icon

Chýbajúca práčka v švajčiarskom byte.

Dnes o 02:09

Veľakrát tu komentujú MK zo Švajčiarska o super živote a obrovských platoch, ale zabudnú napísať, že v mnohých bytoch nemáte ani práčku a musíte ísť do pivnice do spoločnej práčovne, ako kedysi na Slovensku. Idete si vyprať, ale tým, že je to Švajčiarsko, samozrejme, všetko musí byť presne podľa plánu a rozpisu – nie hocikedy, keď sa vám zachce. 😄
A teraz nehovorím o sociálnych bytoch, ale o bytoch v Zürichu, za ktoré platíte pokojne 3 000 € mesačne.

Strana
z2
anonym_bf7561
Dnes o 12:02
@anonym_autor

@anonym_bf7561
Takže pracujem v kancelárii, mám slušné oblečenie a rovnako aj deti. Idem hodit detské veci do práčky a zrazu vidím, ako z nej montér vyťahuje svoje krásne oprané, olejové montérky. No čo už, veď práčka je predsa spoločná pre všetkých. 😂

@anonym_autor tak potom mozest ist svoje pekne vecicky oprat do potoka...
Vyrabas problem, tam kde nie je. Teba sa to netyka ale zavzdusnila si sa ako keby ta niekto nutil. Vies o tom, ze v tom Svajci si pracku nainstalovat ani nemozes ak to nedovoluje domovy poriadok. Dokonca tam nemozes ani pradlo susit na balkone. A mnoho inych veci. Naozaj ti neodporucam ist zit do Svajcu, lebo tam by ta system tak obmedzoval, ze by si sa z toho scvokla.
Ale toto vsetko ta naozaj trapit nemusi, vsak ty mas svoju vlastnu pracku. Tak co?

anonym_1e1222
Dnes o 12:18

Neviem čo by robili tunajšie ženy vo Švajčiarsku čo Peru každý den 2 pračky pradla 😂😅😂😂😂

simca06022011
Dnes o 12:28
@anonym_01a623

@anonym_autor na Slovensku sa kedysi nechodilo do spolocnych pracovni, ale do potoka. A pracovne su v niektorych krajinach bezna vec.

@anonym_01a623 chodilo sa :DD aj do spolocnych práčovní, aj sušiarní

simca06022011
Dnes o 12:31

mate v byte zakazane si kupit pracku ci ako? lebo teda aj u nas, este stale spolocne priestory funguju, aj ked teda uz len ako susiaren, ja si to neivem vynachvalit.. celu MD som nemusela riesit ako mi vyschne pradlo, a kde... :DD Na zapade su bezne pracovne dokonca hromadne, kde nieze vchod perie, ale cele ulice ludi, a? Je nieco zle na tom? nie je.. vyhovuje im to, tak to tak maju.
Mne pride osobne porovnavat taketo veci smiesne, lebo je jasne ze aj tam su pracky aj u nas su pracky, v nicom sa nelisime.. iba v tom ako nam to viac vyhovuje :D

anonym_9d905b
Dnes o 12:31
@anonym_1e1222

Neviem čo by robili tunajšie ženy vo Švajčiarsku čo Peru každý den 2 pračky pradla 😂😅😂😂😂

@anonym_1e1222 naucili by sa zit a nie len pracku zapinat

autor
Dnes o 12:33
@anonym_bf7561

@anonym_autor tak potom mozest ist svoje pekne vecicky oprat do potoka...
Vyrabas problem, tam kde nie je. Teba sa to netyka ale zavzdusnila si sa ako keby ta niekto nutil. Vies o tom, ze v tom Svajci si pracku nainstalovat ani nemozes ak to nedovoluje domovy poriadok. Dokonca tam nemozes ani pradlo susit na balkone. A mnoho inych veci. Naozaj ti neodporucam ist zit do Svajcu, lebo tam by ta system tak obmedzoval, ze by si sa z toho scvokla.
Ale toto vsetko ta naozaj trapit nemusi, vsak ty mas svoju vlastnu pracku. Tak co?

