icon

Chýbajúca práčka v švajčiarskom byte.

Dnes o 02:09

Veľakrát tu komentujú MK zo Švajčiarska o super živote a obrovských platoch, ale zabudnú napísať, že v mnohých bytoch nemáte ani práčku a musíte ísť do pivnice do spoločnej práčovne, ako kedysi na Slovensku. Idete si vyprať, ale tým, že je to Švajčiarsko, samozrejme, všetko musí byť presne podľa plánu a rozpisu – nie hocikedy, keď sa vám zachce. 😄
A teraz nehovorím o sociálnych bytoch, ale o bytoch v Zürichu, za ktoré platíte pokojne 3 000 € mesačne.

Strana
z3
anonym_01a623
Dnes o 04:12

@anonym_autor na Slovensku sa kedysi nechodilo do spolocnych pracovni, ale do potoka. A pracovne su v niektorych krajinach bezna vec.

anonym_700a23
Dnes o 04:56

@anonym_autor tak dobre

guudy
Dnes o 04:56

@anonym_autor A co teraz? V niektorych vyspelych EU krajinach obchody zatvaraju v nedelu naobed. V niektorych krajinach je pri prenajmoch zvyk mat vlastnu kuchynsku linku a pri stahovani ju brat do dalsieho prenajmu. Cize sa dalej prenajima bez kuchynskej linky. Bezne su obmedzenia na hluk.
Su to zvyky danych krajin…

minenkaa
Dnes o 05:07

@anonym_autor a čo je na tom zvláštne ,ľudom už vadí fakt všetko

anonym_b04018
Dnes o 05:13

A čo si tým chcel/chcela povedať?
Môj syn žije v čechách a tiež v tom bytovom dome kde žije nemajú v bytoch práčku, ale iba spoločné v práčovni.

cutespider
Dnes o 05:36

Majú to super, nikoho nerušia (pri praní v nevhodnom čase), práčka im nezaberá miesto v byte, nemusia ju vynášať po schodoch (keď sa pokazí) a nikoho s ňou nevytopia.

martinmmartin
Dnes o 05:43

Potvrdzujem - super system . Mas v pracovni profi pracku, udrziavana je zo spolocnych poplatkov. Je tam booking system a nikto nemusi obchadzat pracku so susickou doma

anonym_01a623
Dnes o 05:47
@minenkaa

@anonym_autor a čo je na tom zvláštne ,ľudom už vadí fakt všetko

@minenkaa no tu hygienicka uderka o chvilu napise, ze by si nikdy neoprali v pracke, kde si pred hodinou pral ostate trenky dedo zo 7meho poschodia

minenkaa
Dnes o 05:51

Ja len k tomuto ešte,už ja keď som bola mala,sme mali v baraku pračovňu a veľa ľudí si pralo len v nej ,bol na to presne systém ,zapísali kto kedy a o ktorej a chodilo sa tam prať a sušiť pradlo v sušiarne

anonym_d2f572
Dnes o 05:51
@cutespider

Majú to super, nikoho nerušia (pri praní v nevhodnom čase), práčka im nezaberá miesto v byte, nemusia ju vynášať po schodoch (keď sa pokazí) a nikoho s ňou nevytopia.

@cutespider tak teraz behaju s kazdym kosom pradla hore dole po schodoch 😀 A vies o tom ze ked kupis pracku, tak je bezne ze tu ju aj dovezu a staru odvezu?

cutespider
Dnes o 06:11
@anonym_d2f572

@cutespider tak teraz behaju s kazdym kosom pradla hore dole po schodoch 😀 A vies o tom ze ked kupis pracku, tak je bezne ze tu ju aj dovezu a staru odvezu?

