Existujú pracovné listy od 1,5 roka?
Ahojte. Chcela by som sa viac venovat dcerke co sa tyka vzdelavsnia. Existuju nejake pracovne lusty od 1.5 roka?vdaka ☺
@mysickamys joooj teraz každý chce na všetko materiály😅 Zoberiem obrázkovú knižku alebo čokoľvek napr. o psíkovi, poviem alebo prečítam dieťatku krátku rozprávku o psíkovi, pri čom mu ukazujem obrázky psíka na udržanie pozornosti, ak máme hračku psíka zoberieme k čítaniu aj jeho /rozvoj slovnej zásoby/, potom sa vyberieme na vychádzku pohľadať psíkov, upozorním dieťa na psíkov, ktorých stretneme a ak dieťa samé upozorní na nejakého pochválim ho, ak psíka môžeme pohladkať dovolíme to /rozvoj logického myslenia, pozornosti, rozvoj dotykových vnemov/, po príchode domov si pripravím papier, niečo na kreslenie a spoločne nakreslíme jednoduchého psíka - dieťa "pomáha", napr. nakreslí očko, opakuje po mne časti tela psíka, ktoré vie povedať, alebo ich ukazuje na sebe /rozvoj komunikácie, jemnej motoriky, koordinácia oko-ruka, rozvoj farebného cítenia/. Nakoniec sa zahráme na psíkov - chodíme po štyroch a štekáme ako psík, alebo urobím psíka ja a dieťatko ma hladká, naháňa a pod. /zlepšovanie koordinácie pohybov a telesných aktivít, rozvoj poznatkového spektra/. Kvantum podnetov a dosiahnutých cieľov môžeme dosiahnuť z čohokoľvek z prirodzeného prostredia okolo nás, len treba byť kreatívny a načúvať a vnímať potreby dieťatka, netreba žiadne špeciálne pomôcky, ani podklady.
@mysickamys ja si nemyslím, že na učenie farieb potrebuješ pracovný list na maľovanie. ja som svoje deti učila farby na konkrétnych príkladoch, kreslila som a hovorila podaj mi slniečkovú, trávičkovú, nebovú a popritom opakovala, žltá, slniečková ako slniečko, potom len slniečková a potom len žltá. A takto som všetko pomenuvávala, takisto tvary, zvieratká, ukáž hava, ako robí? Hav, hav, cica - mňau a neskôr to už bol pes, mačka, ale Tvoja dcérka je ešte malá, to chce čas
@mysickamys k tym farbam... to je prave to co som ti pisala - ze dieta sa vyvija skokovo, vo fazach... ma fazu ze rozvija len motoriku a bude sa ti zdat ze zaostava recovo, alebo naopak - len ono na vsetko potrebuje cas...
ja zial co vidim niektore premotivovane mamicky tak ich deti su velakrat vo veku okolo 4-5 rokov pomaly nezvladnutelne☹ stale hladajuce nove a nove podnety a vlastne nic ich nevie zaujat na dlhsie☹ ti dam len priklad mojej dcery - extremne narocne dievcatko plynule rozpravajuce v 16tich mesiacoch - farby zvladla az v 4roch rokoch - intuitivne rozoznavala farby ale vedome nie, v 4roch to zrazu samo prislo... mne to pride ako ucenie na nocnik - mozes sa s dietatom trapit rok, dva lebo susedovie uz vie, ale tvoje pokial nie je pripravene tak to bude obojstranne trapenie - ked pripravene bude tak celu zalezitost uzavriest za 2-3 dni k spokojnosti oboch stran...
@mysickamys Nie len, ze kazdy si pod tym predstavi nieco ine,ale kazdy pozna teba a tvoje dieta lepsie ako ty sama 😖 a este ti tu budu rozpravat co mozes a nemozes so svojim vlastnym dietatom robit a v akom veku 😝
@dai vdaka! Mas pravdu, ze vyvoj je fazovy lebo vidim to na dcerke, ze je vekmi sikovna na jemnu motoriku, uplne suverenne vhaduje veci do nadoby, na šnurku navlieka nastrihanu slamku, cez sitko prestrkuje šparatko...ale teda chcela som vyskusat aj ine veci s nou.
Asi som zle nazvala ,,pracovny list,, a chcela som len napady. Pretoze nesetrim ani cerstvym vzduchom, hrame sa s hlinou, šiškami, spoznavame materialy...v ziadnom pripade som nemyslela sediet nad knihami a nutiť 😉
no vsetko uzitocne som si z tejto diskusie vzala... a co tu uz kto napise nech sa paci 😉
@mysickamys podla toho co pises mam ja pocit ze robis az az v danom veku - mozno naozaj jej dopriat ten osobny priestor - kedy ty s nou nebudes, nechat ju robit samu co chce , len teda kontrolovat aby si neublizila🙂 plus tu bol napad zapajat ju do normalneho zivota domacnosti - moj syn miloval so mnou zametat, vysavat, cokolvek🙂
na ucenie farieb je teraz prilezitosti dost - kukni von oknom - kazdy list ina farba, tekvice, kvety, do aleluja... moji so mnou v 1,5r varili - davali muku do hrnceka, miesali, cesto valkali... to 1,5r dietatu podla mna da viac, ako cielene sa ucit z materialov. na rozpravanie staci akakolvek obrazkova knizka a vypravat o kazdom obrazku. hlavne nenutit a neprehanat. nechat dieta aj byt same - babovku v piesku si dokaze aj same spravit, aj pozbierat par listov zo zeme bez toho aby mamka stale za zadkom chodila 🙂
@xstelinka usmejem sa ☺kolko ludi tolko chuti.