@anonym_bf7561
Neviem, čo je tvoj problém, že si kvôli tomu spustila takýto výbuch múdrosti. Väčšinu života žijem mimo Slovenska, takže o fungovaní inde vo svete mám celkom slušnú predstavu. Momentálne ťa však zdravím z Bratislavy – vyložené nohy na terase, záhrada, kávička… a áno, predstav si, máme tu aj práčku. Dokonca aj sušičku. 😎
Takže pokojne dýchaj. Práčka je vybavená. 😂

anonym_01a623
Dnes o 12:35
@simca06022011

@anonym_01a623 chodilo sa :DD aj do spolocnych práčovní, aj sušiarní

@simca06022011 my sme nechodili a nemali a nikto v okoli. My sme mali v panelaku len zehliaren. Nazyvalo sa to mangel ten stroj tam na zehlenie placht a postelneho pradla.

sense
Dnes o 13:02
@simca06022011

mate v byte zakazane si kupit pracku ci ako? lebo teda aj u nas, este stale spolocne priestory funguju, aj ked teda uz len ako susiaren, ja si to neivem vynachvalit.. celu MD som nemusela riesit ako mi vyschne pradlo, a kde... :DD Na zapade su bezne pracovne dokonca hromadne, kde nieze vchod perie, ale cele ulice ludi, a? Je nieco zle na tom? nie je.. vyhovuje im to, tak to tak maju.
Mne pride osobne porovnavat taketo veci smiesne, lebo je jasne ze aj tam su pracky aj u nas su pracky, v nicom sa nelisime.. iba v tom ako nam to viac vyhovuje :D

@simca06022011 ono veľa starých bytoviek nemá v bytoch prípojky, preto nemajú práčky. Plus pre správcov bytu je jednoduchšie spravovať jednu pracovnu ako riesit každý byt extra. Plus to bolo aj z dôvodu aby si náhodou nevytopil susedov. Veľa novších bytoviek alebo novostavby tie prípojky už majú.

simca06022011
Dnes o 13:12
@sense

@simca06022011 ono veľa starých bytoviek nemá v bytoch prípojky, preto nemajú práčky. Plus pre správcov bytu je jednoduchšie spravovať jednu pracovnu ako riesit každý byt extra. Plus to bolo aj z dôvodu aby si náhodou nevytopil susedov. Veľa novších bytoviek alebo novostavby tie prípojky už majú.

@sense jasne chapem, neviem ja urcite o tom vsetko :D ale zase za tie roky, sa to prerobit dalo a myslim, ze vela to uz ma prerobenych, ved to zase nie je taka praca a tie potrubia tolko rokov nepreziju :DD ak my sme si ich robili, aj vsetky rozvody pred rokmi, tiez mame bytovku z 50-60rokov.. ale tie priestory napr u nas sa nechali. Ako maju nieco do seba a v rodinach kde nie su susicky este napr, susiaren je super :D

simca06022011
Dnes o 13:13
@anonym_01a623

@simca06022011 my sme nechodili a nemali a nikto v okoli. My sme mali v panelaku len zehliaren. Nazyvalo sa to mangel ten stroj tam na zehlenie placht a postelneho pradla.

@anonym_01a623 a kazdy ste mali pracku, od 60rokov a kazdy vo svojom byte, jasne..

svetlonos
Dnes o 13:14
@anonym_autor

@svetlonos
Ja ťa rozumiem, na Slovensku niektorí stále nechápu, že do cudzieho bytu si nemôžeš len tak dať práčku, keď tam na ňu nie je pripravená ani inštalácia, ani miesto. Ale samozrejme, na Slovensku by sa to vyriešilo po našom – prebúrať pol bytu, nejako natiahnuť vodu, odpad a elektriku a potom sa tváriť, že takto to bolo od začiatku. 😂
Takže nie, práčku si tam jednoducho nekúpiš a nenainštaluješ.
A k tým deťom – nejako máš popletenú históriu aj tie dojky. Ja som dieťa Československa za socializmu a tiež ma mama nechala v jasliach a potom v škôlke. A prežila som to bez ujmy. 😂

@anonym_autor
Áno zabudla som napísať či ti chýba prípojka. A zase nemusíš Slovákov zhadzovať, že nechápu. Či myslíš, že ty ako Slovák v Švajčiarsku si múdrejší? Tiež na Sk nežijem a nepovysujem sa, keď je tu niečo inak. Tu sa bežne prenajíma byt bez kuchynskej linky a čo? Tiež sa nad tým pozastavia, tak to vysvetlím a hotovo, nemám ich za to za nových nechapavych.

catherinah
Dnes o 13:17
@anonym_autor

@svetlonos
Ja ťa rozumiem, na Slovensku niektorí stále nechápu, že do cudzieho bytu si nemôžeš len tak dať práčku, keď tam na ňu nie je pripravená ani inštalácia, ani miesto. Ale samozrejme, na Slovensku by sa to vyriešilo po našom – prebúrať pol bytu, nejako natiahnuť vodu, odpad a elektriku a potom sa tváriť, že takto to bolo od začiatku. 😂
Takže nie, práčku si tam jednoducho nekúpiš a nenainštaluješ.
A k tým deťom – nejako máš popletenú históriu aj tie dojky. Ja som dieťa Československa za socializmu a tiež ma mama nechala v jasliach a potom v škôlke. A prežila som to bez ujmy. 😂

