icon

Je potrebné dávať dieťaťu po roku umelé mlieko?

bessdonna
4. júl 2023

Ahojte maminky. Boli sme na ockovani dnes s 5 mesacnou dcerou a dr vravi, ze do roka mam kojit popri prikrmoch, potom mozem a nemusim dalej ale umele tak ci tak mam davat do 3rokov.lebo mm uz je nekvalitne, ale moze ostat ako tekutina kludne. Nazor who a mamily poznam, zaujima ma, vasi pediatri vravia to iste?

Strana
z2
tamvtme
4. júl 2023

nie, nic take mi nasa pediatricka neodporucala

monika185243
4. júl 2023

@bessdonna mne bolo tiež odporúčané dávať UM do 3 rokov, kvôli vitamínom...ktoré obsahuje

zuzinabila
4. júl 2023

@bessdonna odporucali do 3 rokov

klarissa25
4. júl 2023

Od roka mi syn je všetko. Normálne tuhú stravu kde sú všetky vitamíny a minerály. Takže nebol dôvod dávať stále umelé mlieko

snehulak77
4. júl 2023

Záleží od toho, koľko mlieka dieťa vypije. Ak je to cca do 500ml, tak môže byť aj obyčajne. My ale dávame UM, malý ma 2 roky

pribinak
4. júl 2023

Naša pediatrička odporúča dojčiť do 2 rokov, potom už UM nie je treba

monischek
4. júl 2023

Naša dr. odporúča do 2 rokov. Syn zatiaľ pije Nutrilon, ma 19 mesiacov a bude ho mat asi dovtedy, kým mu bude chutiť 🙂

jaond19
4. júl 2023

@bessdonna po roku je nekvalitne materske mlieko??? To pocujem prvy raz...

panda21
4. júl 2023

Tak umelé áno, ale materské, ktoré sa tvorí pre potreby toho jedného konkrétneho dieťaťa nie?
Moja pediatrička podporuje samoodstav, vie že kojim tandem (3r a 1r) a iba ma chváli. Ani raz nepadlo slovo o umelom mlieku.

81anina
4. júl 2023

@jaond19 veru ja tiez 😲

@bessdonna normalne koj dalej moj sa kojil do 2,5 roka ale uz len na obedny spanok. UM nikdy nepil nevedel pit z flase kravske tiez nie teraz si obcas da caro

noami12
4. júl 2023

@bessdonna ja malej dávam ma 2 r., ale dávam jej ho iba na noc.

mooonika1975
4. júl 2023

Tak takéto nič mne lekár netvrdil, povedal, že dojčiť je predsa len najlepšie. Ja som dva roky a potom 3,5 r.

sara07
4. júl 2023

mne kvôli tomu že ja som ekzematik a manžel alergik silné u oboch mi doporučili um mlieko do 5 rokov že bude jedno alebo druhé , že nutné hustili do mna vo velkom
kojit som vedela do 8m potom proste mlieko došlo
ked mal ani nie dva roky šli sme do turecka na dovolenku, zabudli sme zobrat náhradnu krabicu um, pohoda kupime, no nekupili sme nikde žiadne proste a prebehli sme toho dost , je dosť možné že sme zle hladali , no tak nabehli k dverám do kuchyne v hoteli dali nám mlieko teplé do flaši tak ako iným, nebolo vyberu proste ručal ako tur on chce svoje mlieko , vypil , nič mu nebolo, žiadne postupné alebo podobne však um sa vyraba z kravského mlieka v podstate , a dietatko má 13 rokov žiadnu alergiu ani kusoček ekzému a to ma šli zabit ako som ohrozila dieta
asi tak prosím pekne
dalšie dve si samé povedali um už nechcem, kaše na večeru tiež nechcem , šla som vyslovene podla ich potrieb
vlastne prikrm ako ma byt šli , a mlieko mávali na noc kym chceli

terry658
4. júl 2023

Nechápem ako môže nejaký doktor povedať, že po roku je materské mlieko nekvalitné. Akože do jedného roka splňuje tie najzložitejšie požiadavky na výživu a bum po prvom roku sa zastavuje tvorba minerálov a vitamínov 🤦

patus_2
4. júl 2023

@bessdonna materske mlieko je nekvalitné, ktoré sa utvorí v žene priamo pre toho malého človiečika, ale umelé ktoré je vyrobené z kravského je úplne super a ešte do 3 rokov... Ja neviem, ale po takomto výroku by som dieťaťu zmenila lekára, lebo by som mu už asi nedôverovala...

bessdonna
autor
4. júl 2023

@patus_2 tak tak, s muzom presne toto vravime. Dr. Je starsia, ona nie je zly clovek, je len stara skola. Prvu dceru som kojila skoro 3 r a mala som inu dr a ta nehovorila o um vobec. Tak som zvedava co odporucaju ostatni pediatri.

