icon

Môžem dávať 16 mesačnému dieťaťu umelé aj kravské mlieko?

bobaska6
24. nov 2015

Ahojte, môžte mi prosím poradiť či môžem striedať 16mesačnému dieťaťu umelé mlieko s kravským mliekom ? Ide totiž o to, že synček mi začal odmietať UM a preto by som to chcela mu trošku obmeniť ....

janicaopica
25. nov 2015

@inspiration2 nerozumiem preco by malo byt mlieko krmivo pre zvierata. Ved vsade sa pise ake je prospesne... A to potom nejes ani jogurty, syry, maslo - lebo aj to je z kravy... Preco ho potom davaju pit detom v skolke? Ved v skolkach maju na to tabulky vypracovane odbornikmi na zdravu vyzivu a podla toho zostavuju jedalnicek detom.

janicaopica
25. nov 2015

@inspiration2 este ze ideme zajtra k pediatrovi, tak sa na to popytam, ci je to mlieko taka blbost ked ho pije denne miliony ludi na svete ( ja ho neobhajujem, sama mlieko nepijem, neznasam ho, ake ked nejake dieta nechce UM, asi lepsie ked vypije aspon kravske, ako ziadne, nie?

inspiration2
25. nov 2015

Rastlinné a pestrú stravu mimo toho veľa zeleniny a ovocia, rastlinné sú obohatené o vápnik a vitamín D, železo doplníš ľahko ovocím - internet máš plný informácii. Dieťa potrebuje zložky ktoré sú obsiahnuté v mlieku matky-preto je náhrada umelé pretože je v ňom všetko čo dieťa potrebuje na vývin nervovej sústavy a tvorbu imunity, tvoje dieťa nepotrebuje mlieko, potrebuje zložky z materského mlieka. Je to ako keď si anemická-buď budeš železo jesť vo forme stravy alebo si dáš vo forme tabletky ale pre tvoj život je nevyhnutné. Keď mlieko nechce tak nech ho nepije, tak či tak mlieko pijeme iba preto že nemáme zuby, pre nič iné! To že ho niekto pije celý život je len obyčajná nevedomosť a pri dnešných poznatkoch aj hlúposť!

janicaopica
25. nov 2015

@inspiration2 preco pijeme mlieko len ked nemame zuby? Moja mala ma 15 mesiacov a ma 10 zubov a mlieko pije. Aj UM, aj kravske. Mne je jedno ake jej dam, nejde mi o to aby som usetrila, ale myslela som si ze mlieko ako mlieko.

inspiration2
25. nov 2015

@janicaopica sme živočíšny druh-cicavce, teda rodíme sa bez zubov a prvé dni, týždne, mesiace života nám základne zložky poskytuje matka vďaka jej mlieku ktoré sa tvorí pre jej mláďa! Tvoje mlieko je určené pre tvoje dieťa, je to jedinečný produkt matky ako zdroj potrebných vitamínov pre jej MLÁĎA! Aj ty si cicavec, aj eš, mačka, krava! Materské mlieko každého živočíšneho druhu je jedinečne! Iba človek je jediný cicavec na celom svete čo pije mlieko celý život! To že ho pijú milióny ľudí je pravda, ale nie všetci, schopnosť tráviť laktózu človek stráca v cca 3 rokoch, čiže mlieko je mu NA NIČ! Google nech ti pomôže čo hovoria
Odborníci vo svete-mlieko je rizikový faktor rakoviny hrubého čreva, zahlieňuje a je to silný alergén. Čo sa týka stravovaní
A v škôlkach ten chemický odpad čo dávajú deťom je na zaplakanie!!!!!! 4x za týždeň mäsitá strava to je utópia a pre každého hygienika tŕň v oku ale bohužiaľ sme 40 rokov pozadu ale ideme pomaly vpred-viď povinné vegánske jedlá do škôlok sama som zvedavá na to ako to dopadne a ako sa s tým škôlky popasujú

bobaska6
autor
25. nov 2015

@janicaopica prosim mozes zajtra napisat co ti povedala pediatricka? Dost ma to zaujima. Dakujem

inspiration2
25. nov 2015

@janicaopica je jednoduchšie dieťa kojiť do 3 rokov ako zostavovať jedálniček 🙂 ako som spomínala-mlieko od matky zabezpečuje prísun živín ktoré sú pre zdravý rast nevyhnutné-to sa pokúša napodobniť UM ale kravské rozhodne nie! Ver mi keby vidíš čo v tom mlieku je nedala by si to ani psovi!