@anonym_autor mna by asi šľahlo. Ja periem denne, v sobotu aj 6 krat

lianka123
Dnes o 13:24

@anonym_autor este mozes pridat pre slovenske mamicky ze svajciarske deti nemaju v skole obedy ale chodia cez obed domov. Cize vacsina zien je doma ak nemaju vypomoc a musi varit. Dalej ze v Berne na hlavnej stanici to smrdi viac ako na Slovensku. Ze im chybaju bezpecnostne zabradlia na stadionoch. Ze je tam pocetna mensina moslimov atd. Teda mne sa tam vobec nelubilo

orisker
Dnes o 13:46

Býval som v Bruseli v diplomatickej štvrti, v suteréne boli práčky so sušičkami a nikto nič neriešil.
Na byť v Štokholme som si musel dva týždne počkať, lebo práčke v tom byte práve končila záruka, tak bolo treba nainštalovať novú a nikto nič neriešil.
Býval som v Japonsku v dome s kapsulovým systémom, večer stačilo vyložiť šaty a bielizeň v špeciálnej taške pred bunku a ráno som ich našiel vypraté. Dokonca aj oblek! A nikto nič neriešil.

Spôsob, ktorým užívateľom bytu vyperú šaty, nie je meradlom vyspelosti spoločnosti.

sense
Dnes o 13:47
@simca06022011

@sense jasne chapem, neviem ja urcite o tom vsetko :D ale zase za tie roky, sa to prerobit dalo a myslim, ze vela to uz ma prerobenych, ved to zase nie je taka praca a tie potrubia tolko rokov nepreziju :DD ak my sme si ich robili, aj vsetky rozvody pred rokmi, tiez mame bytovku z 50-60rokov.. ale tie priestory napr u nas sa nechali. Ako maju nieco do seba a v rodinach kde nie su susicky este napr, susiaren je super :D

@simca06022011 tak možno nechcú ono zvyčajne sa také úpravy robia keď sa robi kompletná prersbka len vtedy zvyčajne dostanú všetci nájomcovia výpoveď, bytový dom prejde kompletnou rekonštrukciou a nájomné vzrastie o 100%. To máš ako na SVK buď súhlasíš s tým čo ti prenajímateľ ponúka alebo máš smolu. Plus teda ak byvas napr v byte 10-15rokov platíš stále rovnaký najom. A ak máš zmluvu kde sa bude nájom prispôsobovat LI znamená to že nájomné môže nielen vzrast ale aj klesnúť
Môj chlap takto prenajíma svoj byt žena tam býva 15rokov , stále za to isté najomne. Ak bude chcieť raz odísť už ho nebude prenajímať za 1500 ako pred 15rokmi ale nájomné bude podstatne vyssie, prispôsobene aktuálnym cenám plus zohľadnena rekonštrukcia

anonym_01a623
Dnes o 14:03
@simca06022011

@anonym_01a623 a kazdy ste mali pracku, od 60rokov a kazdy vo svojom byte, jasne..

@simca06022011 od akych 60 rokov? Myslis 60tych rokov? Ci kto mal 60 rokov? Nase panelaky boli postavene v 70tych rokoch a vtedy boli bezne tatramatky v kazdom byte, ziadne pracovne sa uz neriesili, neviem ako to bolo v starych panelakoch, lebo som v takom nezila. Najdem ti presny typ pracky aky sme mali?

anonym_01a623
Dnes o 14:13
@simca06022011

@simca06022011 presne tuto tatramatku sme mali. Vyrabala sa v rokoch 1971-1974. Akoze nechapem, preco pochybujes o tom, co pisem. Myslis, ze by som si vymyslala, ze sme mali pracku v byte? To by som preco akoze robila? Nemam slov🙄🙄

anonym_bf7561
Dnes o 14:29
@simca06022011

@simca06022011 moja babka mala vlastnu pracku v dome uz v sesdesiatych rokoch, ked sa narodil moj brat a este sme u nich byvali. Nie automaticku ale Romo so zmykackou. Bola v letnej kuchyni, pralo sa raz za tyzden a pradlo sa plakalo vo vani. Ale kazda domacnost mala vlastnu pracku, nikto nechodil prat do potoka ani nepral pradlo na rumpli v koryte. Nasi mali pracku v byte a to prvy byt dostali v 1964. Automaticku kupili ked som chodila na strednu, asi boli medzi prvymi z celeho panelaku ale mali. V tom panelaku nebola spolocna pracovna, spolocna bola pre cast sidliska, v budove vymenicky, kde bola na poschodi kniznica.
Ano, som stara korcula v dochodkovom veku, ale este nemam vypadky pamati.