@mysickamys este jedna mala poznamka, ale v dobrom!!!! Ja som sa takto venovala svojej dcere, je veeelmi sikovna. Ale... casto ma ku vsekemu potrebuje a nechce sa ani na chvilku hrat sama... a to ma 5 a ja toho mam akurat tak dost, že nemam ani chvilku pre seba. Takze syna nechavam trocha na vyuku zivotom.. 🙂
@kladina moze byt. Dam na to pozor. Niekedy len tak sedim na gauci, pijem kavu a ona si listuje knizku, ak najdr pokladnicku tak hadze do nej žetoniky..prinesie babiku, mojka sa s nou..ja sa na nu len pozeram. Tak zatial asi v pohode..uvidim dalej ☺
😂
mozno by ti stacilo zbehnut do kniznice vziat si nejake knihy o vzdelavani deti, o vychove deti nastudovat jednotlive vekove obdobia a hned budes v obraze co v akom veku deti maju/mali by vediet/ich zaujima a to co este u vas nie je aktualne tak mozes doplnat a nie zbytocne klabosit na konovi, mozno nieco ovlada o 1/2-rok vyssie ale v inom moze byt zasa o 1/2 roka pozadu tak toto mozete trenovat a neskor zasa najdes inu aktivitu a hlavne prisposobovat ju rocnym obdobiam
@mysickamys ahoj, môj syn od cca 1,5 roka listoval knižky, on chcel počítať, poznal farby, rozprávať začal keď išiel do škôlky ako 3 ročný a teraz je druhák, poviem knihy nechce ani čítať, čítať vie ale nebude. počítať nebude lebo na čo keď.
ja som čítala jeden článok rozhovor so psychogom a povedal jednu vetu - rodičia sa snažia svojmu dieťaťu vyplniť každú sekundu svojho dieťaťa a to je chyba, dieťa keď sa nudí je dobre.
@kacena4 mudre! Vdaka!
@mysickamys ked nieco nazves pracovny list, ludia pochopia pracovny list nie knihu ani noviny. Ale dam ti jeden tip. Prelistuj uvidis. http://www.martinus.sk/?uItem=34935
@lalinko2010 To je fakt, vtedy si deti musia samé vymyslieť čo budú robiť a rozvíjajú si kreativitu a všetko. Nevravím, že sa rodič nemá venovať ale tak ako so všetkým, netreba to preháňať
nechaj ho byt dietatom. musi sa aj sam zahrat nie len stale nieco robit. neter ma 2 a hraje sa krizom krazom so vsetkym.
kup malovanku alebo staci obycajny papier 6 pasteliek a kresli a pomenuvaj ... chod von a menuj auto bicykel zvieratka ... stavajte kocky lego puzzle
@limoncino s tym aj suhlasim. my ked sme mali to take lego pamatam ze sme domy z toho stavali alebo pamatam ze kocik na babiky bol taky vozik na kolieska 😀
súčasný trend, ked rodičia deťom "zmysluplne" vypĺňajú každú minútu má veľký dopad na ich samostatnosť. Dieťa sa musí aj nudiť, aby mohlo samo objavovať, rozvíjať svoje kognitívne schopnosti, nájsť samo seba, hrať sa tvorivo, premeniť bežnú vec na hračku ... takže je fajn, ak sa mama dieťaťu venuje, no pracovné listy v 1,5 roku je priskoro, aj v 3 rokoch je to priskoro...
Obrázkové knižky sú fajn, aj nejaké bežné omalovánky + vhodné pastelky, bežné veci, ktoré sme mali aj my, skladačky, drevené kocky, puzzle, možno LEGO Duplo, zvukové hračky - no nie tie elektronické, čo vyhrávajú 1 melódiu dookola, no skôr tamburína, bubienok, xylofón...
A vo vlastnom záujme, treba dieťa naučiť pohrať sa aj samé ... lebo potom sa matky idú zblázniť, že sa nikam nepohnú, dieťa 5 minút nevydrží sa hrať samostatne.
Normalne nechapem z niektorych reakcii,akokeby si s malou chcela ist pocitat priklady z matiky alebo co..
