icon

Ako “odmliečkovať”?

st_277
23. jún 2022

Ahojte, potrebovala by som Vase rady/skusenosti. Moja malinka ma 10,5 mesiaca a je na umelom mliecku. Postupne som jej prestala davat cez den mliecko (sem tam dam aj cez den) davam jej normalne jedlo a + nejake mliecne/ryzove kase a pod. Ako som jej cez den prestala davat mlieko v noci pýta aj 4krát. (za cca 12 hodín) Zdá sa mi to strašne veľa, vela krat som sa ju snazila aj upokojit ale ona hrozne placka az kym jej to mliecko nedam. Nechcem jej ho prestat davat uplne, iba to nejako zregulovat. Teraz som jej aj zvysila davku ale nejaky velky rozdiel tam nie je. Nejake tipy? alebo maminky co vam deticky prespia celu noc - ake um davate? Vdaka za rady🙂

deedol
23. jún 2022

v tom veku som davala cez den 2x UM (pred obednym spankom a pred vecernym spankom) a v noci mu potom stacilo raz (nad ranom). skus mozno tak, mozno bude menej pytat v noci 🙂

amelie2017
23. jún 2022

A preco si jej prestala davat cez den mlieko? Vsak je este mala.

nikpa
23. jún 2022

@amelie2017 dieťaťu v jej veku máš dávaš mlieko aspoň dvakrát za deň. Čo sa čudujes, že v noci plače??? 🙄

karola987
Odpoveď bola odstránená
andreatytler
24. jún 2022

@st_277 Do 12 mesiacov ma byt mlieko zaklad stravy. Este si priskoro skoncila s mlieckom cez den.
Ja som davala mlieko vzdy pred spankom. Asi do 1 roka tiez 2x cez noc. Potom sme to v noci obmdzili na 1 mlieko. Budil sa castejsie, ale mlieko dostal len raz.
Ked mal asi 2 roky prestal sa v noci budit a ked presiel cely tyzden co sa nezobudil, prestali sme s nocnym mliekom uplne. Teraz ma 2.5 roka a mlieko ma vzdy pred nocnym spanim. Cez den spi v jaslaich a tam mlieko nechce.
Budem mu ho davat kym bude chciet.

beata_k
24. jún 2022

@st_277 To kde si sa docitala, ze tak male dieta uz ma byt cez den bez mlieka?

evkamotka
24. jún 2022

Podla mna je smädná. A tiez mala na taketo radikalnejsie obmedzenie obzvlast teraz v tychto teplach.

stannkal
24. jún 2022

@st_277 podľa mňa si s tým začala veľmi skoro, ca do roku by mala dostávať mliečko podľa jej vlastnej potreby, a to aj cez deň aj v noci. Moja dcéra okolo 1r sama začala cez deň mliečko odmietať ale v noci pila este 3x a dost vela, až potom som jej ho pomaly zredukovala aj v noci.

luliu
24. jún 2022

Nechápem prečo si jej cez deň zrušila mlieko, je to stále bábo

jaskolka
24. jún 2022

Je malička, mlieko ešte potrebuje minimálne 2-3x denne. Stále je to základ stravy, prečo si ho už zrušila? Kaše a jogurty to nenahradia, preto sa ti budí v noci a pýta mlieko.
Normálne jej nasad ho znovu, do roka je to fakt úplný základ.
Môj napríklad bude mať dva roky, od 1,5 roka pije kravské mlieko, dovtedy bol dojčeny.. Ma ho 3 x denne, ráno, pred obedom a večer. V noci spi dobre, maximálne sa zobudí 1x napije sa vody a spi dalej.

0silvia0
24. jún 2022

@st_277 veď to je jednoduché riešenie, začala ti zle spávať a pýtať mlieko z dôvodu, že si jej mlieko obmedzila. Neobmedzuj mlieko cez deň a večer to snáď bude lepšie. Pediater ti poradil obmedziť dennú dávku mlieka?

st_277
autor
24. jún 2022

@0silvia0 presne tak, nonstop do mňa tlačil aby som cez deň mliečko odmedzila, keď má v noci 3- 4x a vstávame od 10tej ráno, potom má ranajky, potom obed, poobede jej napr. ryzovu kasu zarobim s umelym mliekom (ako je aj na návode) neviem preco by som jej mala dávat dalsie 2 dávky cez den. Ved samozrejme, ze ked vidím, ze nechce papat normalne jedlo jej dám mliecko. Ty vole písu tu tie ženské ako keby som novorodencovi dávala segedín miesto mlieka🤣

0silvia0
24. jún 2022

@st_277 vieš čo, rob veci intuitívne nie tak, čo ti káže pediater. Mne pediatrička od roka hustila, aby som konečne svojho syna odstavila od materského mlieka, lebo je tučný. Potom som ho chudáka odstavila ako 1,5 ročného kvôli nej. Keby som sa mala znovu rozhodnúť, nehrotím to tak. Dcéru som dojčila do 3 rokov. Človek je neskúsený a počúva rady skúsených ale poviem ti, že najlepšia je materská intuícia. Čiže keď vidíš, že dieťa to mlieko potrebuje a pýta ho v noci, tak jej pridaj mliečnu dávku cez deň a uvidíš.

st_277
autor
24. jún 2022

@0silvia0 ja sa snazim tak 50/50 robiť, aj pocuvam pediatra ale nie vzdy je vsetko zrealizovatelne, tak robim tak ako uznam za vhodne. Pisala som vyssie, ze to mliecko niekedy dam aj cez den, ked mala pyta ale v noci sa to vobec nemeni, ci papa cez den mliecko alebo nie:/