autor
Dnes o 14:42
@orisker

Býval som v Bruseli v diplomatickej štvrti, v suteréne boli práčky so sušičkami a nikto nič neriešil.
Na byť v Štokholme som si musel dva týždne počkať, lebo práčke v tom byte práve končila záruka, tak bolo treba nainštalovať novú a nikto nič neriešil.
Býval som v Japonsku v dome s kapsulovým systémom, večer stačilo vyložiť šaty a bielizeň v špeciálnej taške pred bunku a ráno som ich našiel vypraté. Dokonca aj oblek! A nikto nič neriešil.

Spôsob, ktorým užívateľom bytu vyperú šaty, nie je meradlom vyspelosti spoločnosti.

@orisker
Iný kraj, iný mrav. V Austrálii ti úplne normálne prenajmú holo byt, čo je pre našinca šok. Keď tam prídeš, nie je tam práčka, chladnička, postele ani skrine.

simca06022011
Dnes o 15:12
@anonym_bf7561

@simca06022011 moja babka mala vlastnu pracku v dome uz v sesdesiatych rokoch, ked sa narodil moj brat a este sme u nich byvali. Nie automaticku ale Romo so zmykackou. Bola v letnej kuchyni, pralo sa raz za tyzden a pradlo sa plakalo vo vani. Ale kazda domacnost mala vlastnu pracku, nikto nechodil prat do potoka ani nepral pradlo na rumpli v koryte. Nasi mali pracku v byte a to prvy byt dostali v 1964. Automaticku kupili ked som chodila na strednu, asi boli medzi prvymi z celeho panelaku ale mali. V tom panelaku nebola spolocna pracovna, spolocna bola pre cast sidliska, v budove vymenicky, kde bola na poschodi kniznica.
Ano, som stara korcula v dochodkovom veku, ale este nemam vypadky pamati.

@anonym_bf7561 ja nepisem nikde o potokoch :DDD a domoch.. pisem ako to bolo v bytovkach a nie vela ludi pracky nemalo. Zacali postupne si ich ludia kupovat. A nepisem o domoch ani o vybranych rodinach, ktore si to mohli hned dovolit a hned sa k pracke aj dostali. Ale susiarne aj tak vsetci pouzivali, kopa pracok bola aj bez zmykania este, atd... qa to ZE U VAS to tak bolo, neznamena, ze vsade to tak je, rovnako ako vo svajciarsku, azii, afrike, amerike to nema kazda domacnost rovnako. A riesit takuto temu a rozculovat sa ako autorka nad tym, je smiesne :D

simca06022011
Dnes o 15:12
@anonym_01a623

@simca06022011 presne tuto tatramatku sme mali. Vyrabala sa v rokoch 1971-1974. Akoze nechapem, preco pochybujes o tom, co pisem. Myslis, ze by som si vymyslala, ze sme mali pracku v byte? To by som preco akoze robila? Nemam slov🙄🙄

@anonym_01a623 citat sa nauc

procrastique
Dnes o 15:26

Pozdravujem z Fínska, tiež mám práčku a sušičku v prízemí... ( aj keď prípojka/odpad je v kúpelni).

anonym_bf7561
Dnes o 15:36
@simca06022011

@anonym_bf7561 ja nepisem nikde o potokoch :DDD a domoch.. pisem ako to bolo v bytovkach a nie vela ludi pracky nemalo. Zacali postupne si ich ludia kupovat. A nepisem o domoch ani o vybranych rodinach, ktore si to mohli hned dovolit a hned sa k pracke aj dostali. Ale susiarne aj tak vsetci pouzivali, kopa pracok bola aj bez zmykania este, atd... qa to ZE U VAS to tak bolo, neznamena, ze vsade to tak je, rovnako ako vo svajciarsku, azii, afrike, amerike to nema kazda domacnost rovnako. A riesit takuto temu a rozculovat sa ako autorka nad tym, je smiesne :D

