18.7 a teda prirodzene som začala sledovať počasie od tohto štvrtka v danej lokalite na budúci víkend. Zaujímala ma hlavne tá nedeľa 19.7. Najprv malo byť 34 a jasno celý deň podľa predpovede v štvrtok, v piatok zase prehánky a 23. Včera mi to ukazovalo 30 a prehánky. Dnes ráno 28 a jasno, teraz večer 30 a dážd. Proste rozdiel 11 stupňov a počasie od celodenného dažda až po úplne slnečno...
Preto chcem vedieť či len ja mám takúto skúsenosť že si pozriete predpoved o 7 dní napríklad a v priebehu dňa ju úplne zmenia a menia potom stále niekoľko dní a vôbec neviete na čom ste alebo je to bežné?
Si prvý krát pozerala počasie ?
@anonym_autor sú to prognózy. Ako bude ak nič do toho nevbehne. Lenže veci sa vyvíjajú a proste treba s tým počítať
Si prvý krát pozerala počasie ?
@anonym_0621a0 Predstav si že NIE prvýkrát, ale s takými výkyvmi som sa nestretla ešte
Ešte som nevidela predpoveď ktorá by sa trafila do reality, keď nevie trafiť ani aktuálne počasie. Veď na pobyt ideš tak či tak, zbaliť si pršiplášť je to najmenej 🤷
@anonym_autor sú to prognózy. Ako bude ak nič do toho nevbehne. Lenže veci sa vyvíjajú a proste treba s tým počítať
@zmrzlinka2021 No celkovo je divné počasie teraz a aj hlásia, dnes zima, zajtra má byť teplo, v stredu zase ochladenie, od štvrtka horúčavy, teda mám pocit po tomto čo zmenia na jeden deň predpoved aj o 10 stupňov alebo z dazda na úplne slnečno že sa veľmi nedozviem ako bude. A je to blbé aj z praktického hľadiska, lebo neviem aké oblečenie si nechať na ten víkend a aké pobaliť na tú nedeľu, lebo je rozdiel či bude 34 a slnečno alebo 23 a pršať proste. Nehovorím keby zmenia o 2-3 stupne to je ok alebo zo slnečno, na večer hodinu prehánky, ale takto sú to extrémne zmeny.
Je to predpoved podla toho ako sa predpoklada, ze sa bude pocasie vyvijat. Cize je to len predpoklad vytvoreny podla toho co sa aktualne deje a co sa v minulosti za podobnych okolnosti dialo. Predpovede teraz pocita matematicky model, a ten pracuje tiez len s predpokladom spravania atmosfery podla toho ako sa spravala v minulosti za podobnych okolnosti. Teraz je atmosfera nestabilna, preto sa predpovede menia. Cim dlhsi casovy horizobt predpovede, tym mensia pravdepodobnost, ze sa predpoved naplni.
Dokonca pozerám aj rôzne stránky a teda na jednej v sobotu 24 a na druhej 32, na jednej v nedeľu 23 a na druhej 30... Proste príde mi to úplne do vetra strelené. Chápem že možno je teraz situácia v atmosfére nestabilná, ale za mňa proste potom by bolo viac fér nedávať predpovede na viac ako 3 dní a len opísať že proste tam je tlaková níž, tam tlaková výš, tam teplý front, tam studený a nevieme ako sa situácia vyvinie na dlhšie obdobie...
Pozri SHMU a model Aladin, ale aj tak ľudia nedokážu presne predpovedať budúcnosť, hlavne keď je teraz poškodená príroda.
@anonym_autor no to som sa aj j dnes čudovala jedna stránka ukazuje v našej lokalite na stvrtok 26 a iná stránka 34 tak neviem ktoré si mám vybrať 🤣

@anonym_autor Je to bežné. Zmenila sa klíma a počasie sa neustále mení. Nedá sa na to úplne spoliehať.