icon

Je umelé mlieko horšie od materského?

aranel16
26. feb 2017

Ahoj, chcem pekne poprosit aby dojciace mamicky ktore sa vyznaju napisali v com vsetkom je materske mlieko lepsie od umeleho/umele horsie od materskeho... chcem druhe dieta dojcit (prve sa mi nepodarilo) tak by som chcela objektivne vediet rozdiel.... dakujem 🙂 🙂

Strana
z5
erikavesela
28. feb 2017

Akosi sa stale zabuda na alergie..ked je matka alergicka
https://m.novinky.cz/articleDetails?aId=226558&...

evittam
1. mar 2017

@stratilikova Nie ne je. Ale proste robis strasiaka z niecoho co strasiakom nie je. Je na tomto nazore a skusenosti nieco zle?

ammellia
2. mar 2017

@evittam vazne nevidis rozdiel medzi tvojou jedinecnou skusenostou a skusenostou stoviek zien?

@erikavesela a stale sa zabuda aj na rakovinu prsnika a dopady na zdravie zeny http://www.pluska.sk/zena/zdravie/liecive-dojce...

sardinka336
2. mar 2017

Pluska to su fakt ,,zdroje,, tendenčny članok alá ,,dojčenie je prevencia aj krízy na blízkom vychode,,. Mamička dodojčí a potom si fukne antiku ...ktora tu rakovinu uz dokazatelne sposobuje.

erikavesela
2. mar 2017

@ammellia
Ja som to napisala, lebo stale je materske mlieko brane ako tekutina, ktora "zachrani" aj boha...nie je to uplne tak...je prevenciou proti rakovine, nehadam sa ..pytam sa.....ale co chuderky zeny, ktore nemaju deti?...tie budu mat teraz vsetky rakovinu prsnika?

jaruskatt
2. mar 2017

zloženie materského a umelého mlieka... jednoznačne je materské lepšie,zdravšie,výživnejšie... Kto však nemá svoje mliečko, je odkázaný na UM. :( Ja som sa snažila kojiť, podporiť laktáciu aj vitamínmi a liekmi a výsledok minimálny. :( ALE našťastie mala kamarátka o 3 mesiace staršiu dcérku a mliečka mala veľa. Tak som si k nej chodila pre materské 🙂 a taktiež v pôrodnici mi sestričky ponúkli možnosť dokrmovať UM alebo materským.
NA FOTO zloženie mlieka materské vs. umelé.
Tu je link aj na slovenský text... http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/zloze...

evittam
2. mar 2017

@ammellia To nie je len "moja jedinecna skusenost"..... To je len tvoj strasiak co neexistuje (ano vynimky su) a to,ze proste tomu veris. Ale nevadi ver comu chces ja ti v tom nebranim.
Proste zbytocne sa tu o tom bavime ked nedokazes pripustit opak. Proste sa zhodneme,ze sa nezhodneme.,😉

cmulinko
2. mar 2017

Zlozenie materskeho mlieka je unikatne.Neexistuju 2 zeny na svete,ktore by mali vsetky hodnoty latok v mlieku rovnake.Kazda matka disponuje s unikatnou kombinaciou mlieka pre svoje vlastne dieta.Dokonca bolo dokazane,ze unikatne zlozenie maju aj podla toho ci cakaju chlapceka alebo dievcatko.Je to proste " vyrobok na mieru ".Je x roznych dovodov ked ten vyrobok na mieru nesplna zdrave vyzivove hodnoty a vsetko zalezi len na zivotnom style matky. Ja som len nedávno nahliadla do diskusie dojcenia a uzivania HA.Mamicky tam doslova reklamovali aku super antikoncepciu beru.Vraj len jednohormonova,setrna k telu,moze sa pocas dojcenia...az som nechapala,ze pokial ide o propagaciu dojcenia tak vsetky su mudre co papat a nepapat,ze sa vsetko dostava do mliecka...ale zrazu HA je bezpecna pri dojceni.Umele hormony co nemaju v tele zeny co hladat lebo vyvolavaju neprirodzeny stav v tele.Tu sa moje schopnosti pochopit dojciacu matku ktora bere HA konci.To je len jeden z dovodov...este je kopec inych faktorov od fajcenia až po nezmyselne diety ci absolutne zle stravovacie návyky.Take matky viac ublizuju svojim dojcenim ako tie ktore krmia UM.UM netreba podcenovat.Nebolo vymyslene kvoli pohodliu.UM bolo vyrobene ako nahrada,ktora v mnohych pripadoch prichadza ako " zachrana " To,ze si UM naslo svoje uplatnenie uz ako prva volba...to nebol prvotny plan.Spolocnost sa meni,zenska rola sa meni.V mnohých krajinach maju matky 12 tyzdnov matersku dovolenku.Mnohe matky najma v zahranici preto ani nepomyslia na dojcenie...vsak za 3-6 mesiacov bude zas ficat v praci.Ta nasa slovenska 3 rocna materska ma mnoho vyhod a mnoho moznosti.Tam nie je stres z toho,ze nech aspon dojcim tych 3- 6 mesiacov ale z toho 2 mesiace sa budem trapit kym sa to spravne s babom naucime. Viem pochopit matky,ktore si dobrovoľne vyberu UM a je mi uplne jedno z akeho dovodu.Je to ich volba a ich dieta a verim,ze zodpovedna matka vie zvazit to najlepsie pre dieta podla svojho zivotneho stylu,moznosti a ochoty ci neochoty spravit zmeny vo svojom zivote.