inspiration2
25. nov 2015

@bobaska6 tak som ti dala do Googlu a prvý članok kuk-čítaj do konca!!!!! http://babetko.rodinka.sk/vyziva/dojcenie-a-mli...

inspiration2
25. nov 2015

@bobaska6 na úplnom konci máš uvedené zdroje-takže chcela si vedieť názory lekárov tu ich máš krásne do podrobná vysvetlené s krásnymi argumentami a článok si ukladám - je TOP

janicaopica
25. nov 2015

@bobaska6 napisem zajtra, dobru

saskia24
25. nov 2015

@inspiration2 môžem sa opýtať čo konkrétne znamená, že si študovaná v odbore??? a mohla by si mi viac popísať o tých rastlinných mliekach?

inspiration2
25. nov 2015

@saskia24 že som si na VŠ v rámci môjho odboru prešla niekoľko našich mliekarní napríklad a tak proces spracovania mlieka poznám, ale ten odkaz hore je skvelo spracovaný pohľad skutočných odborníkov, treba prečítať! Rastlinné mlieka sa dajú vyrobiť ak na mlieku dieťa trvá alebo kúpiť v ktoromkolvek hypermarkete, na krabici je priamo napísané aké pridané vitamíny v ňom sú. Vačšinou vápnik a D vitamín
Ak sem budete dávať názory lekárov dávajte aj mená nech sa zase verejne netliachajú názory typu "moja lekárka mi to kázala"
Na nete je mnoho výborných odkazov k tejto problematike od odborníkov 🙂

sisaka
25. nov 2015

@inspiration2 Ja som nepisala o vitaminoch v kravskom mlieko, ale ze su vitaminy lepsie v prirodnej podobe ako umelej, Preto ked to uz nie je nevyhnutne, dam dietatu radsej jablcko ako gumoveho medveda s C vitaminom, ci o vitamin obohatene UM, pretoze ked si taka mudra, tak urcite vies, ze jablko ma okrem tohto vitaminu aj ine mineraly, ci enzymy o ktorych zatial ani nevieme a su pre nas 1000x uzitocnejsie ako vitamin C v tabletke
V svojom prispevku z 21.29 so uplne vedla ked tvrdis, ze v UM je vsetko co dieta potrebuje. Vacsiu blbost by nevypotil ani vyrobca UM.

sisaka
26. nov 2015

@inspiration2 a este k tym telatam, spracovanim sa kravske mlieko nikdy nezmeni ani na ludske ani kozie ani....ostane vzdy len kravske. Ako jedenie vajicok (produkt sliepky )este z teba nespravi sliepku, tak ani pitie kravskeho mlieka este z teba nerobi tela. Aj odbornici na zdravu vyzivu (nie lobby mliekarenskeho priemyslu) uznavaju nepasterizovane kravske mlieko ako zdravu potravinu.

inspiration2
26. nov 2015

@sisaka klameš, tam hore máš odkaz od odborníkov a mlieko nedoporučujú! Teľa to z teba nespraví to ozaj nie ale v prvom rade ak niesi teľa to mlieko nieje pre teba! Čo sa týka UM áno obsahuje to čo dieťa potrebuje! Kravské obsahuje to čo dieťa nepotrebuje a áno chcem ten vitamín kvoli ktorému dávaš kravské mlieko 😊

inspiration2
26. nov 2015

A nikde som nepísala ze bude z teba tela, čítaj s porozumením prosím, písala som že ak tvoje dieťa nepotrebuje mozog a bude mať tonu v dospelosti tak ho tým kŕm, inak nevidím dôvod aby si mu dávala niečo čo patrí inému živočíšnymu druhu!

akvi
26. nov 2015

@bobaska6 ak nechce umele, nedavaj ziadne. 16 mesacne dieta mlieko nepotrebuje. Samozrejme, musi mat plnohodnotnu stravu.
Par zaujimavych faktov o mlieku: http://nutriwellnesszapisnik.blogspot.co.uk/201...

