icon

Čo robiť, keď mop po uschnutí zapácha?

rado_sa_stalo
26. sep 2026

Nechala som po umývaní návlek na mope a úplne som naň zabudla. Keď som ho potom dala dole, strašne zapáchal.
Skúšala som ho vyprať, ale ten pach tam stále trochu ostal. Má ešte zmysel skúšať niečo ďalšie, alebo už kúpiť len nový?

minenkaa
•
26. sep 2026

Ako si oprala ,v práčke na 60°?

anonym_3edee7
•
26. sep 2026

Oprať s octom na vyššom stupni

ajsha123
•
26. sep 2026

@rado_sa_stalo ak je už veľmi opotrebovany, vyhoď. Ak novší, vyprať na 60 buď s octom, alebo ja zvyknem vopred na niekoľko hodín namočiť veci do Sanytol na pranie (samozrejme Sanytol plus voda a do toho to prádlo).

anonym_e22467
•
26. sep 2026

Ja periem vsetky handry a mopy na 90

rado_sa_stalo
autor
•
26. sep 2026
@minenkaa

Ako si oprala ,v práčke na 60°?

@minenkaa Iba na 40tke :-/

anonym_09b91d
•
26. sep 2026

40ka je malo.. min. 60ka na take spinave veci.. a ten Sanytol alebo ocot je skvela volba

minenkaa
•
26. sep 2026
@rado_sa_stalo

@minenkaa Iba na 40tke :-/

@rado_sa_stalo a máš odpoved

anonym_e39030
•
26. sep 2026

Přehled od AI
Zápach z mopu po vypraní spôsobujú baktérie a pleseň, ktoré zostali hlboko vo vláknach kvôli nedostatočnej dezinfekcii alebo pomalému schnutiu. Bežný prací prostriedok a nízka teplota totiž mastnotu a mikróby iba obalia, ale nezničia. [1, 2, 3, 4]
Smradľavého mopu sa zbavíte pomocou nasledujúcich overených postupov:
1. Šokový kúpeľ (Najúčinnejšia domáca metóda)
Predtým, než mop znova hodíte do práčky, namočte ho do likvidačného roztoku:
• Ocot a sóda bikarbóna: Do vedra s horúcou vodou nalejte 1 až 2 hrnčeky bieleho octu a prisypte pol hrnčeka sódy bikarbóny. Mop v ňom nechajte ponorený aspoň 1 až 2 hodiny. Ocot neutralizuje pachy a sóda uvoľní zažratú mastnotu. [1, 2, 3, 4]
• Alternatíva so Savom: Ak má mop silný hnilobný zápach, namočte ho do studenej vody s trochou chlórového dezinfekčného prostriedku (napr. Savo) na 20–30 minút. Pozor: Chlór môže oslabiť mikrovlákna, preto tento postup neopakujte po každom upratovaní. [1, 2, 3]
2. Správne pranie v práčke
Po kúpeli vyperte návlek v práčke, ale držte sa týchto pravidiel:
• Teplota minimálne 60 °C: Nižšie teploty (napr. 40 °C) baktérie nezabijú. Ak to materiál mopu dovoľuje, použite 60 °C až 90 °C. [1]
• Pridajte dezinfekciu na bielizeň: Namiesto bežného gélu použite radšej prací prášok a do zásobníka pridajte špeciálnu dezinfekciu na textil.
• ❌ Nikdy nepoužívajte aviváž: Aviváž obalí vlákna mopu neviditeľným filmom. Mop potom stráca schopnosť sať vodu a uzamyká v sebe nečistoty a zápach. [1, 2]
3. Kľúčový krok: Rýchle sušenie
Zápach sa najčastejšie vracia vtedy, ak mop po vypraní schne príliš pomaly (napríklad zostane zatvorený v tmavom kumbále alebo položený na vedre). [1, 2]
• Mop po vypraní ihneď vyveste na dobre vetrané miesto, ideálne na slnko alebo radiátor.
• Musí uschnúť úplne „na kosť“ predtým, než ho odložíte. [1, 2, 3]

sisska96
•
26. sep 2026

Vyskúšaj so sanytolom, ten zničí baktérie. Ak stále bude smrdieť, vymeň

eduska
•
26. sep 2026

Tiez periem na 90. A mam 3 handry na mop. Vzdy ich necham vysusit (vonku alebo na radiatore) a ked sa mi nazbieraju periem. Nikdy nesmrdeli.