icon

Ako efektívne čistiť retro vianočný stromček?

9gabi9
1. jan 2026

Ahojte.
Dostala som do daruj tento krásny vianočný stromček, ktorý mi pripomína moje detstvo 🤗
Chcem ho trošku zreparovat (mám na to rok 😁). Vie mi niekto poradiť, akým čistiacim prípravkom môžem čistiť tento typ kovu? Aby som ho nezničila, nezčernal a tak, bolo by mi to veľmi ľúto.
Vopred ďakujem 🙏

Ako efektívne čistiť retro vianočný stromček?
ivicatolic
1. jan 2026

@9gabi9 ale to je ozaj krásny kúsok, milujem retro 😊👍👍

rachel36a
1. jan 2026

@9gabi9 radšej ničím, ja som sa pokúsila ten spodok q zbytočne som ho poškodila...jedine co robím keď je od vosku, tak ho zalejem horúcou vodou a utriem vosk

viestta
1. jan 2026

Je to mosadzny plech, v obchodch s farbami zozenies lestiacu pastu na mosadz. Vylestit ho vylestis, ale potom ho treba nakonzervovat a neviem ci sa dostanes k vosku, ktory pouzivaju profesionali.

9gabi9
autor
1. jan 2026
@viestta

Je to mosadzny plech, v obchodch s farbami zozenies lestiacu pastu na mosadz. Vylestit ho vylestis, ale potom ho treba nakonzervovat a neviem ci sa dostanes k vosku, ktory pouzivaju profesionali.

@rachel36a
@viestta
Čiže len mokrou handričkou s teplou vodou? To neuškodí?

rachel36a
1. jan 2026
@9gabi9

@rachel36a
@viestta

@9gabi9 dala som do misky, zaliala horúcou vodou a keď sa vosk roztopil tak zotrela som papierovým obruskom

9gabi9
autor
1. jan 2026
@rachel36a

@9gabi9 dala som do misky, zaliala horúcou vodou a keď sa vosk roztopil tak zotrela som papierovým obruskom

@rachel36a ďakujem

viestta
1. jan 2026
@9gabi9

@rachel36a
@viestta

@9gabi9 lestiacu pastu na mosadz pisem, nie mokru handru

atikab
1. jan 2026

@9gabi9 výrobca uvádza, ze čistiť sitolom

atikab
1. jan 2026
zuzana76
1. jan 2026
@9gabi9

@rachel36a ďakujem

@9gabi9 bud ten Sidol alebo toto https://allegro.sk/produkt/leuchtturm-cistic-na..., inak ja som cistila taku mosadnu vazu aj vlhcenymi utierkami a vycistilo to.

ekira1
2. jan 2026

S čistením to moc nepreháňaj, to je len mosadzná patina, aby si ju nedala čistením dole. Anjelské zvonenia sú z leštenej ocele, zlaté majú iba patinu.