@anonym_d2f572, toto je ďalšia výhoda, kvôli lenivosti, aby nemuseli chodiť často, môžu prať väčšie množstvo naraz - čo je šetrí vodu a elektrinu. Dovoz a odvoz je služba, za ktorú treba zaplatiť.

sissy27
Dnes o 06:12

@anonym_autor ked som zila v zahranici, tak to presne takto fungovalo - spolocna pracovna. A za mna to bolo super, nikto nemusel kupovat pracku a susicku, nezaberalo to doma miesto, nemusela som riesit pripadne opravy. Akurat sme nemali harmonogram, mohla som ist kedykolvek. Boli tam tusim 4 pracky a 4 susicky, takze nikdy sa mi nestalo, ze by nebolo volne. Dokonca aj prasok a avivaz sa dali kupit v automate.
Takze vobec to nie je zle riesenie.

anonym_c15154
Dnes o 06:28

@anonym_autor ďakujem za info

mogaa
Dnes o 07:30

@anonym_autor ale veď ak to vadí tomu kto si byt prenajme, nech si kúpi svoju.....ak je byt v prenájme, tak nechcú zrejme investovať do svojej a načo aj ak je v dome práčovňa....aj tu na Slovensku natrafíš že prenajímajú holobyt alebo byt bez pračky - ale veď nájomca o tom vie a prinesie si svoju....

anonym_650280
Dnes o 08:04

@anonym_autor mne by vadilo prat gatky kde sa predtym prali susedove trenky 🤔

anonym_76a54e
Dnes o 08:08

Porovnávať Slovensko so Švajčiarskom 😂😂😂😂to nemyslíš vážne toto . Oni sú úplne inde vo všetkom, či zdravotníctvo, školstvo, naša životná úroveň sa k nim ani len nepriblížuje!!!

anonym_bf7561
Dnes o 08:14

@anonym_autor prekvapim ta, v KE teraz sprevadzkovali dom s najomnymi bytmi, je ich tam niekolko stoviek a ani oni nemaju pracky v bytoch. Chodia prat do verejnej pracovne vo vedlajsom OC. Chodia tam prat aj studaci z nedalekych internatov, aj obyvatelia z okolitych bytoviek ked potrebuju pracku na 10 - 15 kil. A nikomu to nepride divne. Vo velkych mestach sa uz celkom bezne objavuju verejne pracovne aj na Slovensku.
My sme chodili prat do verejnej pracovne kym fungovala, hlavne postelne a to sme mali pracku doma. Keby fungovala aj dnes, bez problemov tam chodim. Miesto 4 varok s postelnym by som vsetko nahadzala do jednej varky, po hodine a pol by som sa tam zastavila, prehadzala do susicky a po hodine by som si vyzdvihla suche pradlo, ktore by som len odlozila do skrine. Medzicasom sa da spravit vela veci.
A este si spomen na rozne filny natocene v USA, tam sa tiez mnoho pribehov odohrava vo verejnych pracovniach, v bytoch pracka bezna nie je.

svetlonos
Dnes o 09:50
@anonym_bf7561

@anonym_autor prekvapim ta, v KE teraz sprevadzkovali dom s najomnymi bytmi, je ich tam niekolko stoviek a ani oni nemaju pracky v bytoch. Chodia prat do verejnej pracovne vo vedlajsom OC. Chodia tam prat aj studaci z nedalekych internatov, aj obyvatelia z okolitych bytoviek ked potrebuju pracku na 10 - 15 kil. A nikomu to nepride divne. Vo velkych mestach sa uz celkom bezne objavuju verejne pracovne aj na Slovensku.
My sme chodili prat do verejnej pracovne kym fungovala, hlavne postelne a to sme mali pracku doma. Keby fungovala aj dnes, bez problemov tam chodim. Miesto 4 varok s postelnym by som vsetko nahadzala do jednej varky, po hodine a pol by som sa tam zastavila, prehadzala do susicky a po hodine by som si vyzdvihla suche pradlo, ktore by som len odlozila do skrine. Medzicasom sa da spravit vela veci.
A este si spomen na rozne filny natocene v USA, tam sa tiez mnoho pribehov odohrava vo verejnych pracovniach, v bytoch pracka bezna nie je.

@anonym_bf7561
To musí byť super s bytom na 4 poschodí bez výťahu. Už sa teším na tých 15 kg prádla 😁.
My sme tak boli pár km Rat, čakali sme na práčku a museli sme ísť hodinu autom, keďže v našom okolí nič také nebolo 🙂.