malasandrika
2. mar 2017

@cmulinko aj počas dojčenia sa ženy chcú chrániť pri sexe, primárne je táto antikoncepcia určená pri tejto činnosti

cmulinko
2. mar 2017

@malasandrika treba si nastudovat ako ta antikoncepcia v prvom rade funguje a co je take uzasne vlastne na jednohormonovej antikoncepcii...mnohym zenam to ziadny lekar nevysvetli a zial strah pred otehotnenim prevlada nad zaujmom zistit vlastne viac co si vlastne do tela davam a ako to vlastne funguje a co to vlastne sposobuje...o tom,ze to prechadza do materskeho mlieka uz ani nemusim pisat...slovo nepatrne mnozstvo pri hormonoch je viac nez trufale.Pre par tyzdnove dieta to nepatrne mnozstvo moze sposobit do buducna dost velke problemy lebo neverim tomu,ze sa tak malicke telicko dokaze popasovat s HA ktoru matka pocas dojcenia berie.

ankare
2. mar 2017

MM je to najprirodzenejsie a najlepšie, čo môžeš dieťaťu dávať papat. Je lacné, vždy správne ohriate, vždy k dispozícii. Tvorí sa na požiadanie a dieťa cez sliny vysiela prsníku požiadavky, aké vitamíny a minerály potrebuje, aj protilátky. Keď je matka chorá, v mlieku sú protilátky. Bud dieťa ani neochorie, alebo choroba ma ľahší priebeh.
Vytváras si krásny vzťah s babou.
Ja som si na začiatku prešla peklom. Doranane bradavky, klobúčiky, následne zápal pŕs. Horúčky vyše 39 som mala 4 dni. Prsia plne mlieka a mlieko nevytekalo. Neodsala som nikdy nič.
Zabojovala som a teraz kojim 20 mesiacov a je mi ľúto prestať. Užívam si tie jedinečné chvíle so synom. On ešte viac.
Držím palce!

leeenka26
2. mar 2017

Mm je urcite super ale imunitu to asi az tak nezaruci ked moje dieta bolo krasne kojene 2,5 roka a chore kazdy mesiac, alergik, astmatik. Ale urcite som za kojenie aj tak lebo si myslim ze je to prirodzene a ak matka ma mliecko, preco nekojit..ak nema tak dat um. Proste jednoducha logika..kto chce a moze nech koji, kto nechce alebo nemoze nech nekoji. Pre mna je kojenie pohodlne, zadarmo...a prirodzene. Nikdy mi to nerobilo ziaden problem a ked na to spominam su to prijemne spomienky.

ayfer
2. mar 2017

Co sa tuka tej imunity tak neviem, myslim z je to skor genetikou ako dojcenim,mne sa tiez nedarilo, mala bola od zaciatku na UM, teraz ma 6,5 okrem beznych chorob ako su nadcha a pod chora nebola sj kiahe mali u nej lahky priebeh, antibiotika este nebrala. Svagrina ma syna, ten ma 7 rokov dojcila ho 18 mesiacov z toho 6 6 vylucne , maly je alergik, musi denne brat lieky, mava latyngiticke zachvaty, raz dokonca museli volat kvoli tomu zachranku, mal velmi tazky priebeh kiahni, antibiotik neviem presne kolko krat ale len terz ako nastupil do prve mal ich dva krat, ma slabu imunitu, velmi casto je chorý. Takze asi tolko k tej imunite z MM

evittam
2. mar 2017

@cmulinko No vidis a "odbornicky" na mamile ti odporucia vsetko ale hlavne treba dojcit. Tak to su co za lak.poradkyne?!!

leeenka26
2. mar 2017

@ayfer presne, dojcenie ziadnu imunitu nezabezpeci, je to vsetko o genetike. Mozme sa aj na hlavu postavit. Moj syn tak som si davala pozor aby nejedol vela sladkosti, aby sa dobre stravoval vela ovocia zeleniny atd...teraz berie uz 6 tyzdnov lieky na imunitu od imunologa..kojila som 2,5 roka ze si ludia uz tukali na celo. Ale nevadi nelutujem to, urobila by som to znova, ved naco davat umeliny ked mam mlieka dostatok.

bobulko
2. mar 2017

moje deti vyrastali na umelom, nepodarilo sa mi kojit. imunitu maju dobru, teda tu mladsiu este uvidime, ale zatial klopkam. starsia uz takmer skolacia a atb nevidela este ani raz. doktorku chodi navstevovat asi raz za rok. sice sme teraz riesili krcne,no je to bezne v tomto veku. obe mam v kolektive od skoreho veku a vobec nie som doma s nimi kvoli chorobam. ci ej to umelym mliekom, netusim, moja imunita je momentalne na bode mrazu. ale posledne tyzdne tehotenstiev som bola na atb a v pripade dalsieho tehu to nebude inak. takze neviem,ci je to tym uzivanim atb alebo umelym alebo genetikou 🙂 hlavne je,ze nemusim riesit ziadne ocr nateraz 🙂

beatrix85
10. mar 2017

@ammellia tak z tohto názoru sa mi chce vracať :-/ pripomína mi to horšie ako opičiu lásku... och :(

kale13
10. mar 2017

Tak je som nahodou narazila na tento smutny pribeh tento tyzden, je v angl.
https://fedisbest.org/2017/02/given-just-one-bo...

ale poucenie: treba sledovat u novorodenca kolko a kedy ma mokre plienky.. mna sa to v porodnici chodili stale pytat, tak som si to zapisovala.. ak nema mokre plienky, tak treba dat UM aby sa vyhlo dehydratacii..

juhseverzapad
11. mar 2017

@kale13 okrem mm a um treba dávať aj piť čaj. Tým sa zabráni dehydratácií

ammellia
16. mar 2017

@beatrix85 snad si to prezila v zdravi ;)

Strana
z5