anavixy
4. júl 2023

Keby nebola ta informacia o nekvalitnom MM po roku, tak by som to aj povazovala za dobru radu. Hlupost ako bič! MM je rovnako kvalitne a plne vitaminov v kazdom bode dojcenia. Dieta po roku - roku a pol, ak prijima normalnu vyvazenu zdravu stravu v dostatocnom mnozstve (!) ma dostatocny prijem vitaminov, mineralov atd. zo stravy a nepotrebuje umele mlieko (zalezi kolko toho mlieka cez den este vypije), ale moze uz zacat aj s kravskym mliekom (alebo inym), alebo ak mlieko ako tekutinu pit nepotrebuje, staci dostatocny prijem mliecnych vyrobkov, ale pokial nic nebrani dojceniu a ty nemas problem v dojceni pokracovat, tak neexistuje pren lepsia tekutina ako MM! A ak dieta nepapa dostatocne a vacsinu jeho stravy stale tvori mlieko, tak uz duplom nie je potrebne ani vhodne prejst z MM na UM.

mane01
4. júl 2023

@bessdonna ja som moje do dvoch rokov kojila, ine mlieko nepili. Potom presli na krabicove. Nikdy nebyvali chori, ani ako skolkari… takze ziadne drahe umele mlieko im k zivotu nechybalo…

andreatytler
4. júl 2023

@bessdonna Moj pediater nikdy nekomentoval stravu. Nikdy ziadne odporucania a rady. Dieta odvazil, odmeral, prezrel a ked bolo zdrave a islo podla tabuliek, neriesil nic. 😀
Podla mna to s tym ze je nekvalitne bolo myslene tak ze uz nezasyti a neobsahu dostatok vitaminov (napriklad zelezo) a tym padom je dobre len ako tekutina, ale dieta potrebuje nieco ine ako zdroj energie a vitanimov a mineralov.
Moj osobny nazor je taky ze niet nad materske mlieko. Ak by som mala dost a dieta jedlo prikrmy, urcite by som ho nenahradila umelym.

nevenka
4. júl 2023

@jaond19 toto aj mna zarazilo, kokos, ako nekvalitne? Vsak po roku uz dieta papa aj inu stravu, plus mlieko.

Hlavne, dojcene dieta Ti kludne nemusi chytit flasku a uz vobec vypit umele, pokial nebolo zvyknute. Nasi chlapci ani jeden nevedel pouzivat flasku, a to som som zaciatku nou aj dokrmovala, umele ani nahodou. Kravske jeden nechce dodnes, iba ak kakao, kysle mlieko, jogurty, druhy vypije, ale z flasky mi ho nechcel.

nevenka
4. júl 2023

@andreatytler no ved ano, to zelezo je napriklad problem, ale take rocne dieta uz predsa ma zavedene maso, zeleninu, ovocie, teda aj vitamin C, ktory podporuje vstrebavanie zeleza.
Dcerka mala ako 6 mesacna anemiu, zvladli sme ju len na vyvaroch z hovadziny, telacieho masa...

andreatytler
4. júl 2023

@nevenka Presne tak. Preto vravim ze ak dieta je prikrmy, ja by som nezamienala materske mieko za umele.

lucia147852
4. júl 2023

Ja som síce nekojila dlho, ale naša ped zase čo najskôr radila pri UM nahrádzať kvalitnou stravou. Dcéra sa tak či tak sama v 13mes od umelého odstavila, resp od akéhokoľvek. Neznáša mlieko. Ale zato mliečne výrobky by jedla na kila. Nikdy jej nič nechýbalo.

jesenzima
4. júl 2023

Mám dve deti a ani jedno z nich nikdy nevypilo ani fľašku umelého mlieka 🤷 do roka boli dojcene, potom obyč mlieko, doktorka s tým problém nemala, keďže jedli dostatok mliečnych výrobkov...

mamamasama
4. júl 2023

Cozeee? Tak o tomto pocujem prvykrat. Moj prvorodeny bol cisto na UM. Po roku ho zacal odmietat, takze sme s tym skoncili a pil kravske. Je to najzdravsie dieta v okoli.

jaond19
4. júl 2023

@nevenka no vsak mam 13mesacneho stale kojeneho (+ teda prikrmy, vyzivy....), flasu ani dudel od malicka odmietal a odmieta, tak aspon vodu sa ucime z poharika (caj, stavu, krav. aj umele mlieko odmieta tiez....), tak som rada za to materske mlieko... neviem si predstavit ze by mi to doktorka odhovarala

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
marianarem
4. júl 2023

@bessdonna Ja nevidim ziadny vyzivovy dovod davat akekolvek mlieko (MM, UM, kravske alebo ine) dietatu, ktore ma zavedenu pestru stravu. V nej mlieko byt moze a nemusi, vsetko potrebne sa da najst aj v inych potravinach. Ja som malemu davala UM asi do 2 rokov, lebo mu proste chutilo. Ale bola to len jedna z mnohych veci, co konzumoval.

beata_k
4. júl 2023

Hmm vidim, ze skoncena medicina nie je zarukou spravnych infornacii. 😐

luccija
4. júl 2023

@bessdonna koj koľko Ti bude vyhovovať nikdy som nepočula, že po roku bude nevyhovujúce.Kojila som skoro do 3 r potom už len pred a po nočnom spánku.Ak sa nedá, tak by som zostala na umelom nedávala by som skoro normálne mlieko

Strana
z2