svetlonos
Dnes o 10:02

@anonym_autor
A bráni ti niečo kúpiť si novú, či kde je problém? A teda pokiaľ si máme naliať čistého vína o živote vo Švajčiarsku - vôbec nie je prívetivý pre rodiny s deťmi. Matka hybaj do roboty od ledva 3mesacnrho bábätká a prvé roky robí len kôli udržaniu práce, keďže plat ide na jasle, škôlky. A že porodí dieťa aby ho dala do výchovy od bábätka cudzím ľuďom? To je parádny mega sociálny experiment!
Vykašľať sa im na ich super Standard. Sú krajiny, kde sa žije omnoho lepšie a aj s dôrazom na rodinu. Nie trhať pomaly novorodenca od matky.
Veď to je ako kedysi v dobe, keď dojky odkladali svoje deti kade tade a po roku dúfali, že to ich prežije kým oni kojili cudzie deti aby (mozno svoje ak prežili) mali za čo vychovať!)
Tu ho síce síce vidia denne ale je to málo a ano narozdiel od minulosti dieťa prežije. Hrôza des! Za mňa toto nie je pokrok ale krok späť.
Ale dobre, poďme sa tváriť aké si tieto štáty super pokrokové.
To b porovnaní s týmto zlaté Slovensko!

autor
Dnes o 10:48
@svetlonos

@anonym_autor
A bráni ti niečo kúpiť si novú, či kde je problém? A teda pokiaľ si máme naliať čistého vína o živote vo Švajčiarsku - vôbec nie je prívetivý pre rodiny s deťmi. Matka hybaj do roboty od ledva 3mesacnrho bábätká a prvé roky robí len kôli udržaniu práce, keďže plat ide na jasle, škôlky. A že porodí dieťa aby ho dala do výchovy od bábätka cudzím ľuďom? To je parádny mega sociálny experiment!
Vykašľať sa im na ich super Standard. Sú krajiny, kde sa žije omnoho lepšie a aj s dôrazom na rodinu. Nie trhať pomaly novorodenca od matky.
Veď to je ako kedysi v dobe, keď dojky odkladali svoje deti kade tade a po roku dúfali, že to ich prežije kým oni kojili cudzie deti aby (mozno svoje ak prežili) mali za čo vychovať!)
Tu ho síce síce vidia denne ale je to málo a ano narozdiel od minulosti dieťa prežije. Hrôza des! Za mňa toto nie je pokrok ale krok späť.
Ale dobre, poďme sa tváriť aké si tieto štáty super pokrokové.
To b porovnaní s týmto zlaté Slovensko!

@svetlonos
Ja ťa rozumiem, na Slovensku niektorí stále nechápu, že do cudzieho bytu si nemôžeš len tak dať práčku, keď tam na ňu nie je pripravená ani inštalácia, ani miesto. Ale samozrejme, na Slovensku by sa to vyriešilo po našom – prebúrať pol bytu, nejako natiahnuť vodu, odpad a elektriku a potom sa tváriť, že takto to bolo od začiatku. 😂
Takže nie, práčku si tam jednoducho nekúpiš a nenainštaluješ.
A k tým deťom – nejako máš popletenú históriu aj tie dojky. Ja som dieťa Československa za socializmu a tiež ma mama nechala v jasliach a potom v škôlke. A prežila som to bez ujmy. 😂

autor
Dnes o 11:10
@anonym_bf7561

@anonym_bf7561
Takže pracujem v kancelárii, mám slušné oblečenie a rovnako aj deti. Idem hodit detské veci do práčky a zrazu vidím, ako z nej montér vyťahuje svoje krásne oprané, olejové montérky. No čo už, veď práčka je predsa spoločná pre všetkých. 😂

svetlonos
Dnes o 11:14
@anonym_autor

@svetlonos
Ja ťa rozumiem, na Slovensku niektorí stále nechápu, že do cudzieho bytu si nemôžeš len tak dať práčku, keď tam na ňu nie je pripravená ani inštalácia, ani miesto. Ale samozrejme, na Slovensku by sa to vyriešilo po našom – prebúrať pol bytu, nejako natiahnuť vodu, odpad a elektriku a potom sa tváriť, že takto to bolo od začiatku. 😂
Takže nie, práčku si tam jednoducho nekúpiš a nenainštaluješ.
A k tým deťom – nejako máš popletenú históriu aj tie dojky. Ja som dieťa Československa za socializmu a tiež ma mama nechala v jasliach a potom v škôlke. A prežila som to bez ujmy. 😂