Tak ja mam take ,,premotivovane"dieta doma.do jej dvoch rokov sme byvali u svokrovcov,tak som mala chut a cas ,,prehnane"sa malej venovat,ale ju vsetko velmi zaujimalo a bavilo okolo cisiel,pismeniek atd,ma 3 roky a nebudem radsej pisat,co vsetko vie,neviem co bude robit v prvej triede,viem aj,ze to nie je dobre,ze vie toho tolko kolko vie,ale tomu sa neda zabranit,ona sa to nauci aj sama,bavi ju to.ked sme sa stahovali do svojho,mala som obavy,ako s nou budem fungovat,ked bola zvyknuta,ze sa jej nonstop niekto venoval(co sa mne nepacilo).
A vsetko uplne super,dokonale,normalne som bola v soku,prve dva tyzdne som o malej ani nevedela..
U mojej dcerky neexistuje,ze by sa nudila,to sa este nikdy nestalo,od tych 2 rokov sa vie sama krasne hrat.miluje knizky,vie kopu kniziek celych naspamat,ma uplne perfektnu pamat,dufam,ze jej to vydrzi do skoly.
Ked ideme napr.do banky,k lekarovi atd,ona si tam pozbiera letaciky,sadne si a ,,cita" si.zahrala by sa aj v prazdnej izbe bez nicoho:D raz ked isla spat,nemala ziadne hracky po ruke,tak si len obzerala svoje kvietkove leginy a rozpravala si ,,toto je ocko kvietok,maminka kvietok..":D vsetko ju do detailu zaujima,co je niekedy aj skor starost ako radost,lebo odpovedat na tie miliony otazok,na ktore sama nepoznam odpoved🙂..casto si lahne na postel,vedla seba nachysta aj 7 kniziek a hodinu si ,,cita".na druhej strane su ine veci,v ktorych zaostava,ako obliekanie a pod.
a viete,co trapi viac mna?nepoznam osobne ani jednu mamicku,ktora by sa tak viac dietatu venovala,ale takych,ktore na zabavenie dietata potrebuju telku a tablet je kopa a popravde z niektorych pripadov som az v soku.nedavno dovolenkova sezona,na fb fotky deti v autach,namontovane tablety pred sebou a sluchadla na usiach.sesternicin maly takto cumel do tabletu 6 hodin cesty.pre mna nieco nepochopitelne,nepredstavitelne.znami nalozia dieta do auta a hned mu pustia tablet,lebo by cestu asi neprezilo.tak my sme isli domov z chorvatska a moja mala si vystacila s jednym vejarom,blikajucou klucenkou a 3 knizkami.nebudem sa hrat na svatu,ze by moja nepozerala telku alebo co,ale ked sme isli na dovolenku vobec ma nenapadlo nejak riesit rozpravky do tabletu alebo co.zobrala som jej par hraciek a kniziek,aj to hracky ostali nedotknute,pretoze sa zabavila aj bez nich.
jaaaaj.. niektore komentare na zaplakanie (ci zavidenie)
mila @mysickamys ja by som ti len rada napisala ze ak mas chut sa dalej venovat dcerke nenechaj sa odradit🙂
nejdem pisat co vsetko vedel moj syn v 1.5r a co vie teraz (coskoro 4.5r)..aby to nevyzeralo ako chvalenie sa..ale len ti napisem ze ja uz ked som.bola doma na tej rd s nim..mala som pocit ze ho aj chcem nieco naucit..bie ken tak nechat ho hrat a demolovat a pod..ale aj pekne vychovavat..aj venoavt sa..a jasne ze x hodin denne sme aj vonku travili..neboj sa toho..rob ako citis... moj je plne samostatná jednotka..a vie sa aj velmi velmi vela hrat sam..a zmysluplne a aj kreativne napriek tomu ze som sa mu ja vela venovala ked bol mensi 🙂
mne pomohlo sledovat super skupinku na mk o detskych knihach..fakt dobre typy..a aj skupinu o montessori..super inspiracie...a podla povahy dietata a obdobia sme si co to vzali a praktizovali+)
S takymto dietatkom treba manipulovat, skladat kocky, vkladat predmety do otvorov, gulat loptu, citat kratke basnicky, spievat, tancovat, tlieskat, rytmizovat, rozvijat rec, hrat sa s prstovymi farbami, niektore uz mozno zvladnu krcit ci trhat papier, triedit kocky podla tvaru ci stipce podla farby, chodit von 🙂 lozit, behat, skakat, ucit sa socialnym zrucnostiam, pomahat pri prezliekani (aktivne spolupracovat), ucit sa papat sam lyzicou, pit z pohara, nadvazovat vztahy s inymi detmi, pozicat hracku, .......
Na pracovne listy je este cas 😉
Teda ako ucitelka v skolke som sa stretla uz s hocicim, ale toto prekonalo vsetko :joy Mila pani, naucte svoje dieta zakladom a venujte sa mu! Pracovne listy su az od troch rokov a z vlastnej skusenosti vam mozem povedat, ze ani trojrocni pri tom nedokazu obsediet