Je miešanie octu a chlóru nebezpečné?
Dobrý deň. Pri upratovaní som zmiešala octový čistič (Essigreiniger) so Savom. Bolo to v malej toalete a bola som tam približne 7–8 minút. Veľmi silno to zapáchalo po chlóre a štípali ma oči. Potom som mala chvíľu pocit, že sa mi trochu ťažšie dýcha. Teraz už dýcham normálne, ale mám podráždené hrdlo. Oči už mám v poriadku. Nemám kašeľ a dokážem sa zhlboka nadýchnuť. Neviem či sa mám obávať?
Preco si tam preboha dychala Savo 8 minut? To sa necha ucinkovat pri otvorenom okne a nasledne sa vycisti/oplachne. Chod na vzduch. Nic ti nebude. Chvilu podrazdenie-ti prejde.
Viem bola to uplna chyba🥲akoze bolo to cca pred hodinov ale mam strach
@natlii5 nabuduce citaj navody, nie su na obaloch preto, ze treba niekde minut tlaciarensku farbu
@natlii5 neumries neboj
@natlii5 reálne ti už nemá čo byť, keď nemáš aktuálne žiadne ťažkosti, máš ponaučenie nabudúce 🙂
@natlii5 Samozrejme, že je to nebezpečné. Ja viem, že nie každý dáva na hodinách chémie pozor, ale kočky, na tých obaloch čističov (konkrétne aj na tom Save) je vždy napísané, že sa nemajú miešať s inými výrobkami. Na Save je aj napísané, že sa má používať len v dobre vetraných priestoroch a po aplikácii máš urýchlene opustiť miestnosť. Prečo si tam bola ďalších 8 minút a dýchala tú chémiu?😨
V tomto prípade, Savo je zásada - chlórnan sodný a ocot je kyselina - kyselina octová. Keď sa tieto dve látky spoja a dôjde k chemickej reakcii, uvoľňuje sa čistý vysokotoxický plynný chlór. Takže takéto experimenty už nikdy nerob!
Minule tu bola tiež podobná téma, tak ti pridávam link, lebo sa mi nechce znovu písať to isté, čo som písala tam.
https://www.modrykonik.sk/forum/zdravotne-problemy-a-lieky-pre-dospelych/pouzitie-sava-a-fixinely-co-robit-pri-podrazdeni-dychacich-ciest/#post-90558295

@natlii5 keď už si teraz v poriadku, tak si to mala len podráždené. To je dosť sajrajt, treba min ten respirátor používať.