@anonym_autor
Vidíš, a ja som jasle neznášala. Viem, mnohí neveria, že sa to takým malým dá pamätať, ale dá. A áno kedysi to tak bolo na Sk, dnes už nie. A Boze chrám, nič proti mamám na Sk, ktoré musia ísť hneď robiť alebo zistili, že to nezvládajú s dieťaťom a idú radšej robiť. V Tom prípade je to pre dieťa lepšie riešenie. Ale vysvetli mi prosím ťa aký má zmysel mať tie deti, keď sa po troch mesiacoch strčia cudzím? Pre mňa z tohoto dôvodu Švajčiarsko neprichádzalo do úvahy napríklad, i keď je tam krásne. Žijú tam dve známe a tiež z tohoto systému nie sú zrovna nadšene. Ja žiť tam buď nemám dieťa alebo odídem.
A históriu nemám popletené, pozri si to. Nie je to úplne rovnaké ale podobne. Ak ťa jedna známa, musí ísť do práce ale ostane jej úplne smiešna suma z výplaty po vyplatení jaslí. Išla to len kôli tomu, aby si prácu udržala.
Veď nech robí ako chce kazdy.

sense
Dnes o 11:24

Vystriedala som 3 byty vo Svajciarsku. Iba v jednom bola spolocna pracovna. Fungoval n'a principe dva poldni v tyždni. V sobotu kto prv prisiel ten oral. Dve velke pracky sve susiscky. Kluc na Elektriku k bytu. Ziaden problem. V dal som byte sme Mali svoju pracovnu. Prala so kedy som chcela. Teraz mame vlastny byt a hoci n'a Projekte bola pracka a susicka v byte tak jednu z dvoch picnic sme prerobili na pracovnu.
Osobne nevidim kde je problem. V CH je prakticky vsetko ine ako na SVK. Nieco lepsie, nieco menej.

sense
Dnes o 11:31
@anonym_autor

@anonym_bf7561
Takže pracujem v kancelárii, mám slušné oblečenie a rovnako aj deti. Idem hodit detské veci do práčky a zrazu vidím, ako z nej montér vyťahuje svoje krásne oprané, olejové montérky. No čo už, veď práčka je predsa spoločná pre všetkých. 😂

@guudy veru v takom CH niektore Kanton uz v sobotu o 16.00 a v nedeli zavrete a zijeme
@anonym_autor zas taky obycajne monter si byt v Zürich za 3tis tazko dovoli platit.
A teda ešte k pracke, čo take staty kde nemas ani tu spolocnu pracku na bytovku ale chodis prat do verejnych pracovni

katkazatka
Dnes o 11:31

A?

anonym_95064c
Dnes o 11:35

@anonym_autor je ho uplne bezne aj vo Svedsku, mne by vadilo, ze si nemozem oprat, kedy chcem...

mandzula
Dnes o 11:35

Super, mas svoju pracku, blahozelame ti k tomuto zivotnemu uspechu.

anonym_eb7835
Dnes o 11:44

Všetkým obdivovateľom západu prajem pekné bývanie v prenajatom byte a pranie vecí v spoločnej práčke. Ja budem radšej naďalej bývať vo svojom a prať na vlastnej. Práčka ani sušička mi doma vobec nezavádzajú, priestoru mám dosť a mám aj určité životné štandardy, ktoré nechcem znižovať.

mandzula
Dnes o 11:48
@anonym_eb7835

Všetkým obdivovateľom západu prajem pekné bývanie v prenajatom byte a pranie vecí v spoločnej práčke. Ja budem radšej naďalej bývať vo svojom a prať na vlastnej. Práčka ani sušička mi doma vobec nezavádzajú, priestoru mám dosť a mám aj určité životné štandardy, ktoré nechcem znižovať.

@anonym_eb7835 Pises to, ako keby ti pred domom stala dodavka a dvaja urasteni chlapi, ktori ta chcu nasilu uniest niekam, kde musis prat v pracovni.

anonym_4b58b0
Dnes o 11:55
@minenkaa

Ja len k tomuto ešte,už ja keď som bola mala,sme mali v baraku pračovňu a veľa ľudí si pralo len v nej ,bol na to presne systém ,zapísali kto kedy a o ktorej a chodilo sa tam prať a sušiť pradlo v sušiarne

@minenkaa na tú sušiareň sa pamätám, ako mi z nej mizli veci😁 jedna jediná rodina neprisposobivych v celom paneláku a just v našom vchode 🙂

Strana
z3