janicaopica
26. nov 2015

@bobaska6 ahoj,bola som u tej pediatricky, tak som jej hovorila, ze uz davam kravske,a nenadavala mi ani nic,len povedala, ze ak sa nam financne da,ze ona by este stale davala UM, ze je lepsie pre deti a ze kravske pouzivat kludne na polievky a stravu z mlieka. tak budem davat este UM radsej teda... ale nehovorim ze striktne, ked nam dojde UM a nebudem mat dalsiu krabicu, kludne dam docasne kravske

bobaska6
autor
26. nov 2015

@janicaopica dakujem za info, ja teda skusim zmenit znacku UM

smoulingirl
26. nov 2015

Ahoj, pokial mlieko znasate dobre kludne davaj ale nie je mlieko ako mlieko urcite krabicove z obchodu nie je ta najlepsia alternativa. Ak mas moznost najdi si nejakeho lokalneho dodavatela, ktory chova zvierata prirozdene resp. investuj do bio mlieka. Taketo mlieko ma dokazatelne iny pomer vitaminov, antioxidantov, mastnych kyselin a je velmi hodnotnou potravinou. Pri troche praxe sa z neho daju urobit jogurty, syry maslo..

Vidim ze mliekohejtery sa objavili aj tu, @inspiration2 - tolko nezmyslov po kope som uz davno necitala. Ovocie a veganske jedla pre deti, nehnevaj sa ale ty nemas ani paru o com hovoris. Aj ja som z odboru a dovolim si tvrdit, ze o dost blizsieho ako ty lenze ja verim vede a medicine zalozenej na dokazoch, preto nejake akoze odborne clanky pre mna nie su relevantnym dokazom hlavne ak pri nich nie je jediny odkaz na serioznu studiu. Skus sa trochu pohrabat v databazach vedeckych clankov ako napr. pubmed.

smoulingirl
26. nov 2015

oprava *mliekohejteri

sardinka335
26. nov 2015

@sisaka v UM nie je ,,všetko,, čo dieťa potrebje? TO mu rovno mozem davať sušene mlieko do kavy nie?
Vyjde ma to podstatne lacnejšie...z čoho to dieťa asi tak prospieva a ma vitaminy? Tak su tie mlieka robene aby mali optimalne zlozenie - ktore dokonca ani MM nema, lebo mu v 90% pripadoch chyba zelezo a viamin D.
Ja mlieko pijem len do kavy. Inak mi samotne mlieko nechutí, tak ho nepijem.

sisaka
26. nov 2015

@sardinka335 samozrejme, ze tam nie je vsetko, co dieta potrebuje, zreplikovat materske mlieko sa neda, ide o nahradu a aj to velmi, velmi nedokonalu (to si akoze nahovaras, ze umelak= materske, ci dokonca lepsie? v dnesnej dobe?) Tak len tak narychlo, lebo googlovat vieme vsetci, tak koho to strasne zaujima moze si citat: materske mlieko ma viac ako 100 ingrediencii, ktore vyrobcovia umeleho mlieka jednoducho nedokazu zduplikovat a pravdepodobne ani nikdy nebudu schopni, ma mnozstvo protilatok, ktore ochranuju dieta pred chorobou a pomahaju pri budovani imunitneho systemu. UM ma vyssi obsah proteinu, kym protein v materskom mlieku je lahsie a hlavne uplne stravitelny dietatom. MM ma vyssi obsah uhlovodikov a vacsie mnozstvo laktozy. Vyskumy potvrdili, ze zvierata, u ktorych je v MM tento obsa vyssi zaznamenavaju vacsi rozvoj mozgu ... Mineraly, ktore musia umelo pridavat do UM nie su plne stravitelne, co sposobuje zmeny v rovnovahe bakterii v crevach, sposobuje rozmnozenie tych skodlivych, preto ten vacsi zapach a tvrdsia stolica ....

sisaka
26. nov 2015

@inspiration2 v prvom rade, ja som dietatu kravske mlieko ako nahradu za materske nedavala, moje dieta bolo dojcene do 2 rokov. Odbornici tvrdia od 12 mesiacov moze dieta pit normalne, plnotucne kravske mlieko a UM nie je potrebne, dieta ho dokaze stravit a umele vitaminy mozes dietatu dat aj v inej ako tekutej podobe.
I ked ja som pisala o prirodnych a umelych vitaminocha ktore ja uprednostnujem, kedze stale trvas na tom, aby som ti uviedla vitaminy v kravskom mlieku (problem s google?) nech sa paci, vitaminy v mne spominanom nepasterizovanom kravskom mlieku: A, C (sice male mnozstvo ale je), D, E, K, B1, B2, niacin, B6, kyselina panthotenova, , biotin, kyselina listova, B12. Ak bude potrebne napisem aj mineraly, enzymy, samozrejme obsahuje dolezite mastne kyseliny ...
BTW - Osobne mam intoleranciu laktozy, mlieko vobec nepijem, uz dlhe desatrocia, nanajvys si sem tam dam kavu, alebo caj s bezlaktozovym mliekom.
Benefity suroveho kravskeho mlieka su neodskriepitelne, preto sa mnoho ludi vracia k jeho pitiu, kedze toto mlieko obsahuje lactobacili, tym padom je zachovana produkcia laktazy, vdaka comu aj vela ludi s intoleranciou laktozy nema problemy po vypiti suroveho mlieka ...