@simca06022011 uvedomujes si, ze v sesdesiatych rokoch bola vacsina zien zamestnana, deti od pol roka v jasliach, takze pracka bola beznou sucastou domacnosti, nie luxus. V sesdesiatych rokoch sa uz bytovky si spolocnymi pracovnami nestavali, tie byvali v starsich domoch. Potom sa zacali objavovat az v bytovkach postavenych v osemdesiatych rokoch. Byvala som na sidlisku postavenom v sesdesiatych, potom na dvoch sidliskach, ktore stavali koncom sedemdesiatych a v osemdesiatych. V tych dvoch bytoch sme uz mali aj spolocnu pracovnu a mangel v suterene. V prvom nebola pripojka na pracku, v tom co sme sa do neho stahovali v 1983 uz bola v kupelni pripojka na pracku aj ked sa hadica od automatickej musela hodit do valne 😝 Takze tvoje tvrdenie "a kazdy ste mali pracku, od 60rokov a kazdy vo svojom byte, jasne.." je zalozene len na tvojom dojme o nevybavenosti domacnosti v sesdesiatych rokoch. Pracka, ci uz len pracka a zmykacka samostatne, alebo pracka so zmykackou boli bezne v kazdej domacnosti. Automaticke prisli neskor. Nepralo sa v koryte

namornicka
Dnes o 15:39
@anonym_01a623

@minenkaa no tu hygienicka uderka o chvilu napise, ze by si nikdy neoprali v pracke, kde si pred hodinou pral ostate trenky dedo zo 7meho poschodia

@anonym_01a623 a uderka doplni aj to, ze pusta pracku kazdy den a to by sa asi ostatni obyvatelia bytovky k praniu nedostali 😄

anonym_01a623
Dnes o 15:50
@simca06022011

@anonym_01a623 citat sa nauc

@simca06022011 no moja zlata, ty tu zjavne perlis a nauc sa ty pouzivat cislovky, lebo ich pouzivat rozhodne nevies:
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/2891/

anonym_550df6
Dnes o 15:53

Nedivím sa ti, toto by sa mi nepáčilo. Nedá sa vám presťahovať, kde budete mať svoju pracku v byte?

sisaka
Dnes o 17:55

Ja si myslím, že to, čo je na “západe” nemusí byť automaticky lepšie a je OK priznať, že na Slovensku je to lepšie. Do tejto kategórie patrí aj mať práčku priamo v byte.
Samozrejme všetko sa dá prežiť, prispôsobiť sa, hovorí sa, že človek si zvykne aj na šibenicu… Len nechápem, ako sa tu väčšina tvári, aké je to strašne super, len preto, že to tak majú vo Švajčiarsku. Keby niekto písal, že tak fungujú v Rusku, už by sa tu všetky pohoršovali a fujkali.
Keďže žijem v Kanade, mám skúsenosti aj s verejnými pračovňami (je to cool akurát tak v americkom seriáli, verte mi, čoskoro by vás prestalo baviť chodiť prať mimo domu, šoférovať tam, čakať kým sa uvoľnia práčky, čakať kým sa operie, čakať kým sa uvoľnia sušičky, čakať na vysušenie a popritom dohliadať na povedzme 2 malé deti), aj s pračovňou v suteréne bytovky (tiež nič cool, hlavne, keď máte malé deti a ešte treba mať správny počet a druh mincí, aby ste si mohli oprať a dať sušiť (áno sušiť, aj u nás je sušenie na balkónoch zakazané a ešte zídete dole 10x, lebo všetky pračky sú obsadené a musíte čakať).
Akurát včera som počúvala podcast s Češkou, ktorá sa vidala za Švajčiara a teda podľa opisu, pravidiel a obmedzení na všetko možné, by som radšej žila v tých Čechách

A ešte dodám na záver, že aj v Kanade to už pokročilo a minimálne posledných 20 rokov sa byty stavajú aj s miestom na pračku a sušičku, sú zväčša zavreté v chodbovych skriniach (nie v kúpeľni)

zuzanka.zuzu
Dnes o 18:22

hlásim sa k hygienickej uderke a odpoveď na otázku čo by sme robili by som vyriešila po svojom - v hornbachu kúpila rozdvojku na prívod vody a sifón s 2 odtokmi 🤷😀

anonym_01a623
Dnes o 18:32
@zuzanka.zuzu

hlásim sa k hygienickej uderke a odpoveď na otázku čo by sme robili by som vyriešila po svojom - v hornbachu kúpila rozdvojku na prívod vody a sifón s 2 odtokmi 🤷😀

@zuzanka.zuzu 💪nech zije hygienicka uderka, bez nej by to nebolo ono😁

Strana
z2