icon

Čo robiť, keď prádlo zo sušičky kope?

11. sep 2026

Ahojte. Keď vyberám veci zo sušičky, niektoré kúsky sú tak nabité, že pri dotyku normálne dostanem malú ranu a všetko sa na seba lepí. Najhoršie sú asi syntetické tričká a mikiny.
Dá sa s tým niečo spraviť pri sušení, aby sa toľko nenabíjalo? Alebo už pri praní niečo antistatické pridať?

anonym_74ef66
11. sep 2026

Nekupovať syntetické veci

jimmyy128
11. sep 2026

anonym_74ef66 ma kus pravdy v tom, ze synteticke veci sa nabijaju najviac, ale samotny material to nevysvetluje cele. Naboj vznika trenim kuskov o seba a o buben a to, ci na latke zostane alebo odtecie, rozhoduje vlhkost. Bavlna a vlna si aj po ususeni drzia trochu vlhkosti, takze naboj sa po nich rozvedie a necitis nic. Polyester a elastan vodu neviazu takmer vobec, takze naboj zostane presne tam, kde vznikol. Preto je vacsi rozdiel v tom, ako dlho susis, nez v tom, co susis. Cim viac pradlo presusis, tym je to horsie, a tych poslednych par minut, ked uz je vsetko suche a buben sa dalej toci, urobi vacsinu tych ran. Ak ma susicka senzorovy program, daj najnizsi stupen suchosti, a ak ma len casovac, skrat ho a vyber veci, kym su na dotyk este chladne a jemne vlhke. Na vesiaku sa dosusia za chvilu. Druha vec je triedenie. Synteticke tricka a mikiny susit zvlast a pri nizsej teplote, nie v jednej davke s uterakmi, lebo prave to miesanie hladkej syntetiky s frote robi najvacsie trenie. Pri prani pomoze aj avivaz, necha na vlaknach tenku vrstvu, ktora drzi vlhkost. A ked uz sa to stane, netreba nic kupovat. Prejdi po veci kovovym vesiakom alebo sa pri vyberani druhou rukou drz kovovej casti susicky, naboj odide do kovu a nie do teba.

kvietok1233
11. sep 2026

Nepoužívať aviváž ak ho pouzivas, napr. prášok lenor gél alebo tie nové cocolina voňajú dosť silno aj bez avivaze