inspiration2
26. nov 2015

@smoulingirl vedeckých štúdii napr MUDr Bukovský zverejnil tonu, niesom mliekohejter, som hygienička, takže z praxe viem aké sajrajty pchajú matky do deti a staci im že im niekto povedal že môžu! viď sisaka-tá tu hádže vitamíny z brucha abecedy, mysli si že mlieko kravy nieje pre teľa ale pre jej deti a čo jej na to povieš? Človek so základným vzdelaním z biológie druhého stupňa ZŠ vie že cicavec pije mlieko matky pretože je to cicavec-cicia a inak sa prvé dni svojho života nedokáže živiť! Jeho tráviaca sústava sa tak správa! Nieje choré piť materské mlieko celý život???? Sú desiatky štúdii čo potvrdzujú tvrdenie ktoré je v článku, ale v prvom rade SEDLIACKY ROZUM! piť mlieko inej ženy v káve alebo mlieko od psa sa ľuďom hnusí ale od kráv nie, pekné kaleráby

inspiration2
26. nov 2015

@sisaka ty si ten článok na ktorý som dala odkaz vôbec nečítala, ale to je tvoje mínus, so mnou sa hádať nemusíš je škoda že ako matka nechceš vedieť viac keď môžeš o strave svojich deti!

sisaka
26. nov 2015

@inspiration2 s tebou sa hadat fakt nemusim, osoba, ktora ani nevie, ake su vitaminy v mlieku a mysli si, ze som ich len tak z prsta vycucala mi fakt za to nestoji. Ja som nikdy nebola zastancom pitia litrov kravskeho mlieka u deti a uz vonkoncom nie u dospelych, ale vyzivova hodnota suroveho nepasterizovaneho mlieka je neodskriepitelna, co samozrejme "odbornicke" s klapkami na ociach nevysvetlim a ako vidim bol to zbytocny pokus

ada510
26. nov 2015

Milujem tieto diskusie o mliekach heh no viem ze mlieko kravske je pre telata a UM je UM ale nenecham svoje dieta preto umret od hladu ja som cela z UM a potom som pila mlieko od kravy a mohla som byt rada ze ho mam teraz nehovorim o krabicovom mlieku to nekupujem stale len cerstve kupujeme...moja babka ma 80 rokov pila mlieko od kravy cely zivot stale je zdrava ako buk ja tiez chora som raz za 2 roky syn ma 27 mesiacov chory este nebol takze mliekom to asi nebude kojit som bohuzel dlho nemohla ...snazim sa robit vsetko s mierou si myslim ze su ovela horsie veci ako mlieko ...a niektory ludia bohuzial nemaju peniaze a su radi ze maju vobec co jest co je asi vadsina slovenska ...

inull5
26. nov 2015

@inspiration2 zdieľam tvoj názor či sa mlieka týka..jasne,kravské mlieko je super od domácej ručne dojenej kravy.ja som tiež taká dojka- malú som kojila do 2,5 roka..odvtedy ma mlieko keď tak v omáčke,jogurte a možno raz za pol roka pohár granka..malý má dva roky a kojim..UM ani jeden nechcel,ani výrobky z toho. Nemyslím si že mlieko je nevyhnutné,veď aj cicavce v prírode,matka dokoji a zviera sa k mlieku viac nedostane,lebo taká mačka..v rozprávke aj v realite prevláda ako dospelá mačka ľúbi mlieko,pritom kravské mlieko mačke brutálne škodí a vôbec nie je prirodzené pre ňu,rovnako pre iné zvieratá..prečo si potom nedáme napr.prasacie mlieko,alebo psie,keď môžme kravské,kozie a pod..

miskajankova
26. nov 2015

@inspiration2 chcem sa spytat ci je mlieko dobre davat aj do varenia?doktorka mi povedala ,ze na pitie mu mam davat UM,lebo neobsahuje tolko vitaminov a potrebnych latok ako kravske.Do varenia ,ze mozem.I nak je smutne o com vsetkom nevieme.Ja uz pomaly neviem co mam kupovat a varit.Mlete maso je vraj humus v kuracom mase je vela hormonov,pastety tiez nie.