icon

Ako správne dokrmovať novorodenca umelým mliekom?

alica_1991
24. júl 2025

Ahojte,
Dnes, 4. deň po pôrode nás prepúšťajú z pôrodnice.
Rodila som sekciou takže zatiaľ mám len kolostrum, aj to len pár kvapiek. Takže keď malého priložím a nič moc z prsníka nedostane, začne veľmi plakať až do amoku (verím, že je hladný). Ja vtedy aspoň odsajem a tých pár kvapiek mu podám, lebo prisať sa už veľmi nechce.
Takže ho začali včera dokrmovať.

Dnes nás teda prepúšťajú a moja otázka znie - kým sa rozbehne spustenie mlieka (vraj po sekcii trvá aj týždeň aj viac kým sa tak stane), ako, kedy a koľko UM mám takto čerstvo narodené u dieťaťu podávať?
Aké mlieko odporúčate?

Vďaka za každú radu 🙏🏻

anonym_d451c5
24. júl 2025

Opytajte sa v nemocnici co mate ako robit. Na to su tam. A nemyslim to v zlom.

alica_1991
autor
24. júl 2025
@anonym_d451c5

Opytajte sa v nemocnici co mate ako robit. Na to su tam. A nemyslim to v zlom.

@anonym_d451c5 pýtala som sa. Ide mi o skúsenosti mamičiek, ktoré sú po sekcii

anonym_6b6176
24. júl 2025

@alica_1991 ja som dávala to mlieko čo mali v nemocnici - Bebu a napísali mi kedy a koľko ml dávať.

ika02
24. júl 2025

Ahoj, je čudné, že ti nejde mlieko, nedojčíš plnohodnotne a prepúšťajú ťa domov. Mne dali čuhnúť oxytocín a mlieko sa spustilo prúdom. Opýtaj sa!

selena_luna
24. júl 2025

Nemam skusenost so sekciou, prepac, ale mozem ti poradit co najcastejsie budte koža na kožu a prikladaj stale stale do nemlatom. Jedine kontakt ti takto pekne spusti mliecko. Vela pi, staci cista voda, vela jedz a spi ( co najviac je mozne) moze to trvat, zaludocek sa pomaly roztahuje, hned je plny, ale zas aj hned je hladny.
K um ti neporadim, ale snad trosku som poradila.

mariska1989
24. júl 2025

Take maličké treba vyskúšať dat 50/60 ml postupne viac. Ale kup si keď tak hadičku tu dáš do tej fľašky a maličké dáš prisať a hadičku samozrejme k prsu keď ešte nemáš mlieko . Lebo ak začneš dávať fľašku už prso nebude chcieť

lucia13022023
24. júl 2025

Mlieko je individuálna záležitosť. Musí sadnúť tvojmu dieťaťu.
V podstate všetko záleží od tvojho dieťaťa. Moje vypilo max 30ml, iné 90ml. Moje sa budilo samé každé 3h ako hodinky na kŕmenie, iné skôr, iné bolo treba budiť (aj keď to sa neodporúča).

kalma
24. júl 2025

A v nemocnici ti co povedali?

kiki68
24. júl 2025

Ja som bola tento pripad po prirodzenom ( dieta na Neo) a ked mi malu dali na cely cas, tak uz bola zvyknuta na 20-40ml mlieka. Prikladala som nech ma colostrum a bud cez cievku alebo flasku som kazde 2-3 hod dokrmovala cca 20 ml, doma som musela zvysit na 30-40ml ( Lebo musela rychlo nabrat vahu), kazdy den sme boli na kontrole v nemocke na detskom odd. Za tyzden som mohla ubrat a zacat viac kojit. Proste drz sa toho, ze dieta az ked bude mat dobru vahu a Ty viditelne viac mlieka, tak to zacnes regulovat inak. Mne toto odporucili viaceri v nemocke.

kiki68
24. júl 2025
@mariska1989

Take maličké treba vyskúšať dat 50/60 ml postupne viac. Ale kup si keď tak hadičku tu dáš do tej fľašky a maličké dáš prisať a hadičku samozrejme k prsu keď ešte nemáš mlieko . Lebo ak začneš dávať fľašku už prso nebude chcieť

@mariska1989 moja chce prso bez problemov, kupila som flasku avent, z tej treba dost tahat a snazit sa. Takze musi makat. Prso jej leave ide lahsie v tomto stadiu.

betuskaa75
24. júl 2025

ono nie je celkom pravda, že po sekcii trvá nástup laltácie dlhšie, tak isto ako po prirodzenom treba bábo stale prikladať a prikladať, ako bolo spomenuté vyššie veľa piť, vrámci možností oddychovať, kontakt koža na kožu, a na dokrmovanie kúpiť buď fakt fľašu ktora je pdoobná prsu, alebo cievku, a na začiatok začať tak 30ml, ono v pôrodnici im dávajú tak 20-30, a postupne zvyšovať, 30, 40, 50, uvidiš sama či nechá vo fľaši alebo ked vypije bude ešte hľadať, a opýtaj sa v pôrodnici aké um davajú a ak bábu nevadí tak.pokračovať s ním,.držím.palce 🙂

mariska1989
24. júl 2025
@kiki68

@mariska1989 moja chce prso bez problemov, kupila som flasku avent, z tej treba dost tahat a snazit sa. Takze musi makat. Prso jej leave ide lahsie v tomto stadiu.

@kiki68 stále to ale není originál a ďalšia vec treba rozbehnúť laktaciu a tym ze bude dávať dieťa kožu na kožu nepomôže treba aj stimuláciu na prsiach preto sú kade jaké alternatívy i keď bohužiaľ niektoré ženy sa môžu trápiť, snažiť a nepomáha to

kiki68
24. júl 2025
@mariska1989

@kiki68 stále to ale není originál a ďalšia vec treba rozbehnúť laktaciu a tym ze bude dávať dieťa kožu na kožu nepomôže treba aj stimuláciu na prsiach preto sú kade jaké alternatívy i keď bohužiaľ niektoré ženy sa môžu trápiť, snažiť a nepomáha to

@mariska1989 ako mne sa to rozbehlo bez problemov, len to trvalo dlhsie. Ja som prve dieta kojila 3,5 roka. Ale nie som nejaky velky zastanca kojenia. Tak tam aby bolo mlieko je to makacka, treba kazdych 30 min prikladat a stimulovat to. Ale tato flasa, kde sa to dieta namaka mi pomohla v tom, aby si dieta nezvyklo na to, ze to samo tecie.

mimi852021
24. júl 2025

Ja som mala sekciu tazky porod. Zacala sa mi kolostrum az o 10 dni spustat. Moj mal 3900 jedol vela mal vypit 70 ml. Ja som ho v nemocnici vazila pred a po krmeni ale bol rizikove babo. Prikladat a tulit si ho. Do tretieho mesiaca som kojila aj dokrmovala potom ma odstavil. Nerozbehlo sa to poriadne. Prvejo som kojila 13 meaiacov ani ma nenapadlo ze druhe bude inak co uz. Drzim palce. Na detskej jiske vraveli ze beba a nutrilon su naj. A d vitamin jamieson. Nie vigantol