0silvia0
24. jún 2022

@st_277 ano, ale v úvodnom príspevku píšeš, že tento problém začal keď si prestala dávať cez deň mlieko. Čiže niečo sa tvojej malej v režime prehodilo. Musíš poskúšať niečo zmeniť. S umelým mliekom nepomôžem, ale skúsila by som sa vrátiť do režimu, ktorý ste mali pred týmito nočnými problémami.

jaskolka
24. jún 2022

@st_277 a prečo neskusis obmedziť nočné mlieko?Nerozumiem, prečo toto ti neporadil pediater, ale opačne, vysadit denne dávky. Neviem, ja v tom nevidím logiku.
Áno, aj môj sa budil v noci a chcel mlieko, ale rak obmedzovala som nočné dojčenie, nie denne.
Navyše tiež som pochopila, ako píšeš, že problémy začali po vynechani denného mlieka.
Keď jej dáš tetaz "sem - tam" tak zrejme to nie je pravidelne, tak sa proste v noci budi a chce do zásoby, alebo ako to nazvať, lebo nema to pravidelne.
Otázka znie, prečo si začala s tým denným vynecháva im vôbec? Na radu pediatra? Prečo?

jaskolka
24. jún 2022

Keď zarobíš 1x denne kašu s umelým mliekom a dáš to dieťaťu, aké nemá ani rok a mlieko je hlavná zložka jeho potravy, tak "nevidíš zmysel" dávať mu ešte 2x denne fľašku mlieka?
Veď toho mlieka je minimum potom v tej strave, môžeš mu dávať neviem aké polievky, proste mlieko je "gro".
Jasne ze potom ručí v noci a chce "mliečko" chyba jej to. Keď ho dáš sem tam, keď vidíš, že nechce jest, to nenahradís, len ju dopleties úplne. Proste jej dávaj plne dávky 3x denne a uvidíš, či sa dačo zmení. Lebo podľa mňa je jednoducho v noci hladná

simona92101
24. jún 2022

@st_277 ja by som skor tie kase obmedzila,je to zbytocne sladke.ale teda nerozumiem preco lekar kazal obmedzit mlieko cez den🤔 nam lekarka vyslovene prizvukovala,ze do 2 rokov podavat mlieko.u mas sa vzdy mlieko spajalo so spankom,cize na obed polievka/prikrm a ked isla na obedny spanok tak v postielke vypila mlieko.vecer tak isto,vecera napr. hodinu pred kupanim,kupel a v posteli mlieko.v noci potom pytala len 1x mlieko.
Skus takto,a vydrzat dlhsie,nie len sem tam.

evica17
24. jún 2022

No skoro je na odstavenie od mlieka. Ja som môjmu do roka a pol dávala aj cez deň a aj v noci. Potom som stopla nočné pitie, vzal to v pohode,stačila mu voda a postupne aj denné pitie. Teraz pije mlieko normálne len z pohára, už flasku nepouzivame.

danieladugard
24. jún 2022

To je nejake divne - redukuju sa nocne davky - chcem sa vyspat 😂 - cez den normalne minimalne este 500ml mlieka cez den. Nasi maju rok a maju 2x mlieko, po ranajkach 180ml a po veceri 240ml. V noci nepiju mlieko od 9 mesiacov. Cez den jedia tri velke jedla, to, co my uz, a dva snacky. Zijem ale v UK, tu sa riadia pediatri WHO, svetovou zdravotnou organizaciou.. neviem, ako je to na SR..
Podla mna sa dcerka budi, lebo jej to mlieko chyba cez den 🙂 moja trojrocna dcera este stale ma jednu flasu (nie s cumlom🤣 ale slamkou) sojoveho mlieka denne.

andreatytler
24. jún 2022

@st_277 K tej pediatricke uz nechod. Ved to je uplna kravina. Obmadzit 10 mesacnemu mlieko. Uz by som je neverila ani jednu vec co mi povie.
Jedna mala porcia mlieka v podobe kase nie je zaklad stravy. Kolko vody pije?
Tu ani nejde o to ci sa dcera budi menej alebo viac. Aj keby sa v noci vobec nebudila, tak je nespravne jej obmadzit mlieko cez den. Jedine ak ma nejaku alergiu na mlieko alebo dieta same zacne odmietat mlieko.

mia_von_prag
27. jún 2022

Mlieko a mliečne výrobky sú dôležitou súčasťou jedálnička detí. V 10 mesiacoch ma byť príjem mlieka /mliečnych vyrobkov 500 - 800 ml
Od 1 roka min 350 ml. Takže mlieko určite nerušiť. Kravske sa zavadza najskôr po prvom roku, moja Dr odporučila až po druhom. Syn má 3, kravske odmieta a pije 3x denne 150 ml ráno a pred spaním. Nie je na tom nič zlé, nie je sa kam ponáhľať

fiafia
28. jún 2022

@st_277 je to o peniazoch lebo iný dôvod takto male dieťa odstaviť od mlieka nevidím 🤔 ešte stále mlieko potrebuje.

vamajka
28. jún 2022

@st_277 Moj syn uz ma 16 ale Nutrilon pil este ked chodil do skolky. 10 mes. bol kojeny a potom Nutrilon cca do 4 rokov, chutil mu