icon

Je normálne, že novorodenec pije tak veľa?

29. máj 2024

Ahojte nemate skusenosť? Mame mesačme babo, narodil sa malinky a nič nam v porodnici nepapal, zrazu to ale asi všetko chce dobehnúť. Papá 90-120ml na dávku a každé 2,5-3h si pýta..vychádza to aj na 700-800ml denne, pričom nám dnes pediater hovori, že by mal na svoju vahu vypiť max 500-550ml..On ale vždy po 2hod už strašne plače a ťahame to aspoň na 2,5-3hodky. Bavime sa o um, pricom ešte popri tom ťaha čo to z prsníka 🙄Nemate skusenosť? Je to ok? Mam brať važne pediatra a stresovať sa alebo sa to nejako upravi? Ďakujem.

anjelicek26
29. máj 2024

Nemôžeš ho nechať hladného. Ale vymen možno mlieko za nejaké sytejsie.

autor
29. máj 2024

@anjelicek26 ďakujeme za radu, ano veď prave že keď je hladny a pyta si tak teraz čo mam robiť😔 a mlieka sme menili na zaciatku kvoli kolikam a refluxu, konečne sme našli to čo nam vyhovuje🙈 tak nerada by som zas menila

anjelicek26
29. máj 2024

Aké máte teraz? Daj mu ved nebude plakat od hladu, to k tomu množstvu.

autor
29. máj 2024

@anjelicek26 ma Nutrilon Profutura Duobiotik..konecne mlieko ktore vyhovuje a mam spokojne dieta, mali sme kendamil (najviac som na nho vsadzala ale nerobilo mu dobre), mali sme nutrilon AR a aj comfort & colics a všetky mu zle sadli 🙄🙈

ka_ta_ri_na
29. máj 2024

Ahoj, presne aj náš malý bol takýto papač od narodenia. Je tiež na UM a vždy aj keď mi pediatrička povedala že má veľa kg na svoj vek teda mesiace tak som jej povedala že predsa ho nenechám hladného a aby stále plakal a že či by bola radšej keby nepapal a chudol by 🤔 tak vždy si už len pomrmlala a neriešila. Momentálne bude mať 4 mesiace a vypije 180-210ml na jedno krmenie a o 3 hodky si pyta znovu. Má 8kg 😄 ale verim že keď začne lozit tak to spali 🙈

chvostik1
29. máj 2024

Ahoj. Moja dcéra tiež papala rovnaké dávky aj v podobných časových rozostupoch a naša pediatrička na žiadnej poradni ani slovkom nespomenula, že by to bolo veľa. Dieťatko si pýta a spapá len toľko koľko potrebuje.

dadis
29. máj 2024

Ja som sice nedavala UM, ale moj syn strasne vela prve mesiace priberal, narodil sa skoro 4kg a v 2mesiacoch mal 6kg, v 3 mesiacoch 6,6kg..vyzeral ako polrocny 😅, som sa bala, ci nebude tucny v dospelosti. Potom uz nerastol vobec rychlo,,bol vzdy najmensi chlapec v skolke a skole. Ale potom sa to unormalnilo, v puberte sa vytiahol a dnes ma 17 - 188 cm a super vysportovanu postavu.

beata_k
29. máj 2024

Ved mu daj najest. Ozaj nechas plakat hladne mesacne babatko? A zmen pediatra.

svetlonos
29. máj 2024

Prosím za aj tie um pre také make babatka môžeš dat vyššiu dávku. Je hlady tak neries a netrap sa. Ci sa týka vysokej váhy, kamoska len kojila a mala bila "tučne" bábätko. Vyhodila to. Naš 4 rocny ma asi 18 kg a po chorobe chudne. Obyčajne je ako vrabec. Zje pol kraja chleba s maslom a je hotový. Jeho 11 mesacny brat zje celý krajec! A aj ten ma len 8,8 kg.
Neries a keď place daj mu.

autor
29. máj 2024

Baby ďakujem, aby sme sa zle nepochopili, určite neplanujem svoje dieťatko nechať hladné, aj napriek pediatrovi sme mu dnes zvýšili jednu dávku z 90 na 120ml lebo mu to nestačilo😁 Má aj reflux, čiže čo to vygrcka, je to proste papkač a narodil sa maličky + v porodnici nič nepapal, takže to asi dohaňa teraz. Ja som z toho šťastna ale pediater mrmlal, že denna davka 500ml maximalne tka mi to cely dň šrotuje v hlave 🤷🏽‍♀️ chcela som skor vedieť či sa to upravi alebo ako to je

marianarem
29. máj 2024

Moj v tomto veku tiez takto srotoval, ja by som to nechala tak. Potom sa ale nevylakaj, ked ti po nejakom case zacne jest aj priberat menej, je to normalne. Mojho sme na zaciatku volali Otesanek, bol akoby bezodny, no cca v tych 3 mesiacoch utalo a zacal jest o dost menej, menej ako ked bol novorodenec a uz mu to aj zostalo. Ale rastol a vyvijal sa dobre.

ivec16
29. máj 2024

daj aj na svoj instinkt… ved aj dospely jeme kazdy inak a ine porcie

anavixy
29. máj 2024

Kolko vazi? Novorodenec ma vypit tak 150-180ml/kg vahy za den, do toho sa nezmesti s tym mnozstvom?Tvojmu dietatu bol mozno prilis skoro roztiahnuty zaludok dokrmovanim v porodnici, aspon podla toho co poznam, je to bezna prax, ale 90ml na davku mi pri mesacnom dietatu nepride vela… prilis velke mnozstvo tekutin je skutocne zataz pre oblicky, no s tym uz asi nespravis nic. Teraz by som sa sústredila na to, aby ste co najdlhsie vydrzali na tomto mnozstve ml na davku (v zmysle tyzdnov). Sytejsie mlieko podla mna neexistuje, vsetky maju takmer rovnake hodnoty, urcite by som nemenila, obzvlast ak ste dlhsie hladali take, co sadne. Ked mu das 90ml, tak sa neuspokoji alebo len chce znova papat skor, ako ked mu das 120, alebo ako sa prejavuje, ze mu to nestaci?

beata_k
29. máj 2024

Mam dve deti, ktore v rannom veku jedli hlava, nehlava. Jedno na UM a jedno dojcene. Nic ako roztiahnuty zaludok nie je. Potom by dojcene deti, ktore piju na poziadanie mali vsetky roztiahnute zaludky. Ved to logiku nedava. Starsi ma 5 rokov a je stihle dieta. Nic sa neboj a daj mu jest kolko ziada. Neskor sa to spomali.

anavixy
29. máj 2024

@beata_k naopak, dojcene dvojdnove dieta co papa na poziadanie predsa (vacsinou) nevypije 40ml, ale pije malo a casto… asi mam trosku viac skusenosti s novorodencami, takze ano, je rozdiel davat dietatu adekvatne davky a prekrmovat ho od narodenia. A nie, nema to nic s tym ci je niekto stihle alebo pevne dieta. Bavime sa o mnozstve mlieka, ktore dieta vyzaduje a druha vec je ze nikde netvrdim, ze je to na 100% ich pripad, ale je to mozne..

beata_k
29. máj 2024

@anavixy Fakt neviem ake mas skusenosti s novorodencami. Moja skusenost je taka, ze ked je dieta hladne, tak mu dam jest. A novorodenec, ktory bol na mne nacucany vyse hodiny toho vypil dost. A nie, nespal z toho 55 minut.

anavixy
29. máj 2024

@beata_k vsak ja pisem autorke to iste.. ze ked uz dieta vyzaduje vacsie davky, nez je bezne (z akehokolvek dovodu, bezny dovod je ze sa uz od porodnice prekrmuje, to je fakt), tak uz s tym nespravi nic a treba mu davat tolko, kolko potrebuje. Navyse zalezi od toho kolko dieta vazi, ak ma napr. 4kg, tak je to co pise uplne v poriadku a nie je co riesit. Ziaden novorodenec nesaje aktivne hodinu, je to uplne ine ako ked pije z flase, ale to vies sama a to tu ani nie je podstatne.

autor
30. máj 2024

@anavixy ahooj, maly sa narodil ako necely 3kg a schudol až na 2,5kg. V porodnici nechcel nič papať, boli sme tam tyždeň dokym nepribral aspon 100g ale bol to boj do ňho ako do tyždňoveho dostať 30ml 🙄 prišli sme domov a začal krasne papať sam od seba a rychlo prešiel na 60ml..tam dlho stal a nedavno začal papať 90ml..aktualne važi 3,4kg a od včera po vypití 90ml strašne plače, otvara pusku, pcha si ručky do ust..snažim sa to naťahovať tsk, že mu čo najčastejšie davam ešte aj prsnik, ale niekedy ani to nepomaha, resp. na chvilu. Dnes ale v noci bol len 2x hore (po 4hod až a vypil 90ml + teraz mi akurat visi na prsniku po tej 90tke). Mysliš, že je to takto ok?

3petka
30. máj 2024

Keď je hladný nenechala ho predsa revat. Ja som mala ten istý problém. Mala som predčasne narodeného syna a chcel všetko dobehnúť, plus som mala dosť výživné svoje mlieko. Takze vraj podľa Dr moc pribral o umelom ani nechcela počuť keď už som svoje prsia zmykala z posledného, jasne že som mu dala najesť. A vôbec nie je tučný alebo čo. Stále krásne papa aj normálne jedlo. Niekedy sú doktorky len má príťaž.

anavixy
30. máj 2024

Myslim, ze ano 🙂 zjavne dobieha zameskane… skus ho ale vzdy dat najprv na prsnik, az potom dat UM. Resp ak sa ti zobudi po 2h, tak ho nadojci z oboch prsnikov a az potom dokrm - ale tak to asi aj robis. Tam vobec nejde o tucnotu, to nie preto ti podla mna dr kazala pit menej, aby nepriberal rychlo, ale kvoli oblickam, ale teraz sa nezlakni, ze ked bude tolkoto pit, tak mu ublizis. Ako pises, islo to pozvolna od nejedaka az po hladoska, ked to takto potrebuje, tak mu tolko davaj, ono sa s tym ani neda velmi nic robit, hladne dieta nenechas, to je samozrejme. 🍀

simona082
3. jún 2024

Náš sa narodil v 37tt s vahou 3180g..v porodnici papal od 10- 30..doma sme zvýšili na 50 ale stále plakal, dali sme viac uz to bolo ôk.. o týždeň mu to bolo zasa málo...teraz ma 7 týždňov a na dávku dá 120-130...každé 3hod sám sa nato zobudi a začne hladat😀 V noci vydrží dlhšie aj 4hod aj viac (dávam svoje odsaté, plus tak 2 niekedy 3x za deň UM, plus ešte mu dávam z cicika)..tiež sa mi to zdalo veľa, keď som začala čítať "koľko by sa malo"...pýtala som sa nato pediatra ci to nie je veľa...povedal že hádam ho nenecham hladneho, že on keď nebude chcieť tak to celé nevypije alebo proste vygrcne...nech ho nechám rok tak a dám mu koľko chce..ze horšie by to bolo potom keby mu dám toľko keksikov koľko chce😀 ze potom to už treba korigovat, teraz mu dat mlieka koľko